President Santokhi belooft wederom beleidsombuiging en verlichting

29

De regering in Suriname zal in de komende periode een sterk structureel en integraal sociaal maatschappelijk beleid voeren. Zo heeft president Chandrikapersad Santokhi aangekondigd tijdens een regeringspersconferentie op donderdag 6 oktober. Het voorgaande zal gebeuren in het kader van de beleidsombuiging zoals aangekondigd in de jaarrede op donderdag 29 september. Om te komen tot de beleidsombuiging is er een evaluatie gedaan van de afgelopen twee jaar.

“We hebben gekeken naar het beleid en de signalen vanuit de samenleving. Op basis van de signalen hebben wij de afgelopen periode heel wat gespreksronden gehad met sociaal maatschappelijke en religieuze organisaties, vakbonden en bedrijfsleven en ook individuen”, aldus de regeringsleider.

Het staatshoofd zegt dat van de genoemde groepen inzichten zijn vernomen van hetgeen zij als prioriteit zien en wat veranderd dient te worden. De regering heeft daarnaast een proces van dialoog ingezet en zal ook verschillende platformen installeren.

Santokhi zegt dat de beleidsombuiging zich op enkele gebieden gaat voltrekken. Naast een sterk structureel en integraal sociaal maatschappelijk beleid – op basis van een goed ontwikkeld sociaal vangnet – zal er ook een integrale benadering van het sociaal programma plaatsvinden. Hierbij zullen verschillende ministeries betrokken zijn. In dit kader is er afgelopen woensdag een clusterteam van ministers aangewezen; een technisch team dat aanstaande dinsdag geïnstalleerd zal worden.

Alle bestaande maatregelen zullen volgens het staatshoofd goed gepland in een tijdlijn uitgezet en uitgevoerd worden. Tegelijkertijd gaat de regering ook nieuwe maatregelen initiëren om de samenleving te sterken, verlichting te brengen en om de koopkracht te versterken. Tegelijkertijd zal ervoor gezorgd worden dat de prijzen in de winkels effectief gecontroleerd worden.

Het staatshoofd zegt dat er ook is gekeken naar de rol van internationale instituten zoals de IDB, het IMF en andere financiële instellingen. Ook op dit stuk moet volgens hem die ombuiging plaatsvinden. De gesprekken die het staatshoofd tijdens zijn bezoek aan de VN-vergadering in New York heeft gevoerd met de directeuren van het IMF en de IDB moeten in dit kader geplaatst worden. Er zijn afspraken gemaakt dat het IMF-programma anders ingericht zal worden op basis van een re-design, hetgeen inhoudt dat er meer flexibiliteit moet komen in dit programma. Er zal veel aandacht geschonken worden aan de bescherming van de samenleving.

De regeringsleider heeft inmiddels in een onderhoud met het Surinaamse IMF-team de instructies gegeven over hetgeen de regering goed onderhandeld wil zien met de monetaire instelling. Zo zullen middelen die door het fonds beschikbaar worden gesteld gebruik moeten worden voor de bescherming van de samenleving en ter financiering van sociale programma’s. Het team zal ook moeten pleiten voor meer flexibiliteit bij het uitvoeren van de programma’s alsook het temporiseren van zaken ter bescherming van de samenleving.

29 REACTIES

 1. Geef toe dat je het niet kan, dit de slechtste regering is die Su ooit gekend heeft, in 2 jaar het land naar de klote hebt gebracht, dat die vuurvliegjes in je tunnel zelf dood zijn,
  Ga weg en laat een zakenkabinet komen en hoepel op.
  Iedereen is je leugens zat
  gemodereerd

 2. Concluderend: ze dronken n glas, deden n plas en … alles bleef zoals t was. Alleen maar bla bla bla en tralalala.
  gemodereerd

 3. Aha, eindelijk heeft Chan na maandenlang gebeden te hebben het licht door de tunnel gezien. Ik vraag mij wel af of er ergens een tunnel op Lelydorp aanwezig is. Dit is allemaal theoretisch geleuter op dit moment. Wat gaat Chan concreet doen om Suriname meer te laten exporteren en minder te laten importeren. Op dit moment wordt er er alleen maar gepraat over leningen en nogmaals leningen. Dat is precies het beleid van de vorige regering geweest. Nu wil Chan de stijgende koers met maatregelen stabiliseren, iets wat twee en een halve jaar geleden taboe was. Nu praat Chan niet meer over vraag en aanbod, maar over maatregelen, hetzelfde beleid van de vorige regering. Wat voor nieuw beleid heeft deze regering eigenlijk, met uitzondering van family and friends beleid en grondroof. Zijn Melissa en Leo intussen al afgetreden als RVC-lid. Hoe staat het met de grondroof van het Sabaku project. Is alles weer in de doofpot zoals met gewoonlijks met deze regering. Beste Chan, mooie praatjes vullen geen gaatjes. Kom met iets concreets.
  gemodereerd

 4. Allen,

  Geduld, er is nu genoeg geregeld.
  Wij Surinamers willen alles in een keer, eerst alles weer goed regelen en sparen en dan verder met goed beleid.
  Dat is pas beleid.

  SYCCES
  gemodereerd

 5. Een paar weken geleden beloofde/schreeuwde de VP ook dat hij voor verlichting voor het volk zou zorgen en dat hij er persoonlijk voor zou zorgen dat de koers ging dalen. We hebben er nog niets van gemerkt, maar nu de P, minder schreeuwerig, hetzelfde verhaal vertelt, zullen we maar afwachten of er daadwerkelijk iets goeds uit de bus komt, of dat het ook nu slechts bla bla bla is.
  gemodereerd

 6. veel woorden weinig daden
  deze opvreter heeft samen met zijn familie en friends al genoeg gevreten van staatsgelden

  vanaf het begin had deze dikke idioot al kunnen besparen maar heeft dat nergens gedaan
  heeft op kosten van het volk de hele wereld gezien en overal domme achterlijke verhaaltjes lopen vertellen.
  suriname exporteert niets, en alle opties die er kunnen zijn worden opgevreten door surinaamse beleidsmedewerkers
  je kan geen koers handhaven als je geen export hebt, dan ben je afhankelijk van wat het buitenland voor je munteenheid geeft.

  beleidsombuiging? dus hij gaat nog meer gelden ombuigen naar zijn eigen zak?
  verlichting? hij zet een lampje extra aan thuis?

  lees dit bericht van waterkant goed!!!!
  er staat namelijk totaal niets in, het zoveelste onzin verhaal om het volk dom en stil te houden
  als deze domme idioot 2 jaar geleden gewoon echt zijn werk had gedaan en op de rem was gestaan, had hij wat van suriname kunnen maken
  maar omdat deze dikke opvreter niet capabel is zoals iedereen in de regering zal het nooit wat worden met suriname
  gemodereerd

 7. Bij velen die demonstreren, heeft de waarnemingszintuigen en de verwerking ervan hun in de steek gelaten.

  Suriname is een land, welke decennialang is leeg geroofd, het is bij velen bekend.
  Van de zittende regering, wordt verwacht, alles en iedereen een glanzende leven te bieden ( geven ).

  De decennialange, opgehoopte, traumatische rommel is niet in één jaar opgeruimd.

  Deze regering is goed op weg om de boel op te ruimen en in te richten.
  Er zijn veel obstakels, zoals fraudeurs, oplichters en andere stoorzenders.

  Het lijkt een wiskundige som, denk je dat je deze hebt opgelost, dient een andere zich aan.

  Ook ik vind het onvoorstelbaar hoe mensen en bedrijven dingen kunnen beloven en deze vervolgens niet waarmaken.

  Op den duur maakt het me volstrekt ongeloofwaardig als de beloftes niet worden nagekomen. Dat heb het vrij snel in de gaten gekregen.

  Ik ben een gelegenheids mopperaar.
  En zeker geen geboren mopperaar.

  ☆Eerlijk☆, heeft het in simple woorden, laten lezen.
  Ik hou me daaraan vast en het geeft mij een betere gevoel.
  gemodereerd

 8. Ik zeg wel 1 iets erbij!! Als je ween huis wilt bouwen, moet je eerst een stukje grond hebben. En om dat te hebben moet je eerst gaan zoeken!! dan hulp, dan geld, dan ……. vul maar in…..Dus nu weet je het wel wat voor ernergie je moet insteken om alles op een rij te krijgen.
  Daar is nu de regering mee bezig!! Geduld moet je hebben om een goed product uiteindelijk te krijgen. Hoop dat het wel duidelijk is voor een ieden!1 Vandaag zaaien betekent niet, dat je gelijk morgen kan oogsten!! Als je gezaaid hebt, moet je ook nog sproeien en bemesten, anders gaat die ook niet groeien mo vervolgens weer te gaan planten! Hier moet je ze ook verzorgen om goed eind product te verkrijgen. Je moet ook een plek hebben om te kunnen verkopen en als je geen geluk hebt, dan komen de boeven en de rovers!! Nu jij!! Wie klaagt over deze regering!!! Laat mij weten wie het land naar de klote heeft verholpen in de afgelopen 10 jaren of meer voordat deze regering aantrad!! Denk eens even goed na!!!
  gemodereerd

