Eerste officiële bezoek VSG aan Gaama Albert Aboikoni

5
Eerste officiële bezoek VSG aan Gaama Albert Aboikoni

In de periode van 28 oktober tot en met 30 oktober 2022 heeft de Vereniging van Saamaka Gezagsdragers (VSG)/Wanhati in Suriname, een kennismakingsbezoek afgelegd aan Gaama der Saramacaners, Albert Aboikoni te Asidonopo.

Tijdens dit bezoek heeft er een kuutu plaats gevonden in de recreatiezaal van Asidonopo. De voorzitter van de VSG, hoofd kabiten Waze Eduards van Pikiseei, heeft de Gaama uitvoerig uitgelegd wat de missie en doelstellingen van de vereniging zijn namelijk het streven naar wettelijke erkenning van de rechten van de Saamaka als tribaal volk op hun voorouderlijke gronden, zoals vervat de inter Amerikaanse verklaring voor de rechten van de mens en bekrachtigd door het Inter -Amerikaanse hof inzake mensenrechten in de welbekende Saamaka Vonnis van 28 november 2007. 

De VSG en de heer Albert Aboikoni kenden elkaar al in zijn voormalige hoedanigheid als hoofd kabiten. Nu hij Gaama is geworden en als zodanig de hoogste traditionele functie bekleedt was het nodig om formeel kennis te maken.

Dit bezoek had een twee ledig doel namelijk formele kennismaking en het wegwerken van alle misvatting dat de VSG en de Gaama geen goede verstandhouding met elkaar zouden hebben. De Gaama heeft duidelijk aangegeven dat tussen hem en de VSG geen ruzie bestaat. De Gaama heeft het initiatief van de VSG om hem te bezoeken zeer op prijs gesteld. Hij heeft in alle oprechtheid verklaard dat hij open staat voor een structurele samenwerking met de vereniging om de eenheid binnen het Saamaka volk te herstellen, welke noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het gebied.

De Gaama heeft opgeroepen het uitgestippeld beleid vanuit zijn kabinet te ondersteunen en roept alle Saamaka op waar zij zich ook bevinden om  zich in te zetten om het Saamaka belang naar eer en geweten te behartigen. Verder benadrukt hij om meer respect te hebben voor het traditioneel Gezag.

Om verder gezamenlijk op te kunnen trekken als Saamaka gaf hij aan dat het goed zou zijn om een grote lio kuutu te organiseren, waarin het totale Saamaka volk zich zal moeten uitspreken welke richting zij wilt opgaan met hun woongebied.

De VSG had al in gedachte om rond begin december een Lio kuutu te houden. Vooruitlopend op deze Kuutu zal er van 15 tot 19 november een planning workshop gehouden worden om de richting voor de komende jaren te bepalen.

De VSG delegatie bestond uit meer dan 50  vertegenwoordigers uit Tapoeripa, Sarakreek, Klaaskreek, Brownsweg, Bataliba tot en met Langu als ook bestuur van VSG, Jongeren VSG en stichting Bureau VSG.

5 REACTIES

 1. De zogenaamde gezagsdragers van het binnenland hebben geen enkele meerwaarde voor de Surinaamse samenleving. Ze hebben in al die jaren niet eens een school lokaal gebouwd in het binnenland, terwijl het hout voor hun neus ligt. De marrons hadden alle vrijheid om iets moois van het binnenland te maken. Momenteel zijn ze op grote schaal bezig met de vernietiging van het binnenland. Grote delen van het bos wordt omgehakt voor het goud, waarbij grote hoeveelheden kwik wordt gebruikt dat vervolgens in de bodem terecht komt. De meeste gezagsdragers liggen de hele dag in hun hangmat of zitten achter de vrouwen. Ze hebben meerdere vrouwen en tientallen kinderen. De gezagsdragers krijgen alle steun van de belastingbetalers in Paramaribo maar verlenen nooit medewerking om de criminaliteit terug te dringen. Dagelijks worden honderden liters brandstof en andere goederen naar Frans Guyana gesmokkeld. Deze producten worden door de overheid gesubsidieerd voor de Surinaamse gemeenschap. Ik pleit ervoor dat de gezagsdragers voor de financiële ondersteuning die ze krijgen een tegen prestatie leveren in het binnenland. Momenteel heeft het binnenland het imago van een rovershol.
  gemodereerd

 2. Denise, helemaal gelijk. Dit koloniale politieke systeem van binnenlandse gezagsdragers moet in de dot’bakki. Het was onder meer bedoeld als onderhandelingsplatform bij geweldsgeschillen en oorlog onderling anders dan in Afrika waar het diende om families te bevoordelen.
  gemodereerd

 3. Toekomst van suri.
  Plastic stoelen, beton en eeuwige verkleedpartijen.

  President stap eruit nu het nog kan!

  Er is geen geld voor verkiezingen, dus ze bekijken het maar.
  Eerst alle meubilair en voertuigen vd ministeries vernietigen.
  Duizenden last minute ambtenaren in dienst nemen en op cruciale plekken plaatsen.
  Nog effe snel honderden leningen afsluiten.
  Top cbvs wisselen zodat de koers verder stijgt.

  Laat de vp en bordo het overnemen en met hun geld verkiezingen regelen.

  Als veiligheidsambtenaren weigeren te defileren dan is het hek vd dam, disrespect. Nergens ter wereld komt dit voor.

  Stop nu!
  gemodereerd

 4. Ontwikkeling voor alle marrons werden tegen gehouden door: Pengel, Aaron, Lachman, Soeminta. Somohardjo , Chin. a sen , Derby, en zo kan ik maar doorgaan.
  Er werd onderwijs en ziekenhuizen beloofd voor de verkiezingen en daarna zie je ze niet meer.
  En vandaag de dag gebeurd het ook maar door de eigen mensen.

  Rara wiens schuld is het?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.