Ministerie roept jongeren op om te stoppen met pesten

8
Politie zal optreden tegen pesten en mishandelen scholier door medeleerlingen

Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken in Suriname (AWJ) roept naar aanleiding van het incident, waarbij op sociale media te zien is dat een scholier onlangs slachtoffer is geworden van pesten en geweld door medescholieren, alle jongeren op om te stoppen met het pesten van personen, in het bijzonder hun leeftijdgenoten. Het ministerie benadrukt dat pesten zoals: uitgelachen worden, geduwd worden of middels berichten of plaatjes op sociale media belachelijk gemaakt worden, verregaande gevolgen kan hebben voor zowel het slachtoffer als de daders.

Uit een recent onderzoek van het ministerie naar suïcidaal gedrag van jongeren tussen 16 en 25 jaar in Suriname, is gebleken dat meer dan driekwart van de jongeren die hebben deelgenomen aan dit onderzoek weleens depressief en neerslachtig was. Het gevoel van hulpeloosheid was in vele gevallen zo heftig dat 36.2 % van de jongeren die hebben deelgenomen aan dit onderzoek weleens hebben gedacht om een einde te maken aan hun leven.

Uit het onderzoek blijkt dat gepest worden een van de oorzaken is die kan leiden tot gedachten over zelfmoord. Het is volgens het onderzoek nog triester gesteld met het psychische welzijn van de 362 jongeren die zich in het onderzoek hebben geïdentificeerd met de LGBTQ-gemeenschap. Van deze jongeren heeft 86% aangegeven problemen te hebben met hun zelfbeeld, omdat ze worden gepest en gediscrimineerd en/of niet worden geaccepteerd door hun omgeving. Meer dan de helft van deze jongeren heeft ooit een zelfmoordgedachte ontwikkeld.

Het ministerie benadrukt dat gepest worden niet mag worden onderschat door de samenleving, want het kan leiden tot isolement, diepe depressie, hopeloosheid, ondragelijke emotionele pijn en uiteindelijk zelfdoding. Tegen deze achtergrond waarschuwt het ministerie ouders en verzorgers om de gevolgen van pesten door hun kinderen niet te onderschatten. Zie erop toe dat uw kind zich niet schuldig maakt aan pesten.

Het ministerie wenst deze gelegenheid eveneens aan te grijpen om zich te richten tot de pestkoppen: houd onmiddellijk ermee op, want op lange termijn kan jij als pester geconfronteerd raken met onaangepaste gedragspatronen van jezelf die een obstakel kunnen vormen voor volwaardige participatie in de maatschappij. Voorkom ook dat je al heel jong op jouw geweten hebt dat door jouw toedoen een persoon in een isolement is geraakt of zelfmoord heeft gepleegd. Het ministerie waarschuwt jongeren dat fysiek geweld bij pesten een misdrijf oplevert.  

Het ministerie gaat voort op de ingeslagen weg om jongeren middels het ontwikkelde jeugdprofiel te begeleiden in normen, waarden en idealen waar wij mee leven, zoals vrijheid, gelijke behandeling, democratie, respect en tolerantie. Het jeugdbeleid met het ontwikkelingsconcept Youth POWER als grondslag zal zich blijven richten op participatie, ontwikkeling, weerbaarheid, economische groei en rechten van jongeren.

8 REACTIES

 1. Dit is idd zeer heftig. Deze taferelen kwamen in vroegere dagen (bijna) niet voor, maar deze mongolen nemen alles van sm over. De pester wordt vaak de gepeste en dan kan het flink uit de hand lopen. De gepeste voelt zich vernederd en bouwt woede en agressie op. Het laat zich raden dat het flink uit de hand kan lopen.
  gemodereerd

 2. en hoe pakt het ministerie ede pestkoppen aan?? want zachte hand helpt niet…..pak ze flink aan en maak een statement zodat anderen dit niet doen. Laten ze publiekelijk hun verontschuldigingen aanbieden en laat ze schadevergoeding van minimaal SRD 25.000 betalen….desnoods gaan ze dan in de middag ergens werken, en dan bedoel ik echt werken en alles wat ze verdienen gaat naar het slachtoffer. Ze zullen het dan afleren. En als blijkt dat het slachtoffer medisch behandeld moet worden, moet de verzekering de kosten verhalen op de daders….dan zal je zien als ze niet gaan stoppen met dit apengedrag.
  Praten helpt niet….ze moete het voelen in hun zak
  gemodereerd

 3. Is dit niet het werk van de Mini-ster van Onderwijs ????
  Of erger nog, de Pres him self ?????? Ik weet het niet daarom
  vraag ik dit. RobGay zal het wel weten,want hij was immers
  beleid adviseur van NDP, van onbelangrijke zaken geweest!!!!

  sari tori

  jacko
  gemodereerd

 4. Zo te lezen pesten op scholen in suriname, wordt groot probleem in suriname terwijl iedereen de slechte economische gevolgen ondervindt, maar toch stoer doet gelukkig uniform in mijn tijd ontstaan maakte veel goed, in mijn jeugdjaren was het pesten ook , kinderen met spullen pennen schoenen etc uit holland deden heel erg stoer en speelden rijk. De onderwijzeressen ook hindoestaans en creools gaven mij altijd onvoeldoende voor gedrag en vlijt en rekenen zelfs cijfer 2 zo erg. Maar ik kijk af en toe toch met weemoed naar mijn lagere schoolrapport en die bijzondere periode destijds. Mij motto. Wees je zelf! Pesten is testen!
  gemodereerd

 5. Ook in Nederland zijn de thema’s pesten en veiligheid op school nog altijd aktueel.
  Destijds hebben wij als “ouderraad” samen met het Politie Opleidings Centrum thema avonden voor ouders en docenten georganiseerd.
  De aandacht hiervoor is heel belangrijk.
  Het is gebleken dat diegenen die op school gepest worden, naderhand zichzelf ontpoppen als pesters!
  De school dient een pestvrije en veilige omgeving te bieden, zodat optimaal door alle leerlingen gepresteerd kan worden.
  gemodereerd

 6. Sandra 21 oktober 2022 Bij 13:19

  … De onderwijzeressen ook hindoestaans en creools gaven mij altijd onvoeldoende voor gedrag en vlijt en rekenen zelfs cijfer 2 zo erg.
  ———
  en wat ben jij dan, Sandra?
  gemodereerd

 7. Ai het is waar hor !!
  Als je gepest bent, dan wordt je later zelfs ook een pester . Kijk maar naar Debby ze pest nu de president van onze geliefde Sranan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.