Seminar defensie: ‘Samen op weg naar een professionele defensie organisatie’

8
Seminar defensie: 'Samen op weg naar een professionele defensie organisatie'

Het ministerie van Defensie in Suriname heeft op dinsdag 25 oktober 2022 een seminar gehouden met als titel “Samen op weg naar een professionele defensieorganisatie”.

Defensie werkt dagelijks aan het verstevigen van de harmonie binnen de organisatie. Sinds kort is er een nieuwe ontwikkeling binnen het departement, waarbij vakbonden ook een bijdrage wensen te leveren binnen het geheel. Dit is een nieuw fenomeen waarover intern meer informatie gewenst is, zodat eenieder in een klimaat van eendracht en evenwicht het beste van zichzelf kan geven. Tegen deze achtergrond werd het seminar gehouden.

De opening werd verricht door minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J). “Samenwerking is een must in deze tijd om de gestelde doelen te bereiken”, aldus de AWJ-minister. Verder is de minister van mening dat er aanpassingen binnen het leger moeten komen om zaken beter te laten verlopen en de organisatie te professionaliseren.

Als deskundigen waren aangetrokken; Glenn Piroe (AW&J), Victor Jones als vakbondstrainer en kolonel Buiten Dienst, Dennis Kamperveen van de militaire regelgeving. Bij deze gelegenheid was ook de Surinaamse defensieminister Krishnakoemarie Mathoera aanwezig. De bewindsvrouw gaf aan dat er lange tijd geen vakvereniging was die opkwam voor de rechten van militairen. Recentelijk heeft de regering hiervoor goedkeuring gegeven.

Het doel van dit seminar was dat het pad wordt uitgezet zodat werkgever en werknemer professioneel met elkaar kunnen functioneren en communiceren en dat de deelnemers leren van de genoemde professionals. Zo kwam naar voren dat vrijheid van meningsuiting essentieel is voor een vakvereniging, echter kent deze vrijheid ook haar grenzen wanneer het gaat om cruciale informatie. Onder meer kan gezagsondermijning straf- dan wel tuchtrechtelijke maatregelen met zich meebrengen. De deelnemers bestonden o.a. uit de leiding van het ministerie, legerleiding, burgers en gepensioneerden.

Volgens minister Mathoera moeten militairen zich kunnen uiten, voor zichzelf opkomen, voorstellen kunnen doen en vooral met initiatieven komen zodat er samen naar oplossingen gezocht kan worden wanneer problemen zich voordoen. “We hebben maar één doel, en dat is de samenleving dienen, tegelijkertijd moeten onze mensen tevreden zijn, onder veilige omstandigheden kunnen werken en genieten van een redelijk loon. Ook moeten we kunnen samenwerken en knelpunten identificeren om tot oplossingen te komen”, aldus de bewindsvrouw.

8 REACTIES

 1. Een seminar met een hoop blablabla. Een belangrijke taak van het leger is om de grenzen te bewaken. Daarvoor moeten ze goed uitgerust zijn, maar er is geen paisa, dus houdt men zich bezig met blablabla. Geef het leger andere taken, om bijvoorbeeld de politie te ondersteunen met de criminaliteitsbestrijding. Maar de politie is Suriname is ook heel slecht uitgerust, te weinig dienstvoertuigen. Bijna 300 politieagenten met dienstvoertuigen is onttrokken voor beveiligen van regeringsfunctionarissen. Dat is poppenkast gedoe van de huidige regering. .Het volk is aan hun lot overgelaten en de criminaliteit viert hoogtij.
  gemodereerd

 2. Een militair is een buitengewoon ambtenaar.
  Van vrijheid v meningsuiting is er absoluut geen sprake, nog onder werktijd nog in je privé. Je legt een eed af!

  Tenminste bij de profs werkt het zo. In suri wil de bond er een gezellig damesclubje v maken.
  Heb je ooit iets over any militaire bond in de media gelezen (except cao), nee nooit!!!!
  Dit soort moet je stage laten lopen in Burkina faso, Syrië of Donetsk. Worden ze sterk van.

  Lummels!
  gemodereerd

 3. Ze moeten echt een sterke leger, luchtmacht en marine hebben want de Guyana’s en Brazilië dreigen met een inval.
  gemodereerd

 4. zal pas lukken als de rotte appels eruit gehaald zijn , en dat duurt veel te lang , ook bij kps lopen die rotte appels nog steeds rond , regering dit krijg je als je te laks bent
  gemodereerd

 5. Wanneer gaan ze krijgsmacht wijd halfjaarlijkse conditietesten en competentietesten in voeren. 3 strikes is out.Ook een periodieke screening hoort daarbij
  Kan je misschien eens aan je taken voldoen en de grenzen beveiligennen overtreders in het woud opsporen, achtervolgen en gevangennemen (levend!!;)
  gemodereerd

 6. Wanneer gaan ze krijgsmacht wijd halfjaarlijkse conditietesten en competentietesten in voeren. 3 strikes is out.Ook een periodieke screening hoort daarbij
  Kan je misschien eens aan je taken voldoen en de grenzen beveiligennen overtreders in het woud opsporen, achtervolgen en gevangennemen (levend!!;) Als ik zo dat stelletje op de eerste rij zie zullen er niet veel van slagen.
  gemodereerd

 7. ze krijgen veel geld van die amerikanen wat doen ze er mee ,, in hun zak stoppen, die amerikaanse belasting betalers betalen voor militaire hulp die ze elk jaar krijgen van amerika $400 miljoen us dollars , in militaire hulp , je gaat denken ok ze gaan moderne wapens aan schaffen ,nope ze doen wat anders er mee,ze krijgen van alles van amerika, kleding voedsel,noem maar op.minitesrie van defensie moet een schoon maak aktie houden.van de top tot de officieren in het leger krijgen de grootste deel, en jij als onder geschikte , wordt je gewoon vies en vuil uit gescholden.. corrupte idioten
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.