Volksgezondheid lanceert strategisch plan preventie baarmoederhalskanker

2

Het ministerie van Volksgezondheid heeft recentelijk het Nationaal Strategisch Plan 2021-2030 ter preventie en controle van baarmoederhalskanker gepresenteerd.

Dit plan omvat de doelen, plannen en werkwijze hoe de overheid samen met alle betrokken actoren het aantal gevallen van deze ziekte terug kan dringen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat het streven is om het aantal gevallen in 2030 met 60 procent gereduceerd te hebben.

“Baarmoederhalskanker is een groot gezondheidsprobleem voor vrouwen in de hele wereld. In 2020 alleen zijn driehonderdduizend vrouwen overleden als gevolg van deze aandoening. Negentig procent van deze vrouwen leeft in lage- en middeninkomenslanden.” De bewindsman zegt verder dat het een probleem is, dat niet alleen de gezondheidstoestand van de patiënt aantast, maar ook dat van het gezin of de familie.

“In Suriname is baarmoederhalskanker de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen”, voegt de minister eraan toe. Suriname noteert op jaarbasis 60 tot 70 nieuwe gevallen. “Meer dan driekwart van deze vrouwen meldt zich aan wanneer de ziekte reeds in een vergevorderd stadium is. Ongeveer 50 procent van deze vrouwen komt te overlijden”, aldus de bewindsman.

De minister laat weten dat er in Suriname jaarlijks 23.7 gevallen op de honderdduizend vrouwen worden genoteerd. Uiteraard willen wij dat verlagen naar ongeveer 9 vrouwen.”

2 REACTIES

 1. Deze minister praat maar in het luchtledige! Heeft geen idee waar hij mee bezig is. Dit soort praatjes, zijn bedoeld om de indruk te wekken dat men hard aan het werk is. Kijk nu zijn laatste commentaar op de stijgende covid cijfers. Inhoudloos.. we moeten nu dus vrezen voor nieuwe beperkingen en een mondkapjes plicht. Zo zijn er nog wat minister uit het dreamteam van Chan, die opzichtig door de mand vallen. Toch blijven we gewoon met ze doorgaan. Sari tori
  gemodereerd

 2. Het ministerie van Volksgezondheid heeft recentelijk het Nationaal Strategisch Plan 2021-2030 ter preventie en controle van baarmoederhalskanker gepresenteerd.
  Afgezien van wat statistische informatie is de enige informatie die ik aan dit bericht kan ontlenen:
  Negentig procent van deze vrouwen leeft in lage- en middeninkomenslanden.”

  Dit is een zeer cryptisch bericht.

  Daar de regering niet dieper ingaat op het strategisch plan is mijn conclusie dat de manier om deze kwaal weg te werken Suriname te verheffen tot een hoge inkomensland.

  Regering: het strategisch plan van Nederland op dit gebied is een zelftest aan vrouwen verstrekken, die dit vrij onaangenaam onderzoek zelf moeten uitvoeren.
  Een ander effectief plan zou kunnen zijn: mannenbesnijdenis.
  Toelichting: in landen van besneden mannen komt baarmoederhalskanker in veel mindere mate voor.
  Dus onbesneden mannen met wisselende contacten zijn onbewust vaak de transporteurs van enkele vormen van baarmoederhalskanker. Of het advies geven om de handel te reinigen tussen de transporten door.

  Door uw strategisch plan niet nader toe te lichten belazert u niet alleen de Surinaamse vrouw, maar ook een ieder die direct en indirect met deze kwaal te maken krijgt.
  Neen, ik ben geen arts, maar iemand die door Starreveld aangeduid zou worden als “een verstandige leek”.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.