‘Toerisme cruciaal voor economische ontwikkeling Suriname’

24
Afsluiting Tourism Week te Bernharddorp

Toerisme is als sector cruciaal voor de economische ontwikkeling. Deze sector is van belang om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de Surinaamse gemeenschap en om de kwaliteit van het leven te bevorderen en te verhogen.

Zo benadrukte president Chandrikapersad Santokhi bij de afsluiting van de Tourism Week 2022 op dinsdag 27 september 2022 op Bernharddorp in het district Para. Het regeringsbeleid is erop gericht om middels het ontwikkelen van een kwalitatief goed toerismeproduct deze sector verder te reguleren en te faciliteren.

Het doel van de Tourism Week is om in de districten het bewustzijn rond de sector op gang te brengen en om het natuur- en gemeenschapstoerisme te bevorderen. President Santokhi noemt het een kans voor Suriname om mogelijkheden te bespreken die de bijdrage van het toerisme kunnen vergroten. “Na een stressperiode van 2 jaar tijdens Covid-19 zijn er nieuwe kansen ontstaan. Tourisme Week is een goed moment om met belanghebbenden in dialoog te treden over het thema van dit jaar, namelijk “Rethinking Tourism”.

De toerismesector moet voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen, die samenwerking en een gevoel van onderlinge verbondenheid vereisen. Het betreft allereerst de benadering van belanghebbenden bij de duurzame ontwikkeling van het toerisme. Daarnaast is volledige betrokkenheid van de gemeenschap vereist wanneer het gaat om de transformatie binnen de sector. Verder is de veiligheidsgarantie voor toeristen van cruciaal belang. President Santokhi doet een oproep om samen de toekomst van het toerisme duurzaam vorm te geven.

Suriname heeft volgens het staatshoofd namelijk gunstige toekomstperspectieven, die optimaal benut moeten worden. Om ten volle gebruik te maken van deze gunstige factoren, zal Suriname zijn toerismesysteem moeten heroverwegen.

De president benadrukt dat het visumvrij reizen naar Suriname meer toeristen moet aantrekken. Ook de variëteit van de Surinaamse keuken zal hiertoe moeten bijdragen. Verder zijn trainingen voor het personeel van de vakantieoorden belangrijke zaken om duurzaam te investeren. “We moeten toerisme bevorderen”, aldus het staatshoofd.

24 REACTIES

 1. Meneer de President, een citaat van uw uitspraak; ‘ Verder is de veiligheidsgarantie voor toeristen van cruciaal belang’.
  Mooie praatjes houden en niks doen, is hetzelfde als luchtkastelen bouwen.
  Dat hebben we met didibrie ook gezien met z’n 2e Dubai, flyovers en treinverbinding.

  Begin met het bestrijden van de criminaliteit door zwaardere straffen op te leggen en ervoor te zorgen dat er geen criminelen door vormfouten van KPS en OM door Nipte en Algoe op vrije voeten komen.
  Wellicht dat hiervoor een aanpassing in het wetboek van strafrecht nodig is, maar begin vandaag, morgen is al te laat. Vervang de min. van JustPol want die is sinds z’n aantreden onzichtbaar en is niet instaat beleid te maken inzake de fors toegenomen criminaliteit.
  Richt de bajes in als heropvoedingskampen zodat er minder recidivisten rondlopen.
  Plaats zware criminelen (moordenaars, drugscriminelen en ander tuig) met minimale voorzieningen in daarvoor speciaal aangelegde gevangenissen.
  Voer de militaire dienstplicht in voor alle mannen vanaf 18 jaar die geen dagonderwijs volgen. Daarmee haal je heel wat rovers en ander tuig van de straat en krijgen burgers (en straks ook toeristen) een beter gevoel van veiligheid.
  gemodereerd

 2. Toerisme, een voor Suriname geweldig idee om aan deviezen te komen. Snel en makkelijk.
  De president noemt een heleboel positieve punten waar ik geheel achter sta, maar hij vergeet het belangrijkste, te weten: veiligheid. Dat geval van Robbie Grootfaam is iets wat een potentiële toerist niet makkelijk zal vergeten. U verwacht veel inzet van het volk op het gebied van toerisme, maar als staat ben je verplicht het volk tegemoet te komen door te zorgen dat er adequate beveiligingsmaatregelen rondom het toerisme en de toeristen worden genomen. Sorry, ik wil niet negatief zijn, maar door mijn opleiding en ervaring heb ik juist geleerd op de zwakke schakels te letten.

  Een andere manier om makkelijk en snel aan deviezen te komen is natuurlijk de Surinaamse Pensionadoes.
  Hierover heb ik diverse keren geschreven, maar kennelijk heeft geen hond aandacht daaraan besteed. De reden daarvan is omdat Suriname de nodige investeringen zou moeten doen.Nu het een gemiste kans voor Suriname is geworden is schrijven en/of discussiëren hierover eigenlijk “paarlen voor de zwijnen werpen”.
  Toch wil ik de schade voor Suriname even in kaart brengen.
  Als 100.000 bejaarde Surinamers zouden besluiten om terug te keren naar Suriname en per persoon € 10.000 euro’s gemiddeld aan niet volledige AOW en pensioen ontvangen, zou Suriname jaarlijks aan deviezen ontvangen: 100.000 x € 10.000 = 1 miljard Euros.
  Wat zou Suriname moeten doen om dit geld te vangen ?
  goede huisvesting
  goede gezondheidszorg
  goede belastingfaciliteiten (vrijdom van Belastingheffing, zie verder).
  Veiligheid.
  Natuurlijk zou Suriname eisen mogen stellen (bancaire overmakingen van onze pensioenen, 1 dienstmeid en een tuinman desnoods op part time basis in dienst nemen. etc.)
  Elk jaar 1 miljard euro’s is tegen de huidige koers van 30: 30 miljard SRD per jaar.
  Een doordenkertje en zeker een gemiste kans voor Suriname als wij ook denken aan de werkgelegenheidsaspecten, die dit project voor Suriname zou opleveren.
  N.B. voor mij en echtgenote (goed voor € 40.000 euro per jaar) is het te laat.
  Wij zijn nu zo afhankelijk geworden van een goede gezondheidszorg en huisvesting dat we maar besloten hebben in Nederland te blijven en te sterven.
  gemodereerd

 3. Wat heeft Sur te bieden aan toeristen??
  Een smerig land vol met rovers??
  Denk je echt dat mensen naar Su zullen komen??
  Natuurlijk niet.
  Kom met iets beters
  gemodereerd

 4. Ik kom niet meer op vakantie naar suriname …veels te gevaarlyk.maak suriname maar eerst veiliger voor touristen.
  gemodereerd

 5. Thailand 50 miljoen toeristen per jaar rekensommetje E1000 euro x 50.000.000 = 50.000.000.000. (50 miljard) Geldt ook voor Singapore, Maleisie Dubai enz. Geen tot weinig roofovervallen en drugs. Mochten ze het toch proberen dan krijgen ze de doodstraf ook op corruptie. Ze draaien nu als een tierelier. Ik ga ook dit jaar nog.

  Durf, kan en wil Suriname wel aan de randvoorwaarden voldoen? Het is een zeer zware transitie,offer en opgave voor een rovers, drugs en corruptie land en cultuur. Ik twijfel.

  Chan komt met mooie woorden, dat is hij ook verplicht gezien zijn functie, maar moet wel realistisch blijven, het is zeer moeilijk voor zo een volk om zo een omschakeling te maken. Zeker als de ene helft zeer zijn best doet en de andere helft het telkens verziekt. raakt op een gegeven moment ook de hardwerkende kant zijn motivatie kwijt.
  gemodereerd

 6. Waarom ook geen wet maken waarin criminelen ook werkstraf kunnen krijgen (landbouw) i.p.v. all incl. in hotel Santa Boma te verblijven op kosten van de belastingbetaler. Dit motiveert ze momenteel alleen maar om te recidiveren, het is zeer aantrekkelijk en de risico waard.
  gemodereerd

 7. De echte toeristen zie je op tours in het binnenland. Die lopen niet rond met bling bling, die durven alleen in den vreemde te reizen. Door de weeks in het bos en in het weekend sterke verhalen vertellen en lekker dansen en eten in Paramaribo.

  Surineds gaan eerst presentjes uitdelen, elke dag naar het casino en zondag naar Saramacca of Nickerie. Slapen no way, teveel muggen en liever niet in hangmat.
  Surined-kids gaan ook niet één jr in hun eentje backpacken, dat mag niet v ma en pa. Dat zijn nou leerrijke ervaringen die je moet koesteren, wordt je sterk van.

  Het wordt niets met de suri’s. De eerste export poging is al mislukt. Men is niet in staat om één container met landbouwproducten te vullen, omdat er geen arbeiders zijn.
  Al die professoren die vanachter hun bureau schreeuwen, zoals breiclub ves, dat suri moet produceren hebben het mis.
  De suri’s weigeren te werken, welke productie wil je draaien en voor wie, omdat eigen voedsel in de meeste landen de voorkeur heeft.

  Het is crisis!
  gemodereerd

 8. Wel laan ze eerst de boeven opruimen. Want niet allen de toerist, maar zelf Afghaanse vluchtelingen wilden daar niet eens gaan, toen ze vernamen dat de VS plannen hebben om ze eventueel in Sur. te huisvesten.
  Ik zal maar zwijgen hoe men in het Verkeer gedraagt!
  gemodereerd

 9. Het woord bewustwording komt mij de strot uit.
  Om toeristen te trekken zal men gastvrij moeten zijn/worden en niet iedere duidelijke buitenlander ook die met SU wortels moeten zien als een wandelende portomonee die leeg moet zonder dat er diensten tegen over staan.
  Ik reis nu rond in Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja en krijg tussen $ 15 en 40 de zelfde service als in Torarica maar in betere en nieuwere meer service gerichte voorzieningen.
  Berg en Dal koste mij ooit $ 280 voor 3 personen voor 1 nacht. Er was maar 1 paraplu en bij het ontbijt was de boter op. Je wenkt beleeft een medewerker en wat gebeurt er ze draaide zich om en ging in gesprek met een collega.

  Zondag reis ik aircondisioned van hoteldeur tot hoteldeur 300 km naar Angkor voor $ 13

  Toerisme en Hospitity betekend met een glimlach wensen vervullen van mensen die met geluk of hardwerken de centjes verdient hebben die ze voor de gastvrijheid willen betalen.
  Het wordt voor mij steeds moeilijker gezien wat ik hier aan gastvrijheid en blijheid ervaar postief te kijken naar de Surinaamse toerisme fabels.
  Men is al 20 jaar bezig het bewust zijn te verbeteren en alleen Torarica groep heeft er iets van begrepen maar zijn feitelijk veel te duur omdat er geen concurrentie is.
  gemodereerd

 10. Beste Chan, welke toerist is zo gek om zo,n dure ticket te betalen om beroofd te worden in Suriname. Laten we met z,n allen bidden dat de president van Suriname een keertje de realiteit voor ogen ziet en niet in een droomwereld van commissies, familie en vrienden accommodeert en met volgauto’s door de straten van Suriname rijdt. Laten we vooral bidden dat de president de grondrovers laat vervolgen. Laten we bidden dat Chan zijn Melissa eindelijk een keertje uit de RVC van Staatsolie weghaalt. Laten we samen met Chan bidden dat hij de criminaliteit laat bestrijden en de minister van justitie eindelijk uit zijn hangmat haalt. Chan wil toch zo graag bidden om Suriname te redden.
  gemodereerd

 11. @ Debby/ Jack/ Heel goed gezien!!! Ik ben ook bang om naar toe te gaan en velen zullen met mij eens zijn!! Ik raad een ieder aan om niet te gaan, zolang het niet veilig is. Het is extreem in SU!!! Als je toch in SU bent, moet jij je eigen schaduw niet geloven, want het kan de rover achter je zijn!!
  gemodereerd

 12. Toerisme vraagt om, veiligheid, schone natuur, stabiele valuta, beetje luxe accommodatie, klantvriendelijkheid, aardige medewerkers, gekwalificeerd en bekwaam personeel en dat alles voorzien van redelijke prijzen.

  De meeste Surinamers in de toeristenbranche zijn nog nooit buiten hun district geweest, laat staan dat ze een goed wereldbeeld hebben, en zo weten wat toeristen nodig hebben.

  Dit alles heeft Suriname helaas (nog) niet!
  Failed State Confirmed.
  gemodereerd

 13. Slap gelul!!!!
  Waarom toerisme??
  Wat gebeurd er nu met de opbrengsten uit oa de goud, aardolie, vis en houtsector??

  Een vieze stad, slechte wegen, slechte vuilverwerking, hoge criminaliteit.
  Een bevolking dat niet toerisme minded is.
  Ze zijn bezig met overleven en niet met vriendelijkheid en het toeristen naar de zin maken.

  Chan je bent gewogen en te licht bevonden.
  Een land leiden is geen huisje spelen.
  Laat het aan anderen over.
  gemodereerd

 14. Ik zou dolgraag Suriname bezoeken, een land waar ik als Witte Nederlander van hou. Ben alleen beducht op de (persoonlijke) veiligheid. Ben niet bang, heb 35 jaar gediend bij de Koninklijke Marine. Maar tegen een rover met een gun doe je als ongewapende 63’er ook niet veel.
  gemodereerd

 15. Suriname aantrekkelijk maken voor toeristen is eerst zorgen voor de veiligheid in het land. Want Suriname is nu een vakantie land voor rovers!! Soso roof!!!!
  gemodereerd

 16. @Bosskowtoe 100% mee eens. De teugels moeten op korte termijn zo strak mogelijk getrokken worden.
  Een vb zijn die 17 jarigen die uit opa Doelie gevlucht zijn. Ze zijn al in de fout en dan nog gaat een op rooftocht. Niet normaal. Deze leert het nooit af en hoort in een strafkamp thuis, waar hij moet leren wat hard werken is en om van zijn cleptomanie af te komen.
  Degenen die Suriname smerig vinden of gevaarlijk of vinden dat mensen niet naar Su zullen gaan …. vlgs mij heeft Suriname niemand gevraagd te komen. Ieder maakt zijn/haar eigen beslissing. Ondanks jullie gel*l gaan er met elke vlucht honderd en mensen naar het land, dat jullie hebben afgeschreven.
  gemodereerd

 17. Ik zou niets liever willen dan naar Su gaan en daar heel graag mijn doekoe uitgeven maar…, wanneer ik niet beroofd ga worden dan rijdt mijn taxi wel tegen een ebs paal. Sorry Chan!
  gemodereerd

 18. Begin op Zanderij klantvriendelijke medewerkers neer te met inleving gevoel. De toeristen zijn moe van dat lange zit. En deze medewerkers moeten dan in eerste instantie het gezicht van Su gaan uitstralen…en niet van aanstaren zoals nu “wat kom je hier doen”…
  Mvg
  gemodereerd

 19. als toerist ben je niet meer veilig in suriname, maakt dan niet uit in welke buurt je bent. tegenwoordig moet je super alert zijn en kan je niet eens genieten wanneer je opstap bent. Suriname is haiti aan het worden, waarbij dagelijkse grimmigere delicten worden gepleegd.
  gemodereerd

 20. Hoe wilt u toeristen van Suriname overtuigen als je dagelijks maar over criminaliteit leest. Ik ben buitenlander en ik voel me niet veilig op straat. Mijn (grote) hond begeleidt me als ik het huis verlaat en geeft me een beetje een gevoel van veiligheid. Het tweede is het rijgedrag in Suriname. Ook achter het stuur voel ik me niet veilig omdat er heel erg onbeschoft en riskant gereden wordt. Bijna dagelijks lees je over slachtoffers in het verkeer. Als aan deze dingen geen verandering komt zal Suriname voor toeristen niet attractief zijn. En dan is het leven in Suriname hartstikke duur. Vakantie in Zuid-Europa is veel goedkoper en je hebt ook mooi weer. Ook daarin moet verandering komen, anders zullen de toeristen verder naar Turkije of Spanje en Italie gaan.
  gemodereerd

 21. president de toeristen zullen pas weerkomen als die boevenbende de ndp met zijn leider ddp verbannen zijn en dat alle paarse criminelen opgeruimd zijn , en dat er eindelijk een draadkrachtige minister van juspol komt die wel durft optetreden tegen alle criminelen , en die nibte opsluit
  gemodereerd

 22. Als de gemiddelde “zich zelf roepende” Surinamer hier op Waterkant.Net haar krab-dagu mentaliteit ten toon spreid en de President en het land zo negatief mogelijk op de kaart zet zal het zeker niet lukken toeristen het land binnen te halen.
  Je kan de President van Suriname niet kwalijk nemen dat hij op z’n minst op verschillende gebieden pogingen onderneemt om het land vooruit te helpen.
  Chan had ook kunnen proberen internationaal dure leningen binnen te halen met alle gevolgen van dien. Verder kan men zich ook afvragen of Suriname met hun huidige status überhaupt nog kan lenen op de internationale markt.
  gemodereerd

 23. Mul: voortaan niet reageren om het reageren. ik heb jouw reactie tot 5 keren toe gelezen, maar snap er geen snars van. Wat jij moet doen is het volgende: je moet nadat je mijn stuk heb gelezen gaan zitten en nadenken hoe een plan van Kwakoe te realiseren is. Daar kom je tot de conclusie dat je heel veel jaren en heel veel geld nodig hebt en ik weet dat Surinamers binnen de kortste tijd en met de kleinste investering schatrijk willen worden.Jij bent een aanhanger van de laatste groep, want dat lees ik tussen de regels van jouw reactie.
  Anders gezegd: ik ben iemand van de lange termijn en grote investeringen; jij bent iemand van de korte termijn met weinig investeringen snel rijk worden. Iemand behorende tot de grootste groep Surinamers.
  Dus, ik weet als geen ander dat mijn plannen voor Suriname niet realiseerbaar zijn, maar ik heb de gewoonte om mensen op hun fouten of moet ik zeggen op hun gemiste kansen te wijzen.
  Dat noemt een Surinamer “iemand huiswerk geven” oftewel iemand opzadelen met een onoplosbaar probleem. Maar mij vergelijken met M.L. King vind ik wel overdreven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.