TV: ‘Hoe het zou zijn als Nederland New York nooit zou hebben ‘geruild’ voor Suriname’

19
new york

Op 10 november 1674 dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Amsterdam over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.

Deze ‘ruil’ is een van de onderwerpen in het nieuw TV programma ‘Once Upon a Timeline’ van Omroep Zwart. In het programma draait het om het achterhalen van de geschiedenis op een specifieke datum.

De tien castleden van Once Upon a Timeline krijgen elke aflevering de opdracht om een onderwerp uit de geschiedenis te onderzoeken en hun conclusies op creatieve wijze te presenteren aan de kijker.

Zo gaan ze bijvoorbeeld onderzoeken hoe het zou zijn als Nederland New York nooit zou hebben ‘geruild’ voor Suriname of achterhalen ze wat de grondwet van Thorbecke vandaag de dag voor ons betekent.

Het nieuwe programma Once Upon a Timeline is vanaf dinsdag 25 oktober wekelijks rond 22.00 uur te zien op NPO 3.

19 REACTIES

 1. Als Nederland Suriname niet had geruild voor de Nieuw Nederlad/ NY dan zou Suriname dezelfde Engels spreken als de Guyanezen en net zo zijn als de Guyanezen nu zijn in hun gedrag, zeden, gewoonten, mentaliteit, enz.

  Er zouden geen Javanen in Suriname zijn, Surinsmer zouden behoren tot de gemene best landen, de Engelse Koning zou ook nig steeds een soort baas zijn. Surinamers zouden in Engeland, London, Canada, NY en Florida gaan op vakantie, wonen, studeren, cricket spelen, paarden sporten, basketbal, voetballen, enz.

  Guyana en Suriname zouden 1 land zijn en het kand zou Guyana heten.

  Georgetown zou de hoofdplaats zijn en Paramaribo de tweede stad, Nieuw Nickerie zou ook bestaan, Albina ook, maar zou een andere stichter hebben dan de Duitser en een andere naam.

  De grensgeschillen zouden zijn met Venezuela en Frans- Guyana.

  Bauxiet, Zeevisserij, eco- toerisme, goud, bosbouw zouden ook de middelen van bestaan zijn. Surinamers zouden verspreid wonen in NY, Miami, Canada, London en ook daar studeren en wonen. Ook zou er een band zijn met Rusland en Surinamers zouden daar ook gaan studeren.

  De olie- en gas zou eerder op gang komen als in Guyana, maar zou in handen zijn van de grote
  olie multi nationale ondernemingen.

  De kans is dat er een kleine gedeelte vd Nederlandse cultuur, zeden, gewoonten, plaatsen en een andere Nederlandse dialect in sommige gebieden gesproken zou worden bij Nederlandse kolonisten die liever in Suriname achter bleven.

  Per saldo zou het niveau van het gebied Suriname – Guyana zijn als dat van Guyana nu is, ook een grote rivaliteit tussen Afri afstammelingen, dat sterk Engels gericht was, ook vd Indiase zou sterk Engels gericht zijn, de Indiase invloeden zou minder zijn.

  Inheemsen zouden ook helemaal onder de ladder staan, Marrons een betere positie als ze nu in Suriname hebben, Chinesen ook meer Engels gericht. Suriname zou Guyana heten en de band met T&T Jaimaica, Caribische engelse sprekende landen zou groter zijn, common wealth, ook met UK.

  Man en paard op straat zou ook bestaan en rijst zou ook het hoofdvoedsel zijn. Kortom Suriname zou precies in alles zijn, wat Guyana nu is. Denken, praten, dromen, hun zeden, gewoonten, aard, geloof, mentaliteit, klederdracht, engelse schooluniform, autoverkeer links, enz.

  De Nederlandse taal, zeden, gewoonten enz zouden niet zijn, enkele plaatsen in Suriname zouden aan Nederland herinneren, maar Nederland zou een ver van ons bed zijn. Engeland, London, Miami, NY, Canada, Rusland, Engels
  talig Caribisch gebied zou een band van Suriname zijn. Er zou doordat dit gebied ( Suriname – Guyana) groter werd in 1667
  hier nu best een grotere zeehaven geboud kunnen zijn, wellicht toen al in Nickerie of dat daar de hoofdstad zou zijn gelet om ook
  meer contole te hebben op heg gebied in het oosten en westen van Guyana, zoals hoe Suriname vanaf toen zou heten.

  Ik zou er anders uit zien wat etniciteit betref, meer op de Suris en Guyanezen die hoofd erniciteiten nu uitzien en ook op trommels slaan, roti eten
  met de hand en tam tam muziek maken en schudden met de heupen. Mijn westerse etniciteit zou wellicht niet bestaan. Ik moet kijken als die al voor 1667 al in Suriname aanwezig waren toen de vrede van Breda gesloten werd tussen Engeland en Nederland.

  Het
  gemodereerd

 2. Lekker belangrijk. Zullen we nooit weten.
  If mi go beng de wang ongfoe, mi beng kang bakka brede ien ing!!!
  gemodereerd

 3. Het antwoord op de vraag ‘Hoe het zou zijn als Nederland New York nooit zou hebben ‘geruild’ voor Suriname’, kan iedereen met redelijk verstand wel beantwoorden,…..niet veel anders!
  De mentaliteit, het gedrag en het ontbreken van eenheid, maar vooral het lage ontwikkelingsniveau, zijn zaken waar het individu een rol in heeft en niet een regering of koloniale heerser.
  Het programma is dus niet meer dan koffiedik kijken…
  gemodereerd

 4. Rommel onderzoek, zoiets als;
  “Hoe zou het zijn als ik die vijfentwintig miljoen euro’s vd staatsloterij had gewonnen”.

  In het kader van de huidige ontwikkelingen kun je liever uitzoeken, hoe het zou zijn als suri niet was gecoupt. Vergelijk maar met Frans Guyana.
  Waarom ben je in Holland beland?
  Vanwege de onafhankelijkheid of de coup?
  De vernietigende gevolgen van drill-rap.

  Misschien dat de kijkcijfers dan iets omhoog gaan.
  gemodereerd

 5. Dan zou er nu naar mijn mening een zeer verpauperde New York met getto vorming zijn met zeer veel roofovervallen. Een zeer slecht draaiende economie met heel veel corruptie en luie mensen.

  New York kan van zeer grote geluk spreken dat het nooit zover heeft kunnen komen… Want dan zou het nooit de financiële wereldcentrum zijn als wat het nu is.

  Suriname zou nog een onderdeel van de Britten en engelstalig zijn en zou nu ook bij Guyana horen. Er zijn nog veel meer zaken wat anders zou zijn, maar ik laat het hierbij.
  gemodereerd

 6. Hoe zou het zijn als de Europeanen/Engelsen nooit hadden geroofd op deze continent?
  gemodereerd

 7. Laten ze die Ashanti slavenhandelaren ook eens in de geschiedenis opnemen en onderzoeken…

  Die hypocriete Akwasi kan dan meteen onderzoek doen naar ZIJN eigen voorouders en dat meneertje zelf rechtstreeks afstamt van de uitvinders van de slavernij.
  gemodereerd

 8. What if? What if Suriname de 17de rijkste land was ter wereld? Zouden we dan nog zo pinaren in dit land?
  gemodereerd

 9. Wat voor zin heeft het om te onderzoeken hoe het zou zijn als Nederland Suriname niet had geruild voor New York? Ten eerste weet niemand hoe het zou zijn gegaan en ten tweede gaat het niet om het huidige Suriname en het huidige New York. Toen was het misschien een heel winstgevende ruil voor Nederland en Nederland heeft daarna nog jaren van Suriname kunnen profiteren terwijl Amerka hen al lang uit New York gesmeten had. Het zou in ieder geval niet tot 1975 geduurd hebben voordat Amerika ze een trap onder hun kont had gegeven.
  gemodereerd

 10. We zouden even arm zijn. Tenminstd hft USA een stuwdam aangelegd voor ht opwekken van stroom. Nederland hft ons land alledn leeggedragen. Ze wisten dat er olie was, niets gedaan. Bruggen niet gemaakt
  Plantages met kapotte machines achtergelaten.
  gemodereerd

 11. Dan zouden wij nu broke broke Engels praten. Zouden wij begin september in diepe rouw zijn geweest en hadden wij iedere ochtend Britisch breakfast.
  gemodereerd

 12. Akwasie, de afstammeling van de uitvinders van de Slavernij!
  Hoe is deze schaamluis aan zijn vermogen gekomen?
  In zijn thuisland houden/verkopen ze nog steeds slaven, maar daar hoor je deze schaamluis nooit over!

  Hypocriete zooi!
  gemodereerd

 13. ja als , dus het wordt gissen , Nederland had nooit die ruil moeten doen , de Engelsen waren slimmer en zagen toen al dat Suriname niet veel oplevert , de Nederlanders trapten er met twee benen in en zie nu het gevolg.
  de Nederlanders hadden zich gevestigd in Manhatten en nu zie je daar nog steeds straten met Hollandse namen, als ze toch daar gebleven waren zou nu Suriname en Guyana een land zijn in het Engelse koninkrijk
  gemodereerd

 14. Wat als ?? Wat als Bouta nu nog aan de macht was in Suriname.hoe slecht zouden de Surinamers het nu hebben.zouden we een afvallige provincie van China zijn??Zouden ze in Suriname nu ook hond eten??
  Wat als ?? Wat als dat is de vraag??
  gemodereerd

 15. Een Suriname, zonder Afrikanen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen en andere import zooi.
  Wat een mooi Suriname zou dat zijn.
  gemodereerd

 16. Maar zonder die ruil wij zouden nie die achterlijke Nederlanse taal moeten spreken, schrijven en lezen.
  Je kang nergens op de wereld gebruiken deze taal.
  Is handicap voor de mens.
  gemodereerd

 17. “Een Suriname, zonder Afrikanen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen en andere import zooi.
  Wat een mooi Suriname zou dat zijn.”

  de enige post hier die enige realiteit met zich meebrengt
  veel hebben het over engels heerschappij over suriname al er niet geruild zou zijn
  maar niemand zegt dat de engelsen amerika uitgeschopt zijn door de amerikanen (revolutionary war) dus misschien waren ze dan ook zuid amerika uitgeschopt (of niet)
  dan had suriname misschien een hele grote plantage van de confederates geweest
  maar de hele stelling is dom gelul van een erg gekleurde omroep wat er totaal niet toe doet
  ipv echt problemen oplossen gaan ze fantasie verhaaltjes creeeren voor een good feel momentje.
  wie help je nu met zo’n dom programma behalve die aknazi de slavendrijver erfgenaam
  gemodereerd

 18. @Zwakka
  Onzin.
  Is niks achterlijks aan, maar zo te lezen heb je wel meer problemen.

  Het staat je vrij om elke taal te leren die je wilt, dus niet alleen spreken maar ook schrijven!
  Maar jij bent nog nooit verder gekomen dan de je straathoek.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.