Gerenoveerde OS Zanderij wordt vrijdag heropend

5
Gerenoveerde OS Zanderij wordt vrijdag heropend

Op vrijdag 28 oktober wordt het gerenoveerde gebouw van OS Zanderij in Suriname zeer feestelijk heropend. Deze handeling zal verricht worden door de Surinaamse minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) Marie Levens.

Ze doet dit in aanwezigheid van volksvertegenwoordigers, een IDB-vertegenwoordiger, de districtscommissaris, de schoolleiding en leerlingen.

De renovatie is mogelijk gemaakt door financiering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in het kader van het Basic Education Improvement Programme (BEIP 2) project. Dit is een onderwijsvernieuwingsproject, dat de IDB in de voorbije zeven jaar heeft gefinancierd.

De IDB heeft intussen een nieuwe lening gegeven aan Suriname voor de uitvoering van het project: ‘Consolidating Access to Inclusive Quality Education in Suriname.’ In dit project worden het curriculum voor leerjaar 9 – 12 vernieuwd plus de bijbehorende boeken, trainingen en assessments (met name het basisonderwijs in leerjaar 10, maar ook de voortgangstoetsen in leerjaar 8 en 9).

Verder zal aandacht worden besteed aan Early Child Development (met name in het binnenland), Speciaal Onderwijs en de omgang op school met de meertaligheid, met name in het binnenland.

Ook zullen er in het district Wanica twee grote nieuwe scholen worden gebouwd en 10 scholen (met name in binnenland) worden gerenoveerd.

5 REACTIES

 1. Overal in Suriname zijn er scholen bij gekomen de zeg maar vanaf 1980. Vroeger in de jaren 60 vd vorige eeuw had je alleen de Surinaamse Kweekschool, die onderwijzers m/v opleidde voor de keuterschool ( kweek A ) en lagere school ( Kweek B) en deze onderwijzers waren zeeemr goed/ uitmuntend.

  Er zijn sindsdien meer kweekscholen waar mensen voor onderwijzers m/v werden opgeleid, zelf peuterscholen, ook
  meer leerlingen natuurlijk, maar dan zou he verwachten dat er in Suriname hierdoor veel meer geschoolde leerlingen bij kwamen.

  Het onderwijs niveau werd na de onafhankelijkheid ook meer aangepast aan Suriname, maar de lagere school was dat al in de jaren 60 vd vorige eeuw, oa leesboek Loes en Mama, het rekenonderwijs, Fundamrnteelrekenen, Grondslag,Kennis Der Natuurboeken, Aardrijkskunde, Ons Suriname van Dalberg,Geschiedenis Naar Vrijheid En Eenheid van Van Dijk en Getrouw, enz, enz.
  En wat zie je gebeuren Surinamers van nu zijn juist dommer geworden, ondanks meer leerkrachten, merr scholen voor de meer mensen/ leerlingen, ook in het oerwoud neem ik aan dat daar betere leeekrachten naar toe gingen i.p.v. de boslandonderwijzers., De kerkelijke instellingen RK, EBG deden ook hun best om deze leerlingen toen beter onderwijs, gezondheidzorg te brengen naast Christelijke beschaving, westerse beschaving, zeden, gewoonten, enz.

  Als we naar het niveau/ kennis vh onderwijs kijken vd vowassen Surinaners dan heeft 40 % van hen nu het niveau vd 4 de klas lagere school.

  Dit kan alleen maar komen door of als gevolg vd staatsgreep van 25 Februari 1980 van ddb en de 15 coupplegers.

  De VHP, EL Somo ea hadden toen eddy bruma, wi egi sani, de geboorte van boni er op gewezen dat Suriname nog niet gereed was om op 25 November 1975 onafhankelijk te worden, ondanks ongeveer 200 miljoen Ned Gulden jaarlijks van Nederland aan Suriname, ongeveer 200 miljoen US-$ uit de Bauxiet opbrengsten
  jaarlijks van Billinton/ Alcoa, Suralco aan de regeringen van Suriname, Wageningen Nickerie, waar hele korrel rijst voor het eerst werdt uitgevonden in een moderne landbouwonderneming, door ir Van Dijk en ir Maasten (DIMA- hele korrelrijst ) van de Landbouw Uninuversiteit van Wageningen Nederland, je had een moderne Buynzeel Houtondernsming die rondhout verwerkte tot diverse eind houtproducten, triplex, multiplex, diverse modellen Bruynzeel woningen, (heb ik als kind in gewoond), Het Stuwmeer dat zorgde voor electriciteit, bananen plantages, Marienburg Suikerplantages, Maragarine en Vettenfabriek, Zuidelijke Industry weg diverse Ondernemingen, Witboy, Roadmaster, Surmac Slangenhoutstraat dacht ik, Paranam, Moengo, SWM, Kersten, Fernandes, en kleine importonderndmingen, winkels, enz.

  Vele Surinamers woonden in praisi (h)o(u)so, bedeling of lanti gron/ zoutvlees en batjaw, rijst, afjalen aan de Gemenelandsweg tegenover de Tacaxo pomp op de hoek met de Wanicastraat, enz.

  De waarde vh Surinaams was wel sterker dan de Nederlandse gulden. Surinaams geld Sfl. 0, 50 was Ned nfl. 1.00 waard.

  Er toch was er veel mis in SME, maar Suriname had geen productie en exportonderndmingen, ook het onderwijs had maar 1 LTS – school en vakschool voor jongens, ook had je rijpere jeugd waar jongens en meisjes terecht kwamen die zich misdrioegen of jeuk hadden tussen hun benen en op avontuur gingen met oom, taante jantjes of zeelui. Losbandigheid.

  Suriname was echt niet klaar voor de onafhankelijkheid, maar bruma, wi egi sani wilde zijn droom, de geboorte van boni kosten wat het kost uitvoeren. Maakte mensen bang dat de Azuaten, Chinezen, Hindoestanen, Javanen, Aziaten het land zouden overnemen.

  Ontevreden NPS-ers Rens, Sedney, Essed kwamen met de PNP en gingen samen werken met de VHP, die regering kwam ook ten val. De npk kwam, psv, nps, pnr, ik dacht de ktpi en bruma zag zijn kans schoon om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Hij zei henk aro dat due de eerste minister – president vd republiek kon worden en de Aziaten de baas kon blijven aron kreeg den uil, pronk zo ver en de droom van bruma, de geboorte van boni, wi egi sani werd werkelijkheid.

  Toen boni op 25 November 1975 ter werel kwam kon het nauwelijks ademen, lag aan het infuus, vele goed opgeleiden trokken met de Bijlmer Express weg naar Nederland en boni lag op apen gapen. boni werd op 25 Februari 1980 naar de donkere kamer, intensive care gebracht, op 8 December1982 was boni op ijs gezet. Holland trok haar handen af van boni. Een vogel riep in de Wilde Kust Oerwoud, Wi Egi Sani en kwam met de Jungle Commando, nog verder weg met Wi Egi Sani.

  Suriname is verloren, bang voor de Chinezen, die nu het rondhout, de supermarkten, en goud in handen hebben.

  Verder brazilianen, venezolanen, dominicanen, haitianen in overvloed in Suriname, wapenhandel, drugshandel, mensenhandel, zelfs netflix is Sme te zien over de hele wereld, maar dan negatief.

  De geboorte van boni, maar toen het ter werekd kwam bleek het verraad aan het Surinaamse Volk.

  Er was voor gewaarschuwd, China neemt Suriname over, hout, supermarkten, grote schulden met hoge renten, goud. De Surinamers blijven maar in atmoede leven en de buitenlanders worden beter van de geboorte van boni, wi egi sani, afkodrei of poppenkast.bruma, aron, ddb. brunswijk allemaal in een te grote broek willen rondlopen en niet omhoog konden/ kunnen houden.
  gemodereerd

 2. Een lening krijg je en gaat feesten met die gasten??
  Zorg ervoor dat de kinderen meubilair hebben en geef ze 1 hele week een yogurt of bol.
  De school moest allang start klaar zijn.
  Al de scholen met half gebouwde lokalen, maak ze af. 40 kinderen en meer is ongezonde situatie in 1 klas
  gemodereerd

 3. Het is toch paarlen voor zwijnen gooien.Ze leren toch niet verder dan vierde klas lagere school.De suri gemeenschap functioneert tegenwoordig op dat niveau.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.