Etnel: ‘President doet niets, Suriname zit als een bobo te kijken naar Guyana’

38

NPS-parlementariër Patricia Etnel heeft vandaag op haar Facebook-pagina wederom flink uitgehaald naar president Chandrikapersad Santokhi. Zij vindt het staatshoofd ‘slap’ omtrent de visvergunningen en landgrenzen met Guyana.

“Tot op heden heeft de president van de Republiek Suriname geen woord van zekerheid, moed, durf en vaderlandse liefde geuit naar het volk toe met betrekking tot de case over de visvergunningen en onze landsgrenzen met Guyana”, zegt Etnel.

Geen ene claim, geen gevoel van militant zijn voor wat van ons, geen gevoel dat alles wat van ons is van Suriname en de Surinamers is. Niets, het gevoel dat wij liever als een bobo zitten toe te kijken wat Guyana doet wordt steeds zichtbaarder. Guyana claimt en Suriname kijkt toe!

Ons volkslied geeft het prachtig aan: heri libi te na dede wi sa feti gi Sranan…of toch niet?

Wij zijn buren en staan gelijk met één gedachte dat de soevereiniteit van ons grondgebied niet te grabbelen wordt gegooid: wat van ons is is van ons”, aldus de parlementariër.

38 REACTIES

 1. Patricia Etnel heeft gelijk. De minister van Alle Zaken heeft nog steeds niet gereageerd op de president van Guyana die duidelijk heeft gemaakt dat Tigri Guyanees gebied is.

  Shame on you Meneer Ramdien
  gemodereerd

 2. Jawel Etnel “wat van ons is van ons”
  Moet je ook zeggen aan je zoon die 🐂 wat ook niet van hem . Daar zeg je ook niets van jij koe yow.
  En bobojantje is jouw voorzitter.
  gemodereerd

 3. Youtube/zie
  Southern America Territorial Disputes

  Ook van Suriname met haar buurlanden is erin te zien

  De hoogste tijd dat de Surinaamse regering naar het Internationaal gerechtshof in Den Haag stapt om deze uitdagingen voor te leggen en een definitieve oplossing voor gevonden wordt.

  Het kan toch niet zo zijn dat we hiermee blijven door modderen. Uitdagingen zijn er om opgelost te worden. Waarom gebeurt er niets?, waar en op wie wachten we om het op te lossen? Het heeft er veel van dat we wachten dat anderen het voor ons gaan doen of ons het kaas vd boterham laten eten. Wachten, blijf tot dat we 1 ons wegen. Stelletje grappenmakers met hun poppenkast. Poetin, nummer 1, zoekt de aanval op. Wie de eerste klap geeft staat voor met 1 – 0.

  Take One, Showtime!, Action!
  gemodereerd

 4. Wat heeft de regeringen voor deze regering gedaan over de kwestie landgrenzen en visvergunning Etnel?
  gemodereerd

 5. Ik ben zelf geen fan van Patricia, maar wat ze over president Chan Santokhi zegt klopt voor de volle honderd procent. Santokhi heeft vanaf de eerste ontmoeting met de Guyanese president een onderdanige en nederigere houding aangenomen. Je hoort Chan geen woord reppen over het Tigrigebied en over de visgunningen. Patricia toont hiermee wel lef en dat waardeer ik heel erg. Patricia is echt de tegenpool van bobojantje Rusland. Ga zo door Patricia. In die 26 maanden regeren heeft Chan nu pas licht aan het einde van de tunnel gezien. Ik vraag mij steeds af of er een tunnel in de omgeving van Lelydorp aanwezig is.
  gemodereerd

 6. Deze is helemaal de weg kwijt!
  Militante watte…

  Dit grens-probleem speelt al jr en plots moet de president het oplossen. Het interesseert het volk geen ene reet. Ze willen brood en spelen!
  Die vis-gate is al ook al voorbij.
  De Guyanezen hebben hun excuses aangeboden. Niet omdat bouva en guyanees ebu, dit alweer ter sprake brengen is het nog actueel.
  Jij snapt geen ene jota van diplomatie.

  De één na de andere ordinaire aanval op je eigen coalitie.
  Als het je niet bevalt stap eruit, niemand dwingt je om te blijven. Denk dat ze opgelucht adem zullen halen.

  De nps heeft in 2020, 2 zetels behaald. Wiens schuld is dit? Als jij ook maar één seconde denkt dat die ndp’ers cq ex-nps’ers terug komen, dan heb je het glad mis.
  Waarom zijn ze vertrokken?
  Denk om jou, is jou schuld.
  Waar is Arthur gebleven.
  gemodereerd

 7. We sturen deze beruchte etnel in de frontlinie om met de Guyanezen te vechten. De currupte palu die nu vaker in de krant verschijnt en de massa moordenaar sturen we ook mee.
  gemodereerd

 8. Hoeveel keren/jaren heeft de NPS presidentschap en ook het Ministerie van van Buitenlandse zaken gehad? Wat hebben ze gedaan m.b.t. het tigriegebied? Van het Maritieme gebied weten we al, wat er toen is gebeurt? Nada gedaan op dit gebied door de Frambo parti
  gemodereerd

 9. Chandrika is meer bezig als missionaris dan als president.
  De VHP heeft hij al de vernieling in geholpen. Nu nog even snel iedereen bekeren en Hallelujah laten zingen.
  gemodereerd

 10. Maak je geen zorgen Venezuela claimt meer dan de helft van Guyana. Zodra ze daar binnenvallen bestaat Guyana niet meer.
  gemodereerd

 11. waarom heeft ze dat gedurende de 10 jaar van ndp en/ of tijdens de militaire peroode NIET gezegd?? of is deze groene dame op de racistische toer??? er is ook in ons volkslied wans ope tata komopo
  gemodereerd

 12. Als Suriname en of Guyana Tigri tot een natuurreservaat maken, net als het Centraal Suriname Natuurreservaat en op de werelderfgoedlijst plaatsen, waardoor iedereen er voortaan met zijn hebzuchtige poten vanaf blijft, ben ik een tevreden mens. De redenen die beide landen aanhalen om te claimen dat Tigri van hen is, slaan eigenlijk nergens op, wij mensen hebben Tigri niet gemaakt, alleen als beide landen zeggen dat ze Tigri willen hebben omdat ze HEBZUCHTIG zijn, zijn ze eerlijk bezig. Elke andere verklaring/redenering om het gebied te claimen is een DROGREDEN.
  gemodereerd

 13. Als hij nu tegen Guyana ingaat dan kan hij 2025 niet meer nu Guyana wan dat is zn plan.
  Bibis denkt aan zn bankrekering. Boevenbemde. Su kam ze geen hol schelen.
  gemodereerd

 14. Dit zijn populistische uitspraken van Etnel. Ze probeert zieltjes te winnen voor de NPS. Daarnaast toont ze totaal geen respect voor haar ere voorzitter en voormalige President van Suriname.
  Etnel is niet van vandaag, waarom heeft ze niet eerder haar grote muil opengetrokken.
  De huidige President is goed bezig maar wordt elke keer weer gesaboteerd door dit soort abani’s.
  Wanneer gaat het volk leren niet achter dit soort mensen te lopen.
  Volk van Suriname a.u.b. nog scherper en slimmer stemmen in 2025. Jullie huidige President is op dit moment de enige die jullie uit de chaos en ellende kan helpen.
  gemodereerd

 15. Zij spreekt dezelfde taal en toon als de oppositie. Zij past totaal niet bij de NPS !
  Etnel zorgt ervoor dat de NPS gespleten wordt.

  Welke constructieve bijdrage levert Etnel dan behalve oppositie voeren en klagen !
  Haar volgers moeten maar goed naar haar kwaliteit kijken. Houdt Etnel zich bezig met de wederopbouw of is zij alleen maar destructief bezig.
  Etnel behoort inmiddels te weten wat delegeren betekent !
  En wat betreft de kwestie visvergunningen is het van belang om naar een diplomatiek oplossing te kijken en niet, zoals de oppositie en Etnel willen, een kortzichtige en heethoofdige reactie.

  Etnel, ga toch vissen !

  Justitia Pietas Fides. Kraktie !
  gemodereerd

 16. ha ha die eigen+mening en die jaichad en ook die henry , nu vinden jullie die etnel leuk he , maar tussen 2015-2020 zette ze steeds jullie baas ddb met zijn boevenclub de ndp voor kijk he , maar die etnel behoort nu ook bij een boevenclub dat van haar zoon , waarom flikkerd de NPS haar niet uit de partij , of waarom stapt ze zelf op, aan dit soort gasten hebt je niets
  gemodereerd

 17. ” …
  of is deze groene dame op de racistische toer???
  … ”

  Daar lijkt het inderdaad steeds meer op.
  gemodereerd

 18. Zulke vrouwen hebben we in sr nodig
  Alles wat krom is niet recht praten…
  Patricia heeft ballen..vhp opperhoofd heeft poena
  gemodereerd

 19. @Esmerald,

  De Visgate is nog niet voorbij. Deze regering heeft inderdaad 150 visvergunningen aan Guyana beloofd. Er is een emailbericht hieromtrent opgedoken.

