‘OM moet Saya binnen 30 dagen dagvaarden of vrijlaten’

10
Saya aangehouden voor gebruik valse documenten bij invoer peperdure auto

De rechter-commissaris in Suriname heeft in de zaak van ondernemer Jean ‘Saya’ Mixon donderdag een bevel tot bewaring verleend. Dat wil zeggen dat de strafzaak waarin Saya verdachte is, binnen 30 dagen aan de strafrechter moet worden voorgelegd en anders wordt hij in vrijheid gesteld. Dit bevestigt advocaat Maureen Nibte tegenover Waterkant.Net.

Saya werd op vrijdag 7 oktober aangehouden door de politie, in verband met een onderzoek naar gebruik van vervalste documenten bij de invoer van een luxe auto. Het gaat om de invoer van een peperdure Aston Martin Vantage waarbij vermoedelijk gebruik gemaakt is van valse dan wel vervalste documenten, meldde de Surinaamse politie (KPS).

De advocaten van Saya hadden de rc verzocht om zijn bewaring te weigeren en hun client naar huis te sturen. Ze merkten op dat uit het dossier blijkt dat hun cliënt, die autohandelaar is, vervolgd wordt voor onderfacturering. De waarde van de desbetreffende auto is voor een lager bedrag opgebracht dan de werkelijke waarde. Verder merkten ze op dat alle handelaren aan onderfacturering doet.

“Als je de juiste prijs zou gebruiken dan zou je het goed niet kunnen verkopen. De scheepsvaartwet en de Wet Tarieven Invoerrechten (WTI) geven overduidelijk aan dat bij onderfacturering binnen vijf jaar nog een naheffing kan worden gedaan of er kan alsnog een boete worden opgelegd. De wetgever heeft nimmer bedoeld dat deze overtredingen in een strafrechtelijke sfeer gebracht moeten worden. De auto was al maanden in het land en pas achteraf wordt Saya aangehouden voor het onderfactureren, terwijl dat normaal is in de importwereld. Zo kan je de prijs voor de consumenten beheersbaar maken”, aldus Nibte.

Volgens de raadsvrouw is de politie met veel machtsvertoon naar het bedrijf Saya getogen, maar hebben daarbij niets bijzonders aangetroffen of in beslag genomen. Ook de Narcotica Brigade was met een speurhond ter plaatse, maar ze hebben geen drugs of daaraan gerelateerde zaken aangetroffen.

Op basis van al deze zaken concluderen de advocaten dat het Surinaamse Openbaar Ministerie Saya vanwege gezichtsverlies wil vervolgen voor de onderfacturering.

“Dit terwijl de ondernemer bereid is de boete voor de naheffing te betalen”, zegt Nibte.

10 REACTIES

 1. Die nibte weer hè? Dat mens heeft het maar druk met geld binnenharken. Straks raakt ze nog overspannen van het geld tellen. Heeft ze ook een onder gefactureerde bolide van haar cliënt gekregen voor haar goede diensten?
  gemodereerd

 2. Nibte vreet stond…dus omdat andere handelaren het doen moeten we het accepteren en deze ka vrijlaten. Jouw taak, gezien je met zekerheid weet dat andere handelaren het ook dien, is dat je dan een zaak maakt tegen alle andere handelaren….toon je ballen! Je denk alleen aan geld binnen harken ..je ziet wat met ue zus is gebeurd door haar hebzuchtigheid voor geld….ze zing nu vele tonen lager!
  OM …doe je werk goed en sluit hem op voor lange tijd ….daarna opdonderen naar zn land…laat hij in Haïti gado gaan spelen.
  gemodereerd

 3. Hopelijk gaat Saya inzien dat hij door valsaards die niet op hem lijken in de gevangenis is beland. De mensen die hij zo hoog acht, zijn de valseriken en verraders die hem als een baksteen laten vallen. Gaat hij die 200 Haitianen nog op zulke machtswellustelingen laten stemmen?
  gemodereerd

 4. !!Filia!! Neen!! De O.M. is zo dom om in tetrapen met dit soort lul verhalen!! Ik heb vele jaren in die zelfde branche gezeten en weet exact hoe dat werkt m.n. onder facturering en de mensen in de maling te nemen!! Ik heb hen allemaal gepakt!! Dus de O.M. in SU zijn pokipatu s’ mensen!! Zij kunnen beter lid worden als komedianten!!
  gemodereerd

 5. Trap deze criminele klootzak terug naar waar hij vandaan is gekomen.
  En Nibte, je raakt overwerkt door al die criminelen in Suriname, kijk uit voor een burnout!!!

  De fiscus moet deze klootzak en zijn familie eens helemaal binnenste buiten keren en ook even in zijn thuisland gaan speuren!

  Wat dit is een rioolrat, dat weet iedereen, dus met een beetje speurwerk moet het toch lukken om deze gladjanus wat jaartjes op te sluiten.
  gemodereerd

 6. Dus als elke dief een inbraak pleegt, maar sommige niet betrapt worden, mogen degene die wel betrapt worden niet vervolgd worden.
  gemodereerd

 7. “Onderfacturering, alle handelaren doen dat, dus….”
  Wat een flauw excuus van een advocaat om het in de fout gaan van een cliënt goed te praten.
  gemodereerd

 8. Onderfacturering. Elke importeur doet dat. In feite snijd jij jezelf in de vingers, want om jouw kostprijs goed te maken moet je het product met woekerwinsten verkopen.
  Voorbeeld te verduidelijking?
  Stel je koopt een auto voor US 300.000. Je geeft aan de douane een waarde op van US 100.000 en betaalt 20 % aan invoerrechten. Op papier kost deze auto US 120.000. Vraag rijst: tegen welke prijs moet deze auto worden verkocht. Op papier heb je een kostprijs van US 120.000; in werkelijkheid heb je betaald US 320.000. Stel Verkoopprijs op US 400.000, dan heb jij een echte winst gemaakt van US 80.000. Fiscaal heb je een winst gemaakt van 400.000 – 120.000 = 280.000.
  De vennootschap belasting hierover bedraagt a 35% = US 98.000 en dat is veel meer dan die 20% over 300.000 = 60.000.
  Weet je wat ik zou doen als ik overheid van Suriname was: Ik zou jullie zeker de kans geven om te onderfactureren, maar ik zou de schaduwadministratie van de douane als juist aanhouden.
  Bij controle van jouw boekhouding zal ik de douaneadministratie als kostprijsberekening hanteren en op die manier jouw winst opblazen met de bedoeling meer inkomstenbelasting dan invoerrechten binnen te halen. Dat zal jullie leren. Oplichters.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.