Kanhai: “Zaak Saya heeft te maken met ‘misbruik van instituten’ zoals vp dat zegt”

10
Saya aangehouden voor gebruik valse documenten bij invoer peperdure auto

Vandaag was de eerste rechtszitting in de zaak van de aangehouden Haïtiaanse ondernemer in Suriname Sean Mixon, ook wel bekend als Saya. Een van zijn advocaten te weten Irwin Kanhai, zei na afloop dat er volgens hem hier sprake is van misbruik van instituten voor rechtsvervolging.

“Mijn persoonlijke mening is dat deze hele zaak te maken heeft met -zoals de vp dat zegt- misbruik van instituten om mensen strafrechtelijk te vervolgen”, aldus Kanhai na afloop tegen journalisten. Vp Brunswijk zei in de zaak van Bordo dat het OM en het JIT gebruikt werden om mensen te vervolgen om politieke redenen.

“Als je kijkt naar de wijze waarop hij is aangehouden dan leek het alsof het om een topcrimineel ging. Alle diensten van de Surinaamse politie waren erbij”, aldus Kanhai. Volgens hem gaat het echter ‘alleen’ om onderfacturering, wat volgens hem elke dag op de haven gebeurd. Saya wordt volgens de advocaat ‘enkel’ valsheid in geshrifte, oplichting van de staat en money laundering ten laste gelegd zegt de advocaat.

In deze zaak heeft Saya een auto van rond de 250.000 euro geïmporteerd, waarna de belastingdienst aan de bel trok. Naast het feit dat de auto voor veel minder dan de werkelijke waarde werd opgegeven bij de import, blijft de vraag natuurlijk hoe hij aan het geld komt om een auto van 250.000 euro te kopen.

Kanhai heeft vandaag samen met mr. Chandra Algoe een verzoek gedaan om Saya onmiddellijk vrij te laten, maar dat werd afgewezen. Mr. Dubois deed dat verzoek voor de douanier Jeffrey Chin. De zaak wordt op 3 januari 2023 verder behandeld.


10 REACTIES

 1. Iedereen die in Suriname, auto’s importeert doet aan onder factureren. Is algemeen bekend, ook de mensen die in de politiek en die bij de politie zitten weten hiervan en doen er hoogstwaarschijnlijk aan mee. Langzaam aan gaan we richting dictatuur, men moet voorzichtig zijn, indien men kritiek levert op de President en zijn oranje ministers. Voor mijn part, mogen ze per direct oprotten.

  Nadat we eerst 2 jaar lang “de vorige regering” moesten aanhoren. Zijn er nu geen excuses meer te bedenken, die het wanbeleid maskeren. De kritiek zwelt aan, meer en meer individuen, groepen, diensten kunnen de huidige realiteit niet meer aan. Sommigen gaan ver en richten zich nu persoonlijk tegen de President. Chan en zijn gevolg (Koning Albert en Koningin Melissa) voelen dat ze niet gelust worden en nemen nu repressieve maatregelen. U bent gewaarschuwd, een kat in het nauw….
  gemodereerd

 2. In de ogen van een advocaat is zijn clieent altijd onschuldig.De liefste,eerlijkste en voorbeeldigste man/vrouw van de wereld. Meer kan ik niet zeggen.
  gemodereerd

 3. Heeft VHP gevraagd waar het geld vandaan kwam toen Saya ze sponserde???
  Kunnen jullie dat ook gelijk uitzoeken?? Of was ht toen welkom. Net goed voor Saya. Tijdens vorige regering hadden je Haitïanen werk.
  gemodereerd

 4. Net als alle landen in de wereld als je niet kan aantoonen waar het geld vandaan komt wordt het in beslag genomen.
  gemodereerd

 5. ha ha die kanhaai , volgens velen had hij gedronken of een joint genomen , echt mensen wat een wartaal van deze zwerver, als brunswijk een paar dagen geleden niet in het nieuws was gekomen met een domme uitspraak , dan had kanhaai vandaag zich laten vervangen door een andere kanhaai , het zelfde wat gebeurde met de schouwing van het december proces
  gemodereerd

 6. ai famiri, de onnozele uitspraken van de viplay is koren op de molen van kanihaai!!!!!!

  Het wordt heel lastig regeren als men niet de zelfde doelen nastreeft nl Suriname ontwikkelen!
  gemodereerd

 7. Deze haai en de vp moet de Surinaamse staatsinrichtingswetten goed uit het hoofd leren.
  gemodereerd

 8. Zo zie je wat er gebeurd als een zeer domme en criminele vp onware en corrupte uitspraken doet. Dan gaan deze uitspraken gebruikt worden door advocaten om hun eveneens criminele en corrupte cliënten vrij te pleiten. OM en rechters moeten maar eens een voorbeeld stellen en dit niet als een argument erkennen en zeker geen reden tot vrijspraak.
  gemodereerd

 9. Het OM meet met twee maten. Zullen straks weer met een persbericht op de proppen komen om hun vervuilde blazoen schoon te praten.
  In de zaak waarbij het ministerie van financiën werd opgelicht, was als belangrijke element gekenmerkt, het ophoesten van bijna 40 miljoen SRD cash door de eigenaar van de Combé markt, als onderdeel van de oplichting strategie. Was dit ‘zwart’ geld, hoe kan iemand zoveel geld in huis hebben en niet op de bank zoals het hoort bij ‘wit’ geld. Er is door het OM of een of andere dienst niet geopperd waar de Combé markt eigenaar het geld vandaan heeft, er is geen onderzoek geweest, niemand weet wat er met deze informatie gedaan is.
  Trouwens, waar is de 40 miljoen gebleven terug naar Combé markt!!!!

  En bij Saya denkt men dat hij zich schuldig maakt aan ‘money laundering’, vanwege de 250 duizend euro die hij betaald heeft voor zijn ‘sleetje’.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.