Wintertijd gaat vannacht in Nederland in; tijdsverschil met Suriname wordt 4 uren

3
klok

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober loopt de zomertijd in Nederland officieel af. De klok gaat om 03.00u Nederlandse tijd (22.00u Surinaamse tijd) weer een uur terug naar 02.00u. Hierdoor bedraagt het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland geen 5 uren meer, maar vanaf dan 4 uren.

In Nederland gaat de klok elk voorjaar op de laatste zondag van maart een uur vooruit (‘zomertijd’) en elk najaar op de laatste zondag van oktober een uur achteruit (‘wintertijd’).

In feite zou er alleen gesproken moeten worden over ‘zomertijd’. ‘Wintertijd’ is namelijk de normale tijd en in de zomer wordt er een uur toegevoegd. De dag duurt in Nederland dan een uur langer.

Deze zogenoemde zomertijd is ingesteld om de uren dat het licht is in de zomermaanden beter overeen te laten komen met de uren dat mensen wakker zijn. Zo zou het elektriciteit besparen, omdat het ‘s avonds een uur langer licht blijft. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat hier nauwelijks sprake van is.

Er is veel bezwaar tegen het steeds weer instellen van de zomertijd en teruggaan naar normale tijd. Veel mensen zeggen namelijk fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het zou de biologische klok verstoren.

3 REACTIES

  1. Het is momenteel echt koud/fris in Nederland. Desalniettemin de klok een uur achteruit gaat, toch als je bijvoorbeeld om 8:00 uur van huis vertrekt is het onwijs nog donker en fris buiten. Lijkt alsof het nog avond is. Ben van plan om naar SU te komen om te overwinteren, echter ben ik bang, dat de veiligheid van de toeristen niet gewaarborgd is.
    gemodereerd

  2. Wintertijd is ingesteld om in de ochtend eerder licht te krijgen. Om 8. 00 uur in de morgen was het nog donker. Nu wordt het om 8.00 veel lichter omdat het eigenlijk 9.00 uur is. Ik stond al 06.45 op biologische tijd ritme. Over een tijdje gaan gekken klimaat terroristen ook dit betrekken bij klimaatcrisis omdat het overdag snel donker wordt ja het ligt aan de klimaat. De klimaat gestoorden terroristen gaan als gekke tekeer plakken zich aan schilderij vast of gaan als zoutzakken voor banken liggen of schilderijen met soep besmeuren dagelijks in het nieuws. Stelletje mafkezen worden extreem. Halloween figuren ook in de ruimte daar moeten de klimaatterroristen daar naar toe gaan.
    gemodereerd

  3. Ivm met de gas perikelen hadden ze beter de klok 2 uur vooruit kunnen zetten opdat het ’s avonds langer licht blijft.
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.