 9. Het is gewoon jammer dat het overgrote deel van deze samenleving niet op eigen initiatief en met eigen middelen zichzelf kan bedruipen. Men is te afhankelijk van een Overheid die 40 jaar lang is uitgehold door een stelletje criminelen onder het mom van revolutie. Zie hier het resultaat. De ene na de andere idioot wil compensatie in hun levensonderhoud van de regering, maar denkt er zelf niet over na welke consequenties hun handelingen allemaal heeft op de economie van het land.
  Nooit never in een land als Nederland heb ik mensen zien demonstreren voor 100 en 300 % loonsverhogingen. Als de ambtenaar hier in Nederland een procentje of 2, 3 jaarlijks krijgt mag die blij wezen.
  Het volk is door achter dit soort idioten aan te lopen medeschuldig aan de ondergang van het land.
  En dan heb ik het nog niet eens over de krab-dagu mentaliteit die de meesten hier vertonen.
  gemodereerd

 10. “Het team zal ook moeten pleiten voor meer flexibiliteit bij het uitvoeren van de programma’s alsook het temporiseren van zaken ter bescherming van de samenleving.”

  Als ik de bovenstaande zin zou moet ‘ontleden’ zou: (1)”Het team zal ook moeten pleiten voor meer flexibiliteit…”, niet gewoon moeten zijn: Het uitvoeren van de programma’s moeten per direct flexibeler uitgevoerd worden!

  (2) “…alsook het temporiseren van zaken ter bescherming van de samenleving.” of niet gewoon: Beleid ter bescherming van de samenleving dienen, gezien de noodzaak ervan, per direct in te gaan (het liefst vandaag nog).

  Ik vraag mij af, of de doorsnee-Surinamer iets begrijpt van deze opeenstapeling van woorden. De president zou er goed aan doen om ‘de man/vrouw van de straat’, zoals ze in Nederland zeggen, in ‘Jip- en Janneke-taal’ moeten uitleggen wat dit op sociaal-economisch niveau precies – voor hen – inhoudt. Misschien dat het dan aanspoort om de mouwen op te rollen en er harder de schouders onder te zetten.

  Tan bun
  gemodereerd

 11. Niet de PRESIDENT alleen zij hadden maatregels moeten treffen van dag één (1) dan hadden alle ministeries de hef in handen en gecontroleerd.
  Maar nu zijn ze genoodzaakt haastig maatregels te treffen/ nemen.
  Ik ben benieuwd en wens de hele coalitie/ Oppositie/ DNA/ bedrijfsleven/ instantie/ organisatie en de totale bevolking heel veel positieve verandering en succes toe⚡️🇸🇷👀🦻🙏🤝
  gemodereerd

 12. En zo een geleuter wordt aangeduid met bla bla bla bla, nietszeggende woorden om alleen maar de tijd te rekken tot de volgende verkiezingen.
  Vorige regering was slecht, regering chan/brunsi gewoon barslecht.
  gemodereerd

 13. Deze man is erger dan die F Bouta. Hij gaat met het volk geld alleen reizen met zijn vrouw, ministers of aanhanger die hem hebben ondersteund tijdens zijn verkiezingsperiode. Hij geniet en wordt steeds dikker en lelijker, Terwijl het volk armer wordt en de criminaliteit steeds stijgt. Er was iemand hier met de @WAT. waar is @WAT? Hij was gek op die Chan en alle negatieve dingen van hem zag hij als positief. Is @WAT misschien overleden? Weet iemand iets ervan? Die chan dikzak schaamt niet om te liegen tegen het volk. Hij gaat gewoon door met al zijn leugens. Hij wilde een europees voerbedrijf van NL naar suri halen, terwijl dat bedrijf en NL allang falliet is geraakt en het bestaat niet eens. zie google! wat voor onzin is dit allemaal. Zijn oplichters. En hij houd beurs in oost europa met zijn aanhangers en wil al die dieven, oplichters naar suriname halen. Nederland wilt die boeven niet eens . Het is een europees land , maar erg arm land waar criminaliteit te hoog is. Wat wilt deze Chan eigenlijk. Hij moet gewoon netjes aftreden en daarna op dieeet gaan! bofroe!
  gemodereerd

 14. De struisvogel man blijft aan de gang. Babbelen en beloven en beloven en beloven.
  gemodereerd

 15. Beste meneer Chan;

  De regering in Suriname zal in de komende periode een sterk structureel en integraal sociaal maatschappelijk beleid voeren.
  Leg alstublieft uit hoe.

  Om te komen tot de beleidsombuiging is er een evaluatie gedaan van de afgelopen twee jaar.
  Wie heeft geevalueerd? En wat is er uit gekomen?

  “We hebben gekeken naar het beleid en de signalen vanuit de samenleving. Op basis van de signalen hebben wij de afgelopen periode heel wat gespreksronden gehad met sociaal maatschappelijke en religieuze organisaties, vakbonden en bedrijfsleven en ook individuen”
  En wat heeft u GEDAAN na het kijken en de gespreksronden?

  De regering heeft daarnaast een proces van dialoog ingezet en zal ook verschillende platformen installeren.
  Dit komt er in de praktijk op neer dat er niets is gebeurd. Alles is weer naar de toekomst verschoven. De tunnel waarvan u aan het eind het licht zag is verlengd.

  Naast een sterk structureel en integraal sociaal maatschappelijk beleid – op basis van een goed ontwikkeld sociaal vangnet – zal er ook een integrale benadering van het sociaal programma plaatsvinden.
  Dit alles bij elkaar is niets, nul, noppes, bestaat niet, was er niet en komt er niet!

  Hierbij zullen verschillende ministeries betrokken zijn. In dit kader is er afgelopen woensdag een clusterteam van ministers aangewezen; een technisch team dat aanstaande dinsdag geïnstalleerd zal worden.
  Welke ministeries zullen betrokken zijn? Uit welke ministers bestaat het clusterteam en welke techneuten vormen het technisch team? Namen als u blieft!

  Alle bestaande maatregelen zullen volgens het staatshoofd goed gepland in een tijdlijn uitgezet en uitgevoerd worden.
  Waar kan het volk lezen wat die bestaande maatregelen zijn?

  Tegelijkertijd gaat de regering ook nieuwe maatregelen initiëren om de samenleving te sterken, verlichting te brengen en om de koopkracht te versterken. 
  Sinds wanneer wordt koopkracht versterkt door maatregelen? Daarvoor is er GELD nodig. Dat is nu precies het gene dat de bevolking niet heeft.

  Het staatshoofd zegt dat er ook is gekeken naar de rol van internationale instituten zoals de IDB, het IMF en andere financiële instellingen.
  En wat hebt u gezien toen u keek meneer de president? Vertel het ons.

  Er zijn afspraken gemaakt dat het IMF-programma anders ingericht zal worden op basis van een re-design, hetgeen inhoudt dat er meer flexibiliteit moet komen in dit programma. Er zal veel aandacht geschonken worden aan de bescherming van de samenleving.

  Met wie heeft u die afspraken gemaakt meneer de president? We geloven u niet. Noemt u als ‘t u blieft de mensen waar de afspraken mee gemaakt zijn, en of die afspraken ook ergens zijn opgeschreven. Of was het alleen maar borrelpraat of gewoon niets?

  Zo zullen middelen die door het fonds beschikbaar worden gesteld gebruik moeten worden voor de bescherming van de samenleving en ter financiering van sociale programma’s. 
  Dit komt er op neer dat u gewoon hebt gebedeld om een aalmoes om de bevolking met een kluitje het riet in te sturen, maar niet om structurele veranderingen aan te brengen en een verdien model voor de bevolking op te bouwen zodat ze minder afhankelijk wordt van aalmoezen.

  Het team zal ook moeten pleiten voor meer flexibiliteit bij het uitvoeren van de programma’s alsook het temporiseren van zaken ter bescherming van de samenleving.
  Bent u ook in staat in begrijpelijke taal uit te leggen wat dit allemaal betekent anders dan een reeks niets zeggend woorden?

  En meneer de president, als u zelf ziet dat alles bij elkaar niet meer is dan een hoop gebakken lucht, neem dan één wijs besluit: STAP OP! U kunt het niet, Joe no mang set’ing; u heeft gefaald in het waarmaken van uw beloftes! Probeer te handelen als een man en geef dit toe. Sterkte.
  gemodereerd

 16. @ mango goeie vraag. Iedereen schijt in z’n broek als ze deze Bokito horen en zien. Pak die vent op en gooi hem in de cel. Hij beledigt de president en komt ermee weg. Kan alleen in dat land.
  gemodereerd

 17. Regering had gegokt op offshore olie/gas inkomsten maar dat blijft voorlopig een droom want die inkomsten zullen binnenstromen op z’n vroegste pas in 2027 als de internationale olie/gas operators doorgaan met hun plannen.
  gemodereerd

 18. leiders worden geboren en niet gemaakt.Wat hij in die 2jr niet heeft kunnen waar maken zal nu ook niet lukken.Let him talk blablabla.Hij zou toch zijn wijf ala prinses maxima van staatsolie terug laten treden.Laat hem zijn vorige job als politie commissaris weer oppakken en achter die criminelen gaan.
  Hij is zelfs die marron vp niet de baas.Vhp opperhoofd zegt reshufflen en vp zegt nee en vhp geeft geen tegengas bang dat hij is dat de regering gaat bossen en vhf weer voor 10jr naar de oppositiebanken wordt veroordeeld.
  Waar ter wereld heeft een vp een eigen tv programma..en vhp pikt dit !!
  Jammer dat hij de bevolking en land naar de afgrond stort ..behalve friends and family
  gemodereerd

 19. Een 1 op 5 bewoners is ambtenaar of verwacht een uitkering is geregeld etc Voor meer dan 120000 bewoners en hun familie zorgen zonder een effectieve inkomsten is het een verloren zaak. Dat hadden boefdraad en bouta al bewezen. Bovenop is 1 op 10 bewoner gewoon een crimineel in hun wandel en handel.
  gemodereerd

 20. De reikwijdte van inzicht bij veel Surinamers is niet verder dan het puntje van de neus…
  Zij die wel verder komen, hebben dat te danken aan scholing- en opleiding.
  De Pres. praat tegen dove-mansoren die denken te leven in een verzorgingsstaat.

  De toespraken van didibrie werden beter begrepen, want het was een gesprek tussen ezels.
  En wie zich de toespraken van Boefdraad herinnert weet dat 99.9% niet werd begrepen.
  Want, hij dacht, hoe meer moeilijke woorden ik gebruik, hoe beter het dom volk mij zal vinden.
  gemodereerd

 21. Dit keer ben ik voorbarig om te denken dat IMF en haar elite de Surinaamse zaak aan t ‘overnemen’ zijn. Hierbij heeft Santokhi waarschijnlijk heeeel veel geld gehad va die gaste. En men heeft gee idee waarom Su ineens zoveel krijgt.

  Als er echt binnen enkele maanden daadkrachtige maatregelen komen, is t waarschijnlijk zo.
  Ik wacht af.
  gemodereerd

 22. Santokhi denkt dat de kerk al zijn problemen zal oplossen. Hij heeft geen kaas gegeten van de boodschap van de Bhagvad Gita: karmanye waa adhikaare!
  gemodereerd

 23. Als je al twee jaar lang tegen dove-mansoren praat en nog niks in de gaten hebt, wie houdt wie dan voor de gek.
  Als men kritiek heeft wordt men van krab dagoe mentaliteit beticht, zo erg dom is men tegenwoordig. Als men te maken heeft met een ‘luie’ bevolking (volgens deskundigen WKT) waarom doet men dan niks om dit te veranderen, waar blijven de nodige programma’s. Als de regering beleid wil maken en weet dat dit niet lukt zonder kunde en kennis van de bevolking, waarom wordt er niet aangewerkt om deze grote manco op te heffen. Uiteraard zullen deze programma’s pas over +/- 4 jaren hun vruchten afwerpen, maar ondertussen kan de overheid alvast “iets” doen.
  Wij hebben te maken met een regering die in korte termijnen denkt, ze wil in korte tijd geld zien, om het herstel in te zetten, de urgente problemen op lossen. Maar geld pompen in een bodemloze put heeft nog nooit gewerkt, hoogstens voor de zakkenvullers. Je ziet dit terug in de samenwerking met het IMF, wat is afgesproken wordt niet gehaald, gevolg geen geld. De regering ontbeert de nodige kennis en kunde om het programma van het IMF te kunnen managen.
  Er zijn genoeg deskundigen, maar die worden niet ingezet door de regering, vanwege politieke vetes. Ik zie ook geen plannen (expats, belastingaftrek etc) om buitenlandse kunde en kennis in huis te halen, kennis die wij ontberen, zoals alle goedlopende economieën ook doen. Men praat over de diaspora die gaat komen helpen, maar er zijn geen plannen. Men weet niet eens wat men wil, laat staan wat men nodig denkt te hebben. Men laat zich leiden door de donoren/ buitenlanders in plaats van ons eigen tempo te bepalen, zie de olie zaken ( zie ook het IMF).
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.