Utrecht krijgt slavernijmonument in Griftpark

2
Utrecht krijgt slavernijmonument in Griftpark
Foto via Gemeente Utrecht - luchtfoto Griftpark 2019 (c) Robert Oosterbroek

In navolging van andere grote steden in Nederland krijgt ook Utrecht een monument over de transatlantische slavenhandel. Het slavernijmonument komt in het Griftpark te staan, heeft de gemeente Utrecht laten weten.

Kunstenaar Patricia Kaersenhout gaat het maken en de gemeente onthult het monument op 30 juni 2023 tijdens Keti Koti – de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Caribische delen van Nederland.

“Het monument, genaamd Vlucht en Verzet, bevat veel symboliek en maakt letterlijk de rauwe geschiedenis zichtbaar”, aldus de gemeente.

Het Utrechtse stadsbestuur koos de locatie en het ontwerp in samenwerking met een kunstgroep, deels bestaande uit nazaten van tot slaaf gemaakte mensen.

Het heeft de vorm van een driehoek, verwijzend naar de handel tussen Europa, Afrika en Amerika. Bovenop het ontwerp staan ​​figuren uit de Afrikaanse legende die aan de slavernij ontsnappen via een magische reis terug over de oceaan.


2 REACTIES

  1. mafkezen , en wanneer komt , den helder , alkmaar ,huizen , groningen , leeuwarden , , emmen , ommen , enschede , winterswijk , aalten , doetichem , arnhen , nijmegen , berg en dal , tiel , dortrecht , breda , eindhoven , vlissingen , terneuzen , maasbree , venlo , weert , berg en te blijt , maastricht , met hun slavernijmonument , nou zunder er blijft niets over voor jou
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.