Biodiversiteit is vereist voor natuur en traditionele geneeswijzen

6
traditionele geneeskunde
Beeld ter illustratie

De Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondre Mama in Suriname (SAGK), een overkoepelende organisatie voor de sector van alternatieve en complementaire geneeswijze, blijft zich onvermoeid inzetten voor de bescherming en het behoudt van de Surinaamse natuur en traditionele geneeswijzen.

In dat verband heeft SAGK vele bijeenkomsten gehouden voor en met natuur en traditionele genezers in haar centrum. De natuur en traditionele geneeswijzen zijn onderdeel van de Surinaamse cultuur, de gezondheidszorg en het economisch leven. Om die redenen moeten de natuur en traditionele geneeswijzen wettelijk erkend, gereguleerd en beschermd worden.

SAGK neemt in haar werk een proactieve houding aan en heeft ter realisatie van die noodzakelijke wettelijke erkenning, regulering en bescherming van met name de Surinaamse natuur en traditionele geneeswijzen een concept-kaderwet aangeboden aan de DNA-Voorzitter Marinus Bee, MSc. LL.B, op 14 april 2021. Een jaar en vijf maanden later zijn herhaalde toezeggingen om die conceptwet in behandeling te nemen nog steeds niet waargemaakt. SAGK laat zich echter niet uit het veld slaan en zal blijven aandringen op het agenderen van de conceptwet.

Biodiversiteit en de menselijke gezondheid zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Daarom beschouwd SAGK het ook haar plicht om ten aanzien van de bescherming en conservering van de Surinaamse biodiversiteit proactief te werken aan een conceptwet. Het SAGK-team onder leiding van de jurist Milton Castelen en chemicus Victorine Pinas, is inmiddels met de voorbereidingen gestart voor het concipiƫren van een wet op de biodiversiteit. Deze wet moet de Surinaamse biodiversiteit, die voorziet in de grondstoffen van de natuur en traditionele geneeswijzen, beschermen en conserveren. Verder moet de conceptwet er ook voor zorgen dat het uitputten van de biodiversiteit voor exportdoeleinden wordt voorkomen.

Over de verwevenheid van de biodiversiteit met de menselijke gezondheid en de traditionele geneeswijzen zal SAGK in de nabije toekomst diverse activiteiten organiseren. In de tussentijd verwacht SAGK dat de aangeboden concept-kaderwet ter erkenning, regulering en bescherming van de alternatieve en complementaire geneeswijzen in behandeling genomen zal worden door het parlement.

Goede wetgeving vormt namelijk de basis voor de verdere ontwikkeling van de Surinaamse natuur en traditionele geneeswijzen als onderdeel van ons gezamenlijk gezondheids-, cultureel-, economisch- en sociaalbeleid en -leven.

6 REACTIES

 1. Allemaal leuk en aardig, maar vooralsnog geen toegevoegde waarde.

  Ook voor marinus b. geld; voed je achterban op en bied ze scholing aan.
  De westerse bling bling die ze zo aanbidden strookt niet met de traditionele cultuur en absoluut niet met biodiversiteit. Kijk maar naar de houtvernietiging en goudkoorts.
  Ze vernietigen zichzelf en de natuurlijke omgeving waarin ze wonen.
  Doe niet alsof de problemen niet bestaan.

  De wereld zal nooit bio-(genees)producten kopen uit een door kwik vergiftigd gebied, kinderarbeid etc etc. Das nou een keurmerk.
  gemodereerd

 2. De grootste database van geneeskruiden vindt men in India. De Ayurveda maakt al duizenden jaren gebruik van kruiden. De SAGK zou derhalve samen kunnen werken met Ayurvedische instituten, ook om de Surinaamse kruiden te beschermen.
  gemodereerd

 3. Nou misselijke kaba is overstag en omgekocht door brunsi. Meneer gaat abop ondersteunen.

  Een oplossing om een complete chaos en anarchie in suri te voorkomen is in mijn optiek, alle corrupte zaken belichten en 100x uitvergroten en tot vervelens toe herhalen in alle inheemse talen, opdat de mensen beseffen wat waarheid is.
  Zo niet dan is dit het einde.
  gemodereerd

 4. Zeer aan te raden is het boek:

  ‘In de leer bij de Sjamanen’ (Een botanicus op zoek naar nieuwe medicijnen in het Amazone regenwoud) door Dr. Mark J. Plotkin.

  ISBN 90-389-0260-3
  gemodereerd

 5. Jammer dat zij geen juiste geneeskrachtige middel kon vinden of maken, waardoor de hersenen van de DiDiBri op juiste plek kon verschoven worden, dan had men anders de nu dagelijks penarie niet!! Jammer, maar hopelijk dat zij wel iets voor kan uitvinden!!

  Dubai a bo meki. luku nono na pinabaai ung de!! da Chan ei kisi volle laag, tak ala sani na eng schuld!!
  gemodereerd

 6. Esmerald , er is wel een middel tegen goudkoorts , dat is een lepeltje kwik , ze zullen nooit meer ziek worden , en Wiep Ding een klein lepeltje kwik zal ook ddb uit zijn lijden verlossen , en zijn volgelingen willen dan ook een lepeltje kwik
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.