Suriname zet stappen voor verkrijgen financiële middelen uit Klimaatfonds

14
Suriname zet stappen voor verkrijgen financiële middelen uit Klimaatfonds
ROM-minister Silvano Tjong-Ahin.

Om toegang te krijgen tot klimaatfinanciering is het van belang dat Suriname voldoet aan de door het Internationaal Klimaatfonds gestelde voorwaarden. Zo zullen onder meer ngo’s en de private sector geïnformeerd moeten worden over de procedures; dit ten einde een effectief en transparant gebruik van klimaatfinanciering te garanderen.

In dit kader organiseert het Surinaamse ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) een driedaagse workshop, die op donderdag 6 oktober van start ging in het Jacana Amazon Wellness Resort. 

Deze workshop, te weten: “National Designated Authority (NDA) via GCF Readiness and Preparatory Support Programme Readiness project” werd geopend door ROM-minister Silvano Tjong-Ahin. Hij sprak van een gemêleerd gezelschap van stakeholders, wat precies het doel van het ministerie is om het belang van klimaatfinanciering over te brengen. Volgens de bewindsman is het departement al twee jaar bezig het klimaatbeleid over een andere boeg te gooien.

Bij klimaatverandering denkt men vaak aan adaptiemaatregelen die getroffen moeten worden, maar daarnaast zijn er hiervoor financiële middelen beschikbaar. Minister Tjong-Ahin zegt dat ontwikkelingslanden als Suriname dan wel kunnen praten over het tegengaan van uitstoot, maar het zijn deze landen die te maken hebben met de effecten.

Het Green Climate Funds oftewel Internationaal Klimaatfonds, dat is voortgekomen uit het Parijs Akkoord, stelt aan de kleinere landen middelen beschikbaar deze effecten te mitigeren. Het fonds stelt echter hoge eisen. Dat is ook de reden dat Suriname samen met consultants nagaat hoe voldaan kan worden aan de voorwaarden zodat er toegang verkregen kan worden tot de beschikbare middelen.

Behalve de Caribbean Development Bank (CDB) met welke ondersteuning het GCF Readiness project wordt uitgevoerd, is ook de Frankfurt School (FS) uit Duitsland een van de partners om Suriname in het proces te begeleiden. Elizabeth Tamayo heeft namens deze instelling een uitgebreide presentatie gegeven over het Klimaatfonds, de voorwaarden om in aanmerking te komen en de voorbereidingen die getroffen moeten worden. Zij informeerde de aanwezigen ook over de procedures die nodig zijn en welke nationale actoren betrokken moeten worden.

De FS-functionaris legde vooral de nadruk op de consultatierondes met deze actoren. De workshop wordt op dinsdag 11 en woensdag 12 oktober aanstaande voortgezet.

14 REACTIES

 1. Het valt mij op dat het vooral de NPS en VHP ministers productief zijn. De ABOP ministers zijn vooral bezig met zaken die hun ego kunnen strelen.
  gemodereerd

 2. Ai famiri, Waterkant heeft waarschijnlijk alleen maar amateur fotografen in dienst.
  Kom op doe toch je best Waterkant om normale foto’s te gebruiken. Zo staat die kerel toch niet hele dag te functioneren?

  De kans is nl groot dat deze reactie door Waterkant wordt verwijderd, want men is heel kritisch?

  ANTWOORD:
  Maar Harmpje, die foto is aangeleverd door de Communicatie Dienst Suriname en gestuurd naar alle media. Dus je gemekker slaat nergens op. Blijkbaar heb je niets te doen, dus kun je makkelijk bij CDS gaan klagen. Howdoe!  gemodereerd

 3. Het tegengaan van co2 lijkt mij het minst belangrijke.

  Er zijn voldoende interne dringende zaken die met spoed opgelost moeten worden.
  -Rapport kwik, schrikbarend hoog, niemand die hierover valt. (hoogste in Paramaribo).
  -Vervuiling eigen omgeving door goudkoorts, gevolg voeding vol met kwik.
  -Ongelimiteerde en ongecontroleerde houtkap.
  -Duurzame oplossing voor de jaarlijkse overstromingen.

  Indirecte gevolgen zijn, illegale buitenlandse goudzoekers, porknokkers, vernietiging stukje Amazone, overstromingen, prostitutie, mensenhandel, belastingontduikers, wapenhandel en grove criminaliteit.
  Belangrijkste is de invloed op de gezondheid vd omwonenden en indirect de belasting op de algehele gezondheidszorg.

  Besteedt je uitsluitend aandacht aan de Internationale CO2 eisen om geld binnen te harken, of start je intern, of een combi.

  Worst case scenario.
  Suri ligt tss Brazilië waar er dit jr meer dan een half miljoen mensen hun huis zijn kwijtgeraakt vanwege de modderstromen (houtkap) en de Atlantische oceaan die plots een tsunami kan veroorzaken vanwege de vele olieboringen. Kaboom weg suri….

  Gemiste kansen mister climate change.
  gemodereerd

 4. suriname is 1 van de weinig landen die niet over de grens zit met uitstoot
  omdat ze niets produceren en daardoor geen fabrieken hebben waardoor ze veel minder uitstoot uit het bedrijfsleven hebben.
  aangezien suriname onder de grens zit is dit allemaal verspilde moeite en niet meer dan een mogelijkheid om ergens anders extra geld weg te krabben zodat de opvreters in dit land weer wat te verdelen hebben
  de uitstoot die onder de klimaat grnes ligt? het verschil?
  hebben ze toendertijd voor grof geld verkocht aan een frans energie bedrijf.
  waar is dat geld gebleven dan? waardoor suriname nu op de grens zit van de uitstoot?
  geen enkele beleidsmedewerker laat enig beleid zien, alleen hoe ze geld op willen vreten
  gemodereerd

 5. Tjona ga kijken in t binnenland hoe trots su kan zijn op zn milieu beleid..zelfs in Pbo is de lucht vergiftigd met kwikdampen. Hoezo green su? En voor dat beleid wil su geld gaan bedelen? Schaamteloos. Doe eerst j huiswerk minister TjonA.
  gemodereerd

 6. @Esmerald, blijkbaar zit je maar wat onzin te schijven.
  1. Dat geld uit de klimaatfonds krijgen bepaalde landen als beloning voor hun minder CO2 uitstoot, Suriname is dankzij de jungle in een goede positie. Guyana krijgt al jaren tientallen miljoen uit deze internationale fonds
  2. Offshore boringen veroorzaken geen tsunami’s, als je wel van mening bent dat het wel zo is dan graag een wetenschappelijke uitleg geven.
  gemodereerd

 7. Klimaat verandering nu geen echt isue in europa alle ogen gericht op rusland, en intussen zijn europaenen druk bezig met poetin zijn horoscoop en zijn humeur doodsbange mensen in europa voor poetin zijn grote kernwapens dass pas milieu vervuiling en die holland in volkel heeft, maar ik hoop voor suriname dat hun ergens geld kunnen lospeuteren.
  gemodereerd

 8. Whahahaha @boer Harm,
  Pets van wkn aaaaijaja.

  Wat zei die nou; kooooeeers of cooooo2🤭😛.
  gemodereerd

 9. Very bad. Er is geen door mensen veroorzaakte climate change. De zon en de verschuiving van de magnetische polen veroorzaakt dit . Dit is een cyclisch verschijnsel.
  Suriname mag best weten dat als je geld aanneemt van zulke instituten, het land dan altijd naar hun pijpen moet dansen. Je valt als land dan in handen van de demoon Klaus Schwab en zijn WEF. Als je over gezond verstand beschikt, dan wil je dit niet.
  gemodereerd

 10. @@DENISE!! De ABOP is de apen in de jungle aan het zoeken om op te vreten, wat ik begrepen heb, dat er niets meer te vreten is in SU wegens armoede!! Zelfs de Apen zijn daar niet meer!! Goud vinden zij wel, maar keskesi nada!!
  gemodereerd

 11. @observer
  Wat jij daar uitlegt in item 1, is reageren om te reageren. Waarom toch die drang om iets , wat algemeen bekend is, op een betuttelende wijze te herhalen.
  En 2. kom jij maar met een wetenschappelijk bewijs, dat het absoluut niet en nooit mogelijk is.
  gemodereerd

 12. Esmerald jij legt het haar fijn uit , en aan die reactie van observer zie je toch meteen dat hij ongeschoold is komt zeker van die ddb school af hoogst de vierde klas lagere school
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.