Krishan Harkhoe gepromoveerd tot doctor in de ingenieurswetenschappen

16
Krishan Harkhoe gepromoveerd tot doctor in de ingenieurswetenschappen

Krishan Harkhoe heeft op vrijdag 7 oktober zijn proefschrift “Neuro-inspired Photonic Computing” aan de Vrije Universiteit Brussel verdedigd en promoveert hiermee tot doctor in de ingenieurswetenschappen.

Zijn onderzoek is gericht op het uitwerken en verbeteren van een fotonisch computer. In andere woorden verrichtte hij onderzoek naar een computer die op licht werkt in plaats van elektriciteit. Deze op licht gebaseerde computer neemt heel veel inspiratie uit hoe het menselijk brein informatie verwerkt. Het brein bestaat namelijk uit een uitgebreid netwerk van neuronen (hersencellen), die complexe transformaties kunnen uitvoeren op de informatie die het brein ontvangt. 

Deze complexe transformaties kunnen dan op hun beurt gebruikt worden om mee te rekenen of conclusies uit te trekken. Vandaag de dag wordt dit nagebootst in artificiële neurale netwerken en ze hebben hun kracht en veelzijdigheid al bewezen. Het kan overal teruggevonden worden, van netflix movie recommendations tot de gezichts- en spraakherkenningsfuncties in smartphones. Echter hebben deze artificiële netwerken heel veel tijd en energie nodig om getraind te worden, omdat deze vaak op traditionele elektronische computers met digitale logica gesimuleerd worden.

Harkhoe heeft getracht om een dedicated hardware platform met fotonische systemen te creëren, zodat de netwerken niet meer met digitale logica gesimuleerd hoeven te worden, maar rechtstreeks op fysieke systemen gedraaid kunnen worden. Dit bespaart heel veel tijd en energie.

Dr. ir. Harkhoe is geboren en getogen in Paramaribo, waar hij dus ook gestudeerd heeft tot zijn Bachelorgraad. Hij is oud-leerling geweest van OS-II Welgelegen, C.R. Froweinschool en het Mr. dr. D. C. de Miranda lyceum. In 2014 haalde hij zijn BSc diploma in Elektrotechniek aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Hierna kwam hij in aanmerking voor een scholarship van het Caribu Erasmus-Mundus project om verder te studeren aan de Vrije Universiteit Brussel. Deze kans greep hij met beide handen en haalde binnen 2 jaren zijn Mastergraad in Photonics Engineering met de onderscheiding cum laude.  Zijn Masterthesis won de derde plaats in de ie-net prijzen waar studenten uit Vlaamse Universiteiten aan meedoen. Dankzij overweldigend steun van Surinamers op Facebook, won hij ook de persprijs.

Binnen de vakgroep waar hij zijn Masterproef mocht uitvoeren, kreeg hij de kans om verder onderzoek te doen als doctoraatstudent en te assisteren met de lessen voor bachelor- en master studenten aan de Vrije Universiteit Brussel.

16 REACTIES

 1. “In andere woorden verrichtte hij onderzoek naar een computer die op licht werkt in plaats van elektriciteit”. Dit klopt niet. Alle computers werken op elektriciteit ongeacht wat je ermee doet, in dit geval gaat het laten we zeggen over een onderdeel van Artificial Intelligence (AI)
  gemodereerd

 2. Krishan Harkhoe laat zien dat je met leren, ook wat kan
  bereiken zonder te stelen. ”Gefeliciteerd man”, je laat de
  mensen zien dat niet iedere Sranan mang een crimineel is

  bun tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. Topper deze kerel.
  En een super goed voorbeeld voor de jeugd.

  In plaats van al die bling bling cocaïne Rappertjes en andere makaken, die niet verder komen dan de 4e klas lagere school.
  gemodereerd

 4. Kijk beste meneer racist Sampie nu ga je natuurlijk weer steigeren en ga je nu ook vraagtekens zetten waarom Harkoe zo een succesvolle wetenschapper is en waarom jouw soort weer achterblijft.
  gemodereerd

 5. In Suriname gaat hij zeker niet werken. Hij kan meteen aan de slag bij de grootste bedrijven (Meta, Google, Tesla, Apple, Amazon..etc) of een startup beginnen, anders kan hij in de academische wereld onderzoek blijven verrichten.
  Congrats!
  gemodereerd

 6. Schandalig waarom krijgen alleen bepaalde volkingsgroepen een beurs om te gaan studeren
  gemodereerd

 7. @ Jacko dit is iets voor Sampie! Harkhoe van harte gefeliciteerd!!

  Wat je zaait, krijgt je niet altijd om te oogsten!! Je moet het ook kunnen verzorgen, waardoor je wel kan oogsten!1 Er is ook maar een MAAR!!!!! De boeven zitten ook om op te koekeloeren!!
  gemodereerd

 8. Gefeliciteerd en succes verder gewenst met je carrière en en leven.

  Laat dit een voorbeeld zijn voor Surinamers die aan de kant schreeuwen dat anderen die zich inspannen, hun intelligentie, enz goed gebruiken en zij het niet redden.

  Span je maximaal in met je intelligentie, talent, enz en haal het aller beste uit je leven.

  Op hoeken van straten hangen, stelen, verkeerde zaken doen, kan je je zelf niet verheffen. Begrijpen jullie je dat een keer.

  Leren, studeren kan je jezelf verheffen in je leven, de maatschappij en de wereld. Ieder mens is goed in iets, alleen zal je dat moet ontdekken wat het is en dan het maximale uit te halen.

  In Suriname en de wereld zijn meer dan genoeg goede voorbeelden, alleen kijken vele Surinamers naar de verkeerde voorbeelden.

  40 % vd volwassen Surinamers heeft het niveau van een 4 de klas lagere school.
  gemodereerd

 9. Google assistent gaat deze man zeker besturen nou ik hoop niet. Ik heb een google spraak vrouw van google assitent is echte puinzooi alles is shit bij google assistent geen enkele menselijke emotie heeft google assistent dat ding, ik baal ervan criminelen verkopen kunstmatig intelligent echt erg! Ik heb veel soorten kunstmatig intelligentie op mij telefoon, maar ik wil liever niet!
  gemodereerd

 10. Mijn eerste gedachte toen ik de kop van het artikel las, ging meteen uit naar maaresjouwsje. Papa Jantje uit livorno heeft mijn gedachten gelezen. Zielige, domme Sampie, er is werk aan de winkel voor jou. Nu moet je nóg een onderzoek doen hoe het komt dat deze Doctor Harkhoe een beurs heeft gekregen om aan de Universiteit van BRUSSEL (voor jouw informatie Brussel ligt in België) te studeren en nota bene Cum Laude is geslaagd. En als je toch bezig bent met onderzoeken, onderzoek direct ook wat cum laude is, want met jouw opleiding (4e klas l.s.) vraag je jezelf zeker af wat dit betekent. Maare maar sjouwse!,
  gemodereerd

 11. Mensen, kunnen jullie a.u.b. niet bij dit soort berichten gewoon iets positiefs zeggen zonder de negatieve en verdelende raciale kwesties erbij te halen. Wees solidair met elkaar ongeacht etniciteit dan is er 1 kans dat het ooit goed komt met Suriname.
  gemodereerd

 12. pol jij bent zeker ook zo’n domme net als sampie , voor stelen hebt je geen beurs nodig he pol
  gemodereerd

 13. @@Pol 8 oktober 2022 Bij 12:51
  Schandalig waarom krijgen alleen bepaalde volkingsgroepen een beurs om te gaan studeren.

  Pol deze vraag kan Sampie de Koe het beste antwoord op geven!!
  gemodereerd

 14. Hij heeft wel hersenen , dat blijkt.
  Maar wat als hij die inzet voor bijv. de NDP?
  gemodereerd

 15. Geen enkel etnische groep is intelligenter dan de ander. Succes wordt mede bepaald door de omstandigheden. De ouders van de huidige minister van Engeland ( Kwasi Kwarteng) komen uit Ghana. Zowel vader als moeder hebben hun zoon gesteund en hem de beste opleiding laten volgen. Kwasi Kwarteng heeft daardoor een indrukwekkende staat van dienst. Als je als kind terug kan vallen op ouders die je stimuleren en door dik en dun ondersteunen kan je best wel ver komen. In Suriname zie ik dat veel vaders weinig verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen en de opvoeding helemaal overlaten aan de moeder zonder morele en financiële ondersteuning. Onder zulke omstandigheden is het extra moeilijk om top prestaties neer te zetten. Een paar jaar geleden las ik dat Brunswijk trots vertelde dat hij meer dan 100 kinderen heeft. Hij ziet dit als een enorme prestatie. Of hij wel aan alle kinderen voldoende aandacht heeft besteed stond er niet bij.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.