Start studierichting Olie en Gas op NATIN

4

Op vrijdag 28 oktober is op het Natuur Technisch Instituut (NATIN) de studierichting ‘Olie en Gas’ officieel van start gegaan. President Chandrikapersad Santokhi was onderdeel van dit heugelijk feit, daar local content hoog op zijn persoonlijke agenda staat.

Het staatshoofd heeft in zijn toespraak aangehaald, dat hij dit initiatief van Staatsolie en de internationale oliemaatschappijen toejuicht. Dit is weer een prachtige samenwerking tussen de private en publieke sector waar deze regering voorstander van is en waaraan beide partijen voordeel hebben.

Door deze nieuwe studierichting stomen we onze mensen klaar voor de olie -en gassector. Ook investeren we zo in ons local content, om straks op de voorlinie te zijn tijdens de gas en olie ontwikkelingen, en niet vanaf de zijlijn.

Na het NATIN kunnen de studenten verder gaan op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waar sinds kort ook een studierichting Olie en Gas bestaat. “We bereiden de jeugd voor op de toekomst en leiden eigen kader op om de functies in deze sector te gaan bekleden. Zo ben je verzekerd van een goede baan en draag je bij aan de ontwikkeling van ons geliefd land”, gaf de president aan.

Santokhi bedankte alle betrokkenen voor de realisatie van dit project en wenste de studenten succes toe.

4 REACTIES

 1. Hoe zit het op ADEKUS met de Faculteit Technische Wetenschappen voor Olie – en gas of heeft Suriname deze werknemers, managers niet nodig?

  NATIN is een MBO- technische opleiding, wellicht MBO + met deze olie- en gasaanvulling, maar deze personen hebben altijd superieuren op HBO-niveau en Universitair niveau boven zich.

  De hoogste tijd dat Staatsolie Suriname, de regering, Onderwijs en Wetenschappen hier ook aandacht aan besteden en Surinamers op een hogere level brengt.

  De tijd van poppenkast en ondergeschiktheid is voorbij, Olie en gas is een mooie uitdaging voor Surinamers en nu de wereld kan laten zien dat ze ook op het hoogste niveau hun partituur stevig kunnen blazen en het kaas niet van hun boterham wordt opgegeten door anderen. Zie de chinesen in goud, rondhout, guyanezen in de zeevisserij, newmont in goud, enz.

  Waar zijn de Surinamers? Ze staan en zitten en kijken ernaar en alles is van het buitenland, guyanezen, haitianen, brazilianen, chinezen, amerikanen, fransen, enz.?

  Er werd al in de jaren 70 geroepen van technische geschoolde mensen, het heeft er veel van dat toen het NATIN er was, met vond dat het hoogste doel gehaald was, meer dan voldoende was en dat meer dan goed genoeg was voor de Surinamers. Men leunde sterk achter over en was dik tevreden. Vinden jullie het gek dat alle Surinamers leren om op kantoor bij de overheid willen werken?

  Waar ligt de fout dat het overheidspersoneel zo groot geworden is, ook de marrons hebben het ontdekt en willen personen komen aankondigen als die in de DNA zich moeten presenteren of naar voren moeten komen. anderen willen ook excellentie worden genoemd, maar de hele marron groep bakken er niets van. toch durven ze op marron dag te beweren hoe goed ze het doen.
  gemodereerd

 2. Dus nu worden we een industrie land. Met opties die vanwege de sombere toekomst, wat betreft het klimaat en de leefbaarheid op onze kwetsbare planeet, niet gepast zijn om daar onze focus op te leggen. Lekker bezigggg…
  gemodereerd

 3. Maar misschien je moet die kinderen leren dat deze olie is nie om mee te koken, maar is voor andere dingen.
  En die gas is nie om in fles Fernandes te stoppen voor borrelen.
  Maar dat die olie zit diep in die grond dan moet met een pijp opgepompt worden. Dan moet verhit worden dan die damp wordt benzine of diesel of gas.
  gemodereerd

 4. leer ze om te gaan werken in de landbouw of andere nuttige richtingen , maar olie en gas , deze zijn straks nog maar mondjesmaat nodig , en wat heeft deze studie dan nog voor zin
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.