dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNieuw online woordenboek Sranantongo van Leidse taalwetenschappers

Nieuw online woordenboek Sranantongo van Leidse taalwetenschappers

-

Does Travel - naar Suriname

Een groep taalwetenschappers in Nederland is onlangs een woordenboek Sranantongo begonnen, dat sinds kort online staat. Sranantongo is de taal die door vrijwel iedereen in Suriname wordt gesproken.

De taalwetenschappers uit Leiden willen met het online woordenboek Kenki.nl zoveel mogelijk woorden uit Sranantongo uit de gemeenschap halen en bewaren.

De initiatiefnemer is Fresco Sam-Sin. Tegen RTV West zegt hij hierover: “Ik vind het belangrijk dat het Sranantongo voor een breed publiek toegankelijk is om te kunnen raadplegen, maar ook om er woorden aan toe te voegen.”

Op de site heeft de gebruiker ook de mogelijkheid om zelf een woord toe te voegen, waardoor een ‘levend’ woordenboek ontstaat. Volgens Sam-Sin staan er nu rond de 5.000 woorden en uitdrukkingen online. ‘Maar dat kan makkelijk vier keer meer worden’, aldus Fresco tegen de omroep.

Het initiatief is niet nieuw; online zijn er al zeker twee Sranantongo woordenboeken. Het unieke aan het online woordenboek Kenki.nl is dat het samen met de gemeenschap wordt gemaakt. Het is een levend woordenboek; input van gebruikers wordt haast dagelijks door een team studenten ingevoerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Lekker verheffend…….tok?……”meerwaarde” uitsluitend voor de Suribabwianen waarvan de meesten nauwelijks kunnen lezen en/of schrijven…..tok?….


  gemodereerd
 2. Lekker vernederend bezig Heer Xavier??

  De waarheid is dat met “tok” gewoon het woord toch word bedoeld. De binnenlandbewoners gebruiken de G niet in hun taal. Het is geen Nederland of Belgiĕ waar men spreekt over een zachte G. Ook hebben we geen “Suribabwianen” maar Aucaners, Saramacaners, paramacaners, kwinti’s enz.! Een heel trots Volk, die eeuwenlang de witte medemens heeft getrotseerd en nooit die G op de manier heeft uitgesproken op die verheffende manier waarop u dat kunt. En deze zaken maken, dat wij verdeeld zullen blijven als Surinamers en nooit een eenheid zullen worden, zolang het respect naar elkaar toe ontbreekt.


  gemodereerd
 3. Puh, is in mijn ogen niets bijzonders. Ik heb mij steeds afgevraagd waarom ze het Sranantongo noemen. In heb altijd gedacht dat het “negretongo” of wel “negerengels” is.


  gemodereerd
 4. Hallo geachte “Konsensi”,
  ……ik heb uw reactie enkele malen herlezen zodat ik de ware bedoeling hiervan beter kon begrijpen en bij mij kon laten doordringen…..ik moet u eerlijk bekennen dat het resultaat hiervan was, dat mij is gebleken hoe misplaatst en bovendien onnodig kwetsend mijn reactie is geweest…….ik realiseer mij thans, dat door de wijze van uw weerwoord de bekrompenheid van mijn commentaar, u feilloos heeft weten bloot te leggen….. mijn reactie voegt immers helemaal niets toe aan juist datgene (onderlinge solidariteit, eenheid en verbondenheid!) waar u mij op een overigens zéér geciviliseerde wijze heeft gepoogd te moeten wijzen…..ik kan daarom niet anders dan bekennen, dat u volkomen gelijk heeft…..ik bied daarom u en ook alle anderen die ik met mijn reactie heb gekwetst, mijn welgemeende excuses aan…..tevens beloof ik om voortaan veel beter mijn best te zullen doen om anderen, niet nodeloos te krenken……nogmaals bedankt en een fijne dag verder……


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES