Bouterse vandaag naar zitting hoger beroep zaak Decembermoorden

28
Bouterse vandaag naar zitting hoger beroep zaak Decembermoorden

De veroordeelde oud-legerleider Desi Bouterse moet vandaag verschijnen bij de rechtszaal, voor het vervolg van de hoger beroepszaak in het strafproces van de Decembermoorden.

Bouterse verscheen de vorige keer in augustus niet, vanwege medische reden.

In 2019 kreeg Bouterse 20 jaar gevangenisstraf opgelegd voor de moorden op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen en hij in 2021 weer tot 20 jaar veroordeeld werd.

Bouterse ging in beroep. Tijdens de eerste behandeling van de zaak in hoger beroep in juli, zei Bouterse zelf dat een aantal ontlastende verklaringen in deze zaak niet zijn opgenomen en dus ook niet zijn meegewogen in het vonnis. Hij stelde dat zaken die in het voordeel van de verdachten pleiten, achterwege zijn gelaten.

De Hofkamer zal zich vandaag buigen over dit materiaal en de veroordeelden en verdachten Bouterse, Brondenstein, Dijksteel, Gefferie en Dendoe zullen gehoord worden.

NDP’ers riepen afgelopen weekend op om solidariteit te tonen met hun leider tevens voorzitter van de NDP. Op moment van schrijven is een handjevol mensen aanwezig.

De omgeving rondom het Surinaamse kantongebouw is zoals gewoonlijk goed beveiligd en diverse wegen naar het gebouw zijn afgesloten (foto onder).

Bouterse vandaag naar zitting hoger beroep Decembermoorden

28 REACTIES

 1. De rechter weet zelf niet wat die met de zask moet doen. Die advocaat van de 8 dec gasten hft zichzelf goed verrijkt met deze zask en geen moer bereikt. Hun rekeningen moeten betaald worden
  Het volk hft niet te vreten maar een geklets met Bouterse.
  Oudjes eten miet dagelijks, kinderen worden mishandeld om stukje vlees, ze hebben honger.
  Misbruik dagelijks, drugs zaken. Maar geklets met Bouterse.
  gemodereerd

 2. Veroordeelde massamoordenaar….20 jaar bajes. Veroordeelde drugscrimineel…..11 jaar bajes. In elke geciviliseerde democratie zit zo’n criminele misdadiger reeds lang achter de tralies. Maar in FAILED STATE SURINAME lopen zulke gevaarlijke monsters gewoon vrij rond.
  gemodereerd

 3. Ach,hij zei telkens weer dat hij nooit,never,nunca voor de rechter zou verschijnen.Nu rent hij al struikelend en kruipend naar de rechter.
  gemodereerd

 4. Het word weer een uitstel.
  Bouta loopt weer naar huis .

  En zo zal het door gaan totdat hij het lootje legd.
  gemodereerd

 5. In zijn nekvel pakken, in de handboeien en voetboeien slaan, in de laadbak van een politieauto smijten en naar de gevangenis in SB brengen en opsluiten om zijn straf van 20 jaar uit te zitten.

  Aan zijn daden en verantwoordelijkheid zijn voor de 8 December 1982 moorden ontkomt hij niet, hij is hiervoor al veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, omdat het vaststaat als een paal boven water dat hij de leiding had, was er lijfelijk aanwezig bij de moorden e/o zelf uitgevoerd heeft in bepaalde gevallen.

  Voor de 15 slachtoffers die waren opgepakt, al gevangen waren genomen en in de gevangenis waren opgesloten en zeer streng werden bewaakt, was ontspanning niet mogelijk. El somo kon uit Devil ontkomen, omdat hij toestemming kreeg om zijn moeder te gaan begraven en de benen nam en over de Marowijnerivier wegvluchtte naar Frans-Guyana, Frankrijk en in Nederland te recht kwam.

  Voor de 15 gevangenen gold niet dat ze een eerlijke rechtsgang kregen, maar standrechtelijk werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia op 8 December 1982 op valse beschuldingen. Zelf krijgsgevangenen in een oorlog hebben nog rechten, deze 15 slachtoffers waren allen onschuldige personen, waar geen enkele bewijs van iets dat strafbaar was volgens de grondwet vd land en Internationale Verdragen voor gevonden kan worden of van toepassing is.

