Viering Dag der Marrons bij presidentieel paleis

8

President Chandrikapersad Santokhi heeft op maandag 10 oktober op het presidentieel paleis en op het plein van 10 oktober activiteiten met genodigden ontplooid in het kader van Dag van de Marrons in Suriname.

De Marrons hebben enorme strijd gevoerd tegen onderdrukking en voor het verkrijgen van hun vrijheid, echter werd pas in 1863 officieel de slavernij afgeschaft.

“Als vader des vaderlands zal ik er alles aan doen dat de mens het hoogste goed, vrijheid, zal blijven behouden. Laten we als vrije volken, schouder aan schouder, met wederzijds respect, dit geliefd Suriname tot ontwikkeling brengen voor ons en zij die na ons komen”, gaf president Santokhi aan.

Hij feliciteerde de gehele Surinaamse gemeenschap, maar meer nog de nakomelingen van de marrons.

Op traditionele wijze is later een plengoffer gebracht en zijn kransen gelegd bij het monument op het Plein van 10 Oktober 1760. Vp Brunswijk kwam aan in de bak van een terreinwagen:

8 REACTIES

 1. Suriname is kampioen feestvieren. Ik wil ook een keertje zien dat er hard gewerkt wordt. Meer productie en minder feesten. De president heeft een drukke agenda met kerkelijke bezoeken en uitgiftes grondpapieren. Wanneer wordt er gewerkt in godsnaam.
  gemodereerd

 2. Al die Nationale feestdagen in Suriname is gewoon te belachelijk voor woorden. Het kost de gemeenschap en het bedrijfsleven handenvol geld. We stammen als Surinamers af van verschillende bevolkingsgroepen, ik zit niet perse op een aparte feestdag van mijn moeder, vader, grootvader of grootmoeder te wachten. We zijn allemaal Surinamers en moeten ons niet in aparte hokjes plaatsen, maar een grote Surinaamse dag organiseren, waar we gebroederlijk naast elkaar samen feestvieren, in een land die door de blanken is ingericht, en waar wij de wereld het bewijs kunnen leveren dat Surinamers een eenheid vormen.
  gemodereerd

 3. Chandrika is niet eerlijk wanneer hij spreekt over wederzijds respect.
  In dat geval moet hij de kerk niet voortrekken boven de tempel. Zeker niet als ‘Vader des Vaderlands’.
  Een vader hoort alle kinderen gelijk te behandelen.
  gemodereerd

 4. Het Surinaamse woordenboek is heel dun, alles wat met
  werken te maken heeft, is weggehaald ! ”Geen werkwoorden dus”. Coke exporteren is ook werken hoor! Dus vergissen jullie, je niet, mensen beroven staat als 2de op het lijstje van
  velen.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. Halloooooo, Chan ziet zichzelf als ‘vader des vaderlands’. Hé jij, ja, jij ja, waarom lach je nou, ff serieus, ja.
  gemodereerd

 6. ” …
  Hij roept op tot eenheid tussen de verschillende groepen, want de verdeeldheid komt van de ‘witman’.
  … ”

  Verdeeldheid komt niet door de witman ! De witman heeft eerder gezorgd voor eenheid door bijvoorbeeld één taal in te voeren.

  Verdeeldheid komt door de nationale dagu’s en nu door VeePee bigie bek.

  Wij willen een fatsoenlijk Suriname.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.