‘Liever op 1 juli 2023 Nederlandse excuses voor slavernijverleden’

2
Foto ter illustratie | Keti Koti viering 1 juli in Amsterdam

De voorzitters van het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), het Platform Slavernijverleden en -Erfenis van Curaçao (PSHS), het Nationaal Comité Slavernijverleden Suriname en Fundashon Museo Tula en een adviseur van het Aruba Adviescollege Slavernijverleden zijn van mening dat Nederland de excuses voor het slavernijverleden op 1 juli 2023 moet uitspreken.

Dat blijkt uit een brief die ze dinsdag aan het kabinet hebben gestuurd, schrijft NU.nl.

De brief is gestuurd naar minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering). Daarin staat dat de ‘sterke voorkeur’ van de organisaties uitgaat naar het uitspreken van de excuses op 1 juli 2023, Keti Koti.

Nederland wil op 19 december op acht plekken wereldwijd namens de Staat excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden. Een van die plekken is de voormalige kolonie Suriname.

Op de plannen van het Nederlandse kabinet kwam veel kritiek van Surinaamse en Nederlands-Surinaamse belangenorganisaties: Nederland zou de plannen gehaast en op eigen houtje hebben doorgedrukt.


2 REACTIES

  1. Fosie a beng de so: Bakra blo froitie, Blakamang dansie. Katibo kon keba now 160 jari. Taigi mi san kon de tra fasie tide. A Bakra tekie eng froitie baka. Tang teki. Te a blo, loekoe fa Blakamang e go dansie.
    Soema abie a hatie foe taki dat no kang. Keti koti 1 juli excuus e gi 1 juli. Na so oen wanie a so au go de.
    Pe den Sranang fesie mang de?
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.