Lightdrank ‘schaadt je hersenfunctie en vergroot risico op geheugenverlies’

10

We weten allemaal dat we minder suiker moeten eten en zoetstoffen bieden een aantrekkelijk alternatief. Maar er beginnen steeds meer aanwijzingen te komen dat de vervanger je lichaam op meer manieren kan beschadigen dan suiker zelf.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het consumeren van kunstmatige zoetstoffen als tiener kan leiden tot ernstige geheugenproblemen op de lange termijn op latere leeftijd.

Onderzoekers uit de VS ontdekten ook dat de zoetstoffen de stofwisseling vertragen, wat ook kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes. Zoetstoffen maken ook eerder de smaakpapillen minder gevoelig voor suiker.

Dit zou ertoe kunnen leiden dat mensen meer suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen consumeren om de zoete smaak te ervaren, concludeerde de studie gepubliceerd in CI Insight.

Studie co-auteur professor Scott Kanoski van de Universiteit van Zuid-Californië zei: “Hoewel onze bevindingen niet noodzakelijkerwijs aangeven dat iemand in het algemeen geen caloriearme zoetstoffen zou moeten consumeren, benadrukken ze wel dat de gebruikelijke caloriearme zoetstofconsumptie tijdens het vroege leven onbedoeld kan zijn geweest, langdurige effecten.”

Als onderdeel van het onderzoek gaf het team ratten water dat gezoet was met verschillende caloriearme suikervervangers, waaronder sacharine, ACE-K en stevia. Een aparte groep ratten dronk gewoon water bij hun eten.

Na een maand groeiden de ratten uit tot volwassenen en de auteurs van de studie beoordeelden hun geheugen met behulp van twee verschillende testen.

De testen toonden aan dat ratten die tijdens het opgroeien gezoete dranken dronken, moeite hadden om de geheugentests te doorstaan ​​in vergelijking met de ratten die alleen gewoon water dronken.

De ratten kregen niveaus van zoetstof die binnen “aanvaardbare dagelijkse innameniveaus” vielen en kregen ook “slechts een enkele zoetstof”, aldus onderzoekers.

Dit was zodat de proef zo ​​realistisch mogelijk was en de resultaten de negatieve effecten zouden onthullen van het consumeren van een acceptabele hoeveelheid zoetstof.

10 REACTIES

 1. Hoe hebben ze de geheugens van de ratten getest en hoe is het onderzoek gevalideerd? Hebben ze de ratten een foto van de rat DDB laten zien en dan na een paar dagen gevraagd of ze hem hebben herkend en wat was het antwoord. Een onderzoek is pas goed uitgevoerd als gerenommeerde wetenschappelijke bladen als Science het publiceren en niet zo een blad als boven genoemd.
  gemodereerd

 2. Ook zonder gebruik van zoetstoffen lijden veel Surinamers aan geheugenverlies. Velen denken namelijk dat het onder de fascisten van de NDP Beweging het een paradijs was. De koers volgens velen was het beste ooit en er was geen honger.
  gemodereerd

 3. Hirun 3 oktober 2022 Bij 20:40
  “Hoe hebben ze de geheugens van de ratten getest en hoe is het onderzoek gevalideerd?”

  Geheugentraining hoeft niet altijd verbaal te gebeuren, maar kan ook non-verbaal.
  Denk maar aan een herinnering die men heeft, als men op een bepaalde plek arriveerd en het bekend voorkomt. Dan is het ‘in het geheugen gegrift’.
  Zo kan men ook ratten (of honden) ‘opvoeden’ (africhten) om handelingen te onthouden.
  gemodereerd

 4. Hagelslag 4 oktober 2022 Bij 02:07
  “Dus ook glucose en fructose. Deze zorgen voor diabetis.”

  Glucose en fructose zijn dure woorden voor bestanddelen, die suiker bevatten. Uit onderzoek is ook aangetoond dat één glas cola (+/- 25cl) ongeveer negen schepjes suiker bevat en bij fernandes zelfs iets meer (fernandes is gewoon een suikerextract met kleur- en smaakstoffen waar men koolzuurhoudend water aan toevoegd).

  Surinamers hebben bovengemiddeld veel last van suikerziekten, omdat we bovengemiddeld veel suikergoed consumeren. Alleen in Mexico is het erger, omdat men daar coca-cola drinkt alsof het water is en dat is niet zo verwonderlijk als men bedenkt dat de waterkwaliteit heel slecht is en het feit dat coca-cola verstikkende reclame-campagnes op de bevolking blijft afvuren.

  Als uw gezondheid u lief is, drink dan zoveel mogelijk water i.p.v. frisdranken (soft).
  Er is niks luxe aan dranken die veel te veel suiker bevatten. Net zo min als dat KFC, luxe zou zijn i.v.m. het hoge vetgehalte. Een goede Surinaamse maaltijd is aanzienlijk gezonder.

  Wat de lightdrankjes betreft is het net als met een veilige auto; omdat de auto ‘veiliger’ gebouwd is, gaat men harder rijden, waardoor men de ‘extra’ veiligheid opheft.

  Tan bun
  gemodereerd

 5. Als dat waar is zou ik zeggen, dan drinken ze in Su teveel Lightdrinks op jonge leeftijd, waardoor ze op latere leeftijd er niks van bakken!
  Er zijn voorbeelden genoeg tog?? (alleen al in de Surinaamse politiek)
  gemodereerd

 6. Ik ben verslaafd geraakt aan coca cola zero en drink 6 flessen van 1.5l per dag is 9 liter dus .
  Heb wel diabetes, overgewicht vermoed dat dit komt door de light producten ben 1,83m en weeg 130 kg .
  Graag zou ik van die rommel van af raken maar t lukt mij niet .
  Heb van alles al geprobeerd .
  Eerst ben ik met coca cola light begonnen op mij 34 ste ben nu 57 en heb vele lichamelijke klachten

  Mvg Luc
  gemodereerd

 7. @Luc 5 oktober 2022 Bij 18:34
  “Eerst ben ik met coca cola light begonnen op mij 34 ste ben nu 57 en heb vele lichamelijke klachten…”

  Beste Luc,
  Ten eerste vind ik het heel erg voor u en ten tweede denk ik, hoe krijgt u het voor elkaar om die hoeveelheden weg te werken.

  Mijn dringend advies zou zijn:
  – “Drink zo veel mogelijk water. (minimaal een liter, maximaal twee liter per dag) Bij te grote hoeveelheden kunt u een ‘watervergiftiging’ oplopen”;

  – “Wees zo streng voor uzelf als mogelijk is en doordring uzelf van het feit dat u eraan dood kan gaan, dus in hoeverre heeft u uw leven lief!”;

  – “Schaf een stappenteller aan (de meeste smartphones hebben er een) en dwing uzelf minstens 1000 stappen per dag te maken.”;

  – “Als u van zwemmen houdt, zwem dan elke dag een paar baantjes. Zwemmen stimuleert alle spieren.”;

  – “Probeer zo min mogelijk te zitten en probeer regelmatig te fietsen, indien mogelijk (desnoods op de hometrainer)”;

  – “En blijf zoveel mogelijk actief, ‘but don’t overdo it!’ Het mag branden, maar niet ongemakkelijk pijn doen en luister goed naar uw huisarts.” Succes!

  Met vriendelijk groet,
  Tan bun.
  gemodereerd

 8. @Luc 5 oktober 2022 Bij 18:34
  “Eerst ben ik met coca cola light begonnen op mij 34 ste ben nu 57 en heb vele lichamelijke klachten…”

  Beste Luc,
  Wat ik ook nog wilde adviseren (als het mag) is dat u een ook een strikt eetpatroon moet hanteren:
  – Niet teveel rijst (rijst bestaat voor een groot deel uit zetmeel, wat zich omzet in suikers in het lichaam);
  – Een streng dieet met gevarieerde voeding (d.w.z. 3x daags, niet te grote porties, zonder tussendoortjes, dus alleen ontbijt, lunch en avondeten). Het is beter om meerdere kleine porties te eten dan één grote;
  – Niet te laat eten (na 20:00 uur werkt de spijsvertering minder. U verbrandt dus minder vet):
  – En goed letten op het gebruik van zout (en suiker natuurlijk). Als u suikers gebruikt, dan zo veel mogelijke natuurlijke suiker (van vruchten).

  Veel succes en gezondheid toegewenst.

  Tan bun
  gemodereerd

 9. @Luc 5 oktober 2022 Bij 18:34
  “Ik ben verslaafd geraakt aan coca cola zero en drink 6 flessen van 1.5l per dag is 9 liter dus.”

  Beste Luc,

  Nog even dit, de BMI (Body Mass Index):
  Dat is de verhouding van de lichaamslengte t.o.v. het lichaamgewicht.
  In uw geval: Lengte = 183 cm, gewicht = 130 kg. Uw BMI is dan 38.8.

  Ondergewicht = is als de BMI minder is dan 18.5.
  Overgewicht = is als de BMI tussen de 18.5 en 24.9 is.
  Bij Obesitas is de BMI 30 of meer.

  Conclusie: U lijdt aan Obesitas of zwaarlijvigheid en moet (als uw leven u lief is) zo gauw mogelijk actie ondernemen.

  Veel succes en gezondheid toegewenst.

  Tan bun
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.