Chinezen nemen Rosebel Gold Mines in Suriname over

47
Chinezen nemen Rosebel Gold Mines in Suriname over
Foto (c) Rosebel Gold Mines NV

Het Canadese goudbedrijf IAMGOLD verkoopt haar belang van 95% in Rosebel Gold Mines N.V. in Suriname, aan het Chinese bedrijf Zijin Mining Group Co. Ltd. Het resterende belang van 5% in Rosebel blijft in handen van de Surinaamse regering.

Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekend gemaakt.

Volgens IAMGOLD wordt haar 95%-belang in Rosebel verkocht tegen een contante vergoeding van $ 360 miljoen en vrijval van IAMGOLD’s leaseverplichtingen voor apparatuur ten bedrage van ongeveer $ 41 miljoen.

Het bedrijf heeft nog een 70% participatie in de Saramacca Mine.

Op voorwaarde dat aan de sluitingsvoorwaarden wordt voldaan, zal de transactie naar verwachting vroeg in het eerste kwartaal van 2023 of eerder worden afgerond meldt IAMGOLD in een persbericht.

De Rosebel mijn is gelegen in het mineraalrijke Brokopondo District in het noordoosten van Suriname, circa 85 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo. De mijnconcessie beslaat 170 vierkante kilometer. De commerciële productie begon in februari 2004. Iamgold verwierf Rosebel als onderdeel van de overname van Cambior eind 2006.

47 REACTIES

 1. Nee,niet aan de chinezen.Met Chinese ondernemingen,kan je vergeten dat het eigen volk het eens goed gaan hebben.Zie Sri Lanka maar.
  gemodereerd

 2. Als de suri’s die daar werken,willen staken,gaan ze maar hun gang.De Chinezen laten gewoon hun eigen mensen komen.Dat doen ze overal.
  Als Sur.niet in zo veel schulden overladen was,konden ze zelf de mijn overnemen.
  gemodereerd

 3. Weer een stuk van sranang naar de filistijnen.

  De derde partij zijn de Chinezen met de grote glimlach.

  Ze zullen een vernietiging achter laten als ze klaar zijn.

  Sary tori voor de surinaamse volk
  gemodereerd

 4. 1. Brokopondo ligt niet in het noordoosten van Suriname
  2. de 5% hebben we te danken aan slechte onderhandelingen onder Venetiaan
  gemodereerd

 5. Jammer dat Suriname maar voor 5% participeert in deze onderneming. Maar tja, we weten inmiddels dat de leidinggevenden in Suriname meer uit babbelaars bestaat. Ze vullen allemaal hun eigen zakken en die van family and friends en partijgenomen. De ontwikkeling van het land komt op de laatste plaats. We hebben kunnen zien wat er na de laatst gehouden verkiezingen heeft plaatsgevonden. Vrouw, zoon, dochter, broer, overige en partijgenomen zijn in eerste instantie gelijk geaccommodeerd. De ontwikkeling is blijven steken en zelfs achteruit gegaan. De koers is sindsdien met 300% gestegen.
  gemodereerd

 6. Triést…niet sirinamers profiteren t meest v d natuurlijke rijkdommen v t land. Wie waren de echte redie moesoes?
  gemodereerd

 7. Heel goed en hier kan de Surinamers lering uit trekken hoe op wereldniveau zaken wordt gedaan. Nu mag de VP zijn grote kwebbel gaan opentrekken bij de Chinezen dat alles zo achter de rug om van hem is gegaan. Durft hij of laat zij zich de mond snoeren? Dit is natuurlijk de schuld van de dictator die wat al te graag de Chinezen naar Suriname haalde. 95% in handen van de Chinezen….
  Zal juffrouw P. Etnel nu ook de grote mond opentrekken ?
  gemodereerd

 8. Forumledn/Reageerders, Odi Odi.

  Chinezen nemen Rosebel Gold Mines in Suriname over.

  Mijn vraag in deze. Was de Surinaamse regering ook betrokken bij de VERKOOP van Rosebel Gold Mines door het Canadese goudbedrijf IAMGOLD aan een Chinese onderneming?

  Het Chinese bedrijf Zijin Mining Group Co. Ltd. valt rechtstreeks onder het Communistische Politburo in China.

  Het Chinees bedrijf brengt geen echte ontwikkeling in een land waar ze alleen maar grondstoffen komen plunderen.
  Het is alom bekend over de praktijken van bepaalde Chinese (ondernemingen) in verschillende in Afrika.
  Maar ook met medewerking van diverse corrupte politici en regeringsleiders in die landen.

  Raadplegen jullie ook diverse artikelen over enkele Chinese bedrijven in ons buurland Guyana.

  Ik weet ook niet hoe de onderhandelingen in het verleden is geweest tussen de Surinaamse regering met het Canadese goudbedrijf IAMGOLD.
  Dus 95% was in handen van IAMGOLD en slechts 5% maar in handen van Suriname.

  En nu is het in handen gekomen van een Chinees bedrijf dat gewoon de structuren van het Communistisch Politburo in China verplicht is te volgen.

  Ik hoop dat de huidige Surinaamse regering in deze ook beperking kan afdwingen, dat er niet te veel Chinese dwangarbeiders tot Suriname worden toegelaten.
  Er zijn genoeg arbeidskrachten in Suriname aanwezig.
  Ook dient de Surinaamse arbeidsinspectie regelmatig controle uit te voeren over de werkomstandigheden in deze nieuwe Chinese onderneming.

  Maar heeft het Canadese goudbedrijf IAMGOLD voordat deze overdracht had plaatsgevonden, ook alle chemische troep in dat gebied opgeruimd?
  Want je hoort verder niets hierover in de Surinaamse media.

  Zijn er reeds vragen gesteld door de DNA leden aan de regering w.o. de minister van Natuurlijke Hulpbronnen?
  Ik heb een sterk vermoeden dat Gregory Rusland op de hoogte moet zijn geweest van deze nieuwe Chinese onderneming.
  gemodereerd

 9. Goedzo dommies die Suriname voor een appel en een ei verkopen.

  De corrupte, zichzelf tot elite verheven, varkens zorgen ervoor dat alleen hun vriendjes en familie baden in luxe en weelde. Daarom moet je niks geloven wat die smerige politici verkondigen. Ze zijn erger dan hoeren met hun leugenachtige tong.

  Geen failed state maar een Neverending Hopeless State.
  gemodereerd

 10. Onderstaande voor hersenloze aanhangers die achter paarse en gele partij …………
  COOLHORSE….je moet beter je huiswerk eerst doen voordat je reageert…….haha

  ROSEBEL GOUDMIJNEN
  Rosebel Gold Mines NV, opgericht op 8 mei 2002, is een dochteronderneming van IAMGOLD.

  IAMGOLD bezit 95% van het aandelenkapitaal van Rosebel, terwijl de Republiek Suriname de resterende 5% bezit. In 2011 begonnen onderhandelingen tussen IAMGOLD en de Republiek Suriname over de uitbreiding van de goudproductie van het bedrijf. Op 6 juni 2013 ondertekenden de partijen de Tweede Wijziging van de Delfstoffenovereenkomst.
  gemodereerd

 11. Ik schrik niet van die 5% aandeel van Su maar waar ik wel van schrik is dat er ooit een deal is gesloten met een multinational en niet in het contract is opgenomen dat er niet verkocht mag worden aan derden!!….daar valt mn bek van open! En wil je wel verkopen dan moet de kopende partij weer om de tafel met de regering…en wordt er een ander overeenkomst gesloten met andere voorwaarden. OMG….wie waren de somme onderhandelaars die deze deal met canada hadden gesloten…ze hebbe duidelijk hun ton-ton niet gebruikt.
  Zelf als je een huurcontract heb voor een huis kan je het xontract niet overdragen aan anderen ….waarom kon het hier wel….ua door domme onderhandelaars en hun domme adviseurs…..ik kan hier niet eens om treuren….uit ellende kan ik aleen maar lachen…..Beter denken ze fucking goed na voor ze olie en gas deals gaan sluiten met multinationals….beter gaan ze eerst met Guyana praten en afkijken hoe die het hebbem gedaan
  gemodereerd

 12. Even over ex van president Venetiaan.. ,een bekwame wiskundige … Nooit eerder heb ik iemand van Surinaamse afkomst gezien met zoveel liefde voor de nieuwe chinese emigrant in Suriname … Vermaard is ookal zijn liefde voor de Chinese keuken.. stampvol zitten de chinese restaurants, maar als oom Vene langs komt rennen de Chinezen… Andere gasten moeten wachten op… Oom Vene vindt het leuk en ik heb er ookal plezier in, zo’n video-film…. Liefde die druppels gewijs de liefdes emmer heeft doen overlopen…
  gemodereerd

 13. De staat Suriname maakt zich telkens belachelijk met deze handelingen. De wereld lacht Suriname gewoon uit. Wat een idioten wonen toch in het land die al hun rijkdommen gewoon weggeven. De kolonisten hebben gewoon plaatsgemaakt voor hebzuchtige, kortzichtige, vernielzuchtige, varkenachtige kapitalisten.

  Daarom dat de vooruitstrevende zijn heil elders zoekt, want zolang je niet behoort tot de corrupte elite varkens kringen zijn je kansen vrijwel nihil om een een goed bestaan op te bouwen in Suriname.
  gemodereerd

 14. In nationaal belang mag de regering deze deal niet laten doorgaan. Dit is regelrechte kolonisatie door china.
  gemodereerd

 15. Dit is een stevige klap voor de wereld-democratieën en voor suri.

  Kan dit zomaar? Waarschijnlijk wel. Suri zit nu klem tussen een miljoenen schuld aan china en binnenkort een verwoestende ravage.
  Is dit het einde van suri, ik denk het wel.
  Nu gaan jullie echte armoe en slavernij meemaken, net als die Oeigoeren, want dit is het begin.

  Grote vraagtekens bij canada, dwingen om klimaatmaatregelen en toch aan de grootste verwoester op aarde verkopen, niet chique.

  Ik kan me wel voorstellen dat ze de garimperos en porknokkers zat zijn, en dat afrikaans gedoe in dat land.
  Deze chinezen doen niet aan duurzaamheid en sociale rapportages. Ze leveren het aan in onsamenhangend chinees, waar geen touw aan is vast te knopen.
  Net insecten die het stukje Amazone heel snel zullen opvreten.

  Nou, een dreun van jewelste.
  gemodereerd

 16. Voor al die stommelingen hier op Waterkant.net.
  Dit krijg je als je 40 jaar lang achter een achterlijke idioot loopt onder het mom van revolutie. Ik heb totaal geen medelijden, jullie waren gewaarschuwd, deal with it.
  gemodereerd

 17. Papa Jantje, nu de deal in jouw ogen een slechte is, krijgen Brunswijk en Etnel van jou de schuld, de hoofdverantwoordelijke, de beste president, die Suriname ooit heeft gehad, zijne exclentie Chan Santokhi, blijft buiten schot. Dat zou niet gebeurd zijn als de overeenkomst in jouw ogen, een voor Suriname voordelige was geweest. Dan had Santokhi van jou alle eer gekregen en had je Brunswijk en Etnel helemaal niet genoemd.
  gemodereerd

 18. Het contract is destijds onder Vene getekend. De goudprijs was vervolgens geruime tijd SUPER laag vandaar de 5%. Helaas tijdens begin bewind van rover bouta schoot de goudprijs Sky high,.
  gemodereerd

 19. Voor de mensen die hier klagen over de overname van Rosebel, dit is gebeurd volgens de kapitalistische marktregels, dus niets mis mee. De Chinese overheid heet aandelen in de overnemende bedrijf zoals bij veel andere Chinese bedrijven. China heeft geld, Suriname niet dus helaas pindakaas. Straks moeten alle Surinames chinees spreken, dit heb ik al ruim 10 geleden gezegd.
  gemodereerd

 20. Inderdaad een dreun van jewelste, kan iemand niet nationaliseren of wordt dat niet meer gedaan?
  gemodereerd

 21. Wat gaat Suriname hieraan verdienen?? De chinezen gaan ook de dieren in ht bos opeten.
  Dus Su zit en kijkt hoe zaken verhandeld worden??
  De chinezen daan gewoon daar wonen en nog minder controle.
  Opium gaan ze daar droppen.
  Al de verhalen dat de bedrijven in Su in handen waren gebeurt nu. Dat waren al de plannen van deze klote regering???
  gemodereerd

 22. Surinamers worden straks de 4e rangs burgers in hun eigen mi switi land!! kon hesi baka!! mi poentje mi ey kon!!! un jang mi mars!1 Su 5000 metre onder water zetten, maar eesrt je fams elders heen brengen!! alleen is de vraag? wie wil hen??? De SUUS helpen zelf hun naar de klote te brengen en straks is het de hellllll!!!!!! na bakra basi schuld/ na Chan schuld!1 Mi ei taki na sosos negre schuld!!!!!!! waar negers regeren gaat never good!!! noemen jullie maar wan kondere pe negre de, pe ai go bung?????? ik discrinmineer niet! na realiteit!!
  gemodereerd

 23. SU is een land voor een duppie!! De kwartje is heel ver gezocht en sterker nog!!! die vind je niet en wordt ook niet gemaakt!! Alwaar raciale volkeren zitten, komt nooit en never goed!! het is ieder voor zich!! Of je gelooft of niet, maar dit is de realiteit!! Alwaar geen 1 vuist is, komt nooit goed (samen zijn wij dan niet sterk)!! remember this and do not forget for never! Laat dit in je geheugen als een CD wat Wiep-Ding zei en blijft zeggen@!! Daarom niet zomaar de nickname WIEP-DING!!!! Met SU is het jang dringi mek trobi/ fetie/ kosi/ jagi/sutu/ roof/ verkracht/ suku tra sma vrouw/ naai/kind kent gen pa/ ma weet niet wie de pa is/ pe a moni de/ pfffff en noem maar op!! Zelfs GOD heeft SU verlaten!!
  gemodereerd

 24. Zoals ik het zie is er niets veranderd, behalve dat je nu naar dichtgeknepen ogen moet kijken bij overleg of vergaderingen.
  gemodereerd

 25. Ja,multinationals hebben keiharde onderhandelaars in dienst
  Ze walzen over die groene onervaren sranangmans
  Suriname moet desnoods ervaren buitenlandse onderhandelaars huren
  Blauw ai ij sie vara
  Je zag dat toch ook gebeuren in guyana bij de olie onderhandelingen
  Die onervaren guyanese onderhandelaar had een bad deal
  Je kan het niet terugdraaien…een deal is een deal
  gemodereerd

 26. Ik lees heel veel reacties hier ober hoe het wel of niet moet, wijzende vingers naar personen bevolking of partijen.

  Vraag jezelf eens af; Wat is jou bijdrage geweest aan de ontwikkeling van Suriname afgelopen jaren.

  Als iedereen hey zo goed weet. Waarom gaan jullie dan niet de politiek in en brengen jullie die verandering?
  gemodereerd

 27. Een idee Waarom neemt Su niet de 95 % over en lenen ze het geld ervoor.
  Ik bedoel het levert zeker geld op goud dus waarom niet
  gemodereerd

 28. TAJERBLAD
  Jongens: ik heb een andersoortig probleem. Noem het een waarde- en winstprobleem of op zijn Surinaams een door mij bedachte naam: een Tajerbladprobleem.
  Toelichting voor de keuze van deze benaming: Als je de geplukte Tajarwirie in een pan doet is die pan overvol, maar als de Tafelblad gaar is, is het flink gekrompen.
  Na deze inleiding het probleem:
  Even rekenen:
  95% van de waarde aandeel IAMGOLD is afgerond 400 miljoen.(360 + 41)
  5% (aandeel Suriname) vertegenwoordigt dus een waarde van 400/95 x 5 = slechts een kleine magere 21 miljoen.
  Nu ben ik intussen lui geworden om te gaan zoeken naar de oude berichten, maar wat heeft Suriname indertijd betaald voor die 5% aandeel ? Was het niet 100 of 200 miljoen Amerikaanse dollars.
  Volgens mij had Bouterse Staatsolie gedwongen om dit bedrag te betalen.
  Dus is de waarde van onze 5% investering in IAMGOLD van 100 of 200 miljoen gedaald tot een armzalig 21 miljoen. Dat is je reinste vermogensintering of -verdamping oftewel Tajerblad. Een verlies dat een royale dividenduitkering niet kan compenseren of goedmaken.
  Dit is het zoveelste bewijs dat alles in Suriname gedoemd is te mislukken. Onze geweldige leiders hebben “krabita anoe”. Ook het zoveelste bewijs dat wij nog steeds slaven zijn. Wij maken anderen rijk ten nadele van onszelf.
  Zeg jongens: wordt het geen tijd dat wij onze eigen mensen met het hart op de juiste plaats gaan opleiden tot harde en goede onderhandelaars en ook goede rekenmeesters, die in het belang van Suriname denken. Voor zulke belangrijke zaken moet je echte nationalisten hebben, die in het belang van land en volk denken.
  Het volgend probleem begint voor Suriname ook al aan de horizon te gloren en dat zijn de waarde- en winstproblemen van onze oliebronnen.
  Wordt het zwarte goud hetzelfde probleem als het gele goud? Tajerblad.?
  gemodereerd

 29. Schande voor chandrikapersad santoki dat een land als suriname geen 360 miljoen heeft om het in eigen handen te nemen en dat het goud naar de Surinaamse bank gaat. Schaam jezelf als president en vraag bij je vice president 400miljoen te lenen die zal het je wel kunnen geven. Treed zo snel mogelijk af want je maakt het land te schande 360 miljoen niet zelf kunnen betalen maar met je vriendjes politiek heb je al meer gestolen dan dit bedrag en het volk maar laten pinaren. WIP OP CHAN
  gemodereerd

 30. Eens gezien nooit geleerd. Altijd zo blijven doen en handelen.
  Op den duur de ander de schuld geven van je eigen handelingen.
  Wat een puinhoop in het land, van het land en door van voor het eigen broekzak.
  En wie mag het puin straks opruimen?…..!
  gemodereerd

 31. lees het wetboek
  volgens de wet kan de regering elk stuk grond onteigenen en toe-eigenen aan de staat
  ook indien het eigendom is
  het enige wat nodig is? is dat het voor het grote belang cq landsbelang is
  en dat is dit ook in dit geval,
  dus wat let chan om rosebell te onteigenen?
  gemodereerd

 32. Dit is de vierde wissel van eigenaar. De vorige was onder nps, de rest ga ik niet uitzoeken.

  Ik ben geen fan v china, maar is jullie land, zoek het maar zelf uit.
  Jullie staken daar het hele jr om chinese spullen en eten te kunnen kopen en eind v het jaar bombel.
  Is jullie ding, dus… suc6.
  gemodereerd

 33. Dit is schandalig!!!! Deze regering moet voor het gerecht worden gesleept.
  Zelfs mijn zoontje van 8 jaar zou nooit zo’n deal sluiten.
  Ervaring leert dat overal waar China investeert bijvoorbeeld in Afrika zij de totale regie overnemen, discrimineren, mensenrechten schenden en de regimes zwijggeld betalen om weg te kijken. (Herkenbaar? Regering Santhokie? )
  Het gebied dat geëxploiteerd word is van China en wordt alszodanig geannexeerd en door Chinezen beveiligd. De locals worden uitgebuit en de voertaal in het gebied is Chinees. Ga maar chinees leren.
  Deze landen worden armer en afhankelijk van China.
  Met de ptapta’s had je een betere deal kunnen sluiten. Ze hebben namelijk historisch gezien een hoop goed te maken. Dit besef is anno 2022 eindelijk tot ze doorgedrongen.
  Pfffffff
  gemodereerd

 34. Dat hele rosebel gebeuren is zeker een miljard waard……….wie neemt de rest van het geld ??????? Chan…samen met Vene die het al weg gegeven had voor 5 cent
  gemodereerd

 35. IAMGOLD is een multinational en houdt alleen rekening met haar enige eigen belangen vd oprichters en diverse soorten aandeelhouders.

  De Surinaamse belangen vd regering 5 % en van Staatsolie 25 % in een Saramaccamijn, werknemers, milieusapecten, enz zijn ondergeschikt aan hun enige eigen belangen van behoud en winst te maken. Hun besluit is vast verkopen en naar andere oorden vertrekken, waar het ondernemen gunstiger is en meer winst te halen valt.

  Schoolvoorbeelden hoe miltinstionals te werk zijn gegaan of werken in Suriname;
  – Billinton,
  – Alcoa/ Suralco,
  – Appache nu Apa, die een deel haal aandelen aan Total heeft verkocht. Wat heeft de Surinaamse Overheid daar aan kunnen doen? Zie de deze voorbeelden

  Het zelfde gaat hier ook weer gebeuren, Suriname heeft het nakijken, hooguit milieuaspecten, China gaat net als zij nu de Supermarktketen in Suriname. in handen hebben, haar eigen mensen uit China halen, net zo als ze dat ook in de rondhouthsndel in Suriname nu al hebben. De Surinamers zijn hier zelf schuldig in.

  Zie:
  – de geboorte van boni,
  – wie egi sani,
  – eddy bruma, henk aron,
  – ddb,
  – palu,
  – linkse groeperingen

  met hun vreemde ideologieen Suriname en de Surinamers gebracht heeft.

  De black movie, boek, toneelstuk van de dood van boni moeten nog uitkomen. Voor u een vraag, voor mij een weet.

  Surinamers waren gewaarschuwd, maar enkele omhoog gevallen personen dachten dat Suriname al
  klaar was om op 25 November 1975 onafhankelijk te worden. Een land waar er geen eenheid was bij de bevolking, geen Surinaamse productie en exportondernemingen, 40 % vd bevolking laag het niveau van een 4 de klas lagere school had, in grote armoede en grote ellende leefde, lantie gron voedselpakketten, batjaw en zoutvlees, rijst voor 3 weken, sociale kaarten, CIS – voedselpakketten, krotten woningen, arme landbouwers ploeteren in de rijstvelden in de polders en op de pindavelden in de kampong en dessa, kouseband-, mango-, mope-awarra- en knippa- en napiverkopers op het trottoir in de Saramaccastraat en Jodenbreestraat, uitverkoop van de natuurlijke rijkdommen aan multinstionals, enz.

  En schreeuwen over de geboorte van boni, die van een sibi busi in hun praisi oso in Paramaribo nu zitten. A kondre skeer, grote armoede, grote schulden met hoge renten aan crediteuren, uitverkoop van natuurlijke rijkdommen aan multinationals, devaluatie srd, eigen belang, enz, enz, enz.

  Waar zijn al die wie egi sanies, de geboorte van bonies, uiterlijk 25 November 1975, a nee sjin, foe kon taigi mi, dat …. en mijn een maal gegeven woord. uiterlijk 25 Novemer 1975, ddb met zijn Staatsgreep op 25 Februari 1980, 8 December 1982, Moiwana86 moorden, hij was op 8 December 1982 niet in Fort Zeelandia tijdens de moorden, maar bij de arts Ruben Lie Pauw Sam aan de Swalembergstraat in Paramaribo, wilde samen jules wijdenbosch staatsolie Surinsme aan een Zuid- Koreaanse onderneming, zie eigen belangim goud, diamant, rondhout, 400 miljoen Nederlandse gulden vd verdragsmiddelen van 25 Februari 1980 – 8 December 1982, drugshandel, wapenhandel, enz.

  wie egi sani, de geboorte van boni, uiterlijk
  25 November 1975, 25 Februari 1980, Suralco, Aoache, Total, IAMGOLD aan China, enz
  gemodereerd

 36. De vp vraagt zich af waarom suri niet eerst is gevraagd als koper. Soso lafoe!

  Dit moet je vragen aan je uni-ramp-adviseur.
  Maar…. koop eerst een goeie spiegel. Vervolgens goegle jezelf en lees de reacties op je foto’s en video’s.

  Daarna een spoed-masterclass, beursgenoteerde organisaties en hun stakeholders, wat is dat nou?
  Plus, opzoeken welke kennis heb je nodig om een internationale miljoenen goud-orga te leiden. De onderkant is reeds voorzien.

  Ooohh ja, de aandelenkoers van Iam, is sinds de aankondiging gestegen, extra masterclass; hoe zou dat nou komen?

  Rondlopen in je “gouden bad-slippertjes”, maakt meer kaput dan je lief is!
  gemodereerd

 37. En maar klagen over dat Nederland de boel heeft leeggestolen. Elke dag worden Surinamers bestolen door hun eigen politici. Welke 2 – 5 families hebben wel geprofiteerd?… Wat rest is een enorme milieuramp.
  gemodereerd

 38. China steelt alle grondstoffen van de wereld, algemeen bekend, behalve in Suriname.
  En nu is Suriname aan de beurt…
  Kijk maar in Afrika, wat de Chinezen daar hebben aangericht.
  Suriname maak je brost maar nat!

  Maar de Hollanders hebben Suriname helemaal leeg gerooft, dus er zal niet veel te halen zijn voor de Chinezen, toch ? toch ?? toch ???

  Dat is het resultaat van altijd maar janken op Nederland en de eigen overheid is te lui/dom om het zelf te regelen.

  En nu gaat de lachende derde (China) er mee heen.

  Boontje komt om zijn loontje.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.