zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenis'Koning en premier Rutte moeten excuses slavernij in Suriname komen maken'

‘Koning en premier Rutte moeten excuses slavernij in Suriname komen maken’

-

Does Travel - naar Suriname

Het is goed dat er excuses komen van het Nederlandse kabinet voor het Nederlandse Slavernijverleden in o.a. Suriname. De excuses moeten echter niet vanuit een torentje in Nederland worden aangeboden, maar in Suriname.

Dat zegt Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname(*) tegen de NOS. Hij vindt dat de excuses op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo moeten worden aangeboden, door koning Willem-Alexander, premier Rutte en wellicht de voorzitter van de Tweede Kamer.

Er is ook gesproken over bedrag van 227 miljoen euro dat beschikbaar wordt gesteld voor een museum en bewustwording over het slavernijverleden. Maar volgens Zunder zijn deze bedragen niet de bedragen waaraan gedacht wordt, wanneer becijferd wordt wat de immateriële schade van het slavernijverleden is geweest.

Volgens Zunder kom je dan op cijfers van miljarden euro’s en daar wil de Nationale Reparatie Commissie Suriname over praten met vertegenwoordigers van de Nederlandse regering.

Het voornemen tot excuses is overigens tot dusver alleen bevestigd door Haagse bronnen, na berichtgeving van RTL Nieuws. Er is nog geen officieel bericht van de overheid.

(*) De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) is sinds 2013 een Surinaamse presidentiële commissie. Met ‘reparatie’ wordt vergoeding bedoeld aan inheemse en Afro-Surinamers voor onrecht die begaan werd door voormalige kolonisatoren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

44 REACTIES
 1. Ja, waarom niet? De koning en Rutte zijn geen onaantastbare goden, want zoals het reclame spotje over toiletpapier het zo mooi brengt; Koning Keizer Admiraal Popla gebruiken ze allemaal.


  gemodereerd
 2. De 200 miljoen die in het fonds gestort gaat worden is voor Suriname maar ook voor de voormalige Nederlandse Antillen.en het slavernijmuseum gaat niet alleen over de slavernij in Suriname maar ook over de slavernij in de voormalige Nederlandse Antillen.Twee honderd miljoen voor de bewustwording en 27 miljoen voor het slavernijmuseum.
  En een miljardenclaim voor herstelbetalingen zal nooit en te nimmer ingewilligd worden.Voor dhr Zunder is de miljardenclaim voor de herstelbetalingen zijn ultieme natte droom.
  .


  gemodereerd
 3. Ze moeten niets het is niet in hun tijd gebeurd. Het wordt tijd dat Suriname zijn eigen rotzooi eens opruimt ipv steeds maar bij het verleden stil te staan en daar de oorzaak te zoeken en de aanleiding vindt om niets te doen. Daarbij kan je naar mijn mening het enorme bedrag, dat Suriname meekreeg bij de onafhankelijkheid als een soort excuus en schadevergoeding zien. Wat is daarmee gedaan?


  gemodereerd
 4. En gelijk alle achternamen gratis laten veranderen,over de joden zeggen ze geen moer,die mogen wel klagen over holocaust,


  gemodereerd
 5. Hoezo MOET? Nederland moet helemaal niets van Suriname. Wat je anders er aan doen als zij niet naar Suriname komen?


  gemodereerd
 6. En ik denk ook uit Africa, niet alleen uit nederland. In Africa daar is het allemaal begonnen.


  gemodereerd
 7. Zundert ziet spoken, je kunt zeggen wat je wilt, eisen mag een ieder, krijgen is de kunst. Zundert, ga eerst naar Ghana en laat de nazaten van deze mensen hun excuses maken naar ons. De koning van de slavenverkopers werd hier met open armen ontvangen. Ga daar vragen dat om miljarden. De Ghanezen zijn mede schuldig aan de slavernij. Zij hebben ond aan de witte man verkocht. Zij hebben ons als zwarten verraden, gevangen genomen en verkocht als vee.
  Mijn zwartjes zullen nooit de hele waarheid onder ogen willen zien. HET IS EEN CASTSTAAND FEIT.


  gemodereerd
 8. Nederland gaat excuses maken, en dat is belangrijk en Zundert moet nu geen eisen gaan stellen. Ik hoop dat de slaven nageslacht nu hun draad op pakken en werken aan het opbouwen van een vrij land Suriname. Ook uit de criminaliteit uitstappen,. Respect aan de voor ouders die voor de vrijheid keihard heeft gewerkt wij moeten nu ook hun respecteren om het land op eigen manier op te bouwen, hun bloed en tranen moeten ons de kracht geven om iets heel moois te maken.


  gemodereerd
 9. LMAOL, ben je he-le-maal van de pot gerukt.

  Deze is helemaal wars van de miljarden euro’s, whoehahaha, voor wie? Hoeveel pure nazaten van de slaven zijn er over, want de weggelopen slaven tellen niet mee, categorie onkostenpost en die creolen zijn mix, dus leg uit…
  Hoeveel nazaten hebben ooit hun ghanese familie opgezocht. Lijkt mij dat juist die excuses moeten. Engeland en Portugal hebben ook huisgehouden in suri, uitgaande vd famnamen. Gaat hij daar ook geld halen.

  De geschiedenis leraar was altijd tegen excuses, na zijn bezoek is hij 360gr gedraaid.
  Geeft niet, maar €27 miljoen voor een museum? Wat valt er te zien dan, als alle slaven-attributen naar suri gaan, of mag die baby blijven?
  Daarnaast €200 miljoen bewustwording voor wie…. de Urkers, Brabanders, Blaricum of die in Ter Apel. En hoe, gezien de zware tekorten in het onderwijs.

  Doe maar de decembermoorden erbij, dan zijn die Hollanders helemaal up-to-date!


  gemodereerd
 10. excuses is prima. Wil wel de NL regering vragen om geen geld te geven aan organisatie die weer uit commissies bestaan, om te bepalen wat er met het geld gaat gebeuren, anders ziet het volk er niets van.
  Het beste zou zijn dat Suriname projecten indient bij de NL regering die ze graag aangepakt willen met het geld bv…1.Afwatering van Paramaribo zodat we de komende 50 of 100 jaar geen problemen hebben. 2. Wonigbouwprojecten compleet met water, elektra aansluitingen en verharde wegen. Eerst moet dan nagegaan moet worden hoeveel woningzoekenden er zijn. De toewijzing gebeurt onder supervisie van NL want anders krijgen alleen partij loyalisten en mensen die al over woning beschikken WEER een woning. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die meer dan 1 sociale woning hebben en mensen die niet in aanmerking zouden moete komen voor een sociale woning omdat ze vermogend genoeg zijn om zelf te kunnen bouwen 3. investeringen in de zorg sector….met een gezond volk kan je immers het land opbouwen. Natuurlijk houdt NL het regie in deze projecten en voor zeker de afwatering zou het ook goed zijn als onderhouden gedurende 5jr voor rek van NL komt want helaas hebben ALLE regeringen die Suriname heeft gekend, keer op keer bewezen dat ze niet doorhebben dat onderhoud, behoud is. Ze verwaarlozen alles!
  Ik denk dat met deze projecten het hele Surinaamse volk profijt van zal hebben.

  Ben benieuwd wat voor andere projecten de overige lezers in gedachten hebben….deel ze met ons. Misschien dat de NLér meelezen


  gemodereerd
 11. Gelijk ook betalen om achternamen veranderen voor wie wilt,want die n Rotterdam weigeren ze daarvoor te betalen


  gemodereerd
 12. Meneer Zunder heeft een bril op met alleen € tekens. Is het niet deze man die voor een benoeming zichzelf heeft verkocht aan de regering Santhoki /Brunswijk en zijn achterban in de steek heeft gelaten. Meneer Zunder ga lekker dromen want denk je nou echt dat de koning, premier en de kamer voorzitter op het plein hun verontschuldigingen zullen komen aanbieden. Trouwens jij lijkt meer op een ingie en die waren toch geen slaaf! !!


  gemodereerd
 13. Dus Zunder wilt hebben dat Koning W. Alexander en
  de premier, en alsof het niet genoeg is. Ook de voor-
  zitter van de tweede kamer ook moeten komen, om zich
  te komen verontschuldigen. Mijn advies aan Zunder is
  deze, kom met ze samen naar Su, als het zover is. En
  daarna ben je heel tevreden, met wat je bereikt hebt.
  En dan spring je lekker vanuit het Bosje brug lekker
  naar beneden ” Idioot”. Ben met een heleboel mensen
  hier eens, Zunder ziet de 5 € al rollen die Idioot !!!!!
  Zundre hari a K@ dang jongu, de Afrikaans Criminelen
  hebben onze voorouders, aan de blanken verkocht!
  ”Ga lekker je gram daar halen, idioot dat je de bent”

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 14. Ojee, de ransapen ruiken weer geld.
  Ga werken voor je geld, Armand Zunder.
  Waardeloze drol dat je er bent.

  Koop een ticket en rot je op naar het land van je voorouders!
  Daaaag…. en veel plezier!

  Geld moet je halen bij de Ashanti’s in Afrika wel te verstaan.


  gemodereerd
 15. @moen
  Is er een kokosnoot op je kop gevallen?
  Wat er komt echt alleen maar onzin uit je toetsenbord.

  Al die droom projecten van je moet toch echt zelf betalen!

  Dat jij in een land woont met alleen maar rovers, daar moet maar mee leren leven.
  Klaag maar bij je regering en begin eerst maar eens om normaal belasting te betalen!

  Nederland zou wel knettergek zijn om al die projecten van je te verwezenlijken.
  Nederland heeft genoeg gedaan, dat jullie het geld alleen maar uit hebben gegeven aan feest en zuip partijen is jullie probleem.

  Geen cent krijg je.
  Gewoon voor de verandering eens heel hard en lang werken en trouw belasting betalen!


  gemodereerd
 16. Zullen we een keer moeite doen om actieve moderne slavernij te stoppen? Zoals toenemende mensenhandel? Voor Eur 200 miljoen kan je heel wat mensenlevens redden gok ik zo. Overigens kan Zunder fluiten naar herstelbetalingen. Kansloos


  gemodereerd
 17. Aan al die geldwolven hier…

  Koop eens een woordenboek!
  Excuses, dat is dus géén gratis geld voor een stelletje domme luilakken, die alles binnen de kortste keren weer helemaal uitwonen/niet onderhouden/stelen!


  gemodereerd
 18. Rectificatie;

  Zunder ziet in zijn dromen de ”miljarden €uro,s” al
  binnen komen fladderen, het liefst gelijk in zijn zak!

  ”IDIOOT”
  sari tori

  JACKO


  gemodereerd
 19. kijk naar suriname sinds de afhankelijkheid
  wat heeft suriname gepresteerd?
  surinamers kunnen geen leiding geven en totaal geen land leiden
  kijk maar naar de geschiedenis, die verteld alles al
  het enige probate middel voor suriname is?
  weer een kolonie van nederland worden, een ander land wil dit kutvolk toch niet


  gemodereerd
 20. @moen 4 november 2022 Bij 11:05
  Zeer constructieve reactie! 100 procent mee eens.


  gemodereerd
 21. Komt Nederland goedkoop mee vanaf.
  De sjoeka’s hebben zich weer door een spiegel en een kraal laten inpakken.
  Btw, wanneer volgt compensatie voor de hindoestanen, javanen?
  Want dat was gelegaliseerde mensensmokkel.


  gemodereerd
 22. @Radha,

  Ik krijg het idee dat jouw beeld van India nog stamt uit de zestiger jaren van de vorige eeuw.
  Heel veel mensen op het platteland in India hebben nu smartphones, tv, leidingwater, stroom, stenen huizen enz.


  gemodereerd
 23. Koning en Rutte, moeten in Suriname komen! MOETEN, is een dwangwoord. bouterse, weet er alles van.

  Excuses zullen, zullen zeker komen.
  Dat is binnenkort in de pocket.

  Dan, excuses, van bouterse.
  Hij is in het land, wie durft te zeggen, dat hij met excuses MOET komen?
  Wie weet heeft Zunder een plan???


  gemodereerd
 24. Allen,

  Excuses maken is nooit verkeerd.
  Maar nog eisen gaan stellen vind ik te ver gaan.
  Moeten de Hollanders straks ook excuses gaan maken voor de contractarbeiders ?
  Indonesië wacht nergens op, kijk hoe het daar vooruit is gegaan.
  Wij Surinamers en vooral een bepaalde bevolkingsgroep (niet allemaal) moeten ophouden op de te bedelen, gewoon werken voor je bestaan zoals iedereen.
  Zolang je gezond bent moet je werken voor je brood al is het leven duurder geworden.want het leven is op de hele wereld duurder geworden, niet alleen in Suriname.

  SUCCES


  gemodereerd
 25. Excuses Prima.. ik zie dat slechts als een formaliteit! Die 200 miljoen is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Nederland maakt het zich wel makkelijk af. We weten allemaal wel dat Nederland nooit miljarden voor Suriname zal overmaken. Maar men zou bv inderdaad een project kunnen financieren, waarbij de hele infrastructuur en de afwatering van het land op de schop gaat en opnieuw word opgebouwd. Dat zou een nobel gebaar zijn..


  gemodereerd
 26. Rada jij lijdt aan het Stockholm syndroom.88jaar en dan nog zo dom om Chan alle schuld terug.en niet eens verder kijk dan je neus lang is. En Bouta hoeft zeker geen excuus te doen aan alle Surinamers.
  Rada jij bent gewoon Debby.


  gemodereerd
 27. Slavernij bestaat in allerlei vormen sinds het begin van de menselijke historie. In Egypte bouwden slaven de piramides en in Babylon bewerkten ze de vruchtbare oevers van de Eufraat en de Tigris. Slavernij was ook een vast onderdeel van de Romeinse samenleving. Na hun bevrijding hebben al deze slaven nazaten hun land in ontwikkeling gebracht, behalve de AFRIKAANSE SLAVEN in Suriname. 75 procent van de Surinaamse afrikanen zijn onder ontwikkeld, ze willen gratis geld, niet werken, actie voeren, roven en kinderen maken is hun sport. Ga naar de gevangenissen in Suriname
  95 procent zijn afrikanen. De anderen 25 procent ontwikkelde afrikanen probeert zijn eigen volk zoveel mogelijk dom te houden alleen voor hebzucht en macht. Kijk naar de Afrikaanse landen 10 procent van de bevolking is heeeeel erg rijk en hebben macht in de politiek. Net als Bruynswijk, Bordo, Bouva, Hoefdraad in Suriname niet ontwikkeld maar wel macht in de politiek. Eerlijk gezegd de Surinaamse Afrikanen en Indiërs blij moeten zijn dat ze in Suriname wonen maar niet in het land van zijn voor ouders. Het verleden moeten wij sluiten en samen werken aan de opbouw aan ons vrije land Suriname waar onze ouders als een slaaf heeft gewerkt voor ons toekomst. Het hoofd verantwoordelijke van slavenhandel waren de rijke afrikanen zelf hun hebben onze ouders verkocht als een slaaf. Zonder hun daad was er nooit zo ver gekomen maar andere kant is het Karma, want hierdoor wonen overal in de wereld afrikanen.


  gemodereerd
 28. Naar mijn mening moet Nederland alle banden met Suriname breken en wat de excuus en herstelbetalingen betreft mag Suriname op zijn borst schrijven!! Ik zou geen moer geven!! Oprpotten met betaling dit, excuus dat!! Het zijn niet de mensen van wier toen e.e.a. gedaan hebben. Wat doet dan Suriname toen de eigen mensen in Ghana hun moeders, zussen, broers, vaders en of de fam. leden aan de witte volkeren gingen verkopen. Daar praten de klootzakken niet over!!! Wat een egoïstische Ratten wie geld eisen!! Laat hen eerst zijn boezem in hun eigen reet steken en dan pas over de schade praten!! Het waren niet de witte mensen die achter de reet van de Ghanezen holden, neen!! dat waren de Ghanezen zelf!! Mensen denk even goed na aub!!!!!!


  gemodereerd
 29. Wat een gefustreerde reacties van een heleboel hierboven nl heeft bijna geen cent te makken overheid wacht op belasting inkomsten van surinamers belooft zomaar, maar dit doet mij denken aan de zielige jankende lhbt en de regenboog gedoe in nl een gestoorde kleine groep met geile gevoelens voor eigen geslacht wil regenbogen in heel de wereld een gestoorde geile groep wil alles bepalen via nl in de hole world de volgende idiote stap van hun ik kan al raden, alle toilettenpotten moeten in regenboog kleuren anders janken hun in de media! Van de pot ontploft en weggerukt hun!


  gemodereerd
 30. Rutte en Wim, maar ook iedere typische van Nederlanderse afkomt kunnen ook excuses gaan maken in Ghana/Afrika, Antillen, in Nederland, Caribischgebied, Brazilië, Guyana, Zuid-Afrika, USA, Canada, UK, enz waar ze Afri- Mensen vandaan hebben gehaald en tot slaaf hebben gemaakt en deze gewerkt hebben, ze verdeeld hebben, uitgebuit, enz en ze rijk van geworden zijn en weer herstelbetalingen te doen en discriminatie tegen hun nakomelingen als gelijkwaardig behandelen, respect tonen, enz.

  Welvaart en Welzijn kwam door uitbuiting van deze mensen.

  Verder ook een ieder die door het koloniale onderdrukking is uitgebuit door de VOC, WIC, de beurs, kooplieden, ea.


  gemodereerd
 31. Grootheidswaanzin.
  Ook al geeft je ze biljoenen euro’s en USD, het wordt toch niets met dat volk. Is van het soort dat helaas altijd alles gratis wil.
  Los van het feit dat Nederland helemaal niets MOET.
  Alleen doodgaan moet!


  gemodereerd
 32. Grootheidswaanzin.
  Ook al geeft je ze biljoenen euro’s en USD, het wordt toch niets met dat volk. Is van het soort dat helaas altijd alles gratis wil. Afbreken zijn ze goed in, opbouwen hebben ze nog nooit van gehoord.
  Los van het feit dat Nederland helemaal niets MOET.
  Alleen doodgaan moet!


  gemodereerd
 33. echt die zunder is gewoon een eikel , iemand zei hier al dat het probleem ligt in afrika , en daar durft die zunder niet heen te gaan he , is die zunder wel een afstammeling van een van de slaaf gemaakte , of zit hij de hele zooi te besodemieteren , hij wil alleen maar geld zien he en dan delen met ddb he


  gemodereerd
 34. De mensen in Suriname en van Surinaamse afkomst moeten een keren lezen. Die 200 miljoen is niet voor Suriname, maar voor bewustwording in Nederland. Vind ik overigens onzin dus kom met projecten om te financieren uit die 200 miljoen en geen 2000 villa’s voor de hotemetoten, of 200 rekeningen op de Bahamas , maar projecten die ten goede komen aan Suriname en zijn totale bevolking.


  gemodereerd
 35. Wat een ‘nare’ reacties hier op WKT. Het lijkt alsof iedereen de Afro Surinamer haat. Net als in de slavernij tijd werden zij niet als mens gezien, menselijke kenmerken werden hen niet toegedragen, en deze ontkenning als mens heeft de slavernij erger gemaakt, het zijn geen mensen dus……..Wat heeft de Afrikaan de wereld aangedaan dat dit hen nog wordt nagedragen.
  Zie hier de reacties, het schijnt alsof niks verandert is, niet Afro Surinamers geven weer eens af op Afro Surinamers, gebruiken dezelfde formuleringen als toen, dit is heel wrang, anno 2022, bah 🤮. En maar profiteren van de NL verworvenheden 🙈🙈


  gemodereerd
 36. Al geef je deze Surinamers miljarden…

  Het gaat op aan feesten, drank en vrouwen!
  Daarna kruipen deze parasieten weer in de slachtofferrol!

  Het is niet voor niks dat Afrika nog steeds een bodemloze put is, ondanks miljarden aan ontwikkelingshulp.
  Ze zijn gewoon te stom!
  Oversekste alfa mannetjes die ieder 10 vrouwen hebben met 120 kinderen.
  Altijd honger en dorst hebben en heel dag geen reet uitvoeren!
  Aids is een geschenk van GOD, het ruimt lekker op daar!

  @Pony,
  Zou het niet misschien komen doordat deze Afro’s, zich over het algemeen niet als normale mensen kunnen en willen gedragen?
  Waarom is alleen hun soort oververtegenwoordigd in achterlijke bling bling gedrag?
  Oververtegenwoordigd in de criminaliteit en dat wereldwijd.
  En het zijn nou ook niet bepaald grote lichten!

  De één is nog dommer dan de ander!

  Klinkt niet leuk, maar het is wel de waarheid.
  Hebben een aantoonbaar lager IQ dan andere mensen.

  @Jaichand
  Wel eens in India geweest sukkel, buiten je low budget hotelletje?
  Ze schijten en pissen daar nog steeds letterlijk op straat, in het rijkste gedeelte van India, laat staan in de sloppenwijken.
  In feite is heel India één grote sloppenwijk!

  De zogenaamde ‘heilige’ koeien, lopen heel de dag over de vuilnisbelten te struinen op zoek naar vreten, en vreten zich dood aan plastic vuilniszakken.

  De vrouwen gaan massaal naar bepaalde plekken waar ze in het openbaar pissen en schijten voor zonsopkomst.
  Na zonsondergang weer hetzelfde ritueel.
  Het is en blijft een achterlijk land met een achterlijke cultuur en een achter kastensysteem.
  Het zijn alleen maar slaafse onder kruiperige slijmballen om zo je Eurie’s uit je zak te kloppen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES