NPS lezing en discussie over onafhankelijkheid van Suriname

10
Srefidensi viering in Suriname
Waterkant archieffoto: Srefidensi vlagvorming 2005

De Nationale Partij Suriname (NPS) organiseert op vrijdag 4 november 2022 een openbare lezing en discussie met twee sub-vragen ‘Hoe’ en ‘Waarom’ over de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975.

De organisatie van deze editie heeft voor het panel twee wetenschappers bereid gevonden, die geschiedenis hebben gestudeerd te weten Judy Samson en Vernon Kersout

Naast de twee panelleden is ook politicoloog Hans Breeveld aanwezig. Hij promoveerde in 2000 tot doctor in de maatschappijwetenschappen en zal de openbare lezing en discussie inleiden.

Met zijn dissertatie: Jopie Pengel 1916- 1970 leven en werk van een Surinaamse politicus, legde hij ook een voornaam deel vast van de moderne politieke geschiedenis van Suriname.

Evenals vorige openbare lezingen, die op elke eerste vrijdag van de maand worden gehouden, is de locatie voor deze activiteit het centrum van de NPS, Grundyari aan de J.A Pengelstraat en begint om zeven uur in de avond.

10 REACTIES

 1. Het kon Henk Arron niet schelen of Tigri destijds was bezet door die brutale Guyanezen als Suriname maar onafhankelijk werd.

  Arron is ook de geschiedenis ingegaan als de man die Suriname onafhankelijk heeft gemaakt maar anno 2022 zit Suriname nog steeds opgescheept met Guyanezen die Tigri hebben bezet.

  Sedert de jaren 60 houdt Guyana een deel van ons land bezet en toch ziet Santhoki kans om te gaan praten over het bouwen van een brug over de Corantijn.

  Met deze actie van onze regering zal Tigri dan ook altijd Guyanees grondgebied blijven.
  gemodereerd

 2. Niet alleen het Tigrigebied maar ook een deel aan de Franse kant staat internationaal vaak NIET afgebeeld als Surinaams grondgebied.

  De Groene Partij moet ook zelf bij haar zogenaamde prominente figuren kijken wie nou werkelijk integer zijn. Want hun oud voorzitter opa R. Vene zijn vingers blijken toch niet zo schoon als dat hij doet overkomen…
  De huidige voorzitter van de Groenen is ook een grote schijnheil.
  gemodereerd

 3. Om vervolgens als een rat en landverrader die zijn zakken goed had gevuld naar Nederland te vluchten. Ja Henck Arron die landverrader die ten koste van alles Suriname van Nederland wilde scheiden.
  gemodereerd

 4. ‘Hoe’ en ‘Waarom’ over de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975.
  ========
  Gaat de NPS alles wat verkeerd is gegaan vanaf de onafhankelijkheid goed komen praten. Sinds de onafhankelijkheid is suriname alleen maar achteruit gegaan. De miljarden aan ontwikkelingshulp is verbrast. De politieke leiders denken in eerste instantie aan zich zelf in plaats van land en volk. Nog noot in de geschiedenis van suriname is het voortrekken van family and friends zo erg geweest als onder de huidige regering, waarin de NPS ook deelneemt. Dus jullie van de NPS zijn medeverantwoordelijk daarvoor. Ik heb de NPS nooit horen klagen over de grondrovers van het Sabaku project. Ook niet over de toegenomen criminaliteit. Wat gaan jullie nu over de onafhankelijkheid komen vertellen.
  gemodereerd

 5. Ik heb slechts 2 punten:
  1. Ik heb moeite met de term “moderne politieke geschiedenis van Suriname.”
  Als ik naar de ellende kijk, die Suriname in de bijna 50 jaar onafhankelijkheid heeft meegemaakt. zal ik de term modern nooit hanteren, maar “ellendige”.
  Oke. Ik geef toe dat Jopie Pengel met zijn streven naar onafhankelijk van Suriname toen niet kon vermoeden dat Suriname in de ellende terecht zou komen.
  2. De NPS was voorstander onafhankelijkheid. De VHP was de grote tegenstander. Ondanks het feit dat de VHP in absolute zin veel meer stemmen had behaald verloren ze de verkiezingen en werd de onafhankelijkheid een feit.
  Oorzaak: door het kromme verkiezingsstelsel had de NPS veel meer zetels gehaald dan de VHP en na de verkiezingen wordt naar behaalde zetels gekeken en niet naar aantal stemmen.
  Met andere woorden: als wij toen een eerlijk verkiezingsstelsel hadden, waren wij naar alle waarschijnlijkheid (nog) niet onafhankelijk geworden.
  In dit twijfelgeval had men een referendum moeten houden one de bevolking.
  Mijn mening is dus dat wij onafhankelijk zijn geworden om enkele politici te bevredigen en niet het volk.
  gemodereerd

 6. @Hongkongfree,

  Verklaar je nader omtrent hun oud voorzitter opa R. Vene zijn vingers blijken toch niet zo schoon als dat hij doet overkomen…..

  Taigie mi sa mi no sabi mi mang.

  Ik weet dat hij zijn eigen kinderen nooit een vooruitgeschoven positie heeft toebedeeld of zijn vrouw

  Opa R. Vene heeft nooit rondgereden met volgauto’s door Paramaribo
  gemodereerd

 7. henry 24 oktober 2022 Bij 20:34
  Ik weet dat hij zijn eigen kinderen nooit een vooruitgeschoven positie heeft toebedeeld of zijn vrouw
  Opa R. Vene heeft nooit rondgereden met volgauto’s door Paramaribo.
  ====================================

  En opa Vene leefde als President in een zeer bescheiden woning aan de Dieterstraat op uitvlucht.
  Ik ben ook erg nieuwsgierig naar zijn vieze vingers, alhoewel ik denk dat dit zoals gewoonlijk weer om ongenuanceerde vuilschrijverij gaat.

  Surinamers kennen hun geschiedenis niet helaas.
  Ik was ook onderdeel van die samengestelde Surinaamse vlag, Paulusschool. Helaas is het niet Aaron die het land naar de verdoemenis heeft gebracht, maar die criminele bende die puur uit eigen gewin zo nodig een ordinaire coup moesten plegen. 40 jaar lang hebben ze gepoogd dit “revo” te noemen, maar zie nu waar Suriname in is belandt. Ze leven vandaag de dag samen met hun families in alle pracht en praal en het volk leeft in armoede.
  gemodereerd

 8. Nou, als je het anno 2022 nog niet weet, heb je wel lang liggen slapen in je hangmat.
  De NPS was de grote boosdoener….die hebben destijds een broek aangedaan die veeeel te groot was. Suriname was er nog niet rijp voor en alle NPS aanhangers uit die tijd moeten niet lullen maar poetsen!
  gemodereerd

 9. Op zich is onafhankelijk worden geen issue. Probleem was de manier waarop!. De arro(n) gantie van Aaron en Bruma, en enkele prominenten uit de elitegroepen.
  Velen zijn rijk geworden van al die miljarden ontwikkelingshulp gelden. Op buitenlandse bankrekeningen staan er hONDERDEN miljoenen geparkeerd op naam van lieden uit de NPS-VHP- KTPI- NDP.

  Laat de NPS maar komen vertellen wie de eigenaren zijn van de bankrekeningen ; figuren uit DE NPS . In plaats van al die lulverhalen. Wat kopen wij als Surinamers hiervoor. Gewoon deze partij opdoeken. Ze heeft totaal geen meerwaarde voor de Surinaamse samenleving.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.