Veiligheidssituatie Nieuwe Haven besproken na drugsvangsten in binnen- en buitenland

7

Minister Kenneth Amoksi heeft op dinsdag 25 oktober een vergadering gehouden over de veiligheid op de Nieuwe Haven. De recente drugsvangsten in zowel binnen als buitenland zijn de directe aanleiding geweest voor de vergadering.

Bij deze meeting waren aanwezig, de waarnemend procureur-generaal (pg), de waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS), de directeur Operaties KPS, de directeur van Havenbeheer, de directeur der Belastingen, het waarnemend hoofd van de douane en een adviseur van de president. De minister gaf aan dat de communicatie tussen de verschillende diensten die werkzaam zijn op de haven opgevoerd moet worden zodat het gemeenschappelijk doel, namelijk een veilige haven, bereikt wordt.

Waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh voerde aan dat er werkafspraken zijn tussen de politie, het Openbaar Ministerie en de douane. Echter zijn de afspraken nog niet in uitvoering gebracht. De pg stelde voor dat de beelden die met de scanners worden vastgelegd gedeeld worden met andere diensten buiten de haven zodat ook zij analyses kunnen plegen.

De directeur van de N.V. Havenbeheer, Andreas Talea, gaf aan dat er op de Haven een camerasysteem moet komen waarmee de totale haven overzien kan worden. Dat is nu nog niet het geval, maar het camerasysteem is wel al ingekocht. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het invoeren van additionele veiligheidssystemen en databeheersystemen.

Ismael Kalaykhan, directeur der Belastingen, gaf aan dat er nu personeel getraind wordt voor het gebruiken van een pallet scanner. De containerscanner bij de Nieuwe Haven en de scanners bij de luchthaven zijn operationeel maar worden niet gebruikt. Verder vertelde waarnemend hoofd van de douane, Charda Girwar, dat er 20 douaneambtenaren opgeleid worden om de beelden die de scanners op de Nieuwe Haven vastleggen te kunnen analyseren.

Adviseur van de president, Humphrey Tjin Liep Shie, vertelde dat het uiteindelijke doel is dat er 100% controle plaatsvindt. “Hiervoor moeten we gebruikmaken van de technologie. Er zijn systemen die automatisch kunnen scannen en de beelden daarna ook zelf analyseren op verdachte spullen,” aldus Tjin Liep Shie. De directeur Operaties bij het KPS, commissaris van politie Bryan Isaacs, juicht de introductie van het camerasysteem toe. Hij stelde voor dat de politie getraind wordt in het analyseren van beelden uit de scanners.

Amoksi sloot af door aan te bevelen dat er protocollen samengesteld moeten worden voor de uitwisseling van data tussen de diensten die werkzaam zijn op havens, zodat het gemeenschappelijke doel, namelijk veiligheid op de haven, gerealiseerd wordt.

7 REACTIES

 1. Ik weet niet wat er zo 9nveilig op het complex van de haven. Het probleem is de corrupte werknemers aldaar. De crimi elen en handlangers zijn veilig en gaan hun gang en dit zal ook blijven gebeuren .met hand en spandiensten van onbetrouwbaar oersoneel aldaar.
  gemodereerd

 2. Er zal schoonschip gemaakt moeten worden bij de bewakers, douane ea instanties die allemaal werkzaam zijn in de Jules Sedneyhaven.

  Deze instanties zitten vol criminele die hand- en spandiensten tegen flinke betaling voor de drugsbaronnen uitvoeren.

  Het is één grote criminele bende in de port of Suriname sinds de drugshandel, Cocaïne, haar intrede deed in Suriname onder neks no fout en Suriname een drugsdoorland werd en boven en onderwereld met elkaar verweven werden.

  Dit is niet van het ene dag op de andere of één regeringstermijn op te lossen. Damegambiet heeft het gezegd dat hij er is om chaos te scheppen en hierdoor te overleven.

  Zie wat hij van Suriname gemaakt heeft, normen en waarden weg, grondwet en internationale verdragen vertrapt, mensenrechten weg, mensen bang maken, mensen vermoorden, onderdrukken, angst aanjagen een daad stellen, het volk straatarm te maken, zich zelf verrijken en hij de duif speelt, A No Mi, Ik was daar niet aanwezig, anderen hebben het gedaan.

  Suriname heeft nog een zeer lange weg te gaan om een beschaafd land te worden. Let op beschaafd land te willen worden.
  gemodereerd

 3. Deze instanties zitten vol criminelen die hand- en spandiensten

  Moet hier zijn criminelen
  criminelen i.p.v. criminele is alleen hier in het bericht van toepassing
  gemodereerd

 4. Vieze smeerlappen die daar werken.

  “De containerscanner bij de Nieuwe Haven en de scanners bij de luchthaven zijn operationeel maar worden niet gebruikt.”

  Nee natuurlijk worden ze niet gebruikt, stel je voor zeg dat ze moeten werken voor hun geld.
  Stelen en bijklussen in de drugshandel is veel makkelijker.

  Trap al die incompetente debieleden toch de laan uit en neem gewoon eens gekwalificeerd personeel aan zonder strafblad!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.