Clairfield veroordeeld tot terugbetaling van ruim 2,5 miljoen euro aan CBvS

11
Het kantoor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan de Waterkant 20 te Paramaribo.

De ondernemingsrechtbank in Brussel, België, heeft op 20 oktober jl. het Belgische bedrijf Clairfield N.V. veroordeeld tot terugbetaling van een bedrag groot € 2.552.932,59 aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad, niet tegenstaande hoger beroep, hetgeen betekent dat de werking van de uitspraak niet wordt opgeschort indien hoger beroep wordt ingesteld.

Clairfield is als de in het ongelijk gestelde partij, ook veroordeeld tot betaling van de gerechtskosten van de CBvS. In een uitvoerig en gemotiveerd vonnis heeft de rechtbank in Brussel alle overeenkomsten (5) die Clairfield in 2019 met de toenmalige Governor van de CBvS heeft gesloten nietig verklaard.

Het was Clairfield die de CBvS voor het gerecht in Brussel gedagvaard had voor betaling van een onbetaalde factuur ad € 320.000- en een schadevergoeding eiste van €1.200.000 wegens beweerde onrechtmatige beëindiging van de vijf overeenkomsten door de CBvS. De CBvS stelde een tegenvordering in en eiste op haar beurt nietigheid van alle met Clairfield gesloten overeenkomsten en de teruggave van het bedrag van € 2.552.932,59 dat onder de vijf overeenkomsten aan Clairfield werd betaald.

In het vonnis van 20 oktober 2022 heeft de rechtbank de vordering van Clairfield ongegrond verklaard en afgewezen. De tegenvordering van de CBvS werd wél gegrond verklaard. Daarbij is de nietigheid van alle Clairfield-overeenkomsten uitgesproken en is Clairfield veroordeeld tot terugbetaling aan de Centrale Bank van Suriname van het bedrag groot € 2.552.932,59, te vermeerderen met wettelijke interesten vanaf de datum van dagvaarding tot de datum van volledige betaling.

Verder stelt de Belgische rechtbank vast dat de Clairfield-overeenkomsten een ongeoorloofde oorzaak hadden. De rechtbank acht het bewezen dat de overeenkomsten met Clairfield gesloten zijn met de bedoeling een strafbare, met de openbare orde strijdige, toestand in stand te houden. Concreet acht de Belgische rechtbank het bewezen dat door de toenmalige Governor van de Centrale Bank van Suriname, vanuit de Centrale Bank, hoge vergoedingen aan Clairfield werden toegekend, en vervolgens een substantieel deel daarvan via een privéonderneming terugkreeg.

Tenslotte stelt de Belgische rechtbank ook vast dat, aangezien de vijf overeenkomsten die door de CBvS in 2019 getekend zijn met Clairfield buiten de wettelijke bevoegdheden en taakstelling van de CBvS vallen, de toenmalige Governor van de Bank niet bevoegd was om deze overeenkomsten namens de Centrale Bank van Suriname aan te gaan.

De Centrale Bank van Suriname is zeer content met dit vonnis van de Belgische rechtbank. Op basis van dit vonnis dient terugbetaling door Clairfield aan de Bank plaats te vinden van het bedrag ad € 2.552.932,59.

De Centrale Bank van Suriname heeft ook kennis genomen van de ambtshalve aangifte bij de Procureur des Konings door de Belgische rechtbank van het misdrijf van Clairfield.

11 REACTIES

 1. nee hoor de belgen zullen niets terug betalen zo lang de paarsen nog in Suriname zijn roemer is ndp-er dus de belgen vertrouwen die man niet
  gemodereerd

 2. Dit alles is door toedoen van Hoefdraad terug in boezem van centrale bank. Denk niet dat het door regering santokie komt.
  Hoefdraad hft in jan 2020 de zaak gestopt. Vinden jullie het niet vreemd dat chan niet erover opschept????
  Ook vr hem is het een verrassing.
  gemodereerd

 3. Denk niet dat het dankzij deze regering is dat de terugbetaling moet. Hoefdraad zit er achter.
  Hij hft het zaakje ook gestopt in jan 2020.
  Laat Chan aan zijn maatje de €19,5 miljoen vragen. Boeven zijn die nederlanders.
  WAT jij bent een top debiel
  gemodereerd

 4. Uiterst langzaam gaat het voorwaarts. Best knap om met een niet goed ingerichte juridisch systeem en uiterst beroerde overheid en een tot voorkort criminele CBvS (zie china deal om Euro’s om te wisselen) om in de EU/Belgie een stelletje witteboorden criminelen via de rechter in het zand te laten bijten.

  Wat het vonnis is uit/bij voorraad uitgesproken dus Clairfield moet direct betalen ook al gaan ze in beroep. Betalen ze niet dan komt de deurwaarder en legt deze beslag.

  Laat minimaal duidelijk zijn dat naar Europese rechtsprincipes de deal van Trikt/Boefdraad niet deugde en dat deze regering in iets meer dan 2 jaar via stroperige procedures $ 2.500.000 die gestolen werd terug gehaald heeft.
  Clairfield zal het ten onrechte aan van Trikt/Orion door gegeven deel nu wel terug vorderen van hun. De partner van van Trikt komt net op tjd vrij om daar heel hard voor te gaan werken.

  De ontmaskering van een criminele regering gaat langzaam.
  Het maakt duidelijk waarom de oude regeringvertegenwoordigers zo hard schreeuwen over misdaden van deze regering. Afleiding van wat er staat te gebeuren.
  gemodereerd

 5. Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb nooit eerder iets over dit probleem gehoord of gelezen. Ook zie ik de naam Clairfield in relatie met de Centrale Bank van Suriname voor het eerst. Ook na gegoogled te hebben werd ik niet wijzer. In ieder geval weten we nu ‘pé wan pikinso fu a moni san Boefdraad tya gwé, dé. En het lijkt erop dat dit topje van de ijsberg terug komt naar Suriname.
  gemodereerd

 6. Nu we het van een Belgische rechter gehoord hebben dat Boefdraad op slinkse wijze zijn eigen zak spekte met geld van het Surinaamse volk, vraag ik me af hoe Abdoel, Bouva en de rest van de boevenbende de beschuldigingen aan het adres van Hoefdraad en de NDP nog een politiek gemotiveerde aanval zullen kunnen noemen.
  gemodereerd

 7. Procedures, wetten en regels maken dat het langer duurt dan gehoopt en verwacht. Maar team Santokhi komt toch weer een belofte na !

  Tja go. Set kong !

  Er is administratief bergen werk verzet. De basis voor een beter Suriname wordt langzaam maar zeker zichtbaar.
  Alleen zwakkelingen geven de hoop op !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 8. Dit is wat er in de publiciteit is verschenen over deze kwestie:
  ‘Dit vonnis is bij voorraad uitvoerbaar, ook al zou er hoger beroep worden aangetekend. Dit houdt in dat Clairfield het bedrag moet betalen aan de CBvS. De zaak was aanhangig gemaakt door Clairfield Belgium tegen de CBvS voor betaling van nog de openstaande rekening van 320.000 euro. Het bedrijf diende ook een claim van 1.2 miljoen euro in voor onrechtmatig beëindigen van vijf contracten. De CBvS heeft echter ook een tegenvordering ingediend, waarbij de geldige grondslag van de overeenkomsten werd betwist.

  In deze zaak is Orion, het bedrijf van Van Trikt, betrokken. Na zijn benoeming tot governor van de CBvS is de leiding overgenomen door Ashween Angnoe. De topman van Clairfield, Hans Buysse, Van Trikt en Angnoe kenden elkaar van eerdere projecten. Ook blijkt dat er diverse gesprekken gevoerd waren met ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.
  Clairfield stuurde zeven facturen naar de CBvS, waarvan zes werden betaald. Omdat CBvS de verdere betaling weigerde, stapte Clairfield naar de rechter in België.

  De CBvS diende ook een vordering om de overeenkomsten nietig te verklaren en terugbetaling van 2.5 miljoen euro dat al was betaald aan het Belgische bedrijf. De CBvS overlegde ook de Anti-corruptiewet van Suriname op basis waarvan de overeenkomsten nietig zouden zijn. De Belgische rechtbank verklaarde de vordering van Clairfield als ongegrond en de tegenvordering van de CBvS als gegrond’.

  Door het bovenstaande gelezen te hebben zou men eerder geneigd zijn te denken dat Clairfield door haar inhaligheid lik op stuk kreeg en niet door de standvastigheid van onze Centrale Bank. De Centrale Bank was geen eiser in deze zaak, dat was Clairfield, maar die heeft duidelijk buiten de waard gerekend.
  Maar goed, deze regering (volk) mag ook weleens een meevallertje hebben en hopelijk nog meer.
  Maak op zich toch niet uit hoe het gestolen geld teruggehaald wordt, if a moni kong baka dati n’a tori.
  gemodereerd

 9. debby jou vriend hoefdraad heeft alles binnen gepikt , en jij debby bent zo stoned als een garnaal , en dat komt van al die dates met die ndp mannen , alleen willen die ndp mannen jou niet , je stinkt uit je bek
  gemodereerd

 10. Waarom hoor je eigenlijk niks meer over Hoefdraad?
  Beetje vreemd toch dat niemand die papzak kan opsporen?
  Staat er al een prijs op zijn hoofd (dead or alive)?

  Is hij al gevonden?
  Is hij dood?
  Leeft hij nog?
  Zit hij al in de bak?
  Zijn al zijn bezittingen al geconfisqueerd en teruggeven aan het volk?

  Politiek is een vies iets!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.