ABOP’er Sampie vindt het niet kunnen dat Hindoestanen domineren bij studie geneeskunde

73
Edgar Sampie

ABOP parlementariër Edgar Sampie heeft zich deze week onsterfelijk belachelijk gemaakt, door in een posting de suggestie te wekken dat een bepaalde groep mensen voorgetrokken wordt bij de selectie van geneeskunde studenten.

Sampie publiceerde een lijst van geselecteerde studenten voor het komend collegejaar, waarop te zien is dat meer dan 80% van de geselecteerden voor de studie geneeskunde van Hindoestaanse afkomst is. “Als ik iets zeg, ga je horen dat ik discrimineer. Maar dit kan niet. Zijn het alleen deze mensen die belangstelling hebben voor studie in de geneeskunde?” vroeg hij zich af.

Het DNA-lid impliceert hiermee dat er sprake zou zijn van discriminatie, hetgeen volgens de Anton de Kom Universiteit van Suriname compleet onterecht is. Volgens Shanti Venetiaan, voorzitter van het bestuur van de Universiteit, is er een transparante selectieprocedure.

De eerste 30 studenten worden gekozen op basis van hun prestaties en cijfers. De overige 30 worden middels een lotingsysteem gekozen. Daarom is de beschuldiging van discriminatie zeer, zeer onterecht, zegt Venetiaan tegen ABC Nieuws.

Beluister hieronder het gesprek met Venetiaan:

73 REACTIES

 1. Moet je je kinderen ook opvoeden, bezig zijn met huiswerk, ouderavond bijwonen, stimuleren, bijles enzzz. Je moet ook je verantwoording dragen, niet krikken en wegwezen !!!!
  Deze uitspraak is racisme puur sang !!! Pure jaloezie op anderen die keihard werken.
  Jullie kinderen houden van bling bling maar hebben geen ping ping !!!!
  Ze weten nog geen eens wie hun vader is !!!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 2. Allen van harte gefeliciteerd!! Zet hem op!! Kom met goede resultaten!! Laat Sampie je poepie ruiken!!
  gemodereerd

 3. Wat een sukkels, diskriminazie…

  De éne persoon heeft gewoon wat meer hersens en/of gebruikt ze beter dan de andere en/of heeft een beter stabielere thuissituatie en/of heeft zijn schoolopleidingen afgemaakt.
  Zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar.

  Of wil je een stel idioten toelaten met 4 jaar lagere school en een crimineel strafblad van 10 meter lang.

  Waarom zijn de meeste rappers allemaal zwarte criminelen, kan je je ook eens afvragen?
  Zo is de aard van het beestje nu eenmaal.
  Dom, dommer, domst!
  gemodereerd

 4. Dus wacht ff. In de selectie criteria wordt specifiek aangegeven hoe het gebeurd, wat is precies onduidelijk voor Sampie? heeft hij moeite met lezen of kan hij uberhaupt wel lezen?
  gemodereerd

 5. Dit is dus het probleem met dit soort. Te snel voelen zij zich achtergetale.d Neen, meneer Sampie het enige waar jouw soort oververtegenwoordigd in is, is in geweldsmisdrijven. Jouw soort wil liever niet met zweet, bloed en tranen geld verdienen. Liever verdient jouw soort met steek en stelen geld. Achterlijke baboon.
  Ben jij een parlementariër ? Je wordt niet zomaar dokter he door de hele dag in je hangmat te luieren.
  gemodereerd

 6. Arme Sampie,
  Wie kan deze arme man helpen te begrijpen dat de medische wetenschap zuiver, strict en een serieuze studie is.
  Diploma’s in de medische wetenschap kan je niet kopen bij Hubert Rampersad waar je leider Ronnie Brunswijk het heeft gekocht en binnenkort is J. M. Bordo ook MBA.
  Met dit soort opmerkingen halen zulke personen het niveau van het parlement wat toch al niet hoog is nog verder omlaag.
  Help Sampie AUB.
  gemodereerd

 7. Als er van de 100 ingeschreven studenten stel 70% Hindoestaan is en 30% Marron dan is het logisch dat er veel meer Hindoestanen worden ingeloot.
  En stel dat er van de 70% Hindoestanen er 80% een schoolprestatie hebben die hoger is dan van de marrons dan zullen dus van de eerste 30 er zeker 80% Hindoestaans zijn dus 24 studenten bij de eerste 30 op basis van hun prestaties.
  Kennelijk heeft Sampie vroeger dus niet goed opgelet bij het van rekenen en statistiek en wiskunde anders had hij nooit zoiets kunnen zeggen
  gemodereerd

 8. Deze dombo wilde ook wat zeggen.
  Alleen heeft hij geen onderzoek gedaan.
  Foutje bedankt!!
  gemodereerd

 9. Weer n laag geschoold ding aan t roeptoeteren. Hoe kan zo n wezen DNA lid zijn? Daarom lukt t niet de ontwilling v su. Ga eerst j LBO diploma halen. Of kopen. Triest geval.
  gemodereerd

 10. Shanti Venetiaan heeft dit uitstekend uitgelegd.Het gaat er transparant en eerlijk aan toe.Wil de creoolse bevolking hebben dat hun kinderen vooruit komen begin te investeren in je kinderen en het zal zijn vruchten afwerpen!!!
  gemodereerd

 11. Ik vind het ook zeer discriminerend dat gevangenis Santa Boma voor 99% gedomineerd wordt door mensen die op Sampie lijken.

  Het moet eerlijker verdeeld worden.
  gemodereerd

 12. Omdat Shanti Venetiaan, de dochter van de man met 10 schone vingers, het heeft uitgelegd en niet de eerste de beste dame getrouwd met een massamoordenaar of iemand met nepotistische neigingen, of de vrouw van een aardappel importeur, neem ik aan dat de selectie op de universiteit eerlijk geschiedt. Men zou echter moeten nagaan of het niet zo is dat de 30 studenten met de hoogste cijfers niet opvallend vaak uit één bepaald district komen of van één bepaalde middelbare school afkomstig zijn. Als gecommiteerde heb ik te vaak gezien dat examinatoren te vaak de neiging hadden om het werk van studenten, die toevallig op hen leken, veel milder te beoordelen.
  gemodereerd

 13. Sampi mie boi, waarom ga je je eigen mensen de vraag stellen waarom ze minder belangstelling hebben? Blijkbaar missen de meeste de hersens daarvoor of leven in een ripdream…( hey, nieuw woord,… zonet uitgevonden)
  Dat jullie bij de abop niet zo snugger zijn, weten we allemaal maar, dat jullie ondanks jullie onkunde toch zitting hebben in de DNA is werkelijk hilarisch. Wat is jullie toegevoegde waarde daar….bankvulling noh??
  Boi Sampi,.. wees blij want dat kan alleen in Surbabwe en dan tot 2025.
  Bika baka datie abop ka…
  gemodereerd

 14. Koko publiceerde een lijst van geselecteerde studenten voor het komend collegejaar, waarop te zien is dat meer dan 95% van de geselecteerden voor mishandeling, moord en doodslag, diefstal van maron afkomst is. “Als ik iets zeg, ga je horen dat ik discrimineer. Maar dit kan niet. Zijn het alleen deze mensen die belangstelling hebben voor criminalteit?” vroeg hij zich af.
  gemodereerd

 15. Allen,

  Sampi: ik wou hierop reageren, maar dan ben ik net zo dom bezig als jij.

  SUCCES.
  gemodereerd

 16. Het is gewoon wie de beste kwaliteiten heeft, de beste resultaten heeft/beste punten heeft.

  Hier is sprake van de slimste jongens/slimste meisjes komen hiervoor in aanmerking.

  Ben ik zo slim of ben jij nou zo dom?

  Ga de uitdaging aan en probeer ook tot die groep van slimste mens te behoren.
  gemodereerd

 17. deze meneer weet toch dat de andere bevolkings groepen het beter voor hebben voor een ieder en zijn groep maar drinken vrouwen lastig vallen op de hoek staan met pssst
  ga wat beters doen met uw leven dan andere lastig vallen of kommentaar geven
  dit is niet van vandaag altijd al zo geweest jullie gaan het nooit leren altijd wijzen naar die andere kijk in de spiegel aub en leer ervan doe wat met je leven
  gemodereerd

 18. Alweer zo’n stomme opmerking van een volksvertegenwoordiger die zich niet eerst laat informeren alvorens stommiteit uit te kraaien. Er vindt een loting plaats en als ruim 90 procent van de studenten van hindoestaanse komaf is, dan is het resultaat van de loting meer dan logisch. Foei toch Sampi.
  gemodereerd

 19. Sommigen zijn goed in beroven
  Sommigen zijn goed in drugs en criminaliteit
  Sommigen zijn goed in N jang – D ringie – P risierie
  Sommigen zijn goed in studeren.
  En dat wil hij niet accepteren. Waar hoort hij bij?
  gemodereerd

 20. Alleen als je je niet eerst laat informeren kan je zulke onterechte opruiende uitspraken doen.
  Meneer Sampie, u bent vertegenwoordiger van het totale volk van Suriname en dus ook van elk landskind.
  U moet dus trots zijn dat er nog lands kinderen zijn, ongeacht etniciteit en religie die d e durf tonen en bereid zijn om zo een zware studie op te pakken.
  Proficiat aan alle geselecteerden.
  gemodereerd

 21. Ai famiri, deze man zou zich hard moeten maken dat de beste huisvesting voor leraren en de beste leraren naar het binnenland gaan om de familieleden van deze Sampie te onderwijzen. Ik zeg Sampie investeer in je famiri, al gaat het ten koste van je eigen salaris. Vraag bigi Bordo wat hulp, wat die man zwem in geld dankzij wat praktijken in wat onfrisse sferen.
  Het is eigenlijk nooit goed voor sommigen. Beste Sampie lullen vult geen gaten!

  Gado de wi fesi mang
  gemodereerd

 22. Daarom heb je de best geslaagden die hindustanen zijn. Daar begint het gesjoemel. Op de middelbare school. Dus Shanti ga je onderzoek doen.
  gemodereerd

 23. Mevr. Venetiaan, geweldige en niet voor andere interpretatie vatbare uitleg.
  Transparantie is het sleutelwoord
  gemodereerd

 24. Sampi ik heb er nog 1 voor je: hoe komt t dat r alleen maar vrouwen in t vrouwen voetbalelftal worden opgesteld? Miet niet kunnen toch.
  Advies: die eerst je huiswerk voordat je ….. daarvoor wordt je betaald.
  gemodereerd

 25. Weer een bewijs dat deze domme volk echt dom is en meeste criminelen zijn. Het zijn luie mensen, die niet willen werken en op pakketten en bazo kaart wachten , terwijl de rest van het volk hard werken en hun best doen. Als je best doet , je hebt de VWO diploma met juiste vereiste vakken met goede cijfers , dan wordt je toegelaten in Paramaribo tot de medische studie. Heb je geen VWO diploma dan kan je in Cuba of in Servie terecht.
  gemodereerd

 26. Minister Mary Levens heeft enige tijd geleden gezegd dat 40 % vd totale volwassen gemeenschap een 4 de klas lagere school niveau heeft. Ik zal dan niet praten over etniciteit.

  Waar was je toen?, ze dit zei, waarom heb je dit niet gehoord of gelezen?

  Als je dat gehoord dn gelezen had, begreep je wel
  wat ze zei? ja of ja?

  Waarom dan nu je verbazing als je ziet dan een groep hier het wel heel goed doet of wellicht de minister tegen zou kunnen spreken?

  Let wel het gaat het over 40 % vd totale groep de Surinamers.

  60 % valt er dus buiten. maar 40 % ve volwassen bevolking met een 4 de klas lagere school niveau is wel veel, ja toch? Hoe zou het gesteld zijn met het niveau vd tribale volkeren?

  Waarom is jouw dat niet opgevallen?
  gemodereerd

 27. De gedachte zit er wel bij Sampie, had maar eerst een onderzoek gedaan, je slaat de spijker totaal mis, kortom je hebt niet eens een spijker. Je zet ons wel te schande met je achterdocht.
  gemodereerd

 28. Het voetbal in Suriname wordt gedomineerd door afro Surinamers. Dit komt omdat ze heel goed kunnen voetballen. Ik heb daarom nooit kritiek gehoord van chinezen, Javanen of Hindostanen op de samenstelling van de diverse ploegen. Als Hindostanen goed zijn in de vakken scheikunde wiskunde, natuurkunde en biologie en daardoor hoge cijfers halen moeten wij toch ook trots zijn? Eigenlijk is het een grote schande dat een zieke geest als Edgar Sampie in de DNA zit. Als de ABOP zich niet distantieert van de uitspraak van de ABOP moeten alle andere etnische groepen hun ondersteuning naar de ABOP heroverwegen.
  gemodereerd

 29. Dit is een héél goed voorbeeld waarom men over het algemeen zo “DOL” is op afro-Surinamers…..tok?…….DE SCHULD LIGT NAMELIJK ALTIJD BIJ DE ANDERE…..TOK?…
  gemodereerd

 30. Hier past maar 1 antwoord op. Je bent een vulgaire zwarte racist. Bovendien ben je ook nog eens oerlelijk. Niet gewoon lelijk maar oerlelijk. Charles Darwin had gelijk. De mens stamt af van apen.
  Gelukkig geeft mw. Venetiaan duidelijk antwoord op jouw racistische bull s h i t .
  gemodereerd

 31. Je bent gewoon een dombo .Als je goede cijfers wordt je automatisch toegelaten tot de opleiding toch?
  gemodereerd

 32. Sampie tjaring no ka to. Hij klets maar in de ruimte. Iedereen weet dat de hindoestanen over het algemeen het heel goed doen op school. Het is niet alleen in Su zo, maar over de hele wereld. Bepaalde bevolkingsgroepen blinken juist in sport of muziek. Als je kijkt naar de sporters die Suriname in het buitenland vertegenwoordigen dan zie daar ook een groep die bovenaan steekt. Omdat ze daarin juist heel goed zijn. Laat sampie maar ook keer daarnaar kijken.
  gemodereerd

 33. Mag dit gewoon in Suriname? Is dit geen schending van de privacy van de personen die op die lijst vermeld staan?
  gemodereerd

 34. “De eerste 30 studenten worden gekozen op basis van hun prestaties en cijfers.”
  Helaas daar horen de (S)apie-achtigen niet bij.
  gemodereerd

 35. Het is polariserend en gevaarlijk als politici ongenuanceerde uitspraken doen.

  De eerste 30 studenten worden gekozen op basis van hun prestaties en cijfers. De overige 30 worden middels een lotingsysteem gekozen.

  Sampie, hierbij een uitdaging en een constructieve benadering.
  Als je de “benadeelde”mensen motiveert en stimuleert om excellent te presteren, dan horen zij bij de eerste 30 studenten die worden gekozen op basis van hun prestaties en cijfers. Vanuit (overdreven) optimistisch perspectief, is dat goed voor 50 procent bezetting van de opleidingsplaatsen, waar geen discussie over kan bestaan. Het percentage kan dan opgekrikt worden via het lotingsysteem dat is bedoeld voor de overige 30 kandidaten.
  gemodereerd

 36. Sampie, kennelijk suggereer je hiermede dat studenten, die op jouw lijken ondervertegenwoordigd zijn. Venetiaan kauwt jou de oplossing voor. Ze zegt:De eerste 30 studenten worden gekozen op basis van hun prestaties en cijfers. De overige 30 worden middels een lotingsysteem gekozen.
  Dus adviseer jouw mensen om massaal hun best te doen en /of hoge cijfers te halen dan maken jullie meer kans om geselecteerd te worden en/of diploma’s verkopen.
  Wat niet mag gebeuren is de toelatingseisen verlagen om jouw mensen een grotere kans om toegelaten te worden te geven.
  Het onderwijsniveau mag niet lager
  gemodereerd

 37. Selectie op basis van prestatie cijfers en deel loting. Voor prestatie cijfers moet je echt Kabesa hebben en bij loting geluk. Niet iedereen is in staat om arts of internist te worden.
  gemodereerd

 38. Dan misschien :moeten wij naar een ander systeem gaan Shanti | Je verteld niet de waarheid …. geef die naman vrij van de selectiecommissie.
  gemodereerd

 39. Sampie jou hersens werken ook niet goed. ga maar kijken in de gevangenis meer zeg ik niet. Je bent ook zo achterlijk en jaloers.
  gemodereerd

 40. Om arts te worden hoef je niet eens slim te zijn. Gewoon dingen goed onthouden, kauwen, herkauwen tijdens je opleiding en uitspugen als je je baan gaat uitoefenen.
  gemodereerd

 41. wanpipel jij zegt het goed , maar van alle reacties hierboven valt er twee op die van debby en pele deze paarse mannen hebben ook maar hoog uit de vierde klas gehad , maar we denken dat ze nog niet eens de paarse kleuterschool gevolgd hebben en nu er zo’n domme DNA lid van de abob zich racistisch uitlaat , voelen ze zich geroepen om het ook te doen , ach mensen , vandaag of morgen zien we ze niet meer de abob en de ndp verdwijnen als de sneeuw voor de zon , ongeschoolden komen in de goot terecht
  gemodereerd

 42. Baala sampi? Efoe ding sama foe mi anga joe hii dey wani go a dansi da fai wani ding toong dataa? Hahaha baala sidong teke Joe moni fii dai geniet fing baa
  gemodereerd

 43. Die 2 assholes die mevrouw Venetiaan Shanti noemen, tonen dat hun niveau nóg lager is dan van geestesgestoorden. De mevrouw heet idd Shanti, maar behoort niet tot jullie vriendenkring, dus noem je haar MEVROUW Shantie en anders houd je je stinkende bek.
  gemodereerd

 44. Hallo Sampie,

  Ik wil ook hele grote delen bos. Net zoals de Marrons dat hebben gekregen. Ze hebben zelfs eigen burgemeesters (kapiteins) daar in het woud.
  Is het eerlijk dat alleen de Marrons over zulke uitgestrekte stukken oerwoud mogen beschikken?
  Geef de Hindoestanen ook wat!!
  gemodereerd

 45. Sjampie, jo zielige racist. Je bent parlementariër, maar je Nederlands is bacove. Jij behoort zeker ook tot de 40% groep waar de min. van Onderwijs het over had. Weet je nog welke blunder je laatst had geslagen? Het gaat je jouw hele miezerige leven achtervolgen: maare maare maaresjouwsje.
  gemodereerd

 46. Het probleem ligt volgens mij veel dieper. Als mensen die lijken op Sam alleen maar met hun pie denken, dan krijg je natuurlijk dit soort uitwassen. Dus Sampie, in het vervolg eerst twee keer nadenken voor dat je dit soort ongenuanceerde uitspraken doet.
  gemodereerd

 47. Examen/ de resultaten op de Middelbare scholen worden dubbel gecontrolleerd.

  Dus kan er geen sprake zijn van corruptie
  gemodereerd

 48. De examen op de middelbare school worden verkocht. SO werken wordt doorgegeven.
  Iedereen weet dit, ook Marie Levens.
  Dus indruk maken ze niet als ze als best geslaagden uit de bus komen.
  Die artsen zijn zo goed na hun studie, daarom weten ze gedn moer. Een arts die in Cuba hft gestudeerd of ned of USA , did kennen hun werk. Niet die van Adek
  gemodereerd

 49. Waarom zijn wij Surinamers zo hypocriet . Die Sampi mag deels een idioot zijn .Een ieder weet dat het geen hij aangeeft , waarheid achter zit
  Enige wat ik hierop kan zeggen tegen Dhr Sampi ,ga je dit probleem kunnen tackelen . De voorkeurs behandeling die een bepaalde etnische groep en de pedante elite van Suriname genieten is reeds decennia aanwezig
  Wat het meest idioot is bij deze ,is dat de zorg in Suriname in zijn totaliteit op een paar goede na , van erg naar erger
  is gegaan en dat in 2022
  Dus conclusie de geselecteerden bakken er niets van .Maar dat is ook niet zo gek in een maatschappij met all time low in moraal ,norm , waarde en tekort aan visionair inzicht. Ja iedereen weet dat die goeie man gelijk heeft en het ook waar is , maar dit al zolang speelt, een luis in de pels, die je niet zoeven verwijderd of verdelgd
  gemodereerd

 50. Apie er is toch iemand die door jou laat naaien!! mag ik vragen waarom?? Ben je dan ook zo goed in?? Give me the answer yu dong kaw!! Als dat niet bent, doet zij dan met een andere goed is!!! Koekie van je eigen deeg mongool!!
  gemodereerd

 51. Eigenlijk zonder emotioneel te zijn is het in deze belangrijk om te weten hoeveel kandidaten er zijn en wat het percentage hindustanen daarvan is. Alleen Dan kan een evenwichtig oordeel gegeven worden. Wie ore heeft die hore.
  gemodereerd

 52. Het maakt eigenlijk niets uit of de selectie eerlijk en transparent geschiedt. Als de uitkomst van de selectie procedure is dat in een land als Suriname, met een zeer hetrogene bevolkingssamenstelling (let op onze bevolking bestaat niet uit slechts Hindoestanen en Marrons) 80% van de studenten op de medische faculteit uit Hindoestanen bestaat, dan kan het niet anders dan dat er ergens in de pijplijn van lagere school, mulo, middelbare school en universiteit iets heel erg misgaat of dat er ergens een ‘fromu’ plaatsvindt. Als onze bevolking slechts uit Hindoestanen (in kustgebied) en Marrons (binnenland) bestond, dan was zo’n verdeling nog te verklaren. Nu echter niet; hoe verklaren we nu dat er naast de weinige Marrons ook heel weinig Javanen, Chinezen, Creolen, Buru’s, Inheemsen en Moksi’s door de selectie komen? Als ex-medewerker op het ministerie van onderwijs weet ik uit ervaring dat er heel slimme studenten (en minder slimme) onder alle bevolkingsgroepen in Suriname te vinden zijn en het is me niet opgevallen dat met name Hindoestanen gemiddeld slimmer zijn dan de rest. Dat de verhouding zo scheef is, heeft niet op de eerste plaats met verschil in intelligentie tussen bevolkingsgroepen te maken. Waar het wel mee te maken heeft, zou eens een keer goed onderzocht moeten worden.
  gemodereerd

 53. Bizar, Maar ja wat wil je als je politiekleider zijn Bachelor en Master haalt met fake afstudeerprojectjes bij een listige hindoustaanse zelf benoemde geleerde in de weet niet kunde met een Hawaiiaanse Universiteit die de tarieven per studie punt op haar website plaatst ofwel je weet vooraf wat je titel je kost.

  Sampie voor geneeskunde moet je intrinsiek gemotiveerd zijn tijdig uit je hangmat te komen en later iets te doen voor je inkomen.

  Debby
  Natuurlijk zijn de opleidingen in Cuba, de VS en NL beter alleen om daar te komen zul je een basis moeten hebben en die kun je het best op de Adekus halen voordat je in die landen door de mand valt als ongeschikt voor die (zware) studie.

  Mijn dochter stelt als Post Doc op een NL universiteit vast dat daar in haar richting 75% van de eerste jaars niets op een universiteit te zoeken heeft. Niet vanwege elitarisme maar gewoon omdat ze denken met middelbare school trucjes hun studiepunten kunnen scoren. Ze vragen na college’s niet naar hoe ze kennis kunnen vergaren maar naar de minimale eisen om de bij behorende studie punten te halen.
  gemodereerd

 54. Helaas weet Sampie het probleem niet goed te verwoorden. Ook in Nederland hebben de eerste groepen Surinamers in de jaren 70/80, een negatief schooladvies gehad en gingen er hele groepen van onze jongeren naar de laagst mogelijke opleiding, waar ze voorbestemd waren om als arbeider hun leven te gaan slijten. De bal ligt inderdaad bij de ouders om hun kinderen zoveel te begeleiden en betrokken te zijn gedurende deze periode. Ga in gesprek met de leerkracht en zoek naar mogelijkheden om de prestaties van uw kind te verbeteren. Afro Surinamers zijn nog te nederig tegenover personen met autoriteit. Of ze gaan vreselijk tekeer waar er juist de rust bewaard moet worden om resultaten te bereiken.

  Hopelijk dringt dit door bij een ieder die hier reageert en bij onze Afro broeders en zusters. Un mu koni
  gemodereerd

 55. Vrede zijt met Jullie allen Sranang Brothers & Sisters!
  Wat een goede opmerking heeft Brother Sampie geciteerd!
  Maar wat zijn dat veel negatieve en vernederende commentaren in zijn richting, vind ik. Het is een democratisch land Suriname en een ieder welk huidskleur dan ook, mag zijn/haar visie geven. Suriname kent als iedere Zuid Amerikaans/Caraibish land het Vriendjes Politiek. Als je geen Baka man hebt, dan is het moeilijk een baan, etc… te vinden bv. Dit is al geruime tijd zo en is nu een Wereld fenomeen. Al geruime tijd kende ik het Lotings Criteria voor toelating tot het Medische faculteit. Een ieder afgestudeerde van Middelbaar School moet vrij kunnen doorstromen naar het Medische faculteit. Een Docter is nooit teveel. Ze kunnen zich altijd verder specialiseren; hetzij internist, chirurg, etc…..
  Ik wil graag zien dat jullie de Surinamers die een behoorlijke bijdrage willen leveren aan Suriname niet tegenwerken/-spreken. Houden jullie op met het neerhalen van een andere Surinamer. Wij lezen met onze kinderen en zijn trots op Suriname, al worden we vaak niet met open armen verwelkomd als anderen. We blijven bidden voor jullie opdat het beter wordt en hopen dat de deuren wijder open gaan, voor wij in het buiitenland om een bijzondere steen te bijdragen voor Suriname met of zonder een salaris. De beste Docter is niet degene die heel goed is in Wiskunde, Scheikunde, Biologie of Natuurkunde, maar die met zijn/haar hart de patienten behandeld zo als hij/zij zich zelve behandelen zou.
  ****Een uit het platte land komende Docter verwijst zijn/haar patient met Fiofio naar een Lukuman, terwijl die met een VIP naam geworden Docter de patient naar de Apotheek stuurt voor massa medicijnen, niet wetende dat de patient kapot gemaakt wordt daardoor!****
  Tang Bung Mi Lobi Sranang Brothers & Sisters!
  gemodereerd

 56. Met bidden komt geen boterham op tafel, bidden help niet je moet het zelf doen als bidden zou helpen hoefde je niet te werken.
  gemodereerd

 57. Exacte vakken, Wiskunde, Fysica/Natuurkunde. Scheikunde, Biologie kan jr niet manupuleren, formules, wetten, leren, logica, rationeel.

  Je hebt de knobbel voor deze vakken of niet en kan zaken hierdoor, beredeneren, inzichten, toepassen, toepassen, oplossen.

  Deze mensen denken in formules, enz om zaken te verklaren en de uitleg is maar op die manier te verklaren en te begriipen.

  Als dit een rechthoekige driehoek is dan geldt, een hoek van 90 graden, 1 van 60 graden, 1 van 30 graden. De stelling van Pytagoras, sin, tan, cosinus
  Sterkteleer, formules, parabolen, kwadranten, vierkantsvergelijkingen, enz
  Natuurkunde met Wetten, formules, enz
  Scheikunde, analyse,
  Biologie, menskunde,mendel, enz

  Dus om de hoogste cijfers te behalen moet je toch goed zijn in deze vakken, en daarom kan er niet gemanupuleerd worden. Het is goed of fout en je kan precies zien waar iemand in de fout gaat/ goed zaken beredeneerd en de juiste oplossing heeft.

  Zo logisch is het in deze vakken, rationeel, begrijpelijk, enz. De uitkomst kan niet anders zijn. Vast gestelde manier van hoe zaken in elkaar zitten en te verklaren zijn.

  Zie daarom hoe een dokter vragen stelt om
  te weten wat er aan de hand is met een patient of een ir/ ing, tecnici of een scheikundige, medisch analist, bioloog, enz. Zie hoe deze mensen de uitdagingen benaderen en zaken oplossen.

  Deze jongens en meisjes hebben de wiskundige, natuurkundige, biologische, scheikundige, technische, geografisch, ruimtelijke knobbels om
  deze uitdagingen te kunnen oplossen.

  Velen hebben dat niet of zeer beperkt. Maar er zijn etniciteiten in de wereld die het wel hebben, oa de indiers. Zie ze daarom ook veel in de ICT en veel gevraagd in de hele wereld.
  gemodereerd

 58. De uitspraak van (Sambo Sampie) niet al te serieus
  nemen, hij is als R.Brunsie even stom. Dan hebben we
  nog een andere (gekkie @ Debby,)die lult ook uit der vette
  nek! Die denkt dat alle hindoestanen, bevoorrecht wordt
  op school en Adek. @Debby ga je s,mond spoelen met riool
  water aub.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 59. Ik ben Duitse en ik geef kosteloos bijles voor de kinderen in onze buurt, vooral wiskunde en talen. En het valt me op dat alleen Hindoestaanse en Javaanse kinderen hun school opleiding serieus nemen en regelmatig komen om te oefenen. Het resultaat is dat alle kinderen die bij me komen geslaagd zijn.
  gemodereerd

 60. Wel Sampie als jullie je kinderen zodanig opvoeden om ook daadwerkelijk iets te bereiken in het leven, en niet alleen met stelen en beroven en rondhangen en meisjes bezwangeren, dan kan je erop wijzen dat er met een goede opleiding meer te eer te behalen valt, dan met drugs en roven.. Al eeuwen wordt de Hindostaanse bevolking bekritiseerd om wat ze bereiken , waarom kijkt men niet naar wat ze ervoor doen en het voorbeeld gevolgd. Je leven stippel jezelf uit, de keus is helemaal aan jezelf ook het pad dat je kiest om te bewandelen🧐
  gemodereerd

 61. @Ludwigjr , Ga studeren en houd je vuilnisbakken dialoog maar voor jezelf.
  Hoeveel Surinamers in Nederland hebben hun kansen gegrepen om daadwerkelijk iets van hun leven te maken. Genoeg mogelijkheden, geen vriendjes politiek maar cijfers zijn belangrijk.
  Ze zijn in Nederland, de goeden nagelaten , om in de drugswereld en prostitutie te belanden.
  Ze krijgen van iedere sponsor die er gevoelig voor is een kind en schromen niet bij alle sociale fondsen hun recht te halen om financieel gesteund te worden. Maar om zelf al het mogelijke te doen iets te bereiken in het leven, is er zeer zeker niet bij.Ze schromen er niet voor bij vrienden of hun bejaarde ouders nog geld los te peuteren. Het is een apart volk die onder strikte supervisie misschien nog iets kan bereiken.
  gemodereerd

 62. Ik heb ook mijn twijfels dat andere etniciteiten zo laag of niet vertegenwoordigd zijn. Er klopt iets niet.

  Vanaf volgend jaar moeten de VWO-scholen bij de examenuitslag alle familienamen, voornamen vd examenkandidaten, jongens, meisjes, bekend maken welke leerlingen hun goed, zeer goed en uitmuntend gescoord en dus met deze cijfers voor arts kunnen studeren. De namen en cijfers vd examenkandidaten bij de vd middelbare scholen moeten bekend worden gemaakt in de Media.

  De overheid moet het voor al deze leerlingen met een beurs die deze cijfers hebben mogelijk maken om ook buiten Suriname te gaan studeren, als ze niet op de Medische Faculteit in Suriname kunnen worden ingeschreven.

  Alle leerlingen die de scoor/het cijfer van 8 of meer voor de exacte vakken, de talen hebben voor de VWO-examen/het diploma behaald hebben, moeten als ze voor arts willen studeren, in Suriname en buiten Suriname de gelegenheid krijgen van de overheid deze studie te kunnen gaan volgen.
  gemodereerd

 63. Laten we hopen voor Sampie niet hij niet acuut medische hulp nodig heeft, en er heel toevallig alleen een Hindoestaanse arts aanwezig is. Dan heeft hij door deze uitspraak echt een groot probleem🤣🤭
  gemodereerd

 64. @Henkes.
  Ik herken jouw insteek. Zelf docent geweest in het district Nickerie op het VOS. Het gros van de collega,s was van Hindoestaanse komaf. Mannen / vrouwen met een ‘ gewone Kweekschool A diploma), die onbevoegd les gaven op een Lyceum/ Kweekschool-B).
  Zelfs landelijke examens werden stiekem met studenten besproken.(..).
  Het is misschien tijd dat de Docenten op het MWI worden onderzocht op hun kwaliteiten en kennis.
  De vele racistische opmerkingen door sommigen op dit forum alsof afro- Surinamers minder scoren dan Hindoestanen ; tjalk: clichés zijn makkelijk over te nemen. Vraag maar aan het gros van deze achterbakse figuren wat HUN achtergronden, cq. opleiding is…
  gemodereerd

 65. Kan iemand mij helpen?

  Wat is het verschil tussen een arts en een loodgieter/ electricien?
  Juist: zonder de electricien / loodgieter kan geen enkele arts zijn/ haar werk doen.
  Dus laten wij ophouden met de ene beroepsgroep hoger in te schatten dan de andere.
  Er is een gezegde: “ ALLE HINDOESTANEN WILLEN DOKTER WORDEN EN NOTARIS “😂😂😂😂😂
  gemodereerd

 66. Is dat zo @Johan F.,
  Enne, niemand gaat je helpen met je achterhaalde vooroordelen.

  Als je dit herkent (onzin) waarom toen niet aan de bel getrokken? Jullie hebben beide met lede ogen toegekeken en je zakken gevuld.

  Overal in de wereld worden studenten voor bepaalde studies uitgeloot, het is niet iets Surinaams. Als de massa het red tot groep 4, hoe wil je dat ze een degelijke studie behalen.
  Hoeveel marrons zitten op Lyco?

  Het is een stukje cultuur, laat die mensen met rust. Is het verkeerd om ambitieus te zijn?
  Alle afro’s willen artiest worden en beroemd, omhangen met bling bling en elke dag een andere chica.
  Hoe voelt dat…

  Ik ben benieuwd in hoeverre die foto-sma bereid zijn om naar Atjoni te reizen om een marron dokter te bezoeken.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.