maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijMinister Kaag naar Suriname om plooien excuses slavernijverleden glad te strijken

Minister Kaag naar Suriname om plooien excuses slavernijverleden glad te strijken

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse minister Sigrid Kaag gaat in haar hoedanigheid als eerste vicepremier naar Suriname. Haar trip is bedoeld om de plooien glad te strijken na de kritiek van allerlei belangenorganisaties op de manier waarop Nederland excuses wil aanbieden voor het slavernijverleden.

Een woordvoerder van Kaags ministerie van Financiën meldt aan De Telegraaf dat Kaag ergens komende week de reis naar Suriname maakt.

Ze heeft daar volgens de zegsman een gesprek met de Surinaamse regering en ’maatschappelijke organisaties’, voorafgaand aan de excuses voor de slavernij die het kabinet naar verwachting op 19 december gaat maken. Meer details zijn nog niet bekend.

Diverse belangenorganisaties zagen het niet zitten dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname zou afreizen, vanwege zijn eigen Surinaamse roots. Er moest een ’wit persoon’ excuses maken, eiste Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij donderdag na een overleg in het Catshuis.

Hoewel Weerwind wel nog gewoon zal afreizen naar Suriname voor de excuses op 19 december, veert het kabinet wel mee met de kritiek. De afgelopen dagen klonk rond het kabinet al dat er mogelijk een bewindspersoon, iemand anders dan Weerwind, vooraf naar Suriname moest afreizen om alle plooien glad te strijken. De keuze is gevallen op minister Kaag (Financiën), schrijft de krant vandaag.

Kaag leidt dinsdag ook een tweede praatsessie met belangenorganisaties in het Catshuis over de manier waarop het kabinet op 19 december stilstaat bij het slavernijverleden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. NEEderland moet excuses aanbieden op 1 juli 2023 lijkt me wel zo logisch
  Neederland moet geen blakamang die zich witmang voelt sturen. deze blakamng laat zich gewoon misbruiken. Dombo
  Dan komt kaag wtf komt zij doen. Het is hier al besproken, wat er nog besproken moet worden kan ook door de ambasadeur worden gedaan. Mevrouw wil zich belangrijk voelen. Opzouten
  Geld, nee we willen geen geld!!!!!!!!!, maar oprechte excuses!!!!!!!!!!
  Onze voorouders zouden zich in hun graf omdraaien als het leed dat hun is aangedaan word goedgemaakt met geld.
  We willen nul komma nul euro. € 0.00
  Spijt kan je niet afkopen met geld!!!!!!!!!!!!!!!
  net zo min als je liefde kan kopen met geld. geiligheid en sex kan je hiermee afkopen
  Als NEEderland toch haar schuld wil afkopen met geld en wij trappen daarin dan zijn we niets beter dan de slavenhandelaars die onze voorouders hebben verkocht


  gemodereerd
 2. Hiermee geef je het signaal dat je discrimineert tussen zwart en wit. Wat maakt het uit wat voor minister de excuses komt aanbieden NAMENS de Nederlands regering. Zijn ze eindelijk bereid, staan en zitten jullie te zeiken. Minister Franc Weerwind is door de Nederlanders waardig gekozen, Suri’s discrimineren, daar komt het op neer. Denk daar maar eens over na!


  gemodereerd
 3. Suriname moet niet teveel eisen gaan stellen. Er was toen een verkoper ( afrikanen zelf) en een koper ( witte mannen). Als je het goed wil doen moet Suriname ook naar Afrika reizen om excuses daar te vragen. Volgens mij zijn de eigen volk ( de afrikanen ) oorzaak van de slaven handel, zonder hun hulp was er niks gebeurt. Zoals voor de afrikanen als voor de Nederlander was het een handel ( business). De grootste schuld ligt toch bij de afrikanen zelf


  gemodereerd
 4. Had liever gezien dat Nederland het aanbieden van excuses had ingetrokken. Blijkt maar weer dat het gaat om geld zgn herstelbetalingen en het gladstrijken van schulden. Merendeel van de Nederlandse belastingbetalers gaan hier niet mee akkoord. Nu niet nooit niet.


  gemodereerd
 5. Wat voor onzin is het excuus aan te bieden voor mensen die het niet meegemaakt hebben mijn Surinaamse vrouw en familie in Suriname snappen het ook niet gewoon een poppenkast om weer geld te krijgen van Nederland,was de 3,5 miljard dan niet genoeg bij de onafhankelijkheid, terwijl een groot deel van de Surinamers in Nederland verblijft met alle goede voorzieningen


  gemodereerd
 6. Weerwind komt hier voor Amoksi.
  Nederland ziet dat Sur regering een poppenkast spel is. Zunder een boef.


  gemodereerd
 7. wat een geouwehoer is dit toch weer kaag wij wachten niet op jou , of ga jij soms onverwacht excuus aan bieden voor 19 december , zou wel een stunt zijn en iedereen hier in Suriname en in Nederland zal vol verbazing zijn en geen woord meer uit hun mond krijgen , zo excuus kan afgesloten worden


  gemodereerd
 8. Het valt mij op dat er plotseling heel veel stichtingen in het leven geroepen zijn die de belangen van de Afro’s willen behartigen. Ze horen de geldbuidel met de duitjes al rinkelen die lagi dagoes. Waarom helpen deze stichtingen niet om de noden hun Afro broeders en zussen te verlichten? Gaan de Ashanti’s ook hun excuses aanbieden?


  gemodereerd
 9. Misschien een idee om genoegdoening te eisen in natura.
  Bijv. dat blanke personen in Suriname in het openbaar met de zweep worden bewerkt of dat ze met enkelboeien aan rijst moeten planten met slechts een maaltijd per dag.


  gemodereerd
 10. Tijdens de kolonale tijd bepaalde Ned, Koning Willem 1 dat de Slavernij op 1 July 1863 werd afgeschaft.

  Let op! Niet de slaven bepaalden dat, maar de kolonisator, Nederland.

  Wie moet excuses aanbieden? Niemand/ niets moet, maar kan wel, want Nederland heeft een goede naam hoog te houden als het om “mensenrechten van anderen gaat”, hun misdaden tegen de menselijkheid zien/ zagen ze niet. Surinamers van Creoolse afkomst wijzen hen erop dat ze de splinter in ander mans oog wel zien en de balk in eigen oog niet.Zie Indonesie, Zuid-Afrika/ waar ze ook een rol speelden in discriminatie, let op het woord, apartheid, schrijfwijze, taal en uitspraak. Ook de rol die ze speelden om Nelson Mandela vrij te krijgen, zie de dubbele rol vd splinter en de balk. Verder Zwarte Piet discussie, excuses slavernij, wel of niet? hoe, waar, wie, wanneer, en wie bepaalt, hoe, enz.

  Nederland/ rutte heeft ze te kijk gezet en verteld dat niet de nakomelingen/ nazaten vd tot slaafgemaakten dat bepalen, maar de overheid/ regering dit doet. Hiermee heeft hij een ieder gewezen hoe de vork in de steel zit en is het weer muis stil geworden. De koning, het staatshoofd is hierdoor net als zijn onderzoek of resultaat vd rol van de Oranjes bij de slavernij nu even buiten spel gezet.

  De Oranjes hebben net als al de Europese Koningshuizen, adel, geestelijken/ dominees, handelaren/ kooplieden met de driehoek handel tussen Nederland, Ghana/ West-Afrika, de nieuwe wereld, piraterij/ Piet Hein, Zilveren Vloot uit Spanje, Sinterklaas/ goed heilge man en Zwarte Piet, mensenhandel, onderdrukking van mensen, uitbuiting, goederen handel/ ruilhandel met de leiders vd Ashanties wapens, kruid voor mensn, goederen uit de nieuwe wereld, aardappelen, goud, zilver, katoen, tabak, suiker, koffie, cacao, dieren huiden, enz. miljarden aan valuta mee verdiend

  – Oranjes waren in cintact met de West-Afrikaanse heersers, lieten ook Afrikanen naar Nederland komen, lieten oorlogsschepen bouwen voor de oorlogen op zee en de Nieuwe Wereld, Afika voeren te voeren en te bezetten, enz en hebben hiermee ook rijkdommen gekregen, zie al dat bladgoud op de Goudenkoets, enz.
  – West Indische Company,
  – Stad Amsterdam,
  – Zeeland,
  Talrijke dominee en mensen in de diverse provincien, famile van Cornelis van Aersen van Sommelsdijk, vele kooplieden, de beurs van Amsterdam/ Hier is de breurs ontstaat Oost Indische Company,
  Ook Belgen en Luxemburg, waren 1 met de geheel, provincien, Bataafse Republiek, later Koningkrijk, splitsing met Belgie, Luxembug werd een Hertogdom en de band met het Koninkrijk Ned bleef, zie de vlag van Luxemburg, Enz

  Nederland, Oranjes hebben banden met Duitsland/ Nassau, enz, Het Komingshuis van VK, Belgie, alle Komingshuizen van Europa/ EU. Ook is een discussie of de huidige Oranjes echt een band gebben met Koning Willem 1 en opvolgers. Want Prins Hendrik hoe zat het mijn zijn gezondheid/ en het met zijn nageslacht? Dus laat Wim dat ook uitzoeken en het resultaat ook bekend maken. Let op! Koning Wim doet onderzoek vd Oranjes en slavernij, maar hoe zit het met het onderzoek en resltaat van het nageslacht van Prins Hendrik?

  Met DNA kan veel duidelijk worden Wim.


  gemodereerd
 11. Henk NPS Aaron had voor een appeltje en een eitje de onafhankelijkheid bedongen. Waarom heeft hij toen niet gelijk extra geld gevraagd voor het slavernijverleden?


  gemodereerd
 12. Helemaal eens met de reaktie’s hierboven. Maar het zijn de organisatie’s hier in nederland en aruba die veel geld willen zien. Zelfs die afrikaan van KOZP wil geld zien, die van weg met zwarte piet. Wat heeft die met de slavernij te maken? En die mafkees van een burgemeester van Amsterdam Halsema begon met excuses te maken. Dus de discussie in suriname is anders dan die hier in nederland. Hier is het geef ons een zakgeld en dan excuses. Ik vond het wel jammer voor minister Weerwind, dat hij zo in het nieuws is gekomen. Het is een prima kondre man en minister. Jammer dat Suriname hem niet op deze manier wil ontvangen. we zullen zien hoe dit verder gaat.


  gemodereerd
 13. Koos;
  Je bent gewoon dom. Maar wel elk jaar op 4 en 5 mei ouwehoeren wat de Duitsers Nederland hebben aangedaan in de 2e Wereldoorlog. En de Japanners jullie Troostmeisjes.
  Ooit van KARMA gehoord Koos: Wat jullie anderen hebben aangedaan, wordt verrekend .Het staat in alle Heilige boeken: wat je zaait zul je oogsten! Hollanders zijn kampioen in het ZIELIG doen. Nu ook zie het constant weer: zij mengen zich in buitenlandse oorlogen( Mali- Irak- Syrië- met Isis- Alquida etc. WTF gaan zij daar zoeken.???. En wanneer er aanslagen in Nederland plaatsvinden lopen zij als kleine kinderen te mekkeren. Dat Sommige Afrikanen hun eigen mensen hebben verhandeld is waar: maar het zijn niet ALLE AFRIKANEN dombo.Afrika heeft bijkans 50 landen. Niet ALLE HOLLANDERS zijn NSB,er geweest! Of lees jij alleen Suske en Wiske boeken: of Kuifje in Afrika.. Je bent ZIELIG Koos.


  gemodereerd
 14. erick forster , jij bent echt dom , hoe kan jij de tweede wereldoorlog vergelijken met het slavernijverleden , in de tweede wereldoorlog nu 77 jaar geleden zijn honderden miljoenen mensen omgekomen wereldwijd , ook Anton de Kom he , en dat er vele nabestaanden nog leven , dus geen nazaten , en zijn er nog nabestaanden in leven van de slavernij , dan zijn ze ouder dan 160 jaar , maar ja jij zal het wel niet begrijpen
  en jij bent ook dom , dat Nederlandse militairen ingezet worden waar oorlogen heersen doet de Nederlandse regering niet , maar vaak loopt het via de veiligheidsraad van de VN of de Navo wordt gevraagd , dus , en jij praat over aanslagen , dan zal jij wel geen Surinamer zijn , maar een rechtsextremist zijn , dus jij bent een slaaf


  gemodereerd
 15. Minister Kaag komt naar Suriname, Ze komt helemaal niets gladstrijken. Ze komt naar Suriname om de Surinamers iets te zeggen. Ik durf te wedden dat het zal zijn in de trant van: “Jullie willen excuses? Goed, die kunnen jullie krijgen op de Nederlandse voorwaarden en op een tijdstip door Nederland bepaald”. Ze zal wel andere woorden gebruiken maar dit is de strekking van wat ze komt zeggen. Ook bepaalt Nederland wie de excuses uitspreekt en waar. Over eventuele herstel betalingen bepaalt Nederland hoeveel, wanneer en tegen welke voorwaarden c.q. tegenprestaties. Bij voorbeeld, hoeveel olie en of gas Suriname aan Nederland moet leveren als tegen prestatie. Een take it or leave it deal, my way or no way!
  Verder het feit dat Nederland een vrouw afvaardigt om dit aan de Zware Surinaamse jongens te vertellen, is ook een vingerwijzing.
  Wanneer mevr. S. Kaag Suriname verlaat komen de Surinamers er pas achter dat ze zich met het bekende kluitje in het riet bevinden. Ze hebben op alles “Ja” gezegd.


  gemodereerd
 16. En jullie denken dat de Nederlandse Minister van Financien tijd gaat vrijmaken in haar drukke agenda om in Su te praten over Slavernij verleden?
  Of is het omdat er een grote gas voorraad ontgonnen gaat worden aan de kust van Su?


  gemodereerd
 17. De nazaten van de slaven hebben helemaal geen recht op excuses. De nazaten heeft het land failliet gemaakt. Zoals, Aron, breuma, Bouterse, Brunswijk, Bordo. Wat voor ontwikkelingen hebben deze figuren in Suriname gebracht. Een van de eisen van de nazaten zijn het kwijtschelden van de schulden die door de moordenaar en criminele regering Bouterse is gemaakt. Het zijn de nazaten die tijdens verkiezingen op verkeerde mensen stemmen. Het zijn de nazaten die momenteel Suriname onveilig heeft gemaakt door roven en drugs. De nazaten hebben helemaal geen recht op vergoeding en excuses, de nazaten moeten juist aan de Surinaamse bevolking excuses zeggen voor al de ellende die de nazaten Suriname hebben aangericht


  gemodereerd
 18. Het verbaast mij ten zeerste dat nagenoeg alle partijen in Nederland geen historisch besef hebben (aan de andere kant verbaast het ook niet want het slavernijverleden van NL is gewoonweg weggemoffeld uit de geschiedenisboeken). Vandaar dat ze onzinnige vergelijkingen maken met hun geschiedenis van hoe zij in het verre verleden door deze en gene zijn overheerst en onderdrukt. Belangrijkste met al datgene is: de slaven werden niet als mensen beschouwd maar als beesten en zo zijn zij behandeld. Die pijn is voor generaties daarna onuitwisbaar en daarom is elke eis van excuses tot herstelbetalingen meer dan terecht. Ik hoop dat dit verschil telkens wordt benadrukt.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES