zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNederlandse boeren brengen bezoek aan Saramacca

Nederlandse boeren brengen bezoek aan Saramacca

-

Does Travel - naar Suriname

Een delegatie van Nederlandse boeren van onder andere uit de veesector en akkerbouw heeft zondag een bezoek gebracht aan het district Saramacca alwaar zij werden ontvangen door districtscommissaris (dc) Sherin Bansi-Durga en haar staf.

De boeren zijn momenteel in Suriname als antwoord op de oproep van de Surinaamse regering, “Grond zoekt Boer” op de gehouden Floriade Expo 2022 in Nederland.

De dc heeft bij deze gelegenheid de bezoekers uitgelegd over de potenties in het district op het gebied van veeteelt en landbouw. Ook heeft zij de delegatie kennis laten nemen met de geschiedenis van de boerenkolonisatie uit Nederland die in het jaar 1845 te plantage Voorzorg tegenover Groningen in het district Saramacca kwamen.

De voorzitter van de Veeteelt Coöperatie Saramacca en omstreken, Rawi Narain, heeft de delegatie uitgebreid uitleg gegeven over de veeteeltsector in het land.

De delegatieleider, Henk van Dam, was zeer onder de indruk over wat er gepresenteerd is in en over Saramacca met betrekking tot de landbouw- en veesector. Hij gaf te kennen dat het bezoek van de Nederlandse boeren aan Suriname puur in het kader van oriëntatie is.

Er zijn ideeën uitgewisseld en voorstellen gedaan hoe er gewerkt kan worden aan een samenwerking in het kader van ontwikkeling agrarischesector, meldt het Burger Informatie Centrum van Saramacca.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. zou heel goed zijn als ze hier in Suriname kun bedrijf zouden komen opzetten.
  ik weet ook heel zeker dat vele van deze boeren niet wisten dat in het verre verleden boeren uit NL naar Sur zijn gekomen, onder valse voorwendselen niet te vergeten, en wat ze allemaal hebben moeten doorstaan. Ook hun zijn dus net als de afrikanen, hindoestanen en javanen, voor de gek gehouden door de voormalige kolonisator.


  gemodereerd
 2. Nou ik moet zeggen!! Als de Hollanders daarginds gaat bezighouden met Landbouw en Veeteelt, dan mag heel SU les van hun nemen!! Het zal zo goed gaan, dat elders men jaloers zal zijn!! Als je ziet wat hun presteren, dan is het buitengewoon formidabel!!! Voor 95% machinaal!!! Ik hoop van harte dat SU hen in de gelegenheid stelt hun dingen te doen in SU!!!!! Wel moet men een geweer voor hen verschaffen tegen de rovers!! De Hollanders zullen naar mijn weten heel goed op voorbereid zijn!!


  gemodereerd
 3. Deze regering onder leiding van ZE Santokhi, Volkspresident en Staatsman, laat weer eens zien dat het echt goed komt met dit land. Het enige wat hij aan ons vraagt is geduld en een coöperatieve houding. Meedoen met de opbouw van dit land zodat wij zelf vooruit kunnen. Helaas laat een deel van de bevolking het weer afweten want die zijn het niet gewend om te werken. Dat deel dat wel wil werken kan het niet alleen en daarom heeft deze president ervoor gekozen om kennis uit het buitenland naar Suriname toe te halen. Het enige wat Nederlandse Surinamers naar Suriname exporteert zijn drugscriminelen. Welkom beste boeren uit Nederland en laat ons het verleden vergeten en steun ons waar het kan. Jullie Nederlanders hebben altijd al het goede voorgehad met anderen. Dank u wel.


  gemodereerd
 4. Wat doen deze mensen hier..??? Geef ze aub geen gronden, om straks slechts 5 procent van de winst te mogen ontvangen.


  gemodereerd
 5. Ik denk dat voor meer dan 90% van de Nederlandse boeren, Suriname een zeer geschikt land is om een beter boerenbestaan te lijden. immers, er is ruimte in overvloed, weinig tot geen stikstofproblematiek of controle op uitstoot en ze worden niet zoals in Nederland gebeurd, gedwongen tot het doen van peperdure investeringen.
  Chan en consorten hadden allang hierop moeten inspelen, getuige de vele boerenprotesten die hebben plaatsgevonden. Voor Suriname is het een win-win situatie want de meeste runderen worden geïmporteerd uit naburige landen.


  gemodereerd
 6. Deze boeren zijn mogelijk geldwolven. Ze zijn waarschijnlijk uitgekocht door de NL regering en zoeken nu groenere weiden in o.a. Suriname.
  Ze mogen hooguit als adviseur werken, maar geen landbouwgrond krijgen. Want dan volgt een nieuwe kolonisatie.


  gemodereerd
 7. Hahahaha wat een lulverhaal weer . deze mensen gaan nooit in Suriname investeren. ze komen hier omdat ze moeten aantonen dat ze hun best doen ivm hun stikstofprobleem. de Ned. overheid zal ze wel een zak geld meegegeven hebben Waarom denken wij zo vaak dat anderen het voor ons zullen klaren… Wake Up !!! een land met zoveel corruptie word door westerlingen altijd gemeden tenzij ze bogo bogo monie kunnen maken.
  Wij zullen zelf onze welvaart in handen moeten nemen. Sjorrie !!!


  gemodereerd
 8. Zijn wij vergeten wat de overheid met die blanke kippenkweker heeft gedaan ??? Nu zit hij lekker in Guyana die hem volledig faciliteert. (Read Doksenclub) denk jij dat hij goede resensies heeft afgegeven aan zijn medelanders ??? (Read Van de Bergh )


  gemodereerd
 9. @Boesskowtoe…als u de media goed volgde had u moeten weten dat “Chan e consorten” dit al bij 1 hun eerste bezoek aan NL, hadden aangeven. Toen waren er nog niet zoveel boerenprotesten. Ik weet zeker dat de boeren het hier in Suriname naar hun zin gaan hebben…veel ruimte…geen stikstofgedoe…goed klimaat…geen taalbarrière en gelukkig is het overgrote deel van de bevolking erg gastvrij. Als ze eenmaal hier hun draai hebben gevonden weet ik zeker dat ze Suriname in hun hart gaan sluiten en nooit meer weg zullen gaan. 🙂
  Los daarvan kunnen de Surinaamse boeren ook van hun leren hun bedrijf gezonder te maken.
  WELKOM DUS!


  gemodereerd
 10. Een deel van het suri volk zal denken “euro’s”.Laat ze komen,kunnen we ze steeds beroven.


  gemodereerd
 11. Hey boeroes. Gaan jullie eerst praten met onze. Suri boeroes. Ze kunnen jullie vertellen over de ontberingen van hun voorouders.


  gemodereerd
 12. Ik zou het risico niet nemen!

  Trap er niet in Boeren.
  Boeren zijn hardwerkende mensen en vindt maar eens personeel in Suriname met dezelfde werklust. Dat is er gewoon niet!

  Voor je het weet is het net als in Afrika…
  Mag je het land opbouwen en het hele dorp als personeel aannemen en opleiden.
  Maar krijgen ze een keertje hun zin niet, dan is het opeens weer een kolonisator!

  Worden je vrouw en dochters verkracht door smerig lui gespuis en word je het land uitgejaagd met achterlating van al je bezit.

  En daarna gaat de luie bevolking weer janken dat ze niks te vreten hebben!

  Niet doen dus!


  gemodereerd
 13. Hollanders denken jullie 10x goed voor je in Suriname gaat investeren, Suriname zit vol met rovers en criminelen in de dna. En ook op straat en thuis ben u niet veilig


  gemodereerd
 14. Een gedeelte van mijn schoonfamilie boert, kleinschalig dat weer wel. Toen ik met hen sprak over het organiseren van activiteiten en opzetten van cooperaties om zo meer controle te krijgen over afzet en prijzen, reageerde men dat men liever op zichelf werkt. Een enkeling snapthe het.
  Boeren in Nederland zijn gewend om in grote coöperaties te werken, Feed for Famers, Melk coöperaties, Landbouw coöperaties om o de keten verticaal te controleren.

  Dit moet dan wel mogelijk zijn voor de grote jongens die komen en de politiek moet ze geen strobreed in de weg leggen.

  Hopelijk ook melkboeren erbij want de oplosmelk die we kopen in de winkel is niet te drinken.


  gemodereerd
 15. We moeten oppassen dat we met deze Nederlandse boeren niet het paard van Troje of zelfs honderden koeien van Troje binnenhalen.Voordat je het weet hebben we Rhodesische toestanden in Suriname waar de kleine Surinaamse boeren weggeconcurreerd worden door grote Europese boeren, die volop gesubsidiëerd worden met Nederlands/Europees kapitaal. Onze eigen Surinaamse boeren zouden met de juiste steun van de Surinaamse overheid, zelf in staat moeten zijn de landbouw en veeteelt in Suriname te moderniseren.


  gemodereerd
 16. Het distrikt Saramacca is een zeer goed en rustig gebied waar de Nederlandse boeren hun boerenbedrijven zouden kunnen uit voeren.

  Rustige mensen en een prettige omgeving om te vertoeven.

  Staatsolie Suriname zou best wat voorzieningen voor dit distrikt kunnen opzetten, zoals een goede zwembad, goede sporthallen, sportvelden, een hospitaal en een recreatieverblijf, hotel. Dit om het distrikt ook aantrekkelijker te maken voor toeristen en dagjesmensen.

  Ook te Coppenamepunt kan de overheid en Staatsolie. Goede Openbare toiletten voor mannen en vrouwen, hiervan kunnen reizigers tussen Paramaribo met de bussen ook gebruik van maken en even ontspannen op weg naar Nieuw Nickerie en omgekeerd. Deze voorzieningen zijn zeer belangijk als mensen zo lang onderweg zijn. Er zal toch een plaats onderweg moeten zijn als men zo nodig moet. De districtskommesaris van Sarmacca

  De hengelsport in dit distrikt moet meer aandacht krijgen, wel tegen betaling voor mensen die uit de stad komen hengelen.

  Ik wens deze mensen succes toe met het opzetten van boerderijen met hun producten in het district Saramacca voor de Surinamers. Brazilie heeft een zeer goede en grote veestappel en deze zouden ook in Suriname wat betreft het weer en klimaat stand houden.


  gemodereerd
 17. Welkom nieuwe generatie Boeroes !

  Jullie kunnen het verschil maken.
  Suriname heeft een grote behoefte aan vooral aardappels en uien. En als hiernaast ook nog eens graan verbouwd kan worden dan is de rest van de wereld ook geholpen.
  Het is goed boeren in Suriname met als bonus een betere welzijn !

  Langzamerhand wordt duidelijk waar team Santokhi aan werkt.
  De basis is gelegd; administratie is opgeruimd, wetten en regels zijn herzien, personeel is en wordt getraind, etc. Nu volgt de volgende stap.

  Tja go. Set kong !

  Wij werken aan een beter Suriname en de boeroes ook !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 18. Leuke vakantie gehad maar denk je dat ze komen investeren met al die criminaliteit?? Mooi niet. Wonen er alleen mensen die op Jogi lijken in Saramacca??
  Vertel gelijk dat bij een beetje regen de boel verzuipt.
  Oen lobie witman.


  gemodereerd
 19. Doe maar op mijn geboorteplaats Saramacca ,kampong baroe en omgeving , daar is nog puur zuiver landbouwgrond er zijn daar ook nog boeroes die ook varkens ,schapen ,kippen kweken ..en ook aan landbouw doen .💪👍❤️❤️


  gemodereerd
 20. konsenci , ga jij dan hier boeren , maar jij bent gewoon een luie hollander die telkens Suriname afkraakt, flikker op


  gemodereerd
 21. Nederlandse boeren en landbouwers , jullie hebben niet goed gekeken en geluisterd hier in Suriname , mochten jullie besluiten om toch hier met een bedrijf te starten , dan zullen jullie tegengewerkt worden , en je zal moeten werken voor een appel en een ei , blijf daar en als jullie daar in Nederland moeten stoppen met boeren dan worden jullie daar enigszins gecompenseerd , hier in Suriname kennen ze dat niet , ze plukken je leeg en dan moet je maar zien om je te redden , deze regering kan ook niets garanderen dus blijf daar in Holland en je bent verzekerd van 100% AOW


  gemodereerd
 22. Ons buurland brazilie heeft 272. 000. 000 runderen. Dit is maar een voorbeeld van hoe het ook kan.


  gemodereerd
 23. Konsensi

  Wat doen deze mensen hier..??? Geef ze aub geen gronden, om straks slechts 5 procent van de winst te mogen ontvangen.

  Ja het is blijven hangen toen jullie corrupte minister van de vorige regering die goud consessie gaf aan Canada.
  Deze mensen moeten hard gaan werken om land te bewerken, zal je nooit begrijpen met je nonsens


  gemodereerd
 24. Ik vrees het ergste voor deze boeren en dat meen ik serieus. Het is een zeer goed initiatief. Maar wees ook realistisch. Heel veel zijn gevlucht vanwege de zeer hoge toename van rovers en criminelen. De slachtoffers zijn nooit goed beschermd geweest. Dit fenomeen heeft ook massaal in Afrika plaatsgevonden.

  Het blijft een zeer groot probleem wat zeer serieus genomen moet worden en aangepakt moet worden. Of Suriname verder zal vallen of zich zal ontwikkelen op hoog niveau, gaat totaal afhankelijk zijn met hoe de rovers en criminelen aangepakt zullen gaan worden en of de boeren wel beschermd gaan worden.

  Zodra er roofovervallen op de boeren gaan plaatsvinden kan Suriname het schudden, de boeren zijn ook natuurlijk niet dom, ze weten wat er speelt en ik vraag me af of ze de risico wel willen nemen.

  Het beste is al ze een afgebakend en beveiligd stuk land krijgen waar rovers niet kunnen komen zodat ze veilig en goed hun werk kunnen doen.


  gemodereerd
 25. Hollanders vind je overal in de aller kleinste hoeken vd wereld. Ze maken van niets iets.
  Gaan ze hier ook doen.

  Die negatieve reacties zijn v surineds die zelf niets durven en kunnen ondernemen in hun geboorteland. Das een typische suri mentaliteit, als het ons niet lukt, dan mag het niemand lukken.

  Generatie X,Y,Z heeft geen fuck interesse in de koloniale periode. Ze willen een toekomst opbouwen voor zichzelf.

  Woehahahaha, ooh my, ooh my
  Die Guyanezen roven jullie zee leeg.
  Die Canadezen en straks Chinezen brengen jullie goud weg.
  Chinezen brengen alle hout weg.
  Brazilianen roven alle goud en bezetten hele gebieden.
  Haïtianen only God knows
  Dominicanen en Columbianen gaan met jullie vent vandoor.

  Maar o wee als het een Hollander betreft, dan is het hel en donder. Ziekelijk!

  @slachtoffer, zoek nou eens een keer professionele hulp, want je bent al jaren bezig met dit gedoe.
  De criminaliteit in Nederland is vele malen erger. Suriname is geen Afrika, en er zijn ook suri boeren.


  gemodereerd
 26. ” …
  De boeren zijn momenteel in Suriname als antwoord op de oproep van de Surinaamse regering, “Grond zoekt Boer” op de gehouden Floriade Expo 2022 in Nederland.
  … ”

  De Floriade expo was dus duidelijk meer dan een snoepreisje.
  Onze switi Sranan wordt nu eindelijk beter vertegenwoordigd !
  “Grond zoekt boer” is een sowieso een betere actie dan “Surinamer zoekt pakketten”

  Tja go. Set kong !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES