Telesur voor meer dan 250.000 euro opgelicht middels digitale factuurfraude

13
computer

Het Surinaamse telecommunicatiebedrijf Telesur heeft aangifte gedaan van oplichting, nadat kwaadwilligen middels een list meer dan 250.000 euro buit maakten. Ze deden dit middels digitale factuurfraude.

Jennis Asraf, manager Corporate Communication van Telesur bevestigt het geval tegenover Waterkant.Net.

Het gaat om zogeheten Business E-mail Compromise (BEC) een verzamelnaam van criminaliteit waarbij mailverkeer van bedrijven wordt gemanipuleerd om hen zo geld te laten overmaken naar criminele rekeningen. Dit gebeurd vaak met een geraffineerde mail, met daarin het verzoek om een rekeningnummer aan te passen.

Degene die de rekening betaalt, maakt dan zonder het te weten geld over naar het nieuwe rekeningnummer van de fraudeur in plaats van naar het bedrijf dat de nota heeft verstuurd.

Dat gebeurde ook in het geval van Telesur: de oplichters maakten een nep email adres aan van een Nederlands bedrijf waarmee Telesur zaken doet. Via dit adres lieten de fraudeurs Telesur weten dat de bankrekening van het bedrijf veranderd zou zijn en verzochten het telecommunicatiebedrijf uit Suriname om voortaan facturen via die rekening te betalen.

Bij Telesur had men niet door dat het ging om een fake mail en werden de facturen gewoon betaald. De zaak kwam aan het licht toen het Nederlandse bedrijf aangaf geen betalingen voor geleverde diensten te hebben ontvangen.

13 REACTIES

 1. A no kan. Meest simpele manier van internetoplichting en Telezuur heeft het niet door. Hoe gaat deze internet provider dan zijn klanten beschermen.
  Of den man set wan deal, dat gebeurd toch dahelijks.
  gemodereerd

 2. Zijn we moppen aan ht vertellen??
  Dus gewoon 1 petsoon is daar bezig met geldzaken. Een ICT bedrijf pakken ze zo gemakkelijk??
  gemodereerd

 3. Straks gaan paarse djamoe edes de regering beschuldigen van corruptie, etc en gaan er weer zg movements demonstreren, zoals toen met kwik, kwek en kwak….
  Zwakke organisatie of niet. Overal ter wereld plegen criminelen dit soort fraude. Je moet gewoon scherp zijn op dit soort abangie activiteiten en driedubbele check plegen.
  gemodereerd

 4. Telesur is een criminele en oplichters bedrijf.5 jaar geleden een internet aansluiting aangevraagd maar doen niets mee als je geen steekpenning betaalt. Als je gaat informeren dan geven ze je elke keer weer een formulier om in te vullen.
  gemodereerd

 5. Het kon ook heel anders aflopen. Van veel bedrijven wordt hun heel netwerk gekaapt/gegijzeld en dan kan je alleen met een code weer toegang krijgen. Voor die code vragen die criminelen een aardige som losgeld.

  In zo’n geval zou Telesur helemaal platliggen. Dus ze hebben geluk gehad. De controle moeten ze opvoeren bij elke werknemer binnen de organisatie. Cybercrime kan uit elke hoek komen.
  Net als hoe een rover zoekt naar de zwakste schakel, zo zoeken die cyber criminelen naar die schakels om toe te slaan.
  gemodereerd

 6. ‘Kis Telesur moi’; toen Telesur nog monopolist was in Suriname, verviel mijn beltegoed binnen de kortste keren als je niet snel weer opwaardeerde en om te kunnen opwaarderen moest je een vingervlugge goochelaar zijn. Op die manier luktte het Telesur om meer dan USD 50 van mij achterover te drukken, zonder diensten daarvoor te leveren. Nu is mijn beltegoed bij Telesur maandenlang geldig en ik kan rustig, zonder stress de pincode van een nieuwe belkaart invoeren. Goed dat Telesur nu een koekje van eigen deeg gekregen heeft, kunnen ze zelf merken hoe het aanvoelt wanneer ze geld aan iemand betalen zonder waar of diensten voor hun geld terug te krijgen.
  gemodereerd

 7. Dit krijg je als je idioten een werkplek geeft. Iedereen die met geld werkt , weet dat je alle transacties verifieert met de persoon die je moet betalen. Ma blijkbaar gaat het zo makkelijk aan toe bij telezuur. straks ga je horen dat ze gaan verhogen, want dat geld moet toch gedekt worden en die consument is altijd de verliezer.
  gemodereerd

 8. Schade door oplichting via e-mail bedraagt 1,2 miljard dollar

  Tegenwoordig worden maar liefst tien keer zoveel mailtjes met het oog op oplichting verstuurd als negen maanden geleden, zo Brightmail. Verder deelt Gartner mee dat vorig jaar de som van 1,2 miljard dollar verloren ging door frauduleuze mail. Dergelijke hoeveelheden en bedragen rechtvaardigen meteen ook het oprichten van een nieuwe bedrijfstak die zich enkel en alleen richt op het bestrijden van fraude en spam. In 2003 ondervonden namelijk maar liefst 1,78 miljoen Amerikanen financiƫle schade door dergelijke oplichterspraktijken en dit aantal zal zonder maatregelen vermoedelijk niet meteen gaan dalen.

  De criminelen sturen onder naam van bekende sites als eBay en Amazon een mailtje naar willekeurige adressen met de vraag om persoonlijke gegevens en creditcardinformatie nogmaals te bevestigen. Door op de link in het bericht te klikken komt de argeloze gebruiker op een site die er ogenschijnlijk helemaal uitziet als eBay of Amazon, maar eigenlijk gerund wordt door de afzenders van de valse mails. Om dergelijke fraude tegen te gaan werkt Brightmail samen met internetprovider Earthlink aan een om deze fraude, of scam, tegen te gaan. Na het installeren van deze tool, ook beschikbaar voor surfers die geen abonnee zijn bij Earthlink, worden sites die bekend staan als onzuiver geblokkeerd.

  https://tweakers.net/nieuws/32327/schade-door-oplichting-via-e-mail-bedraagt-1-komma-2-miljard-dollar.html
  gemodereerd

 9. Bol.com trapte in phishingmail en maakte 750.000 euro over naar oplichters

  Bol.com heeft 750.000 euro overgemaakt naar oplichters nadat het bedrijf in een phishingmail was getrapt. Het geld was bedoeld voor maker van huishoudelijke producten Brabantia. De rechter heeft geoordeeld dat de webwinkel de prullenbakkenmaker moet compenseren.

  Volgens ontving Bol.com in 2019 een e-mail van een adres van Brabantia. Daarin stond in gebrekkig Nederlands met een snufje Engels “Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken”. Bol.com volgde de instructie op en maakte in totaal 751.493,09 euro over naar de oplichters. Later bleek dat op het Brabantia-mailadres was ingebroken door de oplichters.

  Bol.com is van mening dat het geen fout heeft gemaakt: het adres, de lay-out en de handtekeningen van de directie leken allemaal overtuigend. De rechtbank is echter van mening dat de webwinkel al argwanend had moeten zijn bij het verzoek om een wijziging van het rekeningnummer, omdat dit een veelgebruikte tactiek van oplichters is. Het taalgebruik, het feit dat het rekeningnummer Spaans is en dat de twee bedrijven al jaren in het Nederlands corresponderen, komen daar nog als factoren bij. De rechtbank vindt dat een telefoontje naar Brabantia op zijn plaats was geweest.

  Bol.com laat weten teleurgesteld te zijn met het vonnis en overweegt een hoger beroep. Wel wil het Brabantia-producten blijven verkopen. Brabantia zegt los van deze zaak een goede werkrelatie met Bol.com te hebben en deze ook te willen behouden

  https://tweakers.net/nieuws/181152/bol-punt-com-trapte-in-phishingmail-en-maakte-750000-euro-over-naar-oplichters.html
  gemodereerd

 10. Dat is heel erg slim, je hoeft dus geen afspraak te maken met deze man die het geld moet overmaken. Je stelt dus een eenvoudig mailtje op en notabene geef je aan dat het rekening nummer veranderd is. Mensen maak gauw uw mailtje en stuur het op voordat het te laat is.
  gemodereerd

 11. Centrale bank mix minfin, Slm mt de boeven, nu ook ambulance boot Apoera. Nu telesur.
  Waar hebben we deze criminele bende aan te danken??
  gemodereerd

 12. De verantwoordelijke voor de fin.adm. is blijkbaar totaal ongeschikt dat een dergelijke simpele fraude mogelijk is!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.