woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandTrainingen voor vrouwenorganisaties aan de Boven-Surinamerivier

Trainingen voor vrouwenorganisaties aan de Boven-Surinamerivier

-

Does Travel - naar Suriname

Op 5 en 6 november heeft Stichting Suriname Waste Management (Stg. SUWAMA), in het kader van het project ‘Milieu en Landbouw, naar een hoger niveau door en voor Saramaccaanse vrouwen’ aanvang gemaakt met landbouw en milieu gerelateerde trainingen aan de vrouwenorganisaties van de dorpen Pokigron, Jaw Jaw, Pikin Slee, Masiakriki en Godo aan de Boven-Surinamerivier.

De trainingen zijn financieel mogelijk gemaakt door de GEF – Small Grants Programme Suriname van de UNDP, die zich onder andere hard maakt om lokale capaciteiten op te bouwen op het gebied van duurzame landbouw en afvalbeheer.

Het doel van het project is om de capaciteiten van de vrouwen te versterken zodat zij

  • Op een duurzame/modernere manier landbouwgewassen kunnen telen, voor zowel eigen gebruik als de verkoop en
  • Milieubewustzijn kunnen bevorderen in hun dorpen, door de opgedane kennis toe te passen in hun dagelijks leven en deze vooral ook te delen met iedereen in hun dorp.

De trainingen zijn ontwikkeld op basis van de resultaten van een vooronderzoek dat in 2020 werd uitgevoerd in deze 5 dorpen en waarbij de vrouwen zelf hadden aangegeven waar zij behoefte aan hebben.

Er zijn een reeks van trainingen ingepland, waarvan de eerste centraal zijn verzorgd op 5 en 6 November. De trainingen gingen over het planten op water (hydroponics/hydrocultuur) en hoe afval te voorkomen, hergebruiken en recyclen en zijn verzorgd door het team van Stg. SUWAMA en Hydrogrow Suriname NV.

Ook hebben de vrouwenorganisaties van elk dorp een vereenvoudigd hydrocultuursysteem meegekregen, waarmee ze aan de slag kunnen, plantmateriaal, PH en TDS meters en meststoffen.

De vrouwen van de verschillende organisaties hebben actief en enthousiast geparticipeerd tijdens de trainingen. Ook waren ze onder de indruk van het hydrocultuur systeem. Ze zijn voornemens te experimenteren met verschillende gewassen, maar zullen met de eenvoudige beginnen, zoals tayerblad, slablad, amsoi en kaisoi.

In februari 2023 keert het team van Stg. SUWAMA terug naar de dorpen voor monitoring en trainingen over composteren en permacultuur.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES