Marronleiders houden Gran Krutu over wateroverlast binnenland Suriname

11
Gran krutu Marronleiders over wateroverlast binnenland Suriname
Archieffoto

Marronleiders in Suriname zullen zich in een ‘gran krutu’ buigen over de repeterende overstromingen in verschillende delen van het binnenland. Het thema van de krutu is ‘Wateroverlast en de gevolgen daarvan voor het binnenland’. Deze bijzondere vergadering zal op zondag 9 oktober 2022 plaatsvinden het gebouw van de Stichting Buurtwerk Latour (Stibula) aan de Tigristraat # 7. De krutu vangt aan om 10:00 ‘s morgen.

Dit overleg wordt door de Stichting 10 Oktober 1760 georganiseerd en past geheel in het thema bij de herdenking van de vredestraktaten (10 oktober 1760), namelijk ‘Taki Fiti Du’ (overleggen, overeenstemmen, uitvoeren). De coördinatie van de krutu is in handen van hoofdkapitein John ‘Lesina’ Sentanie.

De granmans van Ndyuka, Saamaka, Pamaka, Matawai en Kwinti zullen elk een kleine delegatie naar Paramaribo afvaardigen, terwijl zijzelf de krutu via zoom zullen bijwonen en toespreken. De meeting maakt deel uit van het feestprogramma van de stichting en zal plaatsvinden aan de vooravond van de viering van de Dag van de Marrons (10 oktober).

Het feestprogramma van de stichting startte op zondag 2 oktober met een lezing van dr. Eric R. Jagdew in de Stadszending, en ging over de inhoud en de status van de afzonderlijke vredestraktaten tussen de toenmalige koloniale overheid enerzijds en de Marrons en Inheemsen anderzijds.

In de vroege ochtend (06:00 uur) van 10 oktober 2022 zal er een traditionele gebedsdienst en plengoffer plaatsvinden te Nyun Combé, gevolgd door een kranslegging en toespraken op het Plein van 10 Oktober 1760.

11 REACTIES

 1. Chan heeft de toverstok!! Waarom kwamen jullie niet toen jullie God bouta de vernietiger naga fraude aan de macht was!!!

  Verwacht wel dat Chan jullie gaan omtoveren in Miljoenairs!!
  gemodereerd

 2. Wat zal dit feest kosten? En wie bekostigt dit allemaal? Naderhand zullen we wel vernemen wat “Lanti” zal moeten doen.
  gemodereerd

 3. Al deze oude mannen hebben totaal geen meerwaarde voor de Surinaamse samenleving. Ze worden door de belastingbetalers onderhouden, maar voeren niks uit. Liggen de hele dag in hun hangmat of zitten achter de vrouwen. Met al het hout in het binnenland zouden ze scholen en huizen kunnen bouwen voor hun stamgenoten, maar ik heb nooit gehoord dat ze iets hebben opgezet. Alles wat in het binnenland tot stand is gebracht komt door initiatieven van Paramaribo.
  gemodereerd

 4. Liever kijken en bespreken jullie hoe jullie je rovende en stelende kinderen terug kunnen halen uit de stad.Ze maken de stads bewoners het leven onmogelijk.
  gemodereerd

 5. Gran Krutu is vergadering hoop, ik hoop niet lullen en maag vullen zoals ik ervaring heb in nl met duivels geesten heel erg veel in nederland zulke typen lullen en maagvullen en ellendig, keel maag en kop als pagara.
  gemodereerd

 6. Vraag maar aan de bosgoden waarom het zo vaak regent.
  Of zijn dat tranen van het bos?
  gemodereerd

 7. Dit is het enige wat deze granmangs doen, krutu en feesten, laat ze met oplossingen komen en de bevolking leren en zeggen dat ze niet aan de oevers moeten gaan bouwen en wonen want de overstromingen zullen aanhouden. Ook moeten ze met het vernietigen van de oevers stoppen omdat een ieder illegaal goud aan het ginnen is .Omdat al die mensen ook een Brunswijk of Bordo willen zijn, heel veel geld en behangen zijn met bling bling.
  gemodereerd

 8. Waar gaat de ”Krutu” over ???? Ze kunnen beter hun nazaten
  zeggen dat ze, als mensen moeten gedragen als ze in de stad
  gaan wonen!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 9. Waarom gebruiken jullie het geld dat bestemd is voor groot feest niet om iets van nut te doen vr binnenland????
  De scholen zien er niet uit.
  Machines om planken te zagen en betonmolen. Dat moeten jullie.
  Dank zij Bouterse regering is er stroom gekomen op veld plaatsen, deze regering hft geen moer gedaan voor ht binnenland.
  Vhp hft Abop gewoon misbruikt om pres te worden.
  Nu vervangen ze jullie ministers door commissie’s en Boef Bibis
  gemodereerd

 10. Die bouta heeft zoveel gedaan voor zoveel mensen en toch hebben ze niet op hem gestemd. Waarom, waarom, waarom zijn de ‘sweet bontjies’ krom…

  Slim hé die commissie constructies, goed gezien!
  gemodereerd

 11. Ik kan in deze vele reageerders geen ongelijk geven.
  Elk dorp van de Marrons hoort met een mooie economische term Autarkisch te zijn, wat betekent zelfvoorzienend.
  Deze mensen hebben historisch ook bewezen dat ze anderen in beginsel niet nodig hebben om te overleven. Alleen voor de “finishing touch” hebben ze Paramaribo nodig. Denk b.v aan de bouw van een school. Dat kunnen ze zelf doen inclusief bouw van woningen leerkrachten. Alleen voor de dingen die ze niet zelf kunnen maken zoals Electra, waterleiding, schoolboeken en opleiding leerkrachten hebben ze Paramaribo nodig.
  Watersnoodproblemen kunnen ze dus zelf oplossen door te verhuizen naar hogere gebieden en of de rivieren en kreken uit te diepen.
  Natuurlijk moet Paramaribo hulp bieden, maar dan alleen wat de binnenlandse bewoners niet zelf kunnen.
  Een soort vorm van symbiose dus.
  Mijn visie: Als Paramaribo alles alleen moet doen worden jullie lui gemaakt.
  Die oude slogan: “Wintie waai, laantje paai” bestaat niet meer.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.