Vóór 2027 geen offshore olieproductie in Suriname; regering door op ingeslagen weg

7
Olievondst Suriname volgens schatting goed voor 300 miljoen vaten olie
Na voltooiing van de operaties op Keskesi East-1, zal het Noble Sam Croft-boorschip (foto) voorlopig vrij zijn.

Staatsolie Maatschappij Suriname heeft aangegeven dat er vóór 2027 geen offshore olieproductie in Suriname zal zijn. Dit op basis van een aantal factoren die uit de huidige exploratiefase naar voren zijn gekomen. Als gevolg van dit gegeven heeft president Santokhi besloten de samenleving zo omstandig mogelijk te informeren. Het staatshoofd geeft onder meer de visie van de regering op de nieuw verkregen informatie. 

President Santokhi zegt dat de regering verder gaat met de projecten die zij aan het uitvoeren is. Hij noemt de bouw van de diepwaterhaven in Nickerie voor het creëren van een economische hub en de recentelijk gelanceerde eerste samenwerking tussen Suriname en China op landbouwtechnisch gebied. De regering heeft in dit kader reeds een areaal van 200.000 hectare beschikbaar gesteld voor het opkrikken van de agrarische sector. Daarnaast is er 10 miljoen Euro gereserveerd voor de agrarische sector en de productie. 

Het staatshoofd merkt op dat door het uitstel van de Final Investment Decision (FID) het ook verwachtbaar was dat de eerste offshore olieproductie uitgesteld zou worden. Hij zegt dat het opstarten hiervan een gedegen voorbereiding vraagt. Vertragingen en uitstel hebben volgens president Santokhi invloed op de economische, financiële en energiesector van Suriname. De regering zal er alles aan doen om de actoren in de energiesector samen te brengen en een integrale aanpak te stimuleren.

Hij zegt verder dat nadat de verwachting eerst 2025 was, Suriname zich met het uitstel nu beter kan voorbereiden op de grootse ontwikkeling. Zo kunnen jongeren klaargestoomd worden voor de oliesector en meer geïnvesteerd worden in local content. Het staatshoofd merkt op dat in 2027 inmiddels veel Surinamers afgestudeerd zullen zijn op het gebied van olie en gas; de opleidingen hiertoe zijn onlangs opgestart.

De regering zal de focus blijven leggen op de productiesector, waarin er aldus president Santokhi meer geïnvesteerd moet worden. Suriname zal ook meer moeten gaan exporteren en zodoende meer inkomsten genereren. De aandacht zal ook gevestigd worden op landbouw. Het staatshoofd zegt dat er geen sprake is van verloren geld in de exploratie. Hij meent dat investeren gepaard gaat met risico’s en kansen. Dit geeft zekerheid en uiteindelijk een mooie toekomst voor Suriname.


7 REACTIES

 1. wat hebben we gezegd , dat het na 2025 wordt , en als je staatsolie goed beluisterd kan het wel 2030 worden
  weinig toekomst voor de Surinaamse olie , en reken erop dat waterstof over 5 jaar een van de belangrijkste brandstof is voor auto’s , vrachtwagens, bussen en vliegtuigen ,en natuurlijk elektrisch rijden
  gemodereerd

 2. Tot deze conclusie ben ik persoonlijk gekomen al begin 2020. Dat is niet zo moeilijk als je een beetje verstand hebt van de processen binnen de olie en gas industrie. Ik vond het vreemd en niet realistisch toen de president begon te roepen dat “First oil offshore Suriname” gepland is voor 2025.
  Merkwaardig dat Staatsolie niet in staat was de realistische scenario aan de president te kunnen uitleggen waardoor hij verkeerde verwachtingen had.
  Suriname moet niet alle hoop vestigen op een hypothetische offshore olie en gas economie.
  gemodereerd

 3. Haha.. En daarna letterlijk achter het net vissen. Olie die Guyana naar boven pompt kent daar beneden geen grenslijn. Op is op en pech! Doei Suriname.
  gemodereerd

 4. Elke Surinamer van 75 jaar en ouder kan dus good bye zeggen tegen het idee dat hij zal meemaken dat Suriname een tweede Dubai wordt. De rest van de Surinaamse bevolking doet er goed aan zich niet te rijk te rekenen omdat de wereld zijn best doet af te stappen van fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Hoe langer we wachten met de aardolie uit de grond te halen, hoe groter de ksns dat niemand die troep nog wil kopen.
  gemodereerd

 5. Ingeslagen weg??? Ze bedoelen dieper de ravijn in. Zelf de oliemaatschappijen vertrouwen deze gasten niet.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.