Vakbeweging en bedrijfsleven blazen acties dinsdag af

12
Energiebedrijven Suriname
EBS archieffoto

De vakbeweging en het bedrijfsleven in Suriname hebben een voorgenomen werkneerlegging op dinsdag 4 oktober om 11.00u, afgeblazen. De actie was aangekondigd naar aanleiding van de verhoging van de energietarieven door het Surinaamse energiebedrijf EBS.

Maandag is er naar aanleiding van brieven van C-47 en de VSB een meeting geweest met de regering, die vertegenwoordigd werd door de ministers van BIBIS, Arbeid, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Van de vakbeweging waren aanwezig C-47, PWO, MOEDERBOND en OSAV CLO, COL en FOLS. En van het bedrijfsleven waren VSB en ASFA aanwezig.

De voorzitter van C-47 heeft aangegeven dat er geen reactie gekomen is op een schrijven aan de president, waarna de Assemblee van de Arbeid afgelopen vrijdag het besluit genomen heeft om het werk op dinsdag 4 oktober om 11.00u neer te leggen.

De eis is aanhouding van de verdere verhoging van de energietarieven tot dat het bedrijf EBS is doorgelicht en er een kosten efficiënte berekening is gemaakt door deskundigen.

Na afstemming met de president maandag, is besloten de verhoging aan te houden en een werkgroep in te stellen waarin ook vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven zitting hebben. Binnen een maand moet deze werkgroep de berekeningen rond hebben, waarna er besluiten zullen volgen over de verhoging.

De EBS zal per direct worden geïnformeerd om de doorgevoerde verhoging aan te houden. Dit houdt in dat aan het eind van de maand oktober men niet het nieuwe tarief zal betalen. Het voorgaande houdt dus in dat de actie van dinsdag 4 oktober wordt afgeblazen.

12 REACTIES

 1. Krijgen ze weer tjauwmin?? Ik zou allang deze vakbonds gasten dumpdn. Ik zou een echte vakbondsman zoeken, niet deze verraders.
  gemodereerd

 2. Heeft de regering nog steeds niet door, dat het Volk al deze verhogingen niet meer kan dragen. Dat men nu op een punt is beland, waar men op zoek gaat naar andere manieren om te overleven!?

  De ellende is niet te overzien, dankzij de wijze besluiten van “onze” leiders..! Nog steeds heeft men geen idee welke richting ze op moeten of dat er geluisterd word naar mensen die wel een visie hebben en het kunnen onderbouwen. Deze regering krijgt net als de voorgaande regeringen een dikke dikke onvoldoende..
  gemodereerd

 3. Waardeloze vakbondsmensen. Met 2 mnd aangehouden???
  Die hele stroomrekeningen moesten omlaag.
  Dus ze krigen lollie en zijn zoet????
  Buitendien moet de oproep door de vakbonden gedaan worden niet door Alvin Roosveld dat ze niet door gaan.
  gemodereerd

 4. Nee hoor meneer de Bubulaas.
  Wat de President doet is in vaktermen: Plan, Act, Do, Check!
  Daar hebben veel lieden in Su geen kaas van gegeten.
  gemodereerd

 5. Er is welzeker een reactie teruggekomen van de regering alleen zijn deze corruptelingen van de vakbondsbeweging alleen erop uit om de eigen zakken te vullen en de rest van de leden hebben weer het nakijken. Stuur deze zogenaamde leiders gewoon de laan uit.
  gemodereerd

 6. Zal wel zo zijn bubulaas. De EBS rekeningen zijn reeds in juli 2022 verhoogd De eerste verhoging van 15 procent is reeds ingegaan. Juli, augustus en september zijn rekeningen met aangepaste tarieven. Sommigen hebben de rekeningen tot en met september al betaald. Prijzen van goederen en diensten zijn ook aangepast aan de hand van de verhoogde stroom en waterrekeningen. De vakbeweging zou de regering hebben geadviseerd om van een aantal zaken gebruik te maken, voordat zij overgaat tot het verhogen van de elektriciteitstarieven. Maar is toch doorgevoerd. Wat voor power heeft de vakbeweging?
  Dus de actie zou betrekking hebben op alleen de 10% verhoging van de stroomtarieven die september zouden worden doorgevoerd. Deze is nu met een maand aangehouden. Actie afgeblazen. Wat gebeurd met de 15% die eerder is doorgevoerd ? Blijkbaar is de vakbeweging akkoord gegaan. De gebeden van de president heeft toch geholpen. Alle acties afgeblazen. Goed zo president blijft bidden het gaat goed. De gebedsdiensten hebben effect voor de welzijn van land en volk. Vergooid geld contributie betalen aan de vakbeweging, want er komt geen beweging. God zij met Suriname Hij verheft ons heerlijk land.
  gemodereerd

 7. Ik geloof het hele verhaal niet. Mensen stap uit deze vakbonden en zet nieuwe op.
  Deze gasten doen aan eigen belang en het volk gt dood
  gemodereerd

 8. Waarom is de minister van Natuurlijke Hulpbronnen er niet bij?????
  Is die grapjas van Bibis zo een geweldige?? Die is er overal. Die vent deugd voor geen meter.
  gemodereerd

 9. @MULE: Ik stel voor dat je wat onderwijs gaat volgen, je niveau is freubelklas!
  Je doet je pseudoniem eer aan….
  gemodereerd

 10. Er was een tijd dat er hele goede vakbondslieden (en journalisten) in Suriname woonden en leefden. Zo was er ook ene Cyrill Daal, de voorzitter van de moederbond op dat moment de grootste vakbond van Suriname.
  Jammer genoeg heeft hij zijn werk die hij vol passie- en toewijding deed, niet kunnen voortzetten omdat hij door de toenmalige dictator Desi Delano Bouterse om het leven is gebracht. Sindsdien in 1882, is Suriname in een neerwaartse spiraal terecht gekomen, want dom Suriname heeft 2x gekozen voor didibri.
  10 wan-bewind van didbrie heeft Suriname verandert in Surbabwe.
  De stadscreool wilt alleen nog herinnert te worden aan zijn slavernijverleden, indien hij/zij daar een vergoeding voor kan krijgen en kan zich niks meer herinneren van ddb. Ook niet dat hij de veroorzaker is van de grote economische ellende.
  Ik zeg: gaan jullie lekker op de blaren zitten en minder zeuren dat alles zo duur is en niet meer te betalen is. Kortom, niet lullen, maar poetsen!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.