zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname en IDB tekenen leningsovereenkomsten

Suriname en IDB tekenen leningsovereenkomsten

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) hebben afgelopen vrijdag twee leningsovereenkomsten getekend. De eerste overeenkomst betreft de begrotingssteun overeenkomst ‘Fiscal sustainability program for economic development’ van USD 150 miljoen. De tweede overeenkomst is ‘Labor Market Alignment with New Industries’ voor USD10 miljoen.

Voor dit speciaal moment kwam de IDB Vice President, Richard Martínez vanuit Washington naar Suriname vergezeld van de IDB General Manager van de Caribbean Department, Tariq Alli.

Bij de eerste lening wordt door de IDB begrotingssteun verstrekt ter ondersteuning van het IMF programma en heeft als doel het bereiken van een duurzaam fiscaal beleid en economische groei. Het begrotingssteun programma is sterk gelinkt aan de voortgang en voorwaarden van ons programma met het IMF.

Voor de goedkeuring van dit IDB programma moesten aan vijftien voorwaarden worden voldaan op de gebieden van het belasting systeem, het uitgaven beleid, het macro en fiscaal raamwerk alsook het beleid met betrekking tot parastatalen. Eveneens was een goede performance met het IMF van belang. De verwachting is dat in 2023 en 2024 ook IDB begrotingssteun van respectievelijk 150 en 100 miljoen zal worden toegekend.

De tweede overeenkomst die is getekend betreft Labor Market Alignment with New Industries. Dit project heeft tot doel om de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen mede gebaseerd op onze toekomstige groeisectoren. In dit kader zullen werkzoekenden en werklozen worden begeleid via high quality trainingen in afstemming met de werkgevers zodat een baan na de training gegarandeerd is. Dit moet bijdragen aan het verlagen van de werkloosheid.

Er zal in het totaal proces ook gebruik gemaakt worden van de hedendaagse informatie communicatie technologie (ICT) om de verschillende doelgroepen te bereiken. De uitvoering van dit project ligt in handen van het Surinaamse ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ).

Vermeldenswaard is dat de getekende programma’s een looptijd hebben tussen de 20 en 25 jaren met een grace periode van 5.5 jaren en een lage rente van tussen de 1 en 2%. Verder zijn deze leningen opgenomen in het IMF macro-economisch raamwerk en hebben ze de goedkeuring van het Bureau voor de Staatsschuld.

De IDB-vicepresident sprak zijn waardering uit voor de vele inspanningen van de huidige regering in deze moeilijke crisis waarbij ook een IMF programma moet worden uitgevoerd. Dhr. Martínez gaf verder de verzekering dat de IDB een partner is waarop Suriname mag blijven rekenen. De ondersteuning van de IDB kan gegeven worden op het gebied van technische kennis, capaciteitsversterking en financiële middelen.

Tijdens het bezoek maakte de IDB delegatie van de gelegenheid gebruik om de lopende IDB energie- en onderwijsprojecten te bezoeken. Ook het Paramaribo Urban Rehabilitation Project (PURP), waarbij monumentale panden worden gerenoveerd kreeg bezoek, met onder andere een rondleiding in het gerenoveerd DNA gebouw.

De IDB biedt ook ondersteuning aan de private sector via IDB Invest. Om de mogelijkheden van dit orgaan aan de private sector te presenteren vond een ontmoeting met potentiele bedrijven plaats. Ondertussen heeft IDB Invest in Suriname o.a een project met Bakkerij Fernandes uitgevoerd en is momenteel een project met de Kuldipsingh haven in uitvoering voor een bedrag van USD 14.5 miljoen.   

De ondertekening van de leningsovereenkomsten vond plaats op het presidentieel paleis tussen de minister van Financiën en Planning a.i., dhr. Albert Ramdin en de vicepresident van de IDB, dhr. Richard Martínez.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. En wanneer gaan ze alles aflossen. Ze hebben niet eens genoeg geld om de armen te voeden.


  gemodereerd
 2. Een kans voor al die demonstranten om een opleiding te volgen en te gaan werken aan de toekomst van Suriname. Ik ben benieuwd hoeveel er aan mee gaan doen. Ik neem aan allemaal.


  gemodereerd
 3. Deze regering regeld zijn vriendjes wel met al de leningen die het volk terug moet betalen. Bij Bouterse zag je projekten en hoe het land eruit zag, met deze vervloekte rovers is het hun bankrekening. Ik vertrouw Ramdin voor geen cent. Boef als de rest


  gemodereerd
 4. @debby

  Boefdraad leende $ 120.000.000 tegen 12% oid en $ 15.000.000 aan fee’s en lasten voor het aflossen van de stroomrekening bij Alco om zo de affobakka dam te kunnen belenen.
  Al bij de eerste rente betaling faalde de regering Bouterse Adhin/Boefdraad.
  Het geld is nooit in Suriname geweest en het was al weg aan onbetaalde rekeningen.

  Deze leningen worden in een enigszins gesaneerde situatie ingebracht met wat meer controle. Zie het IMF betaalt niet meer als er niet voldaan is/wordt aan verbetering.

  Deze lening begint qua aflossing over 5,5 jaar en kost bijna niets vergeleken met de leningen van Boefdraad 12% plus voor Boefdraad en nu 1-2% .

  Suriname krijgt nu het onder curatele staat niet maar zo de gelegenheid meer om geld te laten verdwijnen. Boefdraad probeerde dat en kreeg ook al vak de deksel op de neus. Zie de renovatie van het Academisch ziekenenhuis met de Islamic Development Bank.

  Het is nu pinaren omdat de schulden van Bouterse/Adhin/Boefdraad gesaneerd moeten worden beste Debby. Dat gaat helaas traag.


  gemodereerd
 5. De lening kost weinig, dat wordt als winst gezien, ten onrechte, het is geen winst, het is hoogstens een lening onder gunstige voorwaarden, daartegenover staat de zeer strenge voorwaarden, die weer een flinke rib van de al armlastige samenleving zal vergen.
  Deze lening zal hoe dan ook, ook moeten worden terugbetaald. De nieuwe leningen kunnen misschien belangrijk zijn (zuurstof), maar Sranan is niet in de gelegenheid leningen van dit niveau aan te gaan. Daartegenover is het nog steeds niet duidelijk hoe de leningen productief zullen worden ingezet (ja,het financieren van de begroting).

  Velen denken eerder het tegendeel, het is om de gaten in de begroting te dichten tot de volgende begroting en nieuwe lening enzovoort.

  Men heeft het over de leenzucht van Hoefdraad, maar deze regering doet niet onder voor hem.

  Hoe zo worden de schulden van Hoefdraad door deze lening gesaneerd (deels terugbetaald). Er wordt nog steeds niks terugbetaald. Deze lening is niet aangegaan om onze schulden te saneren.
  De weg van schuldsanering is eerder een doodlopende weg, we zullen zelf harder moeten werken en geld verdienen om alle leningen terug te betalen, nu ,over twee, vijf jaren, het zal moeten gebeuren. Zolang dit niet gebeurt zorgen de nieuwe leningen voor nog grotere schulden.

  Btw, kijk hoe trots onze Bibisman is, alsof hij net een flinke bonus heeft geïncasseerd.
  Zo trots was men ook onder Hoefdraad, de mannen brengen geld binnen, terwijl geen mens aan het terugbetalen denkt, dat is ons probleem, wij willen altijd geld, maar terugbetalen ho maar.

  Naar de G20 (veel belangrijker) gaat onze pres niet, maar naar de nutteloze klimaattop wel, 🤷‍♂️


  gemodereerd
 6. Wat betekent deze lening nu eigenlijk? Deze lening geeft aan dat ZE Santokhi goed bezig is met het saneren van de enorme schulden die door de NDP maffiosi en fascisten veroorzaakt zijn. Miljarden dollars zijn gestolen en nog steeds niet getraceerd. Volgens Amerikaanse bronnen zijn die op Cuba ondergebracht.
  Waarom zou de IDB een lening aan Suriname verstrekken als de economie er zo slecht voor zou staan? Neen ZE Santokhi is de man die zijn beloftes nakomt en dit hebben de Amerikanen gezien en begrepen.


  gemodereerd
 7. debby en pony , ja jullie begrijpen het niet he domme lullen , als je kunt lezen dan zien jullie dat een groot deel van deze lening gebruikt wordt om leningen met hoge rentes van de vorige dieven regering te betalen , maar jullie zijn echt oerdom hoogst 4 de klas paarse lagere school


  gemodereerd
 8. @Jojo: Het is te hopen dat jou reactie (geheel in Jip en Janneke mode) begrepen word.
  Als het gaat om het wanbeleid en de leendrang van Bouterse/Adhin/Boefdraad, hebben veel Surinaamse broeders & zusters last van acute geheugenverlies.


  gemodereerd
 9. WAT, je klets weer uit je nek. Er staat nergens in het artikel dat er schuldsanering zal plaats vinden. Jojo maakt gebruik van eigen aannames, dat is zijn goed recht, maar nog geen feit. Heb ik iets gemist!!!!!
  WAT, welke leningen met hoge rente worden met deze lening gesaneerd? (Graag binnen de Jip en Janneke mode)

  Boesskowtoe, over de schulden gemaakt door de regering Bouterse heerst geen enkel verschil van mening, ook niet over de verdwijning van het grootste gedeelte daarvan.
  Waar het omgaat is, dat men moet waken niet dezelfde fouten te maken. Tijdens bewind Bouterse waren de NDPers makke schapen die hun leiders volgden zonder gemor, nu vindt hetzelfde plaats, alleen met andere acteurs. Je moet leren uit het verleden om geen makke schaap te zijn (anders begin ik morgen een slachterij, haha).
  Zelf onze Jojo vindt dat deze regering het ‘slecht’ doet, denk maar aan de eigen schandalen, anderen hier op WKT die prominent aanwezig zijn/waren en anti NDP, hebben het vertrouwen in deze regering opgezegd.
  Dit is geen Jip en Janneke mode, dit is Loes en Mama (en de poes).


  gemodereerd
 10. @Pony: Ik heb nooit beweerd dat deze regering het foutloos doet en lever regelmatig kritiek op het beleid, wat er in de media verschijnt en wat er in de Surinaamse maatschappij gebeurd.
  Wat jullie je in Su meer zouden moeten realiseren is, wat in 10 jaar te gronde is gemaakt, je niet binnen een jaar en wellicht ook niet binnen een regeertermijn kunt herstellen. En ja, Chan heeft ooit gezegd ‘wo set ing’ maar had ook moeten zeggen, ‘gie mie ting’.
  En, omdat het overgrote deel van Suriname niet meedoet met die acties, zijn ze geen domme schapen, maar juist Surinamers met realiteitszin. Ze weten dat hun land (door 10 jaar wanbewind en slecht bestuur) in zwaar weer terecht is gekomen en beseffen dat er offers gebracht moeten worden. Ze doen dat zonder te morren.
  Hard schreeuwen dat je het moeilijk hebt, zoals de ndp-er en de stadscreool doen, verandert niks aan de situatie. Het motto is: niet lullen maar poetsen!
  En tot slot, dit is geen Jip & Janneke, noch Loes en mama, maar feit en realiteit.


  gemodereerd
 11. Suriname is kampioen in leningen sluiten. Elke lening is eentje te veel. Wanneer en waarmee gaan ze dat allemaal aflossen. Het is nog niets eens zeker of er daadwerkelijk voldoende olie aanwezig is. De regering doet verder niets aan productieverhoging. Het is echt triest om naar de lachende gezichten op de foto te kijken, alsof zij de Lotto hebben gewonnen.


  gemodereerd
 12. Boesskowtoe, je hebt het niet begrepen. Mijn morren wil zeggen, dat je deze regering niet klakkeloos moet willen volgen zoals in het verleden. Wij moeten alert blijven en luid morren, dat het nodig is, is de afgelopen twee jaar gebleken bij de ‘mistige’ zaakjes die deze regering wilde opzetten.
  Morren over de situatie in Sranan is wat anders dan het morren waarover ik het heb.
  Dus als men niet alert blijft en zonder gemor deze regering volgt, omdat Santokhi ooit gezegd heeft, ‘mi o sitting, dan wordt men een kudde makke schaapjes, heeft niks te maken met niet aanwezig zijn bij protesten.

  Trouwens, regering Santokhi/Brunswijk met aanhangwagens NPS/PL leeft bij de gratie Bouterse, niet omdat zij het ‘goed’ doen, de ‘vrees’ voor baas Bouta is groot onder de Surinamers, ook bij mij.
  Wij wachten op een alternatief, een nieuwe politiek, tot die tijd moeten wij het met de deze heren en dames doen.

  ,Hard schreeuwen dat je het moeilijk hebt, zoals de ndp-er en de stadscreool doen, verandert niks aan de situatie. Het motto is: niet lullen maar poetsen!@@
  Je stigmatiseert een beetje, als je oren (voelhorentjes) hebt in Sranan, dan hoor je het gemor uit alle lagen van de bevolking, niet alleen uit een bepaalde groep, alleen ‘schuwen’ zij het op de voorgrond treden.
  ‘En tot slot, dit is geen Jip & Janneke, noch Loes en mama, maar feit en realiteit’, @@
  Boesskowtoe, je vergeet de Poes.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES