maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijKabinet gaat excuses aanbieden voor Nederlandse rol in slavernijverleden

Kabinet gaat excuses aanbieden voor Nederlandse rol in slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Het Nederlandse kabinet gaat excuses aanbieden voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden. Ook komt er een fonds met daarin 200 miljoen euro om het historisch bewustzijn te vergroten.

Verder komt er 27 miljoen euro extra budget voor een slavernijmuseum. Bronnen rond het kabinet bevestigen berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Bronnen zeggen de excuses half december te verwachten, als het kabinet reageert op het rapport van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Die adviseerde de regering om excuses te maken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

23 REACTIES
 1. Het smoesexcuus kan bijv. zo zijn.
  Mensen, excuus, excuus. Maar we roven niet meer, we ranselen niet meer af en we verkrachten niet meer. Dus geef ons een applaus. Wat zijn wij goed nu.
  En denk eraan. Jullie sturen nu drugs hier, jullie stelen, roven, moorden en verkrachten in eigen land en ook hier en jullie plunderen onze bijstand. Dus maak ook excuses hiervoor. Zoals wij dat nu doen.


  gemodereerd
 2. Vraag recht uit mijn hart. Waar gaat het om? Gaat het om de excuses om gaat het om de miljoenen? Nu al hoor ik geluiden dat het geld alleen aan de Afro’s ten goede moet komen m.a.w de anderen krijgen niks. Ik wil het wel zien hoe dit gerealiseerd wordt. Reken je niet rijk hoor en ik hoop dat het geld gebruikt zal worden om scholen en andere projecten op te zetten zodat de niet Afro bevolkingsgroepen ook een rustig leven kunnen leiden zonder angst voor overvallen en gewelddadige berovingen.


  gemodereerd
 3. Laat men met het geld iets goeds doen, waardoor heel SU lof mee heeft en trots zullen zijn en vervolgens gaan pronken op hun voorouders!!!( laat buitenland het verleden ook kennen).

  Hopelijk gaat men in de toekomst niet meer gaan janken/ brullen of blaffen tegen over enige Hollandse jongeren nu, want hun handen zijn schoon!! Laat het verleden, van toen is het oud, met nieuwe en gezonde verstand kunnen wij samen verder en kunnen ook positieve geschiedenis maken/schrijven!! Wij zijn nu van andere generatie, dus waarom zouden wij op 1 plek hangen (met alle respect), kom wij gaan verder !!


  gemodereerd
 4. Wat een kul. Laten ze die 200 miljoen liever in Suriname investeren, maar dan wel onder Nederlandse controle. Doen ze ook in andere landen omdat daar anders ook wel eens vreemde bestemmingen aan steun wordt gegeven, bijv de Bahamas . Kom maar met projecten zou ik zeggen.


  gemodereerd
 5. Dus géén directe financiële vergoeding voor de nazaten van de tot slaaf gemaakten, mister Zundert. Hopelijk heb je het geld niet al bij voorbaat uitgegeven.


  gemodereerd
 6. Wat open blijft staan is de excuses aan de Inheemsen, waarvan hun gronden werden afgepakt.

  Verder
  Excuses aan de Contractarbeiders: Chinezen, Hindustanen/ Moslims, Javanen.

  Daarna herstelbetalingen

  Van de Ashanties die de Afrikanen gingen oppakken en verhandelden voor kralen, spiegels, rum en tabak hoor ik niets. Die spelen mooi weer. We hebben niets te maken met de slavernij. Wij gaan daarom ook geem excuses maken en ook geen herstelbetalingen doen.

  Geen enkele Surinaamse Creoolse of Marron instantie of Caribische instantie stelt ons aansprakelijk of verantwoordelujk voor de slavernij, of leed die de voorouders van deze huidige mensen hebben gehad, dus hoeven wij geen enkele cxcuses aan hun te bieden en ook geen herstelbetalingen te doen.

  Ze moeten durven om Afrikaanse voornamen en familiensmen aan te nemen.

  Dit onderstaande moet ook aandacht krijgen

  Voor Napoleon Bonaparte van Frankrijk hadden gewone mensen nergens familienamen.

  Er waren drie standen:
  – Koning of keizer/ adel,
  – De Geestelijken/ adel
  – Adel,
  je had het leger waarvan de leiding in handen was vd adelijke militairen. Gewone soldaten waren tuchthuisboeven, geteisem, volk, enz.

  Je had een burgerij,
  het gewone arme volk, proletariaat, dst voor de oeenheer werkte. Er kin met dexe mensen ook gedaan worden met het gewine volk wat de betete klasse wilden, onthoofden op een plein, opsluiten, enz

  Er was een burger bevolking, proletariaat, enz, hadden weinig rechten, maar wel plichten, oa op
  het land vd landheer werken en pacht betalen,

  In Afrika, Azie, min of meer ook zulke maatschappijen. Grondwet, mensenrechten bestonden niet.
  In Europa had de koning, keizer, geestelijken, adel hadden mensen/ proletariaat waar ze mee konden maken en doen wat ze wilden. Ophangen, onthoofden, opsluiten in kerkers, enz.

  Namen, voor en achternamen waren voor de betere klassen, Karel de Grote, Willem
  de Zwijger, Richard van Leeuwenhart, Geestelijken hadden ook namen voor- en achternamen.

  Voor de burgerlijke stand hadden
  slaven, een voornaam meer was niet nodig.

  Europa
  Gewone volk heette gewoon, schele, rooye als je roodhaar had of vuurtoren, koud daar boven als je lang was, enz.Sommigen van dit soort namen bestaan nog steeds, gewoon een voornaam en meer was niet nodig, dus geen familienamen. stoute, peter en zijn zoon
  heette peterzoon, peterson, enz, ook bijbelse namen of het beroep dat men deed, visser, smid, boerjan, treurniet, enz.

  Door Napoleon kwam er ook regels voor het verkeer. Hij was linkshandig, maar voerde wel rechtsverkeer in.

  Dus niet alleen slaven hadden geen familienamen, maar voor Napoleon maakte niemand zich daar druk over bij het gewone volk in Europa. Door Napoleon Bonaparte kwam de burgerlijke stand, huizen met adressen, familienamen en voornamen, kwam de burgerlijke stand, huisadressen, het rechtsverkeer
  met verkeersregels, Door kolonisatie en imperialisme in de wereld werd het langzaam door tijd overal toegepast, ook voor slaven, contractarbeiders in de Nieuwe Wereld of waar West- Europese landen door het imperialisme het voor het zeggen kregen en het gewone volk zogenaamd mensen rechten kreeg.


  gemodereerd
 7. Wat open blijft staan is de excuses aan de Inheemsen, waarvan hun gronden werden afgepakt.

  Verder
  Excuses aan de Contractarbeiders: Chinezen, Hindustanen/ Moslims, Javanen.

  Daarna herstelbetalingen

  Van de Ashanties die de Afrikanen gingen oppakken en verhandelden voor kralen, spiegels, rum en tabak hoor ik niets. Die spelen mooi weer. We hebben niets te maken met de slavernij. Wij gaan daarom ook geem excuses maken en ook geen herstelbetalingen doen.

  Geen enkele Surinaamse Creoolse of Marron instantie of Caribische instantie stelt ons aansprakelijk of verantwoordelujk voor de slavernij, of leed die de voorouders van deze huidige mensen hebben gehad, dus hoeven wij geen enkele cxcuses aan hun te bieden en ook geen herstelbetalingen te doen.

  Ze moeten durven om Afrikaanse voornamen en familiensmen aan te nemen?

  Dit onderstaande moet ook aandacht krijgen.

  Voor Napoleon Bonaparte van Frankrijk hadden gewone mensen nergens in de wereld familienamen. Ook niet in Europa. Door Napoleon is de burgerlijke stand ontstaan, huisadressen en ook
  rechtsverkeer met verkeersregels.


  gemodereerd
 8. die zunder zal balen , hij ontvangt geen cent , en waarom kijken wij zover terug , zunder jou clubje heeft 4 miljard euro gestolen de laatste 10 jaren , dus ga dat dan halen op leonsberg , maar die seniele bewoner daar zal zunder onder zijn gat schoppen


  gemodereerd
 9. Na 400 jaar eindelijk iets nu waarom ik met mama naar de koude kille waren gekomen. Niet voor de turken en marokanen die luiaards denken dat als hun een paar uren achter de kassa bij albert heijn en dirk supermarkt etc zitten dat hun belasting betalen voor mij echte vette ratten hun krijgen teveel subisidies van nederlands overheid. Miljarden aan goudstaven liggen in nederland van suriname mij voorouders ook hard voor gewerkt en overleden ik heb hun niet gekend. Nu pas komt bewustwording beetje bij beetje.


  gemodereerd
 10. Wel vreemd hoor.
  Wie/wat zit daar achter, waarom eigenlijk excuus aanbieden voor iets wat je niet eens zelf hebt gedaan?

  En de Nederlands belastingbetaler moet maar weer opdraaien voor al deze idioterie?
  Eventjes 227 Miljoen aftikken voor een stel idioten, of het nu al Sinterklaastijd is!

  De huidige mensen hebben niks gedaan!
  De slavenhandelaren / slaven zijn al lang geleden overleden!
  Dus hoe ver moet je terug gaan in de tijd, elk land kent wel een vorm van slavernij verleden en in sommige landen is het er nog steeds!

  Snap al die hypocriete ophef niet!
  Waarom moeten altijd, alleen de blanken excuus aanbieden!

  Begin dan eerst maar eens met al die Afrikanen zelf, die elkaar doelbewust verkochten aan de blanken, puur voor eigen gewin!
  En nu moeten de blanken er weer voor opdraaien terwijl de echte daders gewoon in Afrika te vinden zijn, maar zwijgen natuurlijk in alle talen!

  Beetje hypocriet gedoe..
  De Ashanti’s waren de grootste smeerlappen in de slavernij, waarom gaan ze daar geen geld halen of excuses eisen?

  Ik hoop wel dat ze die 227 miljoen euries afschrijven van al het ontwikkelingshulp die Nederland de wereld instuurt.


  gemodereerd
 11. zunder zit je al te geilen als rutte komt , en die willem zal het voorlezen op een papier dat rutte geschreven heeft , mensen kom allemaal kijken dan zie je twee echte Nederlanders, ze komen toch wel na Sinterklaas , want dan kunnen ze de zwarte pieten daar laten


  gemodereerd
 12. Als men vergelijkingen wil maken, prima, maar laat die zogenaamde creoolse deskundigen wel weten waarover ze praten. Een schreeuwt op de radio dat de contractanten zich vrijwillig hebben gemeld om als contractant naar Suriname te gaan.

  Als hij meer gelezen had over de Hindoestaanse Contractanten naar Suriname, dan zou hij geweten hebben dat de mensen door ronselaars werden overgehaald en blij gemaakt met een fantastisch verhaal, verkooppraatje en zo in de Depots in Calcutta terecht kwamen. Net hoe de Afrikanen door de Ashanties aan de Nederlandse kopers in El Mina werden verhandeld.

  Als ze in de Depot te Calcutta zaten, konden ze hier niet meer uit.


  gemodereerd
 13. Laat ik even iedereen uit de droom helpen, die 200 miljoen wordt in Nederland uitgegeven aan lesbrieven en campagnes ter bewustwording, niet in Suriname. Ik vind dat onzin en advoceer dat dat wel gebeurt, maar dan aan door Surinamers voorgestelde projecten onder Nederlandse controle, zodat we niet hetzelfde krijgen als met de miljarden van na de onafhankelijkheid.


  gemodereerd
 14. @A3
  De 200 miljoen wordt inderdaad in Nederland uitgegeven omdat men vindt dat de Nederlandse bevolking geen idee heeft van het slavernijverleden en dat hun voorouders ook een dubieuze rol hierin gespeeld hebben.Dus dmv lesbrieven op scholen,projecten wil men velen en vooral de jongeren meer kennis laten verwerven over de slavernij en wat tot slaafgemaakten hebben moeten doorstaan.En de nazaten van de tot slaafgemaakten hebben de Nederlandse staat zelf gevraagd om een museum te mogen oprichten om het verhaal van de slavernij zichtbaar te maken.


  gemodereerd
 15. De PVV en FvD aanhangers in Nederland vinden dit geldverspilling.
  Ze zijn van mening dat er een wereldwijde complot gaande is om de blanken via rassen vermenging te ontblanken en via asielzoekers de blanke cultuur teniet te doen.
  In dit beeld vinden ze de 227 miljoen euro goed passen.


  gemodereerd
 16. @Jhagjhinder Veel PVV/FvD stemmers zijn Hindoestanen (heeft dus niet eens te maken met huidskleur). Ze zijn trouw gebleven aan de PJB in India dat eigenlijk een (NEO)-NAZI partij is. Meer hoef ik niet te zeggen.


  gemodereerd
 17. @zomaar.
  Klopt wat jij over de BJP zegt. Het is een nazi partij en op de basisscholen in India wordt uit Mein Kampf gelezen. De Hindoe terroristen van de BJP zijn bewonderaars van Hitler.


  gemodereerd
 18. Grote delen vd huidige witte Nederlsnders hebben niets met de slavernij te maken. Deze behoorden gewoon tot het proletariaat, gewone arme mensen.Deze werkten gewoon op de gronden vd leenheren en moesten pacht betalen.

  De Europese maatschappijen bestonden uit 2 of 3 machten;
  – Koning/ keizer en hofhoudingen/ adel,
  – Geestelijken/ adel
  – adel
  Leiding van de minitairen was adel

  – Volk/ proletatiaat, ambachtsmensen, kooplieden, handelaren, mensen in weeshuizen, werkten op de gronden vd leenheren en betaalden pacht. Veel ziekten, hongersnood, weeshuizen, tuchthuisboeven, geteisem, enz.Op allerlei wijze verdienden deze luitjes hun geld.
  muzikanten, hoererij, boer, visserij, kopen en verkopen van goederen, diefstaf, enz

  Grondwet en mensenrechten, arbeidswetten, bestond niet.

  De koning of keizer bepaalde wt met mensen moest gebeuren als die naar hun regels, hun boekje t buiten waren gegaan. Opsluiten, onthoofden, enz


  gemodereerd
 19. Nederland moet met dit geld de Surinaamse plantages weer onderhouden zodat de nakomelingen, die sinds de slavernij werkloos zijn geworden en momenteel smachten om werk en inkomen. De nakomelingen kunnen dan weer aan het werk gezet worden zodat ze zelfvoorzienend kunnen worden en niet alleen met de mond maar ook met de daden onafhankelijk kunnen worden.

  Dit zal ongetwijfeld ook de aanzienlijke aantal roofovervallen op Hindoestanen en Chinezen sterk verminderen.

  Alleen onder deze voorwaarden moeten er excuses komen met een vergoeding. Dit lijkt mij een uitstekend project waarbij een volk nooit meer hoef te roven en te bedelen.


  gemodereerd
 20. ” …
  Ook komt er een fonds met daarin 200 miljoen euro om het historisch bewustzijn te vergroten.
  … ”

  Betekent dit dat er òòk op de Hollandse scholen, werkplaatsen en bij justitie aandacht zal worden besteed aan het gelijkheidsbeginsel ?

  Leer van het verleden en verbeter de toekomst.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES