Home Nieuws uit Suriname TCT roept op tot bewustwording toerismesector Suriname

TCT roept op tot bewustwording toerismesector Suriname

12

In het kader van World Tourism Day heeft het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in samenwerking met de private sector een activiteit georganiseerd onder het thema “Rethinking Tourism”. Met dit evenement tracht de organisatie bewustzijn te creëren in de rol die toerisme kan vervullen in het verder ontwikkelen van de Surinaamse economie.

De kick-off van een reeks activiteiten die op het programma staan van de organisatie, vond plaats op vrijdag 23 september 2022 in Royal Torarica. Bij deze gelegenheid is eveneens samen met stakeholders stilgestaan hoe de toerismesector een impuls te geven.

Een van de prioriteitsgebieden van het ministerie is het ontwikkelen en bevorderen van toerisme in Suriname. Het thema “Rethinking Tourism” heeft daarom als onderbouwing, de bewustwording van de sociale, culturele, politieke en economische waarde van toerisme en de bijdrage die de sector kan leveren bij het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Om deze bewustwording kracht bij te zetten zullen diverse activiteiten worden georganiseerd in Paramaribo, Commewijne, Brokopondo, Para, Marowijne en Nickerie.

Minister Albert Jubithana van TCT geeft aan dat op Wereld Toerismedag extra aandacht besteed wordt aan de impact van toerisme. Hij benadrukt dat deze sector veel positieve invloed kan hebben op de economie van het land en dat het vooral werkgelegenheid creëert. De bewindsman stelt verder dat toerisme kan bijdragen aan het beter maken van gemeenschappen. “Bewustwording voor liefde voor het land en samenwerken aan de ontwikkeling van de toerismesector is heel belangrijk”, aldus minister Jubithana. Hij is ermee ingenomen dat de districten samen met de districtscommissarissen participeren aan het initiatief om op deze dag specifiek aandacht te besteden aan toerisme. Het thema heeft, aldus de minister, vooral te maken met duurzame vormen van toerisme en de impact hiervan op de samenleving.

Tijdens de kick-off activiteit waren ook vertegenwoordigers van recreatieoorden van de districten Para, Brokopondo en Commewijne aanwezig. Tijdens de geplande activiteiten zal de bijdrage van deze districten aan het toerisme in Suriname ook naar voren worden gebracht. “We hebben heel veel te bieden. Ondanks de tegenslagen van de afgelopen periode met name de Covid-19-pandemie en wateroverlast, merk ik dat er motivatie en inspiratie is”, geeft de TCT-minister aan.

De bewindsman merkt op dat Suriname verschillende culturen en prachtige natuur aan toeristen te bieden heeft, maar dat de lokale bevolking dit ook zou moeten ontdekken. “We zijn ook toerist in eigen land”, zegt hij. Volgens de minister zullen gastvrijheid en klantgerichtheid ertoe moeten bijdragen Suriname op de wereldkaart te zetten en dat de bijdrage van eenieder hierbij nodig is. Het ministerie van TCT probeert de bewustwording, middels het verzorgen van trainingen op gang te brengen en de sector verder te helpen ontwikkelen.

“We moeten het aanleren om ons land aantrekkelijk te maken door liefde en netheid uit te stralen. We moeten een goede basis leggen voor de toekomst”, aldus minister Jubithana.

12 REACTIES

 1. Leer een beetje vriendelijk tegenover toeristen en niet hebzuchtig zijn.

  Gezien op youtube op de centrale markt. Video van een Amerikaanse toerist.
  gemodereerd

 2. Mooie woorden. Maar ik ken geen enkel land waar toerisme en roofovervallen samengaan. Wanneer komt de doodstraf? Thailand ontvangt 50 miljoen toeristen per jaar reken maar hoeveel valuta ze binnenhalen. Hier worden toeristen beschermd en kennen ze ook de doodstraf. Mijn volgende vakantie bestemming wordt trouwens Thailand. Ik ben klaar met Su en zijn 40000 rovers.
  gemodereerd

 3. De minister vergeet er bij te vertellen dat Sur.ook heel wat rovers te bieden heeft aan de toerist
  gemodereerd

 4. De autoriteiten in SU moet als eerst de prioriteiten stellen, dat de boeven en de rovers uit de buurt zijn van de toeristen!! Het gebeurt heel veel naren dingen wat allemaal bekend is!! Dus ik zou zeggen mensen niet gaan als jullie je zichzelf niet veilig voelen. Ik ga in elk geval voorlopig NIET, totdat ik mij veilig voel. Hun eigen mensen worden zelf de slachtoffer en het heeeeeel ergggggg bekend!! Lees ook dat het gezin op klaarlichte dag…., automobilist klem gereden en beroofd, Afubakadam niet veilig, na beroven in de jungle vluchten en ga zo maar door!! PFFFFFFF! Ik kan bijna niet tellen!!

  Deze minister Jubithana verlult zich!! en kijkt niet verder dan zijn kort neus!!
  gemodereerd

 5. Vele Surinamers in het eco-toerisme doen aan poppenkast, zien het als een hossel daarom schiet het niet op met het eco-toerisme in Suriname.

  Ga die verblijfplaatsen waar de toeristen moeten verblijven, slapen, eten, zwemmen, van kwaliteit water om te drinken en zonnepanelen, internet, elektriciteit, zonnepanelen voorzien van de verblijfplaatsen, dit in folders op het internet online op jullie website te plaatsen, de gidsen goed opleiden en behoorlijk kleden en professioneel en klantvriendelijk, veiligheid, EHBO, enz te zijn. Alles goed in orde maken op de locaties in de dorpen, dan zullen jullie zien als je het product professioneel gaat verkopen overal in de wereld, de toeristen als bijen op honing af zullen komen.

  Dat ontbreekt bij jullie, daarom is het nada, notie, nul, negatief niks.
  gemodereerd

 6. ha ha die minister van tct droomt , er komen geen toeristen meneer de minister , wie er komen zijn de paarsen uit Nederland want alle criminelen kennen hen en laten ze met rust , maar alle anderen die mondjesmaat komen zijn de slachtoffers van paarse criminelen
  5 jaar geleden werd een Nederlandse toerist beroofd en vermoord zijn vrouw raakte zwaar gewond , bouterse zei we zullen de daders snel vinden , maar hij ondernam niets het was maar een Nederlander , nooit gehoord of de daders ooit gepakt zijn , minister van tct begrijp nu eens dat toeristen niet meer komen en waarom steunt u de slm nog , alleen dat een handje vol paarsen nog kunnen reizen naar hun geliefde roversland
  gemodereerd

 7. Mooi.
  Maar om dat te bewerkstelligen is het onontkomelijk om iets te doen aan de overlast die de junks en zwervers veroorzaken. Toerisme en een overdaad aan junks die de toeristen lastigvallen is een combinatie die niet samengaat. Om als samenleving vooruit te kunnen komen zullen die ca 200 junks die heel Paramaribo verzieken hoe dan ook uit de samenleving verwijderd moeten worden.
  gemodereerd

 8. Blijf dromen! Het geweld en criminaliteit blijft toenemen in Suriname en zal menig toerist doen besluiten om Suriname maar even te vergeten.
  gemodereerd

 9. Op dit moment moeten we de toeristen met rust laten. Su is smerig en super onveilig.
  Wat valt er te beleven in Su?????
  Niets en ook niets.
  gemodereerd

 10. Om te beginnen op de J A P luchthaven vriendelijke mensen neerzetten die de toeristen welkom heten. Geen chagrijnige personeel die naar je zit te staren van “wat kom je hier doen”.
  Leer ze dat de ex Surinamers met valuta komen voor hun vooruitgang.
  MVG
  gemodereerd

 11. Wat Dhr: PASSANT heeft aangehaald ben 100% mee eens ik heb 12 jaar op ARUBA gewoond en in de toeristische sector en sport gewerkt .
  Dus ik kan d’r over praten , hospitality / professionals/ service/ klantvriendelijkheid/ safety / security/ opleiding/ ( Suriname eerst over deze middelen beschikken voor dat zij internationaal gaan promoten anders komen maar één keer als het niet goed georganiseerd en geregeld is .
  Toeristen zij als VERWENDE KINDEREN dus als men niet aan hun trekken komen heeft Suriname een probleem ( Complains en ook de verzekering komt ook bij kijken ( de schadevergoedingen zijn niet mals ( vooral bij Amerikaanse en sommige Europese toeristen zijn wat dat betreft streng .
  De touroperator moeten goed op geleid zijn .
  Ik kan heel veel gevallen aankaarten wat ik in de jaren heb gezien en meegemaakt.
  Ik 4 sterren hotels lowrise & highrise ( Concorde / Manchebo/ Bucuty / CAPABEL del mar / Divi Divi / Tamarijn/ MARRIOT was ik bij de watersport/ Aruba expiernce publication die doet de toeristen magazine ( the hard and soft covers) daar vindt alles van de beach , winkels, restaurants, excursies, night live alles en nog wat .
  Suriname heeft heel veel huiswerk te maken om op dit level te komen.
  TOELICHTING: een toerist is heilig dus de VEILIGHEID MOET GEGARANDEERD ZIJN
  Er moet ook toeristische & hotel school opgericht worden om de het sector proffesoneel te laten uitvoeren 🏖🏕🏝🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♀️🏄‍♀️🏄🏊🏨🏭🏇⛷️🏂☝️🇦🇼🇦🇼🇦🇼🇦🇼 ARUBA ONE HAPPY ISLAND 💯☝️mijn 2de distination / huis na SRANANG KONDRE 🇦🇼🇸🇷👍🤷‍♂️
  gemodereerd

 12. Je ziet het bijna in elke posting terug, maak Suriname eerst veilig, het is een crimineel zooitje. Paramaribo verkeerd in groot economisch verval. De meeste trottoirs zijn kapot, putdeksels ontbreken, het stinkt, is vies, heeft een open riool en je ziet overal rotzooi slingeren.
  Daarnaast is de mentaliteit bij veel Suries, niet om over naar huis te schrijven. Ze zijn onvriendelijk, hebben vaak moeite met communiceren en gebruiken veel verbaal geweld.
  Dat zie je veel bij de StadsCreool en Marron, veel minder bij de Indiaan, Hindoestaan, Javaan en Chinees.
  Last but not least, de Surinaamse overheid kan haar eigen burgers niet beschermen, die het mikpunt zijn geworden van rovers. Als toerist ben je dus vogelvrij. Wees gewaarschuwd!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.