  Gelet op de methode die ddb op 8 December 1982 op de 15 slachtoffers heeft toegepast, zou ik zeggen, pas dezelfde methode op hem ea toe die hij op de onschuldigen heeft toegepast. In zijn case staat vast dat hij een plan had gemaakt en deze heeft uitgevoerd op onschuldige mensen, omdat hij een daad wilde stellen en elke oppositie de mond wilde snoeren en Surinamers of verzet bang wilde maken. Er mocht geen enkele verzet of protest, oppositie zijn tegen de militairen die de macnt hadden en ddb de bevelhebber was. Wie in verzet was, oppositie was, enz tegen ddb, zou ook hetzelfde lot als deze 15 slachtoffers te wachten staan.

  De rechters van de rechtbank/krijgsraad in de republiek Suriname moeten ophouden met poppenkast spelen en doen waarvoor zij te werk zijn gesteld in de democratische rechtsstaat Suriname. Zij moeten laten zien, dat de 3 de macht, de rechterlijke macht er is en doet wat van hen verwacht wordt, ongeacht de persoon, enz.

  Waarom loopt deze man nog vrij rond in een democratische rechtsstaat met een grondwet en Internationale Verdragen die beiden van toepassing zijn voor de republiek Suriname en alle Surinamers ea die in Suriname zijn? Niemand staat boven of onder te grondwet ve land en Internationale Verdragen.

  ddb is een moordenaar en dat is onomstotelijk bewezen in het gebeuren in Fort Zeelandia in Paramaribo in Suriname op 8 December 1982.

  Zie hoe hij met deze zaak is omgegaan, oa:
  – ik was daar niet aanwezig,
  – ik had een alibi, ik was op 9 December 1982 bij dokter Ruben Lie Pauw Sam aan de Swalembergstraat thuis, let op!, zie wanneer de moorden plaats vonden in Fort Zeelandia
  – ik weet niet wat daar gebeurd was,
  – Fred Derby was op 8 December 1982 zelf persoonlijk bij ddb langs geweest, hij mocht zijn spullen gaan halen tussen de lijken vd moorden in Fort Zeelandia,
  – ddb gaf aan dat Fred Derby zijn schoenen was vergeten mee te nemen en dat hij deze nog moest komen ophalen,
  – ik was niet op de hoogte dat het zou gebeuren,
  – anderen hebben het gedaan, zonder dat ik het wist,
  – amnestie aangenomen in 2012 om zijn straf voor de daden/moorden te voorkomen, Gelukkig dat de grondwet nog hoger is en voor moord in de grondwet de amnestiewet niet van toepassing kan zijn. Ook Internationaal is dat via mensenrechten verdragen/moord niet van toepassing.

  Deze man en allen die erbij waren zijn schuldig en moeten worden opgesloten in SB in Suriname. Criminelen en zij die zich schuldig gemaakt hebben aan strafbare daden, horen te worden opgesloten als de rechtbank/krijgsraad het vonnis heeft uitgesproken.

  Kan iemand mij daarop het antwoord geven?

  If A Moes Bo, Mik A Bos, wie is sterker Chan of ddb, ddb of de Internationale Verdragen, ddb of USA//NAVO. ddb of Frankrijk/Frans-Guyana. ddb of Brazilië, ddb of de grondwet van Suriname.
  gemodereerd

 6. @ Nandini

  Ik denk andersom, ik eerder dat hij in zijn broek
  poept, als hij Bouta ziet ! ”En daarom kan hij niet
  of, zijn vonnis uitspreken” misschien krijgt hij zelf
  diaree dagen van te voren thuis. Op zijn bargoens,
  a man é K@ na ing broekoe!!!!

  sari tori
  Jacko
  gemodereerd

 7. Laat die man vanwege zijn hoge leeftijd gaan en ontzeg hem het recht om ooit weer een officiële ambt te bekleden. Verlos ons van deze man die ons leven al sedert 25 feb.1980 domineert en verpest.
  gemodereerd

 8. Wat een ongelovelijke loser en laffe dagoe is die man.
  Een grote mond dat sommige dingen niet zijn meegenomen in de eerdere processen en de mededeling dat hij zijn onschuld zou bewijzen! Maar hij heeft totaal niets bewezen.Kwam alleen met leugens!
  1- De getuige verklaringen, incl. die van mededaders, tonen onomstotelijk aan dat hij aanwezig was.
  2- Het onderzoek waarvan het rapport in de kluis van de CbvS lag is nooit door hem gestart maar door anderen uitgevoerd die het uit lijfsbehoud veilig in de kluis van de CBvS lieten opslaan. Het rapport is later, tijdens bewind van Bouterse, verdwenen.
  3- Dat hij met WhatAboutThis de moordpartij van MoiWana er bij haaly is schaamteloos en krom. Hij is zowel voor MoiWana als 8 dec. de hoofdschuldige en dat hij voor de éne moordpartij niet te recht staat is nooit een reden om hem nu voor deze moorden vrijspraak te gunnen. Dan zouden we iedereen in BOMA moeten vrijlaten!
  De man laat slechts blijken dat hij compleet gestoord is, maar niet in die wijze dat hij niet veroordeeld kan worden. Gewoon de straf van 20 jaar bevestigen met de toevoeging “DIRECT UITVOERBAAR”
  gemodereerd

 9. 31 oktober 2022!

  Ik hoop dat dit een historische datum wordt voor Suriname!

  Waiting….,
  gemodereerd

 10. Typisch wat je van een lafaard kan verwachten.
  Zou hij familie zijn van Rutte die kan zich ook niks herinneren.
  Stelen van het volk vind hij maar gewoon.

  Hopelijk komt er dit jaar nog een einde.
  Mooiste is dat de uitspraak op 9 december dient.

  Wanneer hij alsnog wordt vrijgesproken zal het een behoorlijke deuk zijn in de Surinaamse rechtsstaat.
  gemodereerd

 11. Cyriel Daal en Surendre Rambocus kijken uit naar BARABBAS,om een appeltje met hem te schillen.
  gemodereerd

 12. bouterse , jij vuile moordenaar , jij zegt dat jij onze 15 Surinamers niet vermoordt hebt , maar alleen politiek verantwoordelijk bent, nou begrijp jij dan niet dat jij dan als
  hoofd van de coupplegers verantwoordelijke bent en jij niet voor niets 20 jaar aan jou broek krijgt , jammer dat dit proces niet is neergelegd bij het Internationale Strafhof in Den Haag , dan zat jij al 20 jaar geleden in de bak , en de uitspraak zal dan zeker levenslang zijn geweest , jij zal zeker creperen in de cel en wij hopen dat jij vele jaren pijn mag lijden en ook de hele groep om jou heen
  gemodereerd

 13. en bouterse jij hebt zeker ook de russische methode gebruikt bij jou medeverdachter brondenstein , deze heeft keelkanker?? , door een jodium drankje zeker , en deze dan niets kan vertellen wat de werkelijkheid was , en die kanhaai vertelde dat tegen de pers
  gemodereerd

 14. En dan duurt het weer weken / maanden voor de uitspraak en vervolgens weer een zoveelste hoger beroep.
  Maar niet opgeven, laat hem maar voor de rest van zijn leven wekelijks voor de rechter verschijnen.

  Bouterse zal in Suriname nooit gearresteerd worden, zijn criminele netwerk is te groot en te machtig ! Om hem te arresteren moet je behalve ballen ook een machtiger netwerk hebben.
  Brunswijk is naast zijn goede vriend ook zijn zakenpartner. Het is onbegrijpelijk dat gestudeerde mensen als Bee, Bronto, Jubithana, etc. zijn dienaren zijn.

  Wij willen gerechtigheid.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 15. Wat ik altijd heb begrepen van de rechterlijke macht is, dat een Hoger Beroepszaak niet naar de nieuwe feiten beoordeeld, maar eventueel terug verwijst naar de Rechtbank en vaak is het zo dat er uitspraak volgt conform de uitspraak van de Rechtbank!
  Het is al tientallen jaren met de zaak Bouterse, dat het pappen en nathouden is.
  De rechters zijn gewoon bang om uitspraak te doen tot een veroordeling, ware het niet dat het hier om moorden ging en er maar één uitspraak mogelijk is; tot veroordeling!!!
  Zijn de rechters nu wel in staat om hun spierballen te tonen????????
  gemodereerd

 16. En deze mensen eisen meer geld.
  Jullie zijn al veertig fucking jaren bezig met een simpel dossier en nog steeds lukt het niet, ondanks het overweldigend bewijs.
  Welke idioot verzint een reconstructie, als de dader zelf aangeeft dement te zijn.

  Het is al tig jaren bekend dat paars wordt geleid door een seniele debiel. Wat voor bewijs heb je nog meer nodig 😡

  De president mag de tent sluiten, aan de 120.000 stemmers; RUN!!!!
  gemodereerd

 17. @Mango ben je gek. Hebben de vermoorden de kans gehad oud te worden? Geen uitstel meer armbandjes om en naar Santa Boma. En daarna een civiele pluk ze procedure.
  gemodereerd

 18. Kan iemand mij daarop het antwoord geven waarom ddb ea die nog in leven zijn en betrokken waren bij de 8 December 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo, Suriname aanwezig waren en aan de zijde van ddb stonden nog vrij rond lopen in de democratische rechtsstaat.
  gemodereerd

 19. als de duif zo onschuldig was, waarom heeft hij dan vanaf het begin niet aan dit strafproces meegewerkt, Edelhoogachtbare heer/mevrouw?

  Waarom heeft de duif het strafproces altijd tegen gewerkt?,
  – April 2012 amnestiewet!?,
  -is er geen sprake van moorden?
  -Wie was de leider, hoogste man in het land,
  – van de 8 December 1982 moorden?,
  – Wist hij niets van dit plan van oppakken van politieke tegenstanders?,
  Wie had het over wie eerst schiet, Zij of Wij? Was hij wel met Andre Kamperveen en Jozef Slagveer in het Fort Zeelandia op 8 December 1982,
  – waarom loog hij en wilde hij de Surinamers en de wereld willen laten geloven dat de moorden op 9 December 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo, Suriname hadden plaats gevonden,
  – Is Fred Debry bij hem op 8 December 1982 langs geweest en waarom mocht deze naar huis?
  – Waarom moest Fred Derby zijn schoenen die hij in Fort Zeelandia vergeten was nog komen afhalen in Fort Zeelandia bij ddb?,
  – et cetera, et cetera
  gemodereerd

 20. A no mi, bralt de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname opa D en die paarse heks wil hem clementie schenken????? Had hij eerder moeten bedenken, toen hij met zijn criminele corrupte boevenbende Suriname naar de filistijnen hielp. En nu wil hij de onschuld zelve spelen????
  Bouta, je zal de dag vloeken dat jij op deze wereld kwam, jo sebrefata, bongrobita beest. Ik hoop dat je langzaam een pijnlijke dood sterft en dat jouw alterego de duivel himself plaatsmaakt op zijn troon in de hel. Moge je eeuwig branden aldaar. Samen met jouw paarse rattenbende inclusief die sakasaka paarse heks.
  gemodereerd

 21. Deze paarse psychopaat beweert niet vermoord te hebben maar hij rept geen woord over het buitensporig en extreem geweld dat was gebruikt voordat de slachtoffers werden vermoord !

  Het gaat dus niet alleen om moord maar ook om vrijheidsberoving, exessief fysiek geweld, dood door schuld en nogmaals moord !

  Verbreek de vloek van de Decembermoorden !

  Wij willen gerechtigheid.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 22. Het is maar de vraag of dit slecht toneelspel ooit eindigt in een uitspraak. Als je mij vraagt, heeft de moordenaar alle kaarten al uitgespeeld. Idem voor alle andere verdachten.
  Hij en z’n boko-boko zijn al helemaal uitgescheten. Er is genoeg bewijslast en meer dan genoeg getuigenverklaringen, dus kom op rechters, toon ballen bij de volgende zitting en veroordeel hem voor zijn wandaden, zodat voor de nabestaanden gerechtigheid kan geschieden en ddb kan sterven in Santa Boma!
  Karma never sleeps…zoon nooit meer gezien, kleinzoon vermoord, zelf gedoemd om te sterven in een cel.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.