IDB keurt US$ 150 miljoen Policy-based Loan Suriname goed

12
us dollars

De uitvoerende raad van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), heeft op woensdag 2 november tijdens haar raadsvergadering een Policy-based Loan (PBL) voor Suriname goedgekeurd.

Deze PBL van US$ 150 miljoen is onderdeel van de begrotings- en projectsteun van total US$ 500,- miljoen welke voor de komende drie jaren is gereserveerd in het kader van het Herstelplan, welke wordt ondersteund door de IMF Extended Fund Facility (EFF). Deze tranche is de tweede voor dit jaar.

Eerder in april 2022, werd er een eerste tranche van US$ 50 miljoen beschikbaar gesteld. De condities bij deze PBL zijn grotendeels in lijn met de “prior actions” en prestatie criteria van het IMF programma. De evaluaties welke op jaarbasis plaatsvinden zijn zowel kwantitatief als kwalitatief van aard.

Deze goedkeuring geeft impliciet aan dat de overheid goed op weg is met het gezond maken van de Surinaamse economie. Naast institutionele versterking van de overheid staat ook de versterking van de staatsfinanciën centraal bij deze lening. De middelen zullen de komende weken worden overgemaakt en komen ter beschikking van de begroting. Deze middelen ondersteunen ook in de mede-financiering van de aangekondigde uitbreiding van het sociaal vangnet van de overheid.

Verder betekent deze instroom van US-dollars een enorme versterking van de valuta positie van het land. Het ligt in de bedoeling, dat in 2023 en 2024 hetzelfde bedrag van US$ 150 miljoen elk jaar zal worden beschikbaar gesteld na de evaluaties, welke ook gebaseerd zullen zijn op min of meer dezelfde prestatie indicatoren als in het IMF programma.

Naast de begrotingssteun van de IDB onder de paraplu van het IMF programma, komt binnen het kader van de nieuwe 2021-2025 landenstrategie van de IDB voor Suriname US$ 450 miljoen vrij voor reguliere projecten.

12 REACTIES

 1. Alleen de fascisten van de NDP en racisten die het niet kunnen verkroppen dat het land geleid wordt door een die niet op hen lijkt, zullen met hun gotro praatjes weer met kritiek komen aanzetten.
  gemodereerd

 2. Regering Santokhi / Brunswijk is goed bezig. Ndp mag nooit meer aan de macht komen, de partij die meerdere malen het land hebben vernietigd.
  gemodereerd

 3. Chan mekkert een hoop maar ene lening na andere nemen ze en het verdwijnd in hun zak.
  Er wordt geen cent aan Sur besteed
  Koers vliegt maar omhoog. Net goed voor de domme sur.
  gemodereerd

 4. Laten we hopen dat het hiermee, voor VP Lonny tenminste, niet meer inpakken en oprotten geblazen is voor de regering.
  gemodereerd

 5. laten ze geld vrijmaken voor de opgefuckte wateroverlast in Suriname. het is toch je reinste onzin dat bij de minste geringste regebui het land veranderd in een oceaan, huizne onderlopen, de bevolking ziektes oploopt dat weer voor een druk zorgt op de gezondheidszorg. Als langer dan 40jaren kampt Suriname met wateroverlast en het wordt steeds erger. A NO KAN toch.
  Mensen die nu bouwen moeten zeker 2 meter hoger dan de straat bouwen om de komende 5 jr water buiten te houden, maar daarna hebben ze hetzelfde probleem als anderen. Is gewoon belachelijk voor woorden dat GEEN ENKELE regering kader heeft om dit op te lossen. NO OPO IE BORSOE maar vraag hulp aan het buitenland want zelf kunnen we het niet.
  gemodereerd

 6. Heel leuk hoor, de zoveelste lening. Wanneer gaan ze dat allemaal aflossen. ze hebben niets eens genoeg eten voor het arme volk. De president en zijn regeerteam hebben het alleen goed.
  gemodereerd

 7. De vele technische termen die gebruikt worden om de doelen waar het geld voor bestemd is te omschrijven, zegt mij dat de transparantie weer ver te zoeken is. Dus ook nu ondanks we Oppenheimer niet kunnen aflossen, gaan we gewoon doodleuk door met lenen..! Het zal wel weer om de lage rente gaan, die ze voor elkaar hebben gekregen. Ondertussen groeit de staatsschuld maar door.

  De inkomsten en uitgaven van de staat, is en blijft een duister boek. Grote vraagtekens bij de vele nutteloze reizen met aanhang, die op regelmatig basis plaatsvinden. Terwijl men beweerd geen geld te hebben om zoveel zaken, die niet in orde zijn uit te voeren! Er is geen geld om de geuniformeerde machten te voorzien van een nette uitrusting. Maar de President is op reis met zijn schatje en zijn onderdanen “in het belang van Suriname” en zijn inwoners!
  gemodereerd

 8. Ik verwacht met deze lening hetzelfde als de siebieboesie van afgelopen zaterdagavond, laat het je overkomen, je kunt het toch niet tegenhouden.
  Er zal weer niks concreets met deze lening gebeuren, gaat weer naar de ambtenaren salarissen en uitstapjes van deze regering, niet naar de productiesector om inkomsten te genereren. Hoe gaan ze deze lening aflossen, de andere leningen die staan nog open, deze wil men niet aflossen omdat het niet deze regering is geweest die de leningen heeft genomen.
  Chan gaat naar de klimaattop in Egypte en gaat compensatie vragen aan de rijke landen, terwijl onze regeringen zelf verantwoordelijk zijn voor ontbossing, vervuilde wateren (kwik) enz., hoe krom wil je het hebben.
  gemodereerd

 9. Hmmm, let goed op jongens. De Van Trikt’s zijn wakker en op de loer. ‘Yang de foe mekki”
  gemodereerd

 10. Zoals de oren van deze regering Santokhi verstopt is is ook de riolering van Suriname verstopt daarom is er al meer dan 40 jaren water overlast in Suriname.
  gemodereerd

 11. De riolen zijn 40 jaren al verstopt. Wat heeft dit met Chan te maken? Hoe lang is deze man president van Su. Moen en anderen wel commentaren leveren maar niets doen. Pak een houwer en schep en spring de kanaal voor je huis in en maak jou deel schoon en zie het water stroomt door weer anders bek houden luilak.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.