zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisOnthulling gedenksteen Anton de Kom in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Onthulling gedenksteen Anton de Kom in De Nieuwe Kerk Amsterdam

-

Does Travel - naar Suriname

Aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag van de Republiek Suriname onthulde Rajendre Khargi, ambassadeur van de Republiek Suriname, in Amsterdam een gedenksteen ter ere van de Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom (Paramaribo 1898 – kamp Sandbostel, Duitsland 1945).

Bij de ceremonie op donderdag 24 november 2022 werd de ambassadeur vergezeld door de 92-jarige Judith de Kom (dochter van Anton de Kom), klein- en achterkleinkinderen. Aanwezig bij deze bijzondere gebeurtenis waren onder andere Minister Weerwind en Burgemeester Halsema.

De gedenksteen is ontworpen door Natasja Kensmil en uitgevoerd door Henk Welling.

Met de gedenksteen voor De Kom wordt een bijzondere naam aan het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk toegevoegd. Tal van bekende schrijvers zijn in De Nieuwe Kerk begraven of  herdacht. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Willem Frederik Hermans, Multatuli en Coornhert.

De ontwerper van de Anton de Kom schrijverssteen is schilder Natasja Kensmil (1971), winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021. Bij iedere steen wordt een passende ontwerper benaderd. Natasja Kensmil heeft met haar bijzondere ontwerp een waar eerbetoon aan Anton de Kom gemaakt. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

1 REACTIE
  1. hier moet de echte Surinamers trots op zijn , maar de ndp schreeuwers die toen de nazaten van Anton de Kom zaten uit te schelden en ook onze president met zijn vrouw , zijn gewoon lafbekken , zij zien liever een steen met de afbeelding van ddb
    ndp lovers een duivel wil geen gedenksteen


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES