Agrariërs Saamaka-gebied krijgen US$ 300.000 ondersteuning

8

De Coöperatieve Vereniging Saamaka Wosu is in aanmerking gekomen voor een schenking van ruim US$ 300.000 ter ondersteuning van lokale agrariërs. Dit is onderdeel van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De ondertekening heeft op 10 december plaatsgevonden in Asidonhopo. De overeenkomst is ondertekend door LVV-minister Parmanand Sewdien, Reuben Robertson, vertegenwoordiger van de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en een vertegenwoordiger van de vereniging in aanwezigheid van het grootopperhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni.

Met de schenking zullen agrariërs van het Saamaka-gebied voorzien worden van landbouwmachines, die moet helpen met de mechanisatie van de landbouw. Granman Aboikoni is van mening dat mechanisatie van de landbouw cruciaal is voor de voedselzekerheid. “Tijdens de eerste grankrutu is de Coöperatieve Vereniging Saamaka Wosu ontstaan. Er is toen unaniem besloten dat ontwikkeling in het binnenland alleen tot stand zal komen als er voedselzekerheid is”, stelt het grootopperhoofd.

De granman heeft aangegeven dat vanwege de uitgestrektheid van het gebeid en de grote afstanden tussen de dorpen is besloten een aparte plek ter beschikking te stellen voor de landbouw. Dit omdat het zeer moeilijk is om zwaar materieel van de ene plaats naar de ander te vervoeren.

In de schenkingsovereenkomst zijn behalve landbouwmachines ook kompostmachines, oliepersers en trainingen opgenomen om de productie van ondernemers te stimuleren.

Minister Sewdien vindt het belangrijk om de landbouw en productie in het gebied te ondersteunen. “Hier in het gebied wordt niet aan goudwinning gedaan, maar dan moet je de mensen wel de kansen bieden zich economisch sterk te maken. LVV  heeft zelf een jaar geleden een graafmachine belooft aan de gemeenschap welke al is aangekocht en binnenkort zal worden overgedragen”, meldt de bewindsman.

Om de gemeenschap tot ondernemen aan te wakkeren hebben ondernemers die eerder met behulp van SAMAP hun productie hebben verbeterd videopresentaties gehouden alsook een mini expo.  Het gaat om de ondernemers Ellen Ligteringen, CEO Tan Bun Skrati N.V., Claudio Wijk van CenC Handel en Chrystabelle Beaton van Erna’s Garden.


8 REACTIES

 1. Altijd weer die dombow Debby die ook bij positieve ontwikkelingen weer zanikt en dat zonder het artikel goed te lezen (of ze is dyslectisch)

  Ik vind dit een heel goede ontwikkeling, omdat ook de inheemsen een kans moeten krijgen.
  En dan niet alleen die van Tapsee maar ook die van Bakasee.
  Hoop wel dat er ook over een paar jaar een evaluatie plaatsvind en gekeken wordt welke lessen er geleerd zijn.
  gemodereerd

 2. Een heleboel geld dan kunnen ze weer feesten, en beesten
  daar ! Wat is het toegevoegde waarde van deze hulp, wat voor gewassen gaan ze leveren, aan de Surinaamse gemeenschap
  in het algemeen ?? Na soso las moni dja, na een tijdje bloed
  het dood. Zoals dat gaat in Su, alles is tijdelijk en van korte duur!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. En zo hoort het ook. Laat mensen hun gevoel voor de eigen waarde terug krijgen door zelf voor hun voedsel te zorgen en niet dat alles maar op deze geweldige regering wordt afgeschoven. Door zelf aan landbouw te doen stijgt de eigenwaarde want laten wij elkaar niet voor de gek houden. Ben je niet trots als je later aan je kinderen kunt vertellen dat je een groot bijdrage aan de opbouw van het land geleverd hebt. Of word je trots van om te zeggen dat je liever de hele dag in je hangmat lag ?
  Wat ik wel belangrijk in deze vind is dat het Ministerie toezicht moet blijven houden hoe het geld besteed wordt.
  gemodereerd

 4. Wie zal de fondsen beheren?
  Waar ligt het landbouwgebied, toch niet langs de rivier die straks weer buiten haar oevers zal treden. Wanneer komt er een evaluatie?
  Lastige vragen hé?
  gemodereerd

 5. Hopelijk is dit project geen eendagsvlieg, dus saama, werk aan de winkel. Succes en blijven jullie aan de toekomst werken.
  gemodereerd

 6. debby jij weet niet veel , wat een domme reactie , en jij kan niet lezen , maar in de bijlmer is het nu koud he , dan werkt die ene hersencel niet
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.