Ex-president Desi Bouterse vandaag 77 jaar

23
Bouterse, blijkt bevriend te zijn met een Nederlandse crimineel

Ex-president van Suriname, Desiré (Desi) Delano Bouterse, viert vandaag zijn 77ste verjaardag. Bouterse die vanaf 2010 tot 2020 president was van het land, werd op 13 oktober 1945 geboren te Domburg, als de zoon van Desiré Juliaan Bouterse en Wilhelmina van Gemert.

In 1968 vertrok Bouterse naar Nederland waar hij in het Nederlandse leger diende en werkte als sportinstructeur. Ook werkte hij op de militaire basis Seedorf in Duitsland. Op 11 november 1975 keerde hij met gezin terug naar Suriname en werkte als commandant op het militaire opleidingskamp te Zanderij. Later werd hij voorzitter van de Bond voor Militair Kader (Bomika), een vakbond voor militairen.

Op 25 februari 1980 pleegde hij samen met Roy Horb en 14 collega-sergeanten, samen de “Groep van 16” genoemd, een staatsgreep in Suriname. Hierna groeide hij uit tot de meest omstreden figuur van Suriname. Zo is Bouterse in 2019 als hoofdverdachte in het strafproces rond de zogenoemde Decembermoorden in 1982, veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Ook wordt hij gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Moiwana-slachting van november 1986. Daarnaast is hij in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf.

Onder het regiem van Bouterse braken slechte tijden aan voor Suriname met een militaire dictatuur tot aan 1987, toen de democratie met de verkiezingen van 1987 was hersteld. Langzaam aan werd de invloed van Bouterse en de militairen in het algemeen terug gedrongen. Na de terugkeer van een gekozen burgerregering, trachtte Bouterse via democratische weg aan de macht te komen. Op 4 juli 1987 richtte hij de Nationale Democratische Partij (NDP) op.

Met die partij probeerde hij in 1987, 1991, 1996, 2000, 2005 en 2010 een greep naar de macht te doen hetgeen hem uiteindelijk in 2010 lukte met de hulp van anderen. Een samenwerkingsverband eerst met de PALU, KTPI, DNP 2000 en de BVD als Megacombinatie en later een coalitie met de A-Combinatie en de Pertjajah Luhur maakte het mogelijk dat hij op 12 augustus 2010 gekozen werd tot de nieuwe president van Suriname.

President van Suriname viert 73ste verjaardag vandaag
Op 12 augustus 2010 werd Bouterse als president van Suriname geïnaugureerd en nam hij officieel de macht over van zijn voorganger Venetiaan.

In 2015 werd hij herkozen en in 2020 verloor zijn partij de verkiezingen. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi kwam toen aan de macht.

Bouterse draagt presidentschap officieel over aan nieuwe president Santokhi

23 REACTIES

 1. Was de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname in 1975 maar in ptata gebleven………ik wens jou mog vele slapeloze nachten toe, wanneer ingrid op zoek gaat naar vertier en jij aan je nierdialyse apparaat ligt.
  gemodereerd

 2. Gecondoleerd, aardappelen en uiensoep, wordt geschonken door Adhin.
  Allemaal gratis, mits je komt met een blauwe paraplu.
  Waar, weet ik niet?
  gemodereerd

 3. Persoonlijk bericht aan de (vervloekte) jarige: Joe s..ka-sa..a didibrie…. Ik hoop dat je ziel na je dood in de hel mag branden, tot in alle eeuwigheid!
  En dat geldt ook voor al je matie’s.
  gemodereerd

 4. van harte gefeliciteerd met uw 77 ste jaardag fijne dag en geniet er van
  eens press altijd press
  gemodereerd

 5. Sorry Bouta, maar ik kan je niet feliciteren.
  In dit stuk wordt slechts een deel van jouw activiteiten vermeld. Geen melding wordt gemaakt van de Amazonia Tucajana’s, de bewakers van jouw drugsdroppingen in West Suriname en die in opdracht op gruwelijke wijze zijn uitgemoord. Er is zelfs sprake van kettingzaagmoorden.
  Ook de vele verdwijningen en onbekende moordpartijen ook op bekende politie-agenten worden niet verhaald.
  Als je naar die Zuid Koreaanse drugs maffia film over Suriname kijkt kom je tot de conclusie dat jij Suriname wereldwijd tot drugsstaat en criminele staat, wat het overigens ook is, wereldberoemd hebt gemaakt.Die film is overdreven, maar er zit toch nog een kern van waarheid in. Ik ben mijn gevecht tegen jou op de lagere school nog steeds niet vergeten. Ik heb het gevecht verloren, maar ja, jij was toen en nog steeds 3 jaartjes ouder dan ik.
  Mijn vraag aan jou is natuurlijk: Wanneer ga je dood en Suriname verlossen van de grootste misdadiger aller tijden?
  gemodereerd

 6. Vanaf 25 februari 1980 ben je voor mij ontsnapte lucht. Je hebt alleen maar ellende in dit land teweeg gebracht.
  gemodereerd

 7. In 2020 hft vhp met leugens en laster gewonnen en nu schijt hij een buffel. Bouterse was de enige president die van Sur hield en nog steeds houd.
  30 mnd chan hft ons dat weer gewezen.
  Ned moet niet vergeten dat ZIJ de huurlingen hft gestuurd om Surinamers uit te moorden, nu stuurt amerika ook criminelen.
  Gefeliciteerd Bouta. Jij bent een echte volksleider.
  gemodereerd

 8. wat ik mis aan het eind van dit artikel is bijvoorbeeld de zin
  groetjes aan de duivel, hij wacht op je
  gemodereerd

 9. Vanaf zijn aantreden,trok hij de stekkers uit alle bedrijven.Zette zelf Para industries op en schrok zo erg van het succes dat hij daarvan de stekker uittrok.Het ethanol en Suralco zijn ook niet ontkomen aan zijn krabita hanoe.
  Door hem zitten we heel diep in de shit.
  gemodereerd

 10. deze moordenaar moeten jullie niet in de schijnwerpers zetten , totaal geen aandacht schenken aan deze landvernietiger
  gemodereerd

 11. Zo langzamerhand moet didibri de hete adem van Didibri in zijn nek voelen. Wij hopen echter dat het nog een tijdje mag duren voordat hij wordt ingehaald door zijn naamgenoot. Wij gunnen het hem namelijk van harte dat hij op kosten van de Surinaamse staat, in Santo Boma mag genieten van zijn oude dag, voordat hij voor goed zijn loopbaan afsluit.
  gemodereerd

 12. zit ie nog steeds niet in santa boma!!!!!!!!!!!!!!!!!!! deze drugsdealer, moordenaar, verkrachter van Su.

  TOTAAL GEEN RESPECT VOOR DEZE RAT!!!!!!!!!
  gemodereerd

 13. Mek Bouta nyan mi mars.

  Wij willen een beter Suriname.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 14. Wat hij in zijn handen krijgt. vernietigt hij…mensenlevens..economisch en financieel
  Hoop dat de rechters ballen tonen met een versnelde uitspraak voordat hij zijn laatste adem uitblaast zodat hij nog een leuke tijd op santo boma tegemoet kan zien

  Kan me niet voorstellen dat zijn advocaat toegestaan wordt zoveel obstakels op te werken
  Een gewone man zou allang zijn begonnen zijn straf uit te zitten
  gemodereerd

 15. Desi Bouterse, 20 jaar bajes voor massamoord op 15 onschuldige en ongewapende landgenoten.

  Desi Bouterse, 11 jaar bajes voor cocaïne smokkel.

  Desi Bouterse, prijkt op alle internationale opsporingslijsten.

  Dino Bouterse, 16 jaar bajes voor drugscriminaliteit.

  Walter Bouterse, omgelegd door de drugsmaffia.

  Die hele corrupte, criminele, misdadige BOUTERSE MAFFIA, is 1 grote schaamteloze, gewetenloze, bloeddorstige monsterbende.

  Binnenkort verdwijnt deze a-sociale, fossiele drank en drugsjunk voor 20 jaar achter de tralies van Santo Boma.

  🥊🥊🥊👍👍👍🥳🥳🥳👋👋👋
  gemodereerd

 16. 14 oktober, dus het kan!

  Waarom is deze man nooit veroordeeld door de vorige regeringen voor corruptie en drugshandel? Waarom mister Vene?

  Zijn legacy is; veelvoudige moordenaar, internationale drugsdealer, vader van een drugsdealer, couppleger, dictator, corrupt, lokale drugshandelaar die warme banden onderhoud met de onderwereld.

  Als de nps vind dat ze iedere keer puin moeten opruimen vd ndp. Waarom hebben ze de puinveroorzakers nooit berecht. Waarom?
  Als de koers maar laag is en stabiel, dan mogen alle vernietigers v suri vrij rondlopen vinden de Surinamers.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.