Stroke symposium moet awareness onder huisartsen creëren

2
Stroke symposium moet awareness onder huisartsen creëren

In samenwerking met de vakgroep neurologie van Suriname zijn richtlijnen samengesteld door de SPAOGS, Stichting Post Academisch Onderwijs Geneeskunde Suriname, ten behoeve van het ‘Stroke Symposium’. Dit symposium werd gehouden in het gebouw van UNASAT op 19 november en de opening werd verricht door minister Ramadin van Volksgezondheid.

Doel van het symposium was om awareness op te wekken onder de eerste lijn van zorgverleners, te weten, de huisartsen, om een beroerte te herkennen bij een patiënt, hoe deze te behandelen en door te verwijzen. De hiervoor samengestelde richtlijnen zijn landelijk goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid.

De participanten aan het symposium waren huisartsen vanuit verschillende disciplines zoals de RGD, MZ, Politie en Nationaal Leger, zaalartsen van ziekenhuizen en particuliere huisartsen. Het symposium bestond uit spreekbeurten en casus die interactief behandeld werden door specialisten op het gebied van neurologie, zoals neurologen, vaatchirurgen, neurochirurgen en cardiologen.

De aanwezige artsen kregen stroke richtlijnen alsook TIA protocollen mee, genoemd: cerebrovasculair accident, om patiënten met beroerte verschijnselen meteen te herkennen, te behandelen en te verwijzen. Warisha Koendan, neuroloog, vond het toch wel van belang om nog een symposium te organiseren ter behandeling van de nazorg van stroke patiënten, t.w. ergotherapie, cardiologie en logopedie, omdat dit toch nog wat zorgen met zich meebrengt in de samenleving, vooral op financieel gebied.

Koendan drukte de participerende artsen op het hart dat acute stroke protocol in het ziekenhuis begint. “ Uw taak is om de patiënt door te sturen. Het kan ervoor zorgen dat de patiënt nog herstelt en dat er meer schade wordt veroorzaakt”, stelde zij.

2 REACTIES

  1. Ik kan met zekerheid zeggen dat een huisarts op noord dit nodig heeft. Na mijn corona vaccinatie kreeg ik verslapping van mijn rechterkant ik zei nog tegen hem volgens mij heb ik een beroerte hij vond dat rr niks aan de hand was terwijl ik al 3 had gehad dus ik wist waarover ik sprak. Maar hij verwees me niet door. Gelukkig stond ik na een week op vertrek naar het buitenland ik heb toen een scan laten maken en het bleek daadwerkelijk een beroerte. Godzij dank heb ik er geen ernstige gevolgen aan overgehouden. Maar deze huisarts nooit meer hij had mijn dood kunnen zijn. Ik zal zijn naam maar niet noemen.
    gemodereerd

  2. dede , was jij in zuid of west of oost bij een huisarts geweest dan had je het zelfde mee gemaakt , huisartsen hier maken er een potje van
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.