BEP: ‘Op herdenking en viering Dag der Marrons past diepe bezinning’

9
Dag der Marrons in Suriname
Waterkant archieffoto - Een vrouw in tradionele kledij daagt een kapitein in uniform uit voor een dans tijdens een prodowaka op de Dag der Marrons.

“Op de herdenking en viering van de Dag der Marrons 2022 past diepe bezinning. Op deze dag van 10 oktober 2022 leven wij Surinamers in grote verdeeldheid, ontevredenheid en onzekerheid”, aldus de Surinaamse politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) in een persbericht getiteld ‘Vrijheidstrijd nog niet begrepen’. De BEP zegt verder:

“…Zelfs binnen de regeringscoalitie van president Santhoki en vicepresident Brunswijk is er sprake van coalitie en oppositie. Het volk is helemaal in de war geraakt. Basisvoorzieningen zoals levensonderhoud, veiligheid, werkgelegenheid, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg, transport, stroom, water en internet zijn niet langer goed gegarandeerd. Dit als gevolg van een overduidelijk gebrek aan visionair en doortastend beleid gericht op vrijheid, welvaart en welzijn van de totale bevolking.

De heldhaftige strijd van onze marronvoorouders ten spijt, het overgrote deel van ons volk leeft momenteel in katibo (onvrijheid) omdat de prijzen van goederen en diensten niet in verhouding staan met de inkomsten en besparingen van het volk alsook die van het land. Dit is des te schrijnender omdat we bijvoorbeeld qua energievoorziening kunnen bogen op zowel waterkracht, thermische als zonne energie. Als bewoners van het Guyanaschild van de Amazone, kan water geen probleem zijn. Guyana betekent veel-stromen-land zeiden onze inheemse voorouders (eerste bewoners). Vruchtbare bodems en vruchtbare bossen moeten zelfs een surplus aan voedingsmiddelen en bouwmaterialen kunnen opleveren. Geld, wel geld maakt geld. De juiste investeringen in productie en innovatie, en gerichte handelsdiplomatie moet de exportverdiencapaciteit kunnen verhogen. Ecotoerisme, cultuurtoerisme kan ook veel geld in het laadje van ons land brengen, maar dat moet dus niet verdampen door corruptie en vriendjespolitiek.

Het geeft te denken dat er al 10 kandidaten als nieuwe minister van Financiën zijn afgewezen of geen belangstelling hadden.

Er is geen zicht op de wettelijke erkenning en dus bescherming van de grondenrechten van marrons en inheemsen. De BEP vindt juist dat hieraan prioriteit gegeven moest worden boven de aan de vooravond van Marrondag gemelde controversiële sanctionering en aanpassing van de zogenoemde grondconversie wet door de president. Een aanpassing die voornamelijk in het voordeel van grootgrondbezitters zal zijn.

De armoede is zo beschamend geworden, dat de middenklasse totaal is weggevallen en dat er thans alleen nog rijke of arme mensen zijn in ons land.

De vrijheid waarvoor de marron voorouders hebben gestreden, is anno 2022 duidelijk nog niet begrepen door de leiders van Suriname. Of ze nou van marronafkomst zijn of niet.

Marrondag 2022 wordt herdacht en gevierd, maar leuk is het totaal niet omdat er onder andere voor een behoorlijk portie eten bedragen van rond SRD200 betaald moeten worden.

Ondanks deze sombere situatie feliciteren we de totale Surinaamse bevolking maar in het bijzonder de Marrons gemeenschap met 262 jaar herdenking 10 oktober…”

9 REACTIES

 1. De BEP moet zich doodschamen. dat zij zulke rotzooi gaat verkondigen!! Zij moeten hun vinger in hun reet stoppen en die mensen daar laten ruiken!! Weten die klootzakken niet wie dit allemaal gecreëerd heeft. Als zij eerlijk waren, dan hadden zij ook de eerlijke verhalen/ de waarheid dus dan moeten vertellen.
  Dus al met al een zwarte schaap aanwijzen is makkelijk. Wel ik zeg 1 ding!! luku sa e’psa ini a Afrika en fa ay go algemeen!! Soso bigi mofo!! daden??? 0,0000%???
  gemodereerd

 2. Heel sterk verminderen van de feestdagen.

  Herdenken van die dagen kan en normaal gewerkt worden kan ook op die dag.

  Feesten doen ze maar thuis en culturele plaatsen.

  Zij blij en anderen die willen werken ook blij.

  De vrije dag is uit den boze, vooral in tijden dat het land in een zware crisis is, moet gewerkt worden.
  gemodereerd

 3. Mooi ingezonden stuk van de BEP. Wel opmerkelijk dat deze partij samen werkt met de NDP die ons land naar de afgrond heeft gebracht. Ik mis ook de eigen verantwoordelijkheid van de marrons in Suriname. In al die jaren in vrijheid geleefd in een mooie en gezonde omgeving zonder vervuiling. Wat ze nu doen is totale vernietiging van hun eigen woongebied. Ik mis ook de zelfreflectie van de marron leiders. De boslanddignitarissen leven op kosten van de belastingbetalers, maar hebben geen enkele toegevoegde waarde. Ze hebben vrijwel niks opgebouwd in hun eigen dorpen en zitten altijd te wachten op de regering. Er zijn heel veel rijke marrons, maar die gaan liever het geld strooien dat iets structureels op te zetten.
  gemodereerd

 4. Bala’s,onze voorouders hebben niet willen werken voor de bakra basi.Daarom vluchten ze de bossen in.Nu zijn onze bala’s aangewezen op roven omdat ze nog steeds geen eerlijk arbeid willen verrichten.
  gemodereerd

 5. bep ga ook bezinnen en hoe pakken jullie jullie criminele jeugd aan , en bep zet ze aan het werk , maar dat zal moeilijk worden he omdat jullie ook nooit gewerkt hebben
  gemodereerd

 6. BEP kan liever energie steken in het weer op de rails krijgen van het leven van de ontspoorde jeugd uit hun achterban. Het artikel rept daar geen woord over, en dat terwijl meer dan 90% van alle roofovervallen door Marrons worden gepleegd. Ook ABOP vind het allemaal prima.
  BEP en ABOP jullie moeten je schamen voor alle ellende in de samenleving die jullie roofzuchtige jeugd elke dag veroorzaakt.
  gemodereerd

 7. @Hugo, jouw sluitzin is een naar mijn hart. Helaas het is niet anders en dat is ook het verschil met de anderen. De Afro heeft 100 SDR in zijn zak en moet dit zo snel mogelijk opmaken aan feesten drank en vrouwen. De Aziaat probeert van die 100SRD er 200SRD van te maken door in de toekomst te investeren. Daarom komt de Afro niet echt vooruit.
  Verder is een incident bekend dat enkele maanden geleden zich heeft afgespeeld. Een van de dignitarissen heeft behoorlijk wat geld gestolen. Geld dat toekomt aan de gemeenschap van de Marrons. Daarover hoort en leest men niets terwijl het zo kenmerkend is voor de huidige situatie in dit land.
  gemodereerd

 8. MAW; de doelstellingen van de Broederschap/Eenheid zijn onbehaalbaar voor BEP door etno culturele hebies. Jullie moeten een wetenschappelijk onderzoek laten doen waarom. Abob heeft toch een wetenschappelijk buro.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.