Meldpunt voor discriminatie en racisme bij Nederlandse politie geopend

22
Politie Nederland
Beeld (c) Politie

Vier politiebonden in Nederland hebben het Gezamenlijk Meldpunt Discriminatie geopend, voor politiemensen die zich gediscrimineerd voelen op hun werk. Die kunnen dat voortaan aangeven via het meldpunt.

Bij de Nederlandse politie is er veel aandacht voor racisme en discriminatie, mede nadat in mei dit jaar de 2Doc-documentaire De blauwe familie van KRO-NCRV werd uitgezonden (video onder). Daarin vertellen (oud-)politieagenten hoe zij of collega’s vanwege hun huidskleur of afkomst geïntimideerd, getreiterd en gediscrimineerd worden, en hoe de leiding niet ingrijpt.

Een van de agenten vertelt in de documentaire hoe er op de politieschool een foto van hem met getekende tralies werd opgehangen met de tekst “imagine, our monkey in a cage“.

In de documentaire komt verder naar voren dat politiemensen die melding maken van racisme en discriminatie, weinig verandering zien op de werkvloer. Slachtoffers worden weggepest, weggepromoveerd of ontslagen.

Middels het meldpunt kan door de bonden geïnventariseerd worden hoe wijdverbreid discriminatie is binnen het korps en of er genoeg wordt gedaan om het uit te bannen.

Bekijk de documentaire hier:

22 REACTIES

 1. Tja, hoelang is dit al niet gaande, wat is er in al die tijd gebeurd??? Niks, nada. In het verleden heeft zelfs een korpschef met een migratieachtergrond (overigens de enige in heel Nederland) in een interview ook deze misstanden genoemd. Alles gaat in de doofpot. Dat is Nederland! Anno 2022 is het vertrouwen in de politiek en het zgn. nederlands rechtvaardig systeem tot een nulpunt gedaald. De toeslagen affaire heeft dat in een stroomversnelling laten geraken omdat we hebben kunnen zien hoe het systeem te werk gaat en hoe eerlijke mensen (als Pieter Omzicht) het leven zuur wordt gemaakt als zij de klokken willen luiden.
  Ik woon hier, ik leef hier, mijn kinderen en kleinkinderen zijn hier geboren, ik werk voor de overheid en draag al 43 jaar belasting af, maar zal nooit als volwaardig Nederlander behandeld worden. En op de werkvloer, ik heb een hogere opleiding als mijn blanke collega, maar toch zit hij/zij hoger in schaal dan ik. Dat is de kei harde waarheid van het leven hier in Nederland. Het motto voor survivors: ..if you can’t defeat you’re anemy, you must join him!
  gemodereerd

 2. Nog een laatste aanvulling: een slager die z’n eigen vlees keurt, levert nooit zuivere koffie.
  Zet een parlementaire commissie aan het werk, laat die een rapport opleveren en maak daar beleid op!
  gemodereerd

 3. Dit is erg, dit is heel erg. Dit had ik never nooit bij de politie EN de Overheid kunnen bedenken.
  Neen dit is een regelrechte schande en een hele grote smet op het blazoen van de politie en in het bijzonder van de overheid EN de politiek.
  gemodereerd

 4. haha waarde 0,0
  kijk wat in de politiek gebeurt is. Arib word voor de bus gegooid om de aandacht af te leiden van Bergkamp die volop faalt
  Arib moet weg voordat ze de commissie naar corona gaat leiden. Ze willen haar niet alleen niet omdat ze geen bakra is, maar ook omdat ze de onderste steen boven zal halen
  Hetzelfde met wat Ollo gren had gedaan, met opzet in de regen dus zonder koffertje precies een klein zinnetje laten zien aan de pers, == Omzicht functie elders==
  dat was zo duidelijk toch maar geen onderzoek laten doen naar haar
  Nederlandse politiek is nog smeriger dan Surinaamse
  Chan moet Haïtianen toelaten, niet omdat hij dit wil, maar witmang zegt dat hij dit moet doen, anders krijgt hij niets.
  Slavernij is voorbij me go
  gemodereerd

 5. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Meldpunt voor discriminatie en racisme bij Nederlandse politie geopend.

  Sedert in de jaren ’80 en ’90 van de vorige (eeuw) is men bezig om dit in alle Politie Korpsen in Nederland te doen veranderen.
  Maar het bleef maar een schijnvertoning bij alle Politie Korpsen.
  Het begon eerst als voorloper bij Gemeente Politie.
  Daarna bij de Regio Politie. En na reorganisatie bij de vernieuwde Nationale Politie met aan het top enkele Bobo’s.

  Ook bij de Brandweer in Nederland heb je deze situaties.

  @Boesskowtoe 3 oktober 2022 Bij 13:56 uur en bij 14:11 uur.
  Klopt helemaal.
  Ze konden iemand niet klein krijgen. En het is een heel slimme en integere man.
  Hij is enkele maanden geleden Korpschef geworden op Aruba.
  Was ook commissaris van politie van een regio hier in Nederland.
  gemodereerd

 6. Rommel ze doen toch niks.
  Dit is al jaren gaande.
  In Nederland zeggen ze veel over discriminatie maar doen ho maar.
  Het woord kennen ze alleen uit een woordenboek
  gemodereerd

 7. Binnen de technische beroepen, waar er veel vraag is naar medewerkers, ook al zouden ze tot op het bot racistisch zijn, nemen ze bijna iedereen aan. Je verdient ook vele malen beter binnen die branche dan een baantje als ambtenaar of kantoormedewerker waar je minimaal HBO en Universiteit voor moet hebben…
  Die allochtonen die dankzij vooroordelen en racisme naar de niet populaire (lagere) technische opleidingen werden verwezen lachen zich nu krom.
  gemodereerd

 8. En om aan te geven hoe serieus de Nederlandse politie is discriminate van minderheden binnen het korps aan te pakken, willen ze het Meldpunt een Surinaamse naam geven. Ze denken b.v aan,;
  1. Konkru Oso Du Nó Du.
  2. Konkru Oso Pur Bruku Wer Bruku. Of
  3. Konkru Oso Un Denki Wi Édé Boró.
  gemodereerd

 9. Met racisme, discriminatie, pesten, grappen en grollen enz moet met slim weten te spelen, dan komt men er wel, ondanks dat ze in de meerderheid zijn.

  Ik ontken niet dat het binnen het politiekorps vol met boeren/boerenpummels moet je wel veel in je mars hebben als buitenstander of anders zijn.

  Bij controles in het verkeer kom ik ze wel tegen, maar ik blijf altijd kalm en beheers. Als ik weg rijd trap ik wel diep op het gaspedaal en laat hiermee zien, dat ik ze niet lus.

  Een bij elkaar geraapte zooitje die op school/ boerendorp al niet serieus werden genomen en met dit beroep hun gram halen.
  gemodereerd

 10. @boeskowtoes ik heb je zeer emotionele ervaringen in nl gelezen je heb gelijk, maar racisme bij de politie is al vele jaren een probleem en dat zal in de toekomst ook zo zijn, maar de allochtone agenten die jankerds bij de politie doen ook lekker mee met de blanke agent. Wie zijn schuld is het? Ook ik heb last van racisme ik wordt ook met de nek aangekeken en totaal niet begrepen door de witte persoon als je problemen heb dan lijkt net of hun doof zijn, maar ook door de allochtonen die zielig janken bij politie etc zijn net zo erg hoor. Ik ken tal van voorbeelden maar dat schrijf ik liever niet op te schokkend.
  gemodereerd

 11. In Suriname wordt absoluut niet en nooit en nergens gediscrimineerd toch?
  Ook niet bij de Surinaamse politie en ook niet bij de Surinaamse overheid toch?
  Want daarom hebben we geen meldpunt voor discriminatie bij de politie en overheid in Suriname toch?
  gemodereerd

 12. @Sandra,

  Dus jouw bekering tot het christendom heeft jouw geen ene moer opgeleverd. Je wordt door hen gediscrimineerd.
  Keer maar gauw terug naar het Hindoeïsme, meid.
  gemodereerd

 13. De Nederlandse politie wordt al jaar en dag gedomineerd door de Nederlandse equivalent van de KKK.
  Dit is al lang geen geheim meer.
  gemodereerd

 14. Racisme en inclusiviteit kun je niet met wetten en regels of een knuffel-allochtoon veranderen en/of beheersen.
  Het is allemaal leuk en aardig om een target voor een minimum aantal medelanders te behalen, maar…dan begint het spel.

  Collega’s die vanwege, voor hun moverende redenen, niet om kunnen gaan met andere culturen. Plus een manager die geen raad weet met eventuele conflicten. Omhoog geschoven gevalletje, mensenkennis zero.

  Begin je huidig personeel op te voeden, want ze zitten vol vooroordelen en zijn niet erg snugger. Vooral die domme blonde HR bitches die niet eens kunnen abn’nen! Die gooien cv’s van potentiële kandidaten in de prullenbak.

  Het begint thuis met de opvoeding. Kinderen worden voorgeprogrammeerd wat wel en niet mag. Het verandert wel, de instellingen zitten vol protesterende, tegen het huidige institutionalisme, schoppende jongeren.

  Enne, de gemiddelde ‘zwarte vrouw’ moet 4x op haar hoofd staan om zichzelf te bewijzen. Geeft niet daarom is ze 4x slimmer, tot grote ergernis vd zwarte man, die het maar bluf vind en het niet kan verkroppen.
  Eerst de reference men, blondine, zwarte man, zwarte vrouw.
  gemodereerd

 15. Dat klopt niet @hkf

  Zou kunnen dat je in eerste instantie, mocht je piepjong zijn, enkele euro’s meer verdiend dan bij de Overheid voor dezelfde technische functie. Maar… that’s it!
  Geen of weinig groei en durf je niet ziek te melden, want voor jou 10 andere nieuwkomers.

  Bij de Overheid, kun je doorgroeien tot een volwaardige hbo/wo’er met een technische achtergrond. Plus ben je verzekerd ve dichtgetimmerd arbeidspakket.

  Jaren geleden was het goed toeven bij het bedrijfsleven, maar dit is allang rechtgetrokken, in het bijzonder voor technische banen.

  Technische functies zijn geen mindere banen, je hebt specifieke kennis nodig. De techniek gaat razendsnel en het is juist de overheid die makkelijker investeert dan het bedrijfsleven.
  gemodereerd

 16. Hoe is het met Surinamers onderling eigenlijk?
  Zin wij onderling, zo heilig als we zelf denken?
  gemodereerd

 17. @nandini zo heet de koe van krisna in het hindoeisme. Heb respect voor je naam. Je moet christen niet discrimineren racisten zitten ook bij hindoes en moslims andere geloven hoor. Jezus is een heilig persoon zwarten, bruine en witte mensen aanbidden hem. De witte eenzame boze baba die zijn ook kkk hoor.
  gemodereerd

 18. @Sandra: Ik heb 100% respect voor je posting op 4 oktober 2022 Bij 14:24
  Die nandini is een jongeling, nog groen en moet nog groeien en rijpen.

  @Esmerald: !00% eens met je. De Ned. overheid investeert in mensen, je gaat pas na jaren inzien hoe het daar werkt en hoe de verhoudingen liggen. Bij het bedrijfsleven heb je concurrentiebeding. Na het afsluiten van een contract of studie, zit je nog jaren vast bij die werkgever.
  Afgezien van bovenstaande;
  Als (jonge) vakspecialist doe je er beter aan om als freelancer te werken. Uiteraard zitten ook hieraan nadelen verbonden, maar je kunt door goed te onderhandelen je eigen tarief bepalen (of eisen) Je komt, doet je ding en kiest daarna zelf voor een volgende opdracht.
  En hoe de cultuur ook mag zijn in die organisatie, je zit er om je tarief op te strijken, niks meer, niks minder.
  gemodereerd

 19. @Sandra,

  Maar jij geeft zelf telkens aan dat jij als christen zonder respect behandeld wordt door andere christenen.
  Dus wat is het nou? Tonen de christenen wel of geen respect naar jou toe?
  Over wie klaag je dan steeds?
  gemodereerd

 20. @Nandini 4 oktober 2022 Bij 02:22
  @Sandra,
  “Dus jouw bekering tot het christendom heeft jouw geen ene moer opgeleverd. Je wordt door hen gediscrimineerd. Keer maar gauw terug naar het Hindoeïsme, meid.”

  Er is niet één geloof op de wereld, dat z’n eigen mensen zo discrimineert als het Hindoeïsme.
  Het is het enige geloof dat paria’s (onaanraakbaren) kent. In India voeren ze momenteel een ‘oorlog’ tegen alles wat moslim is. Mannen, vrouwen, kinderen, zonder onderscheidt. Het geloof – in wat voor vorm dan ook – heeft meer kwaad gebracht dan goed. Hoe harder sommige bidden, hoe meer reden ze zien om elkaars hoofden van hun rompen te scheiden.

  Als ik de situatie wereldwijd bekijk, dan zijn er minstens zo veel zwarte als witte mensen die elkaar uitmoorden. In Amerika wordt bijna iedere minuut een zwarte man door een andere zwarte man afgeknald, middels bendegeweld. Vandaag de dag zijn er Suriname, vooral Surinamers die elkaar naar het leven staan. “Het mes snijdt aan twee kanten.”

  Tan bun
  gemodereerd

 21. @Boeskowtoe

  De veranderingen gaan in rap tempo, een freelancer aka zzp’er wordt binnenkort hoger belast en ziektekostenverzekering is een drama. Plus worden mensen gemiddeld 90 plus jr. Gedoe met pensioen.

  Bijvoorbeeld sinds covid vonden de meesten het ‘gezellig’ om thuis te werken. Vandaag zijn er meer files dan voor covid, vanwege de hoge energie en gasprijzen.

  Generatie x, z wil niet meer 40 uur werken, het leven is kort, genieten en beleggen. Ben ik mee eens. Vandaag is er een hoge inflatie, dus ze moeten weer aan de slag.

  Go with the flow, or be still in chaos.
  gemodereerd

 22. @Nandini 4 oktober 2022 Bij 02:22
  @Sandra,
  “Dus jouw bekering tot het christendom heeft jouw geen ene moer opgeleverd. Je wordt door hen gediscrimineerd. Keer maar gauw terug naar het Hindoeïsme, meid.”

  Nandini, de verknipte swaffelaar, die voetballende testosteron-bommen verdedigt die vrouwen het ziekenhuis in meppen, omdat meneer meent weten dat zij een ‘golddigger’ zou zijn geweest, probeert nu zieltjes te winnen voor het Hindoeïsme.

  Als dit de uitwerking is wat het Hindoeïsme heeft op sommige mensen, dan zou ik zeggen: “Sandra, wees gewaarschuwd! U zou deze engerd, zomaar tegen kunnen komen die u voor ‘golddigger’ aanziet en als zodanig zich het misdadige recht toeëigend om u te molesteren.”
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.