Fabriek gebruikt giftig ammoniak om Oreo-koekjes zwarter te maken

6
Fabriek gebruikt giftig ammoniak om Oreo-koekjes zwarter te maken

Om de beroemde Oreo-koekjes zwarter te maken mengt een Nederlandse cacaofabriek al jarenlang grote hoeveelheden giftig ammoniak, met gemalen cacaobonen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad vandaag.

De fabriek heeft dit jarenlang geheim weten te houden. De overheid wist er echter wel van, aldus de krant.

De fabriek verklaarde dat de uitstoot van ammoniak van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen. Zij meldde echter niet dat tijdens dit proces om cacao diepzwart te maken, ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

Oreo-maker Mondelez blijkt op de hoogte te zijn van deze Nederlandse manier, om het poeder zwarter en volgens Mondelez ook smaakvoller te maken met behulp van ammoniak. Op de verpakking van Oreo koekjes staat het ingrediënt ook vermeld als ‘ammoniumcarbonaat’.

Een woordvoerder van de Oreo-maker zegt tegen de krant, dat het gebruik van ammoniumcarbonaat in levensmiddelen geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product oplevert.


6 REACTIES

 1. Het gebruik van ammoniuncarbonaat in levensmiddelen heeft geen invloed op de kwaliteit of veiligheid van het produkt. Dat zal wel, maar over een aantal jaren zal.Oreo zijn excuses aanbieden aan de gehandicapte nakomelingen van de huidige consumenten van hun koekjes.
  gemodereerd

 2. henkes , weet jij wat jij allemaal consumeert , er zullen veel stoffen in verwerkt zijn die schadelijk kunnen zijn
  maar dit is weer een verhaal om iets dat met zwart te maken heeft , er zijn groeperingen die anti zwart zijn , terwijl ze zelf zwart zijn , zwarte piet was toch ook een knappe man of vrouw maar moest het veld ruimen
  ken jij deze spreuk : roodje sloeg zwartje voor zijn gatje tot witje prut zei :
  gemodereerd

 3. Oude nieuws…

  Wel eens aan een eierkoek geroken, dan is het net of je aan een fles amoniak ruikt.
  Zal ook wel een aardige hoeveelheid in zitten!

  Smaken doet het goed, je moet er alleen niet aan ruiken.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.