zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSVJ en dWT niet te spreken over behandeling Jason Pinas op persconferentie...

SVJ en dWT niet te spreken over behandeling Jason Pinas op persconferentie regering

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en de hoofdredactie van het ochtendblad de Ware Tijd (dWT) hebben in een uitgebracht bericht laten weten dat ze constateren dat er nog altijd ernstig inbreuk wordt gedaan op de persvrijheid. Dit naar aanleiding van een persconferentie afgelopen vrijdag, waar met name journalist Jason Pinas op een zeer afkeurenswaardige en bestraffende toon zou zijn bejegend.

De SVJ en dWT zeggen hierover:

“…Het optreden van leden van de regering op haar laatst gehouden persconferentie, waaraan aanzaten de ministers Albert Ramdin, Krishna Mathoera en Kenneth Amoksi, bijgestaan door de leiding van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger, druist in tegen het met de mond beleden respect voor de vrije en onafhankelijke media en journalisten.

Dit hoort niet in een democratische samenleving. Zeker niet na constructieve gesprekken met de regering naar aanleiding van een reeks incidenten met als dieptepunt de fysieke aanval op de journalist Jason Pinas door de beveiligers van de vicepresident, december vorig jaar.

Het beoordelen van vragen gesteld door journalisten op een persconferentie en het geven van een politieke mening hierover, tot zelfs een reprimande hoe journalisten zich moeten gedragen, versterkt de opvatting dat regeringsfunctionarissen kennelijk ervanuit gaan dat onafhankelijke media en journalisten verlengstuk zijn bij het uitdragen van het regeringsbeleid en zich ook als zodanig moeten opstellen.

Kritische en nadrukkelijke vragen over beleidsvraagstukken worden niet op prijs gesteld en als de opstelling niet bevalt, wordt daar ondubbelzinnig een politiek etiket opgeplakt.

Op de bewuste persconferentie van afgelopen vrijdag is met name weer de journalist Jason Pinas op een zeer afkeurenswaardige en bestraffende toon bejegend. De journalist die al een ernstig getraumatiseerde ervaring, mentaal en fysiek, is ondergaan, moest het verbaal weer ontgelden. Het verbaast de SVJ en de Ware Tijd hooglijk dat na deze persconferentie de beveiliging voor Pinas is ingetrokken door de regering. Dit zonder enige vorm van uitleg of aankondiging. Deze beveiliging was door de Staat ingesteld vanwege een levensbedreigend incident aan het woonadres van de journalist. Dit riekt naar rancune en onverdraagzaamheid van regeringszijde. Ongetwijfeld zal worden uitgelegd dat deze twee kwesties los van elkaar staan. Maar hoe geloofwaardig is dit?

De SVJ en de Ware Tijd veroordelen en protesteren met klem hiertegen en doen een beroep op de regering, politieke organisaties en andere machtsinstituten respect op te brengen voor het onafhankelijke karakter van de vrije media en journalisten. De SVJ benadrukt dat zij op geen enkele wijze zal toegeven aan enige vorm van inbreuk op de democratisch en grondwettelijk gegeven identiteit van vrije media en elke vorm van intimidatie zal bestrijden…”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Suriname is en blijft een bananenrepubliek. Er is geen plaats voor kritische journalistiek, moordenaars lopen vrij rond, het land staat internationaal bekend als een coke- en failed state.
  Mensen in de politiek beschouwen zichzelf als goden, een vice-president die een ex bankrover is, een man die 10 jaar president is geweest maar ook moordenaar- en drugsdealer is en nog steeds vrij rondloopt.
  Ik kan lang doorgaan maar stop ermee,…doortrekken die wc-pot….er is geen hoop meer voor Suriname.


  gemodereerd
 2. Jullie zijn helemaal niet te spreken, 🤣😂🙄.

  De rest vd 8 miljard mensen ligt nog net niet rollend op de grond vh lachu!
  Waarom?
  Omdat iedereen weet dat geen één van jullie ooit, ever, never, een protestactie heeft gehouden voor jullie vermoorde collega’s. Dus… wat voor rommel is dit!

  Do you remember 8 december!
  Hoeveel journalisten zijn toen vermoord.
  De moordenaar loopt nog vrij rond.
  Sterker nog; elke beweging vd idioot volgen jullie op de voet. Hup, braave terug naar jullie hok.

  Collega-veraderssssssszzz.


  gemodereerd
 3. Ik heb het al zo vaak gezegd en ik blijf het herhalen. Zolang de creolen deel uitblijven maken van de regering zal van vooruitgang niets terecht komen. Dit is nu eenmaal de feiten zoals die zijn. Een Afro wil het liefst niet werken maar de hele dag chillen met een Borgoe en liggend in een hangmat naar vrouwen lonken. Hoe wil deze bevolkingsgroep vooruitgang bereiken? De Afro (de goeden niet te na gesproken maar de meesten wel) kijkt liever niet vooruit maar kijkt terug naar het verleden. Hoe wil deze bevolkingsgroep vooruitgang bereiken. Daarom stel ik voor dat ZE Santokhi, de Volkspresident en Staatsman, de hele parasiterende kliek van de ABOP (meneer Brunswijk weet toch nooit wat er in dit land gebeurt) naar huis stuurt verder gaat als eenling.


  gemodereerd
 4. Nu ben ik alleen benieuwd WIE Jason Pinas op deze persconferentie onheus en bestraffend heeft toegesproken? Was het minister Ramdin, minister Mathoera of minister Amoksie? En als zij zich allemaal hieraan schuldig hebben gemaakt, vraag ik me af of ze samen Brunswijk hebben overtroffen of niet?


  gemodereerd
 5. Waar Suriname in 2021 nog op plek nummer 19 van 180 op de World Press Free-dom Index stond, is ons land dit jaar met 33 plekken gedaald. Suriname staat nu op plek 52 op de index, hetgeen aangeeft, dat ons land het niet zo goed doet als het gaat om persvrijheid.
  ======
  Met de gebeurtenissen van de afgelopen tijd zal Suriname waarschijnlijk nog tientallen plaatsen dalen. Wo set eng en zijn dreamteam is goed bezig met hun prudent beleid.


  gemodereerd
 6. nou vele Surinamers zullen niet te spreken zijn over dat jullie nep journalisten in die tijd 2010-2020 jullie mond hielden, omdat jullie al in je broek piste om een vraag te stellen aan het paarse gezag , en nu dat deze regering matiger is zijn jullie niet tevreden en ook die pinas niet , jullie zijn geen journalisten , maar gewoon een stelletje klojo’s , jullie brengen het nep nieuws , zeker in opdracht van faya pepre


  gemodereerd
 7. Ik ben niet duidelijk genoeg geweest, effe in detail.
  Bij de bouterse-coup zijn er journalisten vermoord, media en politie-gebouwen opgeblazen etc.
  De zogenoemde vrije pers was tijdens Venetiaan mak als een lammetje.

  Heden krijgt pinas, als enige en eerste journalist ooit in Suriname, persoonlijke bescherming, maar tegelijkertijd hebben jullie een voorproefje gekregen van hoe brunsi met de pers omgaat, dus een eventuele voorbode van een eventuele toekomst.
  Is dat duidelijk….., laten zinken.

  Jullie werken bewust mee aan het creëren v chaos in suri, onder het mom v vrijheid van meningsuiting, want dat is je bullshit democratisch recht.

  Ga zo door hoor, de geschiedenis zal zich wederom herhalen, totdat je terug bent op aarde over alweer 40 jr.
  Idem dito alle vijftig kleine politieke partijen.
  Kansen verkeken door de chaos die jezelf hebt gecreëerd.

  Blijven schoppen en recalcitrant zijn in plaats van accepteren en meehelpen om je land op te bouwen.

  Kinderachtig gedoe!


  gemodereerd
 8. Jullie lopen zielig te doen, je wil kritiek geven maar kunnen niet zelf kritiek hebben.


  gemodereerd
 9. ” …
  Esmerald
  17 november 2022 Bij 09:36
  … ”

  Helemaal mee eens !

  Journalistiek Suriname is niet objectief maar selectief en subjectief ! En ergens ook hypocriet !

  Wij willen waardevolle nieuws met verrijkende informatie !

  Level up !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES