Surinaamse organisaties ontevreden over geplande slavernij-excuses december

12
Herdenking Keti Koti bij Nationaal Monument Slavernijverleden live op TV
Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam.

Diverse Surinaamse belangenorganisaties in Nederland en Suriname zijn niet tevreden over het plan van het Nederlandse kabinet, om op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Men vindt dat Nederland te haastig te werk gaat en snapt niet dat is gekozen voor minister Weerwind om naar Paramaribo af te reizen.

Gisteren werd bekend dat acht leden van het kabinet op 19 december excuses zullen gaan maken voor het slavernijverleden. Dat gaan ze doen op acht verschillende plekken in de wereld: in Nederland, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Eustatius, Saba en Sint Maarten.

Onder meer de De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden, Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de Vereniging Ons Suriname (VOS) hebben kritiek op de plannen van het Nederlandse kabinet geuit.


12 REACTIES

 1. Ze zijn nog niet klaar, de zakken moeten gevuld kunnen worden zo gaat dat niet lukken ze hadden dit niet verwacht, hihihihi
  gemodereerd

 2. Ik ben het eens met deze organisaties. Voordat dit bericht hier verscheen, heb ik dit in een reactie op een andere artikel geschreven. Rutte moet namelijk persoonlijk een excuses tour maken langs alle gebieden waar Nederland in het verleden betrokken was met slavernij.
  gemodereerd

 3. Ze zitten allemaal te zeiken, en nu is 19 december weer
  geen goed idee! Wat een stelletje ……….

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 4. MONEY, MONEY, MONEY is so funny. Bepaalde personen uit de diverse belangenorganisaties die met de Ned. taal goed uit de voeten kunnen, in Ned. hebben gewoond en welliicht hebben gestudeerd, nog verdomd weinig begrepen hebben van de Ned. cultuur en de Ned. politiek en helemaal niet van de huidige premier van Ned. MARK RUTTE en zijn partij de VVD. En als er iemand die de Ned. cultuur min of meer uitdraagt, dan is hij dat wel. Eén advies wat ik de belangenorganisaties wil meegeven:
  *Kom op voor je recht, maar stel absoluut geen financiële eisen. Werkt bij Ned. averechts. En zeker als het om Sur. gaat met al haar financiële verwikkelingen.
  Komt vanzelf wel. Rutte ziet al meteen dat jou gedachte op je voorhoofd staat geschreven en zal zelf het gebaar maken. Dus hou je in.
  *Wees blij dat er stappen worden gemaakt vanuit Ned. om excuses te maken. Spreek je positief uit als er wordt gezegd de excuses er binnenkort komen. Maar ga toch niet meteen eisen dat DE KONING en/of MARK RUTTE dat in SURINAME MOETEN komen doen. Daar heb je het weer. MARK ziet jou gedachte op je voorhoofd staan, en wat doet hij: Hij stuurt Franc Weerwind en gevolg.
  Hoe triest is dat. Hebben jullie dit niet zelf in de hand gewerkt. Wel nu, als Franc jullie komt bezoeken, laat hij jullie vertellen wat jullie verkeerd hebben aangepakt en hoe het een volgende keer beter moet. Tenslotte is hij ook Burgemeester van Almere geweest, dus weet van wanten.
  Dus mensen, aub niet focussen op MONEY, MONEY, MONEY that will not make you HAPPY!!!!
  gemodereerd

 5. Wat een ge’el (gel*l). Het is nooit goed of het deugt niet. Het gaat bij de organisaties niet om Weerwind of welke ander wind of Rutte. Helemaal met @WAT eens. De graaiers en zakkenvullers van de organisaties hebben buiten de waard gerekend. Hoe luidt het gezegde ook weer? Mik bereken a no ontvang, toch? Als men het er niet mee eens is, dan houdt het op. Take it or leave it en verder niet zeiken.
  gemodereerd

 6. pragmatist , we zijn het niet met jou eens , waarom moet Rutte dat doen , hij is misschien geen nazaat van die slavenhandelaars , en 16 miljoen Nederlanders zeker niet , als dat comité eens nadenkt , dan moeten ze het zelfde doen wat barbados nu doet , dat ze de nazaten van de slavenhandelaars ( bij hun de britten) nu voor het gerecht gegooid worden , voor excuus en herstel betalingen , nou zunder is dit niet is voor jou om die nazaten daar in Nederland op te sporen , of denk jij gewoon die 16 miljoen onschuldige Nederlanders moeten het gelag betalen , zunder waar was jij op 25 november 1975 onafhankelijks dag , en waar was jij op 25 februari 1980 toen bouterse een coup pleegde, en waar was jij op 8-9 december 1982 toen bouterse 15 Surinamers zonder proces gemarteld en vermoord heeft, en waar was jij in 1987 toen mannen, vrouwen en kinderen vermoord werden door die couppleger in het binnenland, en waar was jij tussen 2010-2020 , ja man gewoon een bange lul , en nu sinds juli 2020 kom jij uit je hol , en jij wilt toch niet vertellen dat jij voor iedere Surinamer opkomt , voor jou is het een bepaalde groep , dan moet jij ook eens in de geschiedenisboeken duiken en dan zie je dat mannen, vrouwen en zelfs kinderen verkocht werden door de stamhoofden in vele afrikaanse landen aan de britten , de nederlanders , de spanjaarden en ook aan de portugezen , en zunder , moeten die nazaten dan geen excuus aanbieden en herstelbetalingen doen , of hebt jij bewust je ogen dicht gedaan dat daar de ellende begonnen is
  gemodereerd

 7. @JZwartmans…u hebt gelijk Ze lullen. Eerst willen ze excuses….nu krijgen ze het en is t ook weer niet goed wat ze willen het op HUN manier hebben …gezeik man. Meneer Zunder, die volwassen ne gedraag je niet als een dwingend klein kind
  @Wat…idd….ze hadden gedacht bogo bogo geld in handen te krijgen. Hun plannen met wat ze ermee zouden doen, zien ze als een kaartenhuis in mekaar zakken NL heeft gelijk om zelf het regie in handen te houden. Anders merkt het volk er niets van.
  gemodereerd

 8. Ja Zunder je bent minder slim dan jezelf en achterban denkt. Je had natuurlijk de eurotekens al in je ogen daarom gingen die wagenwijd open en de sunglasses boden zeker een inkijk in je ogen. Je hebt te snel en te vroeg verlekkerd gereageerd. Die enorme herstelbetalingen gaan nooit komen want de Balanda weten als geen ander dat het niet gebruikt zal worden om het volk vooruit te helpen.
  Kissing moi
  Hebberige baboon die je bent.
  gemodereerd

 9. het wordt nu natuurlijk moeilijk voor de mensen om de excuses te accepteren, want daarna is er niets meer te mopperen. En als ik de berichten hier lees zijn dat in hoofdzaak moorden, verkrachtingen en diefstal. Een fijn land dit Suriname. Staat er in de bijbel niet iets over een splinter en een balk?
  gemodereerd

 10. De geschiedenis laat weten; in Afrika, bestond de slavernijhandel, ( slavernij) voordat de Europeanen Kwamen in Afrika. Zo begon het toch?

  Ook in West-Afrika, werden mensen gevangen genomen en aan de hoogste bieder verkocht.

  Europese landen ( waaronder Nederland) kocht, de aangeboden mensen en verkocht het in Amerika, die op zijn beurt door verkochten.

  Het ging om ± 30 miljoen slaven (MENSEN) wereldwijd.

  Portugal, was de eerste land die haar economy, baseerde op slavenarbeid.
  Niet lang daarna, werd het over genomen door andere landen.

  Toen ging het geld en de generatie ( NU ), gaat ook om Geld.
  Niet zozeer om de vernedering, pijn, machteloosheid, enz.

  Wie weet, komt er een hoog geplaatste iemand uit Afrika zijn excuses aanbieden!!!
  gemodereerd

 11. zo zie je maar weer
  het gaat dus totaal niet om de excuses

  naar aanleiding van deze domme reactie van deze nutteloze geldvretende stichtingen moet nederland zich terug trekken en nergens excuses meer voor aanbieden
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.