  Onlangs heeft de president van Guyana de heer Ali geopperd op zijn FB Page dat Tigri Guyanees grondgebied is. Nog steeds geen reactie van de Minister van Alle Zaken.

  Mevrouw Van Dijk Silos heeft tot 2 keer toe opgeroepen dat ze bang is dat Suriname geblacklist zal worden met alle gevolgen van dien.

  We zullen geen euro’s meer naar Suriname kunnen sturen via Suri Change of Western Union. Suriname zal worden afgesloten van het Internationaal Financiële systeem.

  De schappen in de winkels zullen leegraken na enige tijd.

  Jouw geweldige Santhoki zwijgt nog steeds in alle talen hieromtrent.

  Santhoki was voor de verkiezingen van 2020 mijn hero nu is hij voor mij een grote NUL

  Doe je ogen open Esmerald. Je moet durven kritiek te leveren op Santhoki.
  gemodereerd

 20. In de emails zijn er geen toezeggingen gedaan.
  Men leest een deel maar slaat het belangrijkste over !

  Er wordt selectief gelezen en alleen gezocht naar redenen om deze regering zwak te maken !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 21. Wat een briljant oplossingsmodel. Struisvogel spelen en de hete aardappel steeds doorschuiven.Nederland en alle vorige regeringen van de republiek Suriname zijn debet aan deze slepende grenskwestie.

  Dat is een feit. De vraag is: Welke regering vat de koe bij de horens?
  De kwestie Tigri en de visvergunningen zijn nu actueel. We kunnen deze problemen negeren en doen alsof ze niet bestaan, maar ze zullen in de toekomst toch de kop blijven opsteken. Als de Guyanese president pontificaal in beeld verschijnt en verkondigt dat het betwist gebied Guyana toebehoort, zal dat zonder enig weerwoord van Suriname, op internationaal niveau bevestigd worden. De politiek van Guyana is om het zo vaak mogelijk nationaal en internationaal te blijven herhalen totdat iedereen hiervan overtuigd is. Beïnvloeding van mogelijke toekomstige rechtszaken.

  Surinamers halen en trekken met elkaar, wijzen naar elkaar en Guyana is de lachende derde.
  Suriname moet alle mogelijke wegen bewandelen om deze kwestie voor eens en voor altijd op een vreedzame manier op te lossen.
  gemodereerd

 22. Guyana hft 2 dictators. Venezuela laat niet met zich sollen. Guyana is gronddief. Nu moet Sur strijden.
  Deze regering moest Venezuela goed houden. Leren jullie van Bouterse. Wat doen nl en usa vr jullie?? Niets. Chan en zn bende kunnen tegen arme volk optreden maar geen ballen vr Guyana.
  gemodereerd

 23. @henry

  Wat wil je nou?
  Moet de president met zijn vuist op tafel slaan en dan is plots alles goed? Zo werkt het niet er zijn teveel belangen.
  De Guyanezen zijn meer nog dan de surineds verstrengeld met suri, zowel families als ondernemers, ze zitten zelfs in de politiek.

  Bewijs maar dat die (vis)mail rechtsgeldig is. Denk dat ie geplukt is van darkweb. Oooh ja, heb je de volledige mailwisseling gezien. Daar waar er stond, dat bij nader inzien, suri van gedachten is veranderd, blah, blah, blah.
  Sterke jongen moet je zijn die anders bewijst.

  Je bent gewend aan het demagogisch en populistische gelul vd afgelopen jaren.
  Deze pres heeft zijn eigen leidinggevende stijl wen er maar aan. Moet hij alles in zijn eentje doen? Waarvoor dienen dan die duizenden ambtenaren, die betaald worden door de belastingbetaler.
  Er is een verschil in levenservaring tss die 2 presidenten. Welke goeie pres zitten nu op fakebook. Die olie begint naar zijn kop te stijgen. Hij heeft ook ruzie met Venezuela.

  Silos moet komen vertellen wat ze in die 2 jr toen ze minister v justitie was heeft gezien, en niet nu lopen te zeiken over een NRA lijst. Suriname staat al op de zwarte lijst sinds de in beslag name van die 19 miljoen.
  Jullie worden op financieel gebied extra gemonitord, en toch half niet zo zwaar als in Nederland. Waarom zijn de Nederlandse banken vertrokken?
  Ben je vergeten hoe jullie gebivakkeerd hebben in nis tijdens de verkiezing, omdat jullie silos niet vertrouwden. Waarom vertrouw je haar nu???

  Misschien kan etnel je president worden, kan ze iedereen op een militante wijze orders geven, en ervoor zorgen dat tigri suri bezit wordt op papier.
  Welke suri is ooit in het gebied geweest?
  Willen jullie brood en melk of een stukje grond 🙄.

  Trouwens niemand is mijn hero, ik waak voor slaafse adoratie van wie dan ook. Ik geef indien nodig, voldoende kritiek.
  gemodereerd

 24. Haar partij heeft door de onafhankelijk sur in de shit gebracht sinds 1975.Dat ben je vergeten he???
  gemodereerd

 25. @Wat,

  Op 14 oktober om 22:41 uur heb je mij weggezet als aanhanger van de veroordeelde drugscrimineel tevens veroordeelde moordenaar in eerste aanleg.

  In 2020 was ik een fervente aanhanger van Santhoki. Santhoki is een leugenaar gebleken en vriendjes en vriendinnetjes politiek. De VHP is geen echte Bromtjie Djari zoals de leugenaar had beloofd.

  Ik ben een aanhanger van Goed Beleid en geen aanhanger van een persoon zoals jij en Esmerald.
  gemodereerd

 26. henry jij lust zeker nog steeds de stront van ddb he , en jij bent zeker een nul maar ook een lul
  gemodereerd

 27. Ervaring laat weer zien..hole vaten klinken het hardst.
  Juist mensen met een grote klepper zijn nul.
  De man/vrouw die niet veel praat die zijn mensen die van aanpakken weten.
  Het is dat we van blabla lala houden !
  Vhp offerhoofd zegt dat hij voor 5j gekozen is en dat gaat hij volzitten.
  Wat een praats..dat bepaalt het volk.
  Overigens surinamers zijn geen doorbijters.Na enkele dagen massale protest nemen ze een break…pauze
  Fout..gewoon door duwen tot boom omvalt.
  Wat dat betreft kunnen we veel van Haitie leren.
  gemodereerd

 28. Sabaku , de president haalt niet het gewone volk uit de ellende , hij blijft die slm steunen met geld van het volk , en de rijken kunnen dan weer gratis vliegen van onze belasting gelden , deze president is er alleen voor de rijken en wat zei hij bij zijn aantreden , we halen al het gestolen geld dat de vorige regering gestolen heeft terug , nou hebt jij wat terug gezien dan , het lijkt dat hij ook de ex president bouterse en de gehele boevenclub ndp is zijn bescherming neemt , van alle beloftes die hij gedaan heeft tijdens de verkiezingen en ben zijn aantreden zien wij het gewone Surinaamse volk niets van , het volk wil straks geen regering waar de vhp , ndp , abob , nog inzit , de kleine partijen moeten zich bundelen en misschien komt er dan een regering die iets kan betekenen voor het gewone volk
  gemodereerd

 29. Mw. Etnel mag dan een afgestudeerd lid in het parlement zijn, maar het getuigd van weinig fatsoen en ethiek om de gekozen president van het land op haar facebook op die manier neer te zetten en te belagen. Jammer dat ze zichzelf op die manier verlaagd naar het niveau dat je eerder van de VP en Sampie kan verwachten.
  gemodereerd

 30. Sabaku je moet je bek houden zien jullie niet dat Guyana suriname zit te provoceren en onderdruk te zetten jullie reageren echt dom en sommige gaan praten over de zoon van Etnel santhokie heeft toch ook gemoord als jullie willen lullen dan moeten jullie over alles lullen want de president is ook geen koekje vooral in het verleden ik ben geen fan van Etnel maar ze heeft gelijk daarom komt suriname niet vooruit wat willen jullie moet ze zwijgen het gaat toch niet goed in het land vroeger hoorde je Guyana niet maar nu gaan ze echt tekeer dus moet er wat van gezegd worden .
  gemodereerd

 31. De nieuwe geschriften op de FB pagina van Patricia Etnel zijn de zoveelste nagels aan de doodkist van Santokhi. Heel het volk van Suriname heft thans door dat men in Suriname zit opgescheept met presididnt die niet onder doet voor een half-zacht-gekookte ei. Het verbale geweld van Guyanese zijde veroorzaakt alleen maar meer broeja in het hoofd van zijne excellentie.
  gemodereerd

 32. Ik luister graag naar mw.Etnel.Maar even haar geheugen opfrissen.Na de onafhankelijkheid(die door Arrogante H.Aron door ons strot geduwd) hebben wij een aantal presidenten gehad.Ik zal u de namen besparen.Een aantal keren uit NPS gelederen.Geen een van ze hebben wat gedaan mbt de grenskwestie. Nu is het Chan dit,chan dat.Alles wat de klok slaat is chan.
  gemodereerd

 33. Etnel is niet mijn ding, maar zij heeft stemrecht dus………., de oranje helden hier op WKT hebben geen stemrecht, maar leveren de hele tijd alleen maar kritiek. Hoe hard wil je lachen!!!!!!
  Etnel, als je nu voor of tegen haar bent, heeft wel gelijk, onze regering laat zich publiekelijk wegzetten, je hoort niks over deze kwesties. Het heeft niks te maken met diplomatie, je moet een standpunt innemen en dat doet deze regering niet. Als de Guyanesen zwijgen zwijgen wij ook, wij komen pas tot leven als de Guyanesen iets zeggen die ons niet bevalt, terwijl het voor ons, hele belangrijke zwaarwegende nationalistische issue’s zijn om een heel duidelijke boodschap af te geven. Onze regering handelt niet sterk, is te afwachtend, zoals altijd, bóbós.

  Btw, is de Sranan ‘journaille’ op reces. Je leest nergens over: de SLM kwestie, hoe gaat het met onze Prenobe, de Haan, de EBS kwestie, hoe gaat het met kleine Lonny, is onze lieve first lady al teruggeroepen uit RvC Staatsolie, of moet manlief nog iets verzinnen , komt er nog een trance van het IMF, of hebben wij het weer laten liggen.
  gemodereerd

 34. @Wat

  Je moet mij niet proberen te linken aan de veroordeelde drugscrimineel tevens veroordeelde moordenaar in eerste aanleg.

  Ik ben geen Fan van de Nationale Devaluatie Partij. Nooit geweest en zal het ook nooit worden.

  Als je lang op WKN hebt gezeten dan moet je dit weten toch.
  Vraag het maar aan RobG
  gemodereerd

 35. @Esmerald

  Natuurlijk moet Santokhi met zijn vuist op tafel slaan. De president van Guyana zegt dat Tigri Guyanees grondgebied is en Santhoki zwijgt in alle talen.

  Wat het emailbericht betreft zou je gelijk kunnen hebben. Het emailbericht verstuurd door de Surinaamse minister heeft een Guyanees logo? Misschien is er hier sprake van een Fake- document.

  Ik lees vaak jouw commentaren maar als het om Santhoki gaat dan ben je niet kritisch naar deze Leugenaar toe.

  Voor de verkiezingen van 2020 was ik ook voor Santhoki laat dat duidelijk zijn.
  Hij heeft mijn vertrouwen beschaamd.
  gemodereerd

 36. Diepgaand onderzoek 🧐.
  Nee, die ifraan zegt helemaal niets @henry
  Het is maar fakebook.

  Fakebook van een president wordt geüpdatet en gemonitord door de communicatie-medewerkers vd president.
  Een president heeft een team van speechwriters, soc media teams, diverse communicatie medewerkers officiële etc etc die dit soort zaken uitvoeren.
  Je denkt toch niet dat ifra dit zelf doet (hooguit Twitter).
  Één van zijn niet zo snuggere ambtenaren heeft dat bericht gepost en die dna trut blert onterecht als een mager varken. Niet te geloven, heel suri op stelten vanwege alweer onkunde ve dna-lid.

  Gelukkig heeft de suri pres een slim team, dat niet ingaat op rommel. Stel dat de pres op hoge poten een tegen-bericht had gelanceerd, dan zou infra doodleuk zeggen, wasn’t me! en dat klopt.
  Er zijn trouwens voldoende suri’s en zelfs Venezolanen die tegengas geven op die page.
  gemodereerd

 37. RECTVAARDIG 16 oktober 2022 Bij 06:55
  Sabaku je moet je bek houden……..
  ====================================

  Toetsenbord tuigje….
  gemodereerd

 38. Etnel en die andere heethoofden zitten al veel langer in de politiek en hebben op persoonlijke titel nooit wat kunnen betekenen voor het volk en al helemaal niet voor hun achterban.
  Het enige wat men op dit moment doet is op een populistische manier spijkers op laag water zoeken om Santokhi het onmogelijk te maken het land uit de ellende te halen. Het volk kijkt naar het groter geheel en dat is op dit moment niet naar de schreeuwers en de criminelen die het niet voor het zeggen hebben. Deze laatsten schijten in hun pampers, bang dat ze de boot weer missen in 2025…
  Luisteren naar El Vene is wellicht een gezonde zaak. Dat is ook de man die het land weer op koers had gebracht. Hij was misschien nog niet klaar maar kreeg de ondersteuning niet van die krabu’s in 2010.
  Het volk wist dat men offers zou moeten brengen na die criminele bende die het land voor de zoveelste keer in chaos en ellende hebben achtergelaten. So deal with it.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.