Spuipoorten Afobaka waterkrachtcentrale worden weer geopend ingaande 10 december

2
5 spuikleppen stuwdam open; wateroverlast in dorpen
De spuikleppen van de Afobakadam zijn open om water uit het stuwmeer te krijgen.

Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) zal per 10 december de spuipoorten van de Afobaka waterkrachtcentrale wederom openen. Het spuien zal op het z.g. minimale spuiniveau plaatsvinden, hetgeen inhoudt dat slechts laaggelegen gronden direct langs de rivier – stroomafwaarts van de dam – wateroverlast zullen ondervinden.

Het weer openen van de spuipoorten meldt Eddy Frankel, deputy director Power & Sustainable Energy, aan districtscommissaris Ludwig Mendelzoon en het Platform van kapiteins in Brokopondo.

“Wij vertrouwen erop dat u betrokkenen tijdig en omstandig informeert over deze aanstaande spuioperatie van SPCS. Ter oriëntatie: de gevolgen van de aanstaande spuioperatie zullen hooguit vergelijkbaar zijn met die van de spuioperatie welke wij in het jaar 2021 hebben gevoerd”, aldus een passage van de brief.

Het vooruitzicht is dat de spuioperatie tot en met eind februari 2023 zal worden gecontinueerd.

De spuipoorten waren eerder dit jaar vanaf 2 maart tot en met augustus open vanwege de aanhoudende hoge waterstand in het stuwmeer.


2 REACTIES

 1. Wordt het geen tijd dat we de Afobakka centrale afbreken?. Als we het stuwmeer voor 3/4 !laten leeglopende en 1/4 van het oppervlak bedekken met zonnepanelen, hoeven we nooit meer te spuien, het bos kan zich herstellen op.het droogevallen gebied en.we hebben.meer dan genoeg electriciteit (denk ik.tenminste met mijn boerenverstand).
  gemodereerd

 2. Onbegrijpelijk dat er anno 2022 nog steeds geen studie is gedaan om een bekken aan te leggen (met verbinding naar de Surinamerivier) waar overtollig water geloosd kan worden.
  Omringende dorpen minder last hebben van natte voeten, maar ook het ecosysteem in de omgeving zou de flora en fauna een boost geven.
  Nederland heeft in haar strijd tegen water ook hele gebieden opgeofferd om haar waterhuishouding onder controle te krijgen.
  Suriname heeft nog een zeer lange weg te gaan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.