vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVIDEO: Bijlmer vliegramp vandaag 30 jaar geleden

VIDEO: Bijlmer vliegramp vandaag 30 jaar geleden

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat een Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij El Al op zondagavond 4 oktober 1992 neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.

De ramp kostte aan ten minste 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig. Het was een traumatische gebeurtenis die diepe sporen heeft achtergelaten.

Een van de overlevenden was de in Suriname geboren Pa Sem, die Het Groentje in de flat Groeneveen beheerde. Hij rende het verzengende vuur in en redde een kind. Pa Sem liep verschrikkelijke brandwonden op en was drie weken buiten bewustzijn. Hij overleed in 2008 en in 2017 werd een brug in de Bijlmer naar hem vernoemd.

Wat in eerste instantie lijkt op een noodlottig ongeval, roept later veel vragen op. Waarom bevonden zich mannen in witte pakken op de plek van de ramp? Ook zij er afwijkingen tussen de radar, zwarte doos en de daadwerkelijke route die gevlogen is en was er geen voice recorder.

Vanmiddag is de officiële herdenking bij Het Groeiend Monument in de Bijlmer, die van 17.00u – 18.45u live wordt uitgezonden.

In de aanloop naar vandaag is vanaf 29 september de serie Rampvlucht te zien op NPO 1. Het is een vijfdelige serie van de KRO-NCRV over de Bijlmerramp. Ook zijn er tentoonstellingen over de vliegramp bij het Amsterdam Museum en Imagine IC zijn te zien t/m 21 mei 2023.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

3 REACTIES
  1. Heb dat zelf meegemaakt!! HET WAS GEWOON HEL OP AARDE!! GEEN WOORDEN MEER VOOR!!!


    gemodereerd
  2. Het was duidelijk. In het El Al vliegtuig zat grondstoffen voor militaire doeleinden en Nederland hield en houdt Israel graag de hand boven het hoofd. Daarom is de ramp in vergetelheid geraakt en vele politici en burgers maakten opmerkingen als ‘ ach gelukkig is het in de Bijlmermeer gebeurd”’


    gemodereerd
  3. Bij deze gaan mijn gedachten uit naar alle slachtoffers van de Bijlmerramp, die eveneens onder een Israëlisch rookgordijn verdwenen zijn, met hulp van de toenmalige Nederlandse (doofpot-)regering. R.I.P

    Om maar aan te geven waar deze Israëlische “übermenschen” allemaal mee weg komen. Een ieder dient zich ten alle tijde te verantwoorden (de ‘blackbox’ moet door experts geanaliseerd worden) maar Israël gaat altijd vrijuit.

    Ze kunnen zoveel Palestijnen afschieten als ze willen, journalisten liquideren (Shireen Abu Akleh – R.I.P.), bommen op Syrië gooien zonder verantwoording af te leggen. Als hen zelf iets overkomt, dan krijgen ze excuses en bakken vol met geld als financïele genoegdoening. De holocaust en antisemitisme worden gebruikt om overal mee weg te komen.

    Afgezien van het feit dat Israël en vooral Hebron en Gaza, een soort van ‘concentratiekamp’ is voor Palestijnen, is Israël altijd een bondgenoot geweest van het Apartheidsregime en doodseskaders heeft opgeleid om ‘zwartjes’ op te ruimen als afval. Elke vorm van kritiek, m.b.t. de bezetting van Palestina (dat al minstens 3000 jaar bestaat, voordat sprake was van een ‘Israël’) wordt afgedaan met de dooddoener, antisemitisme (antisemitisme betekend, haat jegens alle Semieten. Ook Arabieren behoren tot de Semieten).

    Meriam Makeba, tot aan Nelson Mandela toe – en verder alles en iedereen die ook maar het minste of geringste kritiek had op het Israëlisch beleid – werden in de ban gedaan.

    Tijdens het Apartheidsregime kwamen de meeste militairen, die ingezet werden ten behoeve van het Apartheidsregime, uit Griekenland en Israël. Uitgerekend de nakomelingen van de mensen, die zo geleden hadden in Duitse concentratiekampen gingen zich vervolgens te buiten aan nazistische handelingen, zoals de Nederlanders dat ook in Indïe, vlak na de 2de Wereldoorlog deden.

    Aan Apartheid is nooit een eind gekomen, zoals de Palestijnen dag in dag uit merken en de meeste van hun Arabische ‘broeders’ zwijgen als het graf en belonen de bezetters met ambassades op hun grondgebied. Iedere actie die Palestijnen uit frustratie ondernemen waarbij een Israëliër komt te overlijden, wordt buitenproportioneel afgestraft.

    Zelfs de doden zijn niet veilig voor ze.
    De Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh, die geliquideerd wordt krijgt nauwelijks aandacht in de Nederlandse media, maar als een joodse journaliste bedreigd wordt dan worden alle registers open getrokken.

    Tijdens de begrafenis van Shireen Abu Akleh, storten Israëlische troepen zich als fanatieke nazi’s op alles wat Palestijn is. Dat de lijkkist bijna op de grond valt deert ze niet, want ze zijn van een hogere mensensoort die overal boven staan. De Nederlandse regering zwijgt in alle talen en kan geen kreet slaken door de wurggreep van de Joodse lobby. In de tussentijd blijven ze moeders van hun kinderen beroven, alsof je vliegen doodslaat en gaan daarna rustig slapen.

    30 jaren zijn er nu verstreken, na de Bijlmerramp en nooit enig excuus, laat staan financïele compensatie. “Gelijke monniken, gelijke kappen!”

    Tan bun